Izvoz oružja na najvišoj razini od završetka hladnog rata

Oruzja
5 komentara

Izvještaj Međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri) pokazuje da se između 2016. i 2020. globalni izvoz oružja stabilizirao, ali i dalje je na najvišoj razini od završetka tzv.„hladnog rata“.

Stabilizacija svjetskog izvoza

Unatoč zdravstvenoj krizi Covid-19, globalna prodaja vatrenog oružja je stabilna. To otkriva Međunarodni institut za istraživanje mira (Sipri) sa sjedištem u Stockholmu u svom godišnjem izvješću.

Objavljeno 15. ožujka, izvještaj Instituta Sipri otkriva dvostruki trend. Prvo, stabilizacija svjetskog izvoza. Tijekom razdoblja 2016-2020., broj izvezenih oružja ostao je stabilan u opsegu u odnosu na razdoblje 2011-2015. Prvi put od razdoblja 2001. – 2005., kada je prijenos oružja doživio snažni porast. To nije nimalo dobra vijest, međutim, unatoč toj stagnaciji prodaje, izvoz ostaje na najvišoj razini od 1991. godine, godina koja je označila kraj „hladnog rata“.

“Prerano je reći je li završeno razdoblje brzog rasta prijenosa oružja u posljednja dva desetljeća”, rekao je Pieter D. Wezeman, viši istraživač u Siprijevom programu za naoružanje i vojnu potrošnju. Na primjer, ekonomski utjecaj pandemije Covid-19 mogao bi dovesti do toga da neke zemlje preispituju svoj uvoz oružja u nadolazećim godinama. Međutim, istovremeno, čak i na vrhuncu pandemije 2020. godine, nekoliko je zemalja potpisalo važne ugovore za veliko naoružanje.”

Francuska među prvih 5 zemalja izvoznica

Izvještaj Siprija također pokazuje zapanjujući preokret dviju najvećih svjetskih sila, Kine i Rusije. Iako su Sjedinjene Države i dalje najveći izvoznik oružja, povećavajući svoj globalni udio s 32 % na 37 % između 2011. i 2015. i između 2016. i 2020., Rusija doživljava pad od 22 % njezinog izvoza glavnog oružja u istom razdoblju. Kineski je izvoz pao za 7,8 %, što je zemlju pozicioniralo na peto mjesto glavnih zemalja izvoznica oružja u razdoblju 2016.-2020.

Francuska prednjači, čineći 8,2 % svjetskog izvoza oružja između 2016. i 2020., što je porast od 44 % u odnosu na prethodne četiri godine. Indija, Egipat i Katar zajedno su primili 59 % francuskog izvoza oružja, dok Njemačka čini 5,5 % svjetskog izvoza.

Zemlje Bliskog Istoka, glavni uvoznici

Kojim zemljama je najpotrebnije vatreno oružje? Bez iznenađenja, zemlje Bliskog istoka povećale su uvoz glavnog oružja za 25 % u razdoblju 2016.-2020. Najveći svjetski uvoznik oružja s 11 % primljenog globalnog uvoza oružja, Saudijska Arabija povećala je narudžbe za 61 %, a Katar za 361 % tijekom posljednje četiri godine.

U međuvremenu je Indija smanjila uvoz za 33 %. Za autore izvještaja, to je uglavnom zbog “njezinog složenog procesa kupnje, u kombinaciji s pokušajem smanjenja ovisnosti o ruskom oružju”. Međutim, očekuje se da će Indija u narednim godinama uvoziti oružje iz drugih zemalja.

OružjeSIPRI
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Nestabilnost u svijetu je sve veća pa rast prodaje oružja ne čudi. Smatram da nakon plandemije slijede ratovi pa se zato i gomila oružje. Rusija ima pad prodaje jar veliki kupac Indija okreće svoje narudžbe Zapadu naročito Francuskoj i SAD u . Očekujem da će to nadoknaditi Kina i Iran svojim narudžbama a tu su i Američke sankcije kroz Caatsa zakon. Cjenim postignuća NR KIne ali i ona sama umnogome ovisi o Ruskom oružju u Europi osim Srbije nema kupaca njihovog oružja a u Aziji je u teritorijalnim sporovima s mnogim državama te im ne prodaje oružje. Francuski uspjeh ne Čudi jer je to velesila u industriji oružja i za sve od tenkova borbenih vozila do topništva i lovaca i raketa postoji interes osobito indije Grčke a Hrvatske ali se od toga odustalo.. Njemačko oružje već godinama pobuđuje slabiji interes jer ga stručnjaci smatraju skupim i složenim npr Eurofighter. A… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI