Japanska policija koristi AI kamere za prekriminalističko nadziranje – Korak u budućnost sigurnosti ili prijetnja privatnosti?

AI kamera
9 komentara

Japanska nacionalna policija koristit će nadzorne kamere s unaprijed definiranom umjetnom inteligencijom (AI) kako bi ojačala svoje sigurnosne mjere. Japanska Nacionalna agencija za policiju (JNPA) potvrdila je ovaj potez i najavila planove za testiranje ovih AI-integriranih kamera tijekom tekuće fiskalne godine koja završava u ožujku 2024. godine.

Prema izvješću Reclaim The Net, kamere s umjetnom inteligencijom usmjerit će se na tri aspekta prepoznavanja obrazaca putem strojnog učenja – “otkrivanje ponašanja” za sumnjive aktivnosti, “otkrivanje objekata” za oružje i druge opasne predmete te “otkrivanje provala” radi zaštite zabranjenih područja.

Međutim, tijekom testiranja, kamere neće koristiti prepoznavanje lica, već će se fokusirati samo na otkrivanje ponašanja. Ovaj potez u skladu je s odlukom Europske unije koja ograničava upotrebu tehnologija prepoznavanja lica zbog mogućih problema s privatnošću. Osim ponašanja, tijekom testiranja AI kamera također će biti usmjerene na otkrivanje sumnjivih predmeta.

Isao Itabashi, stručnjak za borbu protiv terorizma, branio je učinkovitost takve tehnologije, rekavši za Nikkei Asia da Japan nije prva zemlja koja koristi ovakav AI pre-kriminalistički alat.

“Kamere s umjetnom inteligencijom već se široko koriste u Europi, Sjedinjenim Državama i Aziji, a tehnologija za otkrivanje ponašanja proučava se u japanskim tvrtkama”, rekao je Itabashi, koji je član Vijeća za javnu politiku sa sjedištem u Tokiju.

Izvještaj Nikkei Asia također je potvrdio Itabashijeve izjave, napominjući kako se upotreba AI u provedbi zakona sve više širi diljem svijeta. Pozvao se na studiju iz 2019. koju je proveo Carnegie Endowment for International Peace, koja je pokazala da je 52 od 176 zemalja koje su bile uključene u istraživanje, integriralo AI alate u svoje policijske strategije.

Iako upotreba tehnologije AI nadzora može biti korisna u poboljšanju sigurnosnih mjera, postavlja se pitanje privatnosti. S jedne strane, neki stručnjaci za borbu protiv terorizma tvrde da će najnovije kamere s umjetnom inteligencijom “pomoći u učinkovitijem raspoređivanju policijskih službenika” i pružiti “više sredstava za budnost”. S druge strane, neki su zabrinuti zbog mogućnosti uvođenja tajnih algoritamskih pristranosti u policijski rad.

JNPA ulazi u svijet AI kako bi spriječila još jedno ubojstvo Prema Daily Mailu, JNPA-ov potez uslijedio je na prvu godišnjicu jezivog ubojstva bivšeg japanskog premijera Shinza Abea. Istovremeno, ističe zabrinutost Tokija zbog rastuće prijetnje od tzv. “usamljenih počinitelja”. JNPA se borila da spriječi takve napade, s najnovijim neuspješnim pokušajem napada na sadašnjeg premijera Fumia Kishidu prošlog travnja.

Japanska policijska služba koristi izraz “usamljeni počinitelji” kako bi opisala rastuću skupinu mladih ljudi u japanskom društvu, usamljenih i frustriranih, često nazvanih “otaku” zbog njihove sklonosti izolaciji, koji su u nekim slučajevima pokazali nasilje, unatoč nedostatku poznate kriminalne povijesti.

Iako japanski policijski dužnosnici nisu dali precizne detalje, prethodni pokušaji upotrebe kamera sa softverom temeljenim na AI u zemlji fokusirali su se na nemirnost, brze pokrete očiju i druge obrasce ponašanja koje se smatraju znakovima krivnje. Sada, službenici se nadaju da će softver moći izdvajati te identifikacije iz gužvi i drugih distrakcija koje otežavaju prepoznavanje rizika čak i za visoko obučene policijske službenike.

AIJapanPrepoznavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Veliki Brat u Japanu.

Ducky
9 mjeseci prije

Kakav totalitarizam.

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Korak u budućnost privatnosti jest prijetnja ili ugroza privatnosti; tj. poništenje iste!

hiber
9 mjeseci prije

Aktivirane su i kamere po Hr i to će sve nadgledati dva tipa koji se zovu A i I

nessy
9 mjeseci prije

Bas sam sretan na koristenju ovog sistema. Jos treba samo, ugraditi jednog mrcinu sa toljagom, pa koga AI, oznaci sumnjivim, da ga se odmah umlati, i stede troskovi postupka. Genijalno.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Neće koristiti prepoznavanje lica, ali će zato gledati stvari kao što su brzi pokreti očiju… 😏

Zanimljivo kako je sve strah “vukova samotnjaka”… Japanci imaju i ime za njih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI