Izvršni direktor umjetne inteligencije podnosi ostavku i poziva na ‘transparentno’ upravljanje umjetnom inteligencijom

Umjetna inteligencija
4 komentara

Osnivač i izvršni direktor Stability AI-a podnio je ostavku kako bi se posvetio decentralizovanoj vještačkoj inteligenciji (AI).

Emad Mostaque je podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora AI firme i sa kompanijinog odbora, Stability je objavio u petak (22. marta) na blogu kompanije. “Ponosan sam što, dvije godine nakon što smo angažovali našeg prvog programera, vodio Stability do stotina miliona preuzimanja i najboljih modela u različitim modalitetima”, rekao je Mostaque. “Čvrsto vjerujem u misiju Stability AI-a i osjećam da je kompanija u sposobnim rukama. Sada je vrijeme da osiguramo da AI ostane otvoren i decentraliziran.”

Kompanija je imenovala glavnog operativnog direktora Shan Shana Wonga i glavnog tehnološkog direktora Christiana Laforte-a kao privremene suosnivače.

Pišući na X, Mostaque je tvrdio da nije moguće pobijediti “centraliziranu AI” s više “centralizirane AI”, što TechCrunch – koji je istakao njegovu ostavku – naziva referencom na strukturu vlasništva vodećih AI kompanija poput OpenAI i Anthropic.

Dodao je da je dobrovoljno podnio ostavku, budući da je posjedovao najveći broj kontrolnih dionica u Stability-u.

“Treba nam više transparentnog i distribuiranog upravljanja u AI jer postaje sve važnije. To je težak problem, ali vjerujem da ga možemo riješiti…” rekao je Mostaque. “Koncentracija moći u AI je loša za sve nas. Odlučio sam se povući da bih to riješio u Stability-u i drugdje.”

Kako je izvještaj TechCrunch-a primijetio, ovo je bio jedan od dva velika potresa u AI kompanijama ove sedmice, što je također vidjelo Microsoft kako zapošljava suosnivača DeepMinda Mustafu Suleymana da vodi svoju jedinicu za potrošačku AI, zajedno s većinom osoblja Suleymanovog startapa Inflection AI.

Negdje drugdje u prostoru AI-a, PYMNTS je prošle sedmice pisao o novim istraživanjima o metodi obuke nazvanoj “Quiet-STaR” koja poboljšava sposobnosti rasuđivanja AI sistema.

Pristup uključuje naređivanje AI-u da generira više internih opravdanja prije nego što odgovori na konverzacijske upite, slično tome kako ljudi razmišljaju prije nego što govore.

“Izvedba AI-a će se značajno poboljšati ako može razmišljati kao čovjek”, rekao je Venky Yerrapotu, izvršni direktor 4CRisk-a, koji razvija AI proizvode za sektor usaglašenosti i rizika, u intervjuu za PYMNTS.

“Razmišljanje slično ljudskom je jedinstveno i kompleksno i komunicira s kontekstom, nijansom i implicitnim značenjima. AI s sposobnošću da bez problema razumije ljudsku namjeru (i mi vidimo LLM-ove [velike jezičke modele] kako dolaze do ovog stadija) može izvršiti kompleksne upite.”

AIPYMNTSStability AI
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
1 mjesec prije

Takozvana “Umjetna inteligencija” nema veze sa stvarnom inteligencijom. Radi se o običnim kompjutorskim algoritmima tj. programima koje u konačnici stvara čovjek. Iza svega stoje programeri koji odlučuju kako će se stroj ponašati i kakve će odabire raditi. Daleko je to milijunima godina od inteligencije koju imaju božje kreacije tj. sav živi svijet oko nas.
Pogrešno je strojeve koji imaju mogućnost obrade velike količine podataka u kratkom vremenu nazivati umjetnom inteligencijom. Inteligentan je samo čovjek koji ih programira.

Max
1 mjesec prije

Sad se sjetio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI