Je li manipulacija genima nova vrsta eugenike – W. Engdahl piše 2018.

Manipualcija genima
13 komentara

Pronicljiv istraživački članak F. Williama Engdahla, prvi put napisan 24. lipnja 2018., godinu i pol prije Covid krize i dolaska mRNA cjepiva.

***

Glavna nova tehnologija poznata kao Gene Editing (manipulacija genima) privukla je značajnu pozornost posljednjih mjeseci. Zagovornici tvrde da će revolucionirati sve, od poljoprivredne proizvodnje do liječenja bolesti. Nitko drugi nego Bill Gates upravo je izašao u članku u američkom vanjskopolitičkom časopisu Foreign Affairs hvaliti uređivanja gena. Ipak, pomnije istraživanje sugerira da s uređivanjem gena nije sve tako idealno. Nove recenzirane studije pokazuju da bi moglo uzrokovati rak. Pitanje je je li ova tehnologija, koja je vrlo kontroverzna, nešto više od prikrivenog načina da se uvede GMO genetska manipulacija putem druge tehnike.

Znanstveni časopis Nature Studies objavio je dvije studije koje upućuju na to da tehnike uređivanja gena mogu oslabiti sposobnost osobe da se bori protiv tumora i “mogle bi dovesti do raka, što izaziva zabrinutost za sigurnost genskih terapija temeljenih na CRISPR-u”. Studije su proveli švedski institut Karolinska i farmaceutska tvrtka Novartis. Studije su pokazale da stanice čiji genomi uspješno uređuju CRISPR-Cas9 imaju potencijal zasijati tumore unutar pacijenta. Zbog toga bi neke CRISPR’d stanice mogle biti tempirane bombe, tvrde istraživači s Instituta Karolinska i, u zasebnoj studiji, Novartis.

Izvršni direktor CRISPR Therapeutics, Sam Kulkarni, priznao je da su rezultati “uvjerljivi”. On je dodao,

“To je nešto na što moramo obratiti pažnju, pogotovo jer se CRISPR širi na sve više bolesti.”

S obzirom na ulog, to je izrazito nonšalantan odgovor.

GENI IZ BOCE

Pitanje uređivanja gena ili modificiranje DNK biljke, životinje ili potencijalno ljudskih bića nipošto nije zrelo, a kamoli potpuno testirano ili dokazano sigurno, kao što sugeriraju dvije nove studije. CRISPR, daleko najcitiranija tehnologija za uređivanje gena, razvijena je tek 2013. Godine 2015. na londonskoj TED konferenciji genetičarka Jennifer Doudna predstavila je ono što je poznato kao CRISPR-Cas9, akronim za “Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats.” To je platforma za uređivanje gena koja koristi protein dobiven iz bakterija, Cas9, koji navodno omogućuje genetskim inženjerima da po prvi put ciljaju i razbiju dvostruki lanac DNK na točno određenom mjestu unutar danog genoma.

Tehnika također ima značajne probleme. Više puta se pokazalo da samo mala manjina stanica u koje je CRISPR uveden, obično virusom, zapravo ima svoje genome uređene kako je predviđeno.

U Kini su znanstvenici koristili ljudske embrije koje su dali donatori embrija koji nisu mogli rezultirati živorođenjem kako bi uredili određeni gen. Rezultati su bili neuspješni jer testirane stanice nisu sadržavale predviđeni genetski materijal. Vodeći istraživač Jungiu Huang rekao je za Nature.

“Zato smo stali. Još uvijek mislimo da je previše nezrelo.”

Noviji oblik uređivanja gena poznat kao genski pogon, kao što sam primijetio u ranijem članku, ima alarmantan potencijal da postane Frankensteinovo čudovište.

Uređivanje gena pod nazivom Gene Drive, koje uvelike financira Pentagonova DARPA, ima za cilj prisiliti da se genetska modifikacija proširi kroz cijelu populaciju, bilo komaraca ili potencijalno ljudi, u samo nekoliko generacija.

Znanstvenik koji je prvi predložio razvoj genskih pogona u uređivanju gena, biolog s Harvarda Kevin Esvelt javno je upozorio da razvoj uređivanja gena u kombinaciji s tehnologijama genskog pogona ima alarmantan potencijal da krene po zlu. Napominje kako često CRISPR zabrlja i postoji vjerojatnost pojave zaštitnih mutacija, čineći čak i benigne genske pogone agresivnima. On naglašava, “Samo nekoliko stvorenih organizama moglo bi nepovratno promijeniti ekosustav.”

Esveltove računalne simulacije genskog pogona izračunale su da se rezultirajući uređeni gen “može proširiti na 99 posto populacije u samo 10 generacija i opstati više od 200 generacija”.

Unatoč takvim upozorenjima i problemima, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a odobrilo je uređivanje gena, bez ikakvog posebnog testiranja, za korištenje u poljoprivrednim usjevima. Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da su genetski uređene biljke poput biljaka s prirodnim mutacijama i stoga ne zahtijevaju posebne propise i ne izazivaju posebnu zabrinutost za sigurnost, unatoč svim suprotnim indikacijama. A Pentagonova DARPA troši milijune dolara na istraživanje.

I EVO NAM BILL GATESA

Nedavno je osnivač Microsofta Bill Gates, dugogodišnji zagovornik eugenike, kontrole populacije i GMO-a, snažno podržao Gene Editing. U članku u časopisu New York Council on Foreign Relations, Foreign Affairs iz svibnja/lipnja 2018., Gates pozdravlja tehnologije za uređivanje gena, eksplicitno CRISPR. U članku Gates tvrdi da se CRISPR i druge tehnike za uređivanje gena trebaju koristiti globalno kako bi se zadovoljile rastuće potražnje za hranom i poboljšanja prevencije bolesti, osobito malarije.

“Bila bi tragedija propustiti priliku”, napisao je.

Zapravo, Zaklada Billa i Melinde Gates, koja između ostalih projekata radi na širenju GMO biljaka u afričku poljoprivredu i koja je glavni dioničar Monsanta, sada Bayer AG, već desetljeće financira projekte uređivanja gena.

Gates i njegova zaklada nisu nimalo neutralni u području uređivanja gena i definitivno nisu u povezanim vrlo kontroverznim aplikacijama Gene Drive. U prosincu 2016. u Cancunu u Meksiku na Konferenciji UN-a o biološkoj raznolikosti, više od 170 nevladinih organizacija iz cijelog svijeta uključujući njemačku Heinrich-Böll Stiftung, Friends of the Earth, La Via Campesina i druge pozvalo je na moratorij na istraživanje genskog uređivanja.

Međutim, unutar UN-a na njihovoj namjenskoj web stranici, online raspravom dominira nešto što se zove Ad Hoc Tehnička stručna skupina za sintetičku biologiju (AHTEG), “stručna skupina” za sintetičku biologiju koju je odobrio UN. AHTEG je neizravno financiran od strane Bill & Melinda Gates Foundation kroz PR tvrtku Emerging Ag koja vodi intenzivnu kampanju lobiranja pro-Gene Drive unutar UN-a. Emerging Ag angažirao je oko 60 bioloških istraživača, uključujući Bayer Crop Sciences, za promicanje visokorizične tehnologije genskog uređivanja. Oni zagovaraju neregulaciju uređivanja gena na američkoj razini kao i Gates, i snažno se protive svakom moratoriju.

U svom članku o vanjskim poslovima Gates tvrdi, “Uređivanje gena kako bi usjevi bili bogatiji i otporniji moglo bi biti spas u masovnim razmjerima… Već desetljeće, Zaklada Bill & Melinda Gates podupire istraživanje upotrebe uređivanja gena u poljoprivredi.”

Dodaje, bez dokaza: “Postoji razlog za optimizam da stvaranje genskih modifikacija kod komaraca koji šire malariju neće učiniti mnogo, ako uopće ikakve, štete okolišu.”

Uz Bill & Melinda Gates Foundation, USDA i Pentagon DARPA, svi su uključivali energično napredovanje uređivanja gena, a posebno vrlo rizične primjene Gene Drive u vrstama kao što su komarci, treba se zapitati je li uređivanje gena postalo novi naziv za eugeniku u svjetlu činjenice da se GMO tehnologijama tako snažno protive skupine građana diljem svijeta.

Iskreno znanstveno istraživanje je naravno legitimno i potrebno. No, neregulirano eksperimentiranje s tehnologijama koje bi mogle uništiti cijele vrste definitivno nije isto što i sadnja raznih hibridnih kukuruza.

*

Autor: F. William Engdahl

Izvor: globalresearch.ca

cjepivoManipulacija genimaMRNKtehnologijavakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
2 godine prije

“Od 11. septembra 2001. godine potrošili smo negdje oko 100 milijardi dolara na biološki rat. U ovoj zemlji u stvari imamo napadnu industriju biološkog ratovanja koja krši Konvenciju o biološkom oružju i moj Zakon o protuterorizmu biološkog oružja iz 1989. godine. Rekonstruirali smo napadnu industriju biološkog ratovanja koju smo imali ”
h ttps://worldbeyondwar.org/bs/boyle-charges-u-s-germ-warfare-program-is-criminal-enterprise/

nnNeznanje
2 godine prije

Poznavanje teme o kojoj pišeš uz objektivnost i nepristranost ( i sposobnost logičnog razmišljanja) i poštenje je osnova kvalitetnog novinarstva. Gdje su ti elementi u gornjem članku?

2 godine prije

Redakcija Logicno, da li je tacna informacija da je Baćuška ‘povukao’ potez za divljenje.
Naime ‘kruzi’ info da je Lukasenko ‘iskljucio’ Bjelorusiju is sistema SWIFT (ono cime su mu ‘prijetili’)
Ako ste u mogucnosti molim za info na ovu temu

mislim
2 godine prije

“Pitanje uređivanja gena ili modificiranje DNK biljke, životinje ili potencijalno ljudskih bića nipošto nije zrelo, a kamoli potpuno testirano ili dokazano sigurno”
ali sad će testirati na miljardama ljudi , i bit će ubrzo jako dobro testirano ,kad budu donekle sigurni što rade , bit će zrelo voće koje košta milju po ubodu. .

rade iz niša
2 godine prije

to vam je tako od onog trenutka kad je znanost postala moderna dogma, a znanstvenici uzdignuti na status božanstva čije se riječi ne propituju. u isto vrijeme humanistiku se odbacuje kao nešto zastarjelo, nešto glupo i nepotrebno, nešto nekonkurentno, a ovo vam je rezultat.

svi vi kojima su puna usta bila “konkurentnosti”, svetog STEM-a, IT-a, izvrsnosti i tržišta pogledajte se i zahvalite se sebi.

ledeno doba
2 godine prije

samo da napomenem ovdje da je “vanjskopolitički časopis Foreign Affairs” – službeni časopis Rokefelerovog CFR-a (Council of Foreign Relations- Vijeće za vanjske odnose). CFR je faktički stvarna vlada SAD-a u sjeni, i neka vrsta političkog krila ciolihvarske mafije iz FED-a i Wall Streeta. CFR ima oko 5000 članova (od čega j veliki broj pripadnika izabranog naroda), te oko 200 i nešto “korporativnih članova”. To su veliki koncerni i banke, koji daju lovu za CFR. U glavnom odboru CFR-a sjede naravno prije svih predstavnici obitelji Rokefeler, pa onda sve velike zvjerke, kao Kissinger, Soros, Madelaine Albright,. John Kerry…Lloyd Blankfein (šef Goldman Sachsa), James Wolfensohn (bivši predsjdednik Svjetske banke)… i mnogi mnogi drugi, cijela elita, glavni bankari, političari, šefovi koncerna i urednici glavnih medija, kao i šefovi tzv, rejtinških agencija (također kabaline organizacije).. a i pojedini suci, kao Ruth Bader-Ginsburg , sutkinja, članica Vrhovnog suda SAD-a (naravno također pripadnica izabranog i bezgrešnog… Čitaj više »

Max
2 godine prije

To je to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI