fbpx

Izvoz oružja na najvišoj razini od završetka hladnog rata

Oruzja

Izvještaj Međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri) pokazuje da se između 2016. i 2020. globalni izvoz oružja stabilizirao, ali i dalje je na najvišoj razini od završetka tzv.„hladnog rata“.

Stabilizacija svjetskog izvoza

Unatoč zdravstvenoj krizi Covid-19, globalna prodaja vatrenog oružja je stabilna. To otkriva Međunarodni institut za istraživanje mira (Sipri) sa sjedištem u Stockholmu u svom godišnjem izvješću.

Objavljeno 15. ožujka, izvještaj Instituta Sipri otkriva dvostruki trend. Prvo, stabilizacija svjetskog izvoza. Tijekom razdoblja 2016-2020., broj izvezenih oružja ostao je stabilan u opsegu u odnosu na razdoblje 2011-2015. Prvi put od razdoblja 2001. – 2005., kada je prijenos oružja doživio snažni porast. To nije nimalo dobra vijest, međutim, unatoč toj stagnaciji prodaje, izvoz ostaje na najvišoj razini od 1991. godine, godina koja je označila kraj „hladnog rata“.

“Prerano je reći je li završeno razdoblje brzog rasta prijenosa oružja u posljednja dva desetljeća”, rekao je Pieter D. Wezeman, viši istraživač u Siprijevom programu za naoružanje i vojnu potrošnju. Na primjer, ekonomski utjecaj pandemije Covid-19 mogao bi dovesti do toga da neke zemlje preispituju svoj uvoz oružja u nadolazećim godinama. Međutim, istovremeno, čak i na vrhuncu pandemije 2020. godine, nekoliko je zemalja potpisalo važne ugovore za veliko naoružanje.”

Francuska među prvih 5 zemalja izvoznica

Izvještaj Siprija također pokazuje zapanjujući preokret dviju najvećih svjetskih sila, Kine i Rusije. Iako su Sjedinjene Države i dalje najveći izvoznik oružja, povećavajući svoj globalni udio s 32 % na 37 % između 2011. i 2015. i između 2016. i 2020., Rusija doživljava pad od 22 % njezinog izvoza glavnog oružja u istom razdoblju. Kineski je izvoz pao za 7,8 %, što je zemlju pozicioniralo na peto mjesto glavnih zemalja izvoznica oružja u razdoblju 2016.-2020.

Francuska prednjači, čineći 8,2 % svjetskog izvoza oružja između 2016. i 2020., što je porast od 44 % u odnosu na prethodne četiri godine. Indija, Egipat i Katar zajedno su primili 59 % francuskog izvoza oružja, dok Njemačka čini 5,5 % svjetskog izvoza.

Zemlje Bliskog Istoka, glavni uvoznici

Kojim zemljama je najpotrebnije vatreno oružje? Bez iznenađenja, zemlje Bliskog istoka povećale su uvoz glavnog oružja za 25 % u razdoblju 2016.-2020. Najveći svjetski uvoznik oružja s 11 % primljenog globalnog uvoza oružja, Saudijska Arabija povećala je narudžbe za 61 %, a Katar za 361 % tijekom posljednje četiri godine.

U međuvremenu je Indija smanjila uvoz za 33 %. Za autore izvještaja, to je uglavnom zbog “njezinog složenog procesa kupnje, u kombinaciji s pokušajem smanjenja ovisnosti o ruskom oružju”. Međutim, očekuje se da će Indija u narednim godinama uvoziti oružje iz drugih zemalja.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
5 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Famed Member
Max
12 dana prije

Nestabilnost u svijetu je sve veća pa rast prodaje oružja ne čudi. Smatram da nakon plandemije slijede ratovi pa se zato i gomila oružje. Rusija ima pad prodaje jar veliki kupac Indija okreće svoje narudžbe Zapadu naročito Francuskoj i SAD u . Očekujem da će to nadoknaditi Kina i Iran svojim narudžbama a tu su i Američke sankcije kroz Caatsa zakon. Cjenim postignuća NR KIne ali i ona sama umnogome ovisi o Ruskom oružju u Europi osim Srbije nema kupaca njihovog oružja a u Aziji je u teritorijalnim sporovima s mnogim državama te im ne prodaje oružje. Francuski uspjeh ne Čudi jer je to velesila u industriji oružja i za sve od tenkova borbenih vozila do topništva i lovaca i raketa postoji interes osobito indije Grčke a Hrvatske ali se od toga odustalo.. Njemačko oružje već godinama pobuđuje slabiji interes jer ga stručnjaci smatraju skupim i složenim npr Eurofighter. A popularna su oklopna sredstva Leopard 2A oklopna vozila Lynx Boxer i topnički sustavi PHZ 2000 Najveći kupci su Mađarska Turska i Katar a samohodna haubica PHZ 2000 prisutna je i u sastavu Hrvatske Vojske. Britanci su postali totalni autsajder na tržištu oružja, te ne znam ni za jedan njihov proizvod… Pročitaj više »

neznanac
Gost
neznanac
12 dana prije
Reply to  Max

Hoćeš reći da je Hrvatska odustala od Raphale-a ili nisam razumio?

Max
Member
Famed Member
Max
11 dana prije
Reply to  neznanac

Koliko znam da . 2 godine zračne patrole nekog NATO susjeda a onda će ponovno odlučivati. Take se pisalo.

Promatrač
Gost
Promatrač
12 dana prije
Reply to  Max

Kupcima Ruskog oružja preti se sankcijama, pogotovo kupcima lovaca SU-35 i PVO sistema S-400
Indija se okreče zapadu jer su je namamili sa protu kineskom koalicijom.
Perzija je pod USA sankcijama pa joj još niko ne prodaje oružje u znatnom broju. Rusi bi im i prodali ako dođe do ekskalacije odnosa sa Amerima ali tu je Izrael, sa kojim Rusi imaju jako dobre odnose.
U slučaju potpunih sankcija zapada prema Rusiji, Izrael im je jedini most prema zapadu i zapadnoj tehnologiji iako su je u velikoj mjeri več uspeli usvojiti.

Max
Member
Famed Member
Max
10 dana prije
Reply to  Promatrač

Kasno je prodavati Irancima kad počne rat. Prodavat će se prije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik