Jedinstveni sovjetski leteći ratni brod snimljen kako leži na kaspijskoj obali

Nasukani ratni brod
26 komentara

Jedinstveni, džinovski leteći brod iz vremena hladnog rata, ekranoplan, primijećen je – i spektakularno snimljen bespilotnom letjelicom – na pješčanoj plaži u ruskoj republici Dagestan, gdje treba da se izgradi vojni tematski park.

Na snimcima koje je snimila video agencija Ruptly vidi se izgled ekranoplana kako leži na obali Kaspijskog mora u blizini dagestanskog grada Derbenta. Vozilo od 400 tona prilično liči na avion zbog svojih krila i turboventilatorskih motora, ali zapravo je bilo pomorsko plovilo naoružano raketama.

Čini se da je trup broda netaknut, ali boja je malo izblijedila i na neke metalne dijelove uticala je rđa.

Ekranoplan je prethodno odvučen iz baze Kaspijsk ruske mornarice do Derbenta, gdje je predviđen za izgradnju park Patriot sa vojnom tematikom. Stanje jedinstvenog, ali neiskorištenog vozila – i izgled puste plaže – pokrenulo je glasine da je jednostavno napušteno.

Međutim, u pozadini se vidi nekoliko bagera i kamiona, što ukazuje da su neki građevinski radovi u toku.

Zvanično nazvan MD-160, mašina iz doba hladnog rata bila je jedino kopneno vozilo klase Lun ikada dovršeno tokom tog perioda. Ekranoplan – koji je koristio podizanje generisanjem efekta tla njegovih krila da leti nekoliko metara iznad vode – dizajniran je za gađanje površinskih ciljeva. Istakao se velikom brzinom do 297 čvorova (550 km / h) i malom vidljivošću na radaru.

Tehnološko čudo nakratko je služilo mornarici krajem 1980-ih, ali je povučeno i otpisano deceniju kasnije zbog nedostatka sredstava. Više nije mogao da leti, MD-160 je ostao uskladišten u Kaspijsk bazi prije nego što je ruska vojska odlučila da ga pokaže javnosti u parku Patriot.

Sovjetski Savez je otišao dalje od ostalih država u izgradnji izvodljivog vozila velike veličine ekranoplan, pokretanog turboventilacionim motorima. Druge zemlje poput Njemačke i SAD dizajnirale su plovila manjeg tipa, ali sva su bila putnička ili eksperimentalna.

MD-160 je nasljednik vozila KM, koje je razvijeno sredinom 1960-ih kao dio sovjetskog programa ekranoplan. Zapadne obavještajne službe su eksperimentalni ratni brod označile kao „čudovište na Kaspijskom moru“, dok je „KM“ zapravo značilo „korablj-maket“ ili „prototip broda“ na ruskom jeziku.

leteci brodRatni brodsovjetska vozila
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Buran nije promašaj već naprotiv izuzetan projekat koji je stopiran zbog izostanka finansija a da nije bilo pada SSSRa vjerujem da bi dugo bio aktuelan.

Koronas
3 godine prije

Uopce nije promasaj, vec prekinut razvoj ekranoplana velikih dimenzija, uglavnom zbog nedostatka sredstava 80-tih, ali i vremena. Ako se dobro sjecam, kada sam davno o tome citao, bilo je izgradjeno nekoliko ekranoplana i to raznih tipova, ali sve manje, vise na nivou prototipova. Konstruktore je najvise pogadjalo to sto se vrlo tesko upravljalo sa ovim ekranoplanom. Sistem upravljanja je trebalo dalje razvijati, prvenstveno. Danas bi se mnogo toga dalo rijesiti modernom elektronikom i racunalima, da pojedini dijelovi sistema funkcioniraju automatski, kao uostalom i u svim modernim avionima. Inace, ovaj hibrid letjelice i plovila je izvanredan. Brz, leti u prakticno svim uvjetima, moguce je instalirati sve vrste oruzja i kako leti par metara iznad povrsine vode tesko ga je otkriti radarima, a moze biti i transportno sredstvo. Moguce ga je izraditi i kao amfibiju tako da moze izaci na kopno. Cudi me da Ameri nisu pokazali interes i pokusali sagraditi svoj… Čitaj više »

Zsphere
3 godine prije

Kakav promasaj, ovo je vrhunsko inzinjerstvo. Par metara iznad povrsine vode, velika brzina, velike dimenzije, velika nosivost. U poredjenju sa brodom daleko tezi za pogoditi pri kretanju velikim brzinama, u poredjenju sa avionom daleko tezi za otkriti, mnogo veca nosivost od aviona,ne znam sta bi ti zelio pa da ne bude promasaj. Projekat je jednostavno napusten zbog raspada sssr i nedostatka sredstava isto kao i Buran koji takodje nije promasaj, na osnovu cega to tvrdis?

Kile
3 godine prije

Sramota, šteta da se tak to ostavi…

3 godine prije zadnji put uredio Kile
pozitivan pesimista
3 godine prije
Umpah Pah
3 godine prije

Biden ?

Max
3 godine prije

Pravili su takvo nešto sovjeti pa su odustali od toga. Jedinstveno ali preskupo.

Weteran
3 godine prije

Da ne bude zabune:
To i dalje sjajno funkcioniše!
Sa svim svojim manama, kao što su drugari naveli.

tihobl
3 godine prije

Leteci ruksak je nepraktican.Dobar je samo za cirkusa i izvodjenje ludorija. Za vojsku nije. Sa tim se igraju francuzi i ameri.
Rusi rade nesto prakticnije – dostavni dron. To ti je leteci sanduk 2x2x1 m (odokativno gledano) nosivosti nekoliko stotina kg na 200 km. Lako je zabitim selima dostaviti robu dok je snijeg i sve smrzlo, problem je kad se snijeg otopi i sve raskvasi. Dron ruzno izgleda, ali je praktican. Moze posluziti i za prebacivanje bolesnog i slicne stvari. A znas li koliko rusi imaju sela po bespucima, nomadskih naroda i istrazivackih ekipa (geolozi i sl.).

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Ekranoplan ”Projekt 903” ili ”Lun” (ruski naziv za mladog sokola). Dužina 73,8 m, raspon krila 44 m, brzina 550 km/h. Osam turbomlaznih motora ”Kuznjecov HK-8”, 13.000 kg potiska svaki. Domet 1.000 nautičkih milja, posada 6 članova. Prvi put poletio 1985. g. Uključen u mornaricu 1990. do 2008. u Kaspijskom moru. Zahvaljujući aerodinamičkim svojstvima krila mogao je na visini od oko 4 metra letjeti iznad vode i iznad tla i ateriratii po valovima do 5 m, a imao je hidroskije. Nosio je 6 krstarećih protubrodskih raketa ”P 270 Moskit” (SS-N-22 Sunburn po NATO klasifikaciji). Mogle su nositi i nuklearne glave od 120 KT. O njima se malo zna, a po nekim saznanjima navodno su bile prodane Kinezima i Irancima. Lanseri su se nalazili iznad operatera, a u nosu i na repu su se nalazili sistemi za praćenje i navođenje. Glavni konstruktor 1987. g. Rostislav Aleksejev. Napravljen je samo jedan primjerak. I 90%… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Koronas
3 godine prije

Kako mislis, trosio puno goriva? Ovaj ekranoplan je letio sa samo dva motora, kao svaki normalni putnicki avion danas. Prednji motori su bili potrebni samo za pokretanje i stvaranje “zracnog jastuka”.
Slazem se sa tobom je to bila i jos uvijek je vrhunska stvar. I jos… Ameri ne mogu reci da je to jos jedna od ukradenih americkih tehnologija! 🙂

Koronas
3 godine prije

Ovaj clanak me bas zaintresirao! Davno sam o ovome citao, a sada sam malo tragao na netu. Nisam do sada znao da se u svijetu danas jako puno radi na eksperimentiranju i konstrukciji ekranoplana. Za one koje to interesira pronasao sam jedan jako dobar njemacki dokumentarac na Youtube. Pogledajte:
https://tinyurl.com/y6j5qnoy

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI