Jordan: Raseljavanje Palestinaca – Čin objave rata!

ZASTAVA Jordan i Izrael
39 komentara

Jordan neće postati saučesnik u još jednom protjerivanju Palestinaca iz njihovih domova, rekao je u srijedu jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi.

Hašemitsko kraljevstvo čini sve što može da zaustavi sukob, ali će svaki pokušaj raseljavanja Palestinaca tretirati kao “objavu rata”, obećao je Safadi, a prenosi Roya News.

Aman neće dozvoliti “novu katastrofu” niti će dozvoliti Izraelu da “krizu stvorenu i pogoršanu okupacijom prebaci na susjedne zemlje”, dodao je.

Katastrofa, ili ‘Nakba’, je način na koji Palestinci nazivaju svoj egzodus iz 1948. s teritorija na koje polaže pravo Izrael. Jordan je završio anektiranjem Zapadne obale dok je Egipat preuzeo kontrolu nad Gazom, ali je Izrael zauzeo obje teritorije 1967. Jordan je potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1994. godine, uspostavljajući “administrativnu granicu” između kraljevstva i Zapadne obale, ne dovodeći u pitanje teritoriju budući status.

Premještanje Palestinaca iz Gaze u drugu zemlju bilo bi ratni zločin, rekao je Safadi, optužujući Izrael da već učestvuje u ratnim zločinima protiv tamošnjih Palestinaca. “Nema opravdanja za ono što Izrael radi u Gazi”, rekao je jordanski ministar vanjskih poslova. “Zahtijevamo da se zaustavi rat, da se omogući ulazak humanitarne pomoći u pojas Gaze i da se zaštite civili.”

Vlada premijera Benjamina Netanyahua objavila je rat Gazi nakon 7. oktobra, kada je Hamas ispalio stotine raketa na Izrael i poslao militante u obližnja jevrejska sela. Preko 1.300 Izraelaca je ubijeno u upadu, navodi vlada u zapadnom Jerusalemu.

Izrael je od tada zahtijevao da svi civili napuste grad Gazu i sjeverni dio teritorije, kako bi Izraelskim odbrambenim snagama omogućio da gađaju Hamas. Palestinci u Gazi rekli su da nemaju kuda, jer ih Izrael blokira s mora, a Egipat je odbio otvoriti granicu.

Vlada u Kairu tvrdi da bi priznanje Palestinaca značilo da bi se pomoglo Izraelu da se uključi u “etničko čišćenje”, u kojem ne žele da učestvuju. Egipat je ponudio da pošalje humanitarnu pomoć u Gazu, ali Izrael se tome usprotivio s obrazloženjem da bi dio toga mogao završiti u rukama Hamasa.

“Sve indicije ukazuju na to da najgore tek dolazi i da Tel Aviv ide ka kopnenoj invaziji”, rekao je Safad u srijedu.

gazaIZRAELJordan
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
6 mjeseci prije

Zna li netko koje su originalne granice Izraela u kojima je priznat?

U odnosu na tzv Transjordaniju? >> Jordan?

I u odnosu na ono pravilo da su granice novih država identične granicama kolonija?

Ova Hašemitska kraljevina neka dinastija koja ima božanska prava…

Ali svejedno ne daju Palestincima državljanstvo. Generacijama.

Ada Pajnic
6 mjeseci prije

Albert Pike je napisao da će treći svjetski rat početi između cionistickog političkog režima i islamskeih lidera. Počet će ga države oko Izraela. Nakon toga će cijeli svijet morat odabrati stranu i rat će se vodit do kompletnog kolapsa i totalne kataklizme i propasti svih strana. Ne vidim da se možemo othrvati jer većini su to teorije zavjere, misle da su svi ljudi dobrički i da svijetom ne vladaju sotonisti

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Pa upravo to je cilj !!! Izselit , nepoćudne Palestince i onda nema više potrebe za Palestinom 🤷 ! A oni baš zapeli .
. Pa neće ?! Još i daju drugima primjera kako i što činjeti ….Nečuveno od njih !!! 😁

Max
6 mjeseci prije

Ne dopuštaju novu Nakbu.

noppo
6 mjeseci prije

Ako zapad dopusti to etničko čiščenje, to če biti i njegov politički kraj. A muslimani če biti ujedinjeni u mržnji protiv zapada i izraela kao nikad do sada. I EU je na spisku, bez brige.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI