Još jedno patetično obećanje Trumpa: “Uništit ću u zemlji bandu MS-13”

MS-13
35 komentara

Trump je obećao da će uništiti kriminalu organizaciju MS-13 koja terorizira SAD. Međutim, ova kriminalna organizacija je, među ostalima, nastala od “contrasa”, snaga koje je CIA organizirala, naoružavala i obučila ’80-ih u posredničkom ratu protiv Sovjetskog Saveza. Sada ovi borci žive u Sjedinjenim Državama, gdje su stvorili bande i zauzeli teritorij, a prije 30 godina su se za SAD “borili protiv Sovjeta” u Salvadoru i Hondurasu.

Danas američke vlasti tvrde da se u zemlji bore protiv mafijaških skupina, dok u Latinskoj Americi i dalje surađuju s vođama ovih organiziranih bandi.

Predsjednik Donald Trump je ovaj tjedan obećao da će brzo uništiti jednu od najpoznatijih u američkih kriminalnih skupina, MS-13 ili Mara Salvatrucha, sleng za “Salvadorsku bandu mravi lutalica”. Zbog činjenice da je ova mafijaška organizacija doživjela svoj vrhunac u Sjedinjenim Državama Trump tradicionalno optužuje svog prethodnika, Baracka Obamu.

Još jedno patetično obećanje Trumpa

“Slabost imigracijske politike Baraka Obame je omogućila da se bande MS-13 prošire gradova diljem SAD-a. Brzo ćemo ih uništiti”, zaprijetio je Trump na svom Twitter profilu.

No, čini se da Trump daje još jedno obećanje koje će teško moći ispuniti. MS-13 je jedna od najbrutalnijih kriminalnih organizacija koja obuhvaća SAD, Meksiko, Salvador, Honduras i Gvatemalu i ima najveći prirast novih članova. Prema riječima stručnjaka, broj boraca ove kriminalne organizacije je narastao od 50 na 300 tisuća ljudi, od čega se samo u Americi banda s 10 000 povećala na skoro 40 000 članova.

U suvremenom svijetu kriminalne organizacije više nisu ograničene na mjesto porijekla. Kao talijanska Cosa Nostra i Mara Salvatrucha je isplela mrežu po cijelom kontinentu, a kontrolira i aktivnosti vlada koje se nisu u stanju braniti.

Kriminalne organizacije u Latinskoj Americi djeluju kao država unutar države. Vlasti ih ne mogu iskorijeniti, pa su bile prisiljene na tajne dogovore s njima, a čak posreduju tijekom “mirovnih pregovora” između različitih zaraćenih skupina organiziranog kriminala.

U svibnju 2013. godine, nakon osam mjeseci pregovora je u gradu San Pedro Sula u Hondurasu dogovoreno primirje između kriminalnih skupina MS-13 i M-18. Jamac “mirovnog sporazuma” među bandama su bili mjesni biskup i Organizacija američkih država (OAS), na čijem su čelu SAD.

“OAS se vodio jednom stvari i da su pregovori su bolji od rata. Pokušaji suzbijanja kriminala uz pomoć oružanih snaga nikad nisu uspjeli. Ovdje u Meksiku je u tim borbama već umrlo tisuće ljudi, ali kriminal i dalje raste, dok u siromašnijim zemljama Srednje Amerike ima karakter prirodne katastrofe. Svi ovi “Maros”, uključujući i skupinu “Mara Salvatrucha”, bivše su bande, koje su porasle, dobile snagu, a čak pokušavaju kontrolirati političke procese”, rekao je glavni urednik lista “Latinska Amerika” i član Ruske akademije znanosti, Vladimir Travkin.

U zemljama južno od Sjedinjenih Država je organizirani kriminal integriran u društvo i državu. Unutar je državnog aparata, da čak i nadnacionalne strukture kao što su Katolička crkva i  OAS morati nekako živjeti s njim. OAS igra važnu ulogu, jer tu organizaciju nazire američka vlada, a kako su neke od tih organiziranih kriminalnih skupina stvorili Amerikanci, ne čudi da Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicima, sudjeluju u dijelu aktivnosti ovih skupina.

Neke od skupina organiziranog kriminala su stvorene tijekom rata početkom ’80-ih. Korijeni MS-13 su u građanskom ratu u Salvadoru. U stvari, to su ostaci paravojnih skupina koja je podržavala CIA u ratu protiv “sandinista”, koje se smatralo saveznicima SSSR-a. Ti ljudi su u posljednjih nekoliko desetljeća aktivno proširili svoj utjecaj u samim Sjedinjenim Državama sama, preuzeli kontrolu nad velikim područjima i sada teroriziraju Amerikance.

Štoviše, mafijaške strukture, uključujući i MS-13, prodiru u redove američke vojske, gdje prolaze vojnu obuku i regrutiraju nove borce. Američki vojska u posljednjih nekoliko godina ima sve više problema s kvalitetom, a od 2000. su u više navrata sniženi kriteriji prilikom prijema. Identificiranjem kriminalnih elemenata koji bave vojne kontraobavještajne službe, ali se situacija s kriminalom u vojsci pogoršava.

Podsjetimo da je odmah nakon inauguracije Trump rekao da će ojačati imigracijsku politiku i izgraditi zid na meksičkoj granici kako bi se borio protiv prekograničnog kriminala.

MS-13 uglavnom čine državljani  Salvadora, Hondurasa, Gvatemale, Nikaragve i meksički Latinoamerikanci. Procjenjuje se da su između 60% i 90% pripadnika kriminalne skupine Mara Salvatrucha u Sjedinjenim Američkim Državama do 2008. bili ilegalni migranti.

S dolaskom na vlast je Trump u ured počeo dobivati redovita izvješća o zločinima, među kojima i onih koje su u zemlji počinili ilegalni imigranti. Poznato je da u Americi živi 11 do 12 milijuna ilegalnih imigranata, ali pravosuđe i Kongres sprečavaju Trumpa da pokrene operaciju tako velikih razmjera kao što je protjerivanje svih ovih ljudi. Stoga se on pokušava usredotočiti na konkretnu zadaću i deportirati onih 2 do 3 milijuna ilegalnih imigranata koji su uhvaćeni da su počinili nekakav prekršaj ili kazneno djelo.

Najavljujući borbu protiv kartela kao što je MS-13 Trump pokušava naglasiti opasnost od ilegalnih imigranata, čime želi dobiti veću podršku javnosti, ali se prešućuje pozadina cijele priče i da je ovih 40 000 pripadnika jedne od niza kriminalnih organizacija nusprodukt američke politike u Središnjoj Americi.

Trump smatra da će ovako lakše riješiti problem, jer skupine organiziranog kriminalnih neće štititi nitko među Amerikancima, a malo je i onih koji će ih štititi u medijima.

Trump možda nešto i može učiniti, ali neće uspjeti uništiti organizirani kriminal. Naime, da bi se uništila prekogranična trgovina drogom, prvo treba uništiti tržište droga u Sjedinjenim Državama, a malo je vjerojatno da to može učiniti čak i “odlučan momak” poput Donalda Trumpa.

Čak i zid na meksičkoj granici neće riješiti problem, jer će skupine koje se bave trgovinom i drogom koristiti morske puteve. SAD ima dugu obalu, a na nju se ne može postaviti ograda, kao na kopnu. Osim toga, kriminalne organizacije će preko korumpiranih pograničnih službenika i policajaca i na druge načine zaobići barijeru koju je obećao podići Trump.

Znakovito je da je Donald Trump u predizbornoj kampanji najavio da će iskorijeniti “islamski terorizam”, odnosno vojsku koju je CIA stvorila u Afganistanu i kojom se služila godinama poslije, sve do ovog trenutka, a sada isto obećava drugoj organizaciji, koja je stvorena s ciljem suzbijanja sovjetskog utjecaja u Latinskoj Americi u isto vrijeme kada i Al-Qaeda u Afganistanu.

Sudeći po učincima Trumpove “borbe protiv terorizma”, čini se da članovi bande MS-13, te mnogih drugih nastalih po istom modelu, mogu mirno spavati.

MS-13obećanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Od ovoga nema ništa. Ovakav razmah bandi i organizovanog kriminala i stepen njihove organizacije, rezultat je sveukupnog ekonomskog, društvenog i socijalnog sistema koji vlada u SAD-u i koji one šire po cijelom svijetu. Ogromna masa izopćenika koje je sam takav sistem stvorio bacajući ih na duboku društvenu marginu u svim sferama života, mora od nečega živjeti a jedino što im za to preostaje je kriminal, počev od onog najsitnijeg pa do onog najkrupnijeg i najorganizovanijeg. Efikasno rješenje ovog problema bilo bi ostvarivo jedino kroz temeljnu promjenu njegovog generatora, tj. samog sistema, što je u sadašnjem trenutku ravno naučnoj fantastici, tako da ovo nije problem koji može riješiti Tramp ili bilo koji drugi američki predsjednik, a da ne dirne u temelje samog sistema. Zato će ovaj problem i dalje harati i biti nerješiv i bez obzira na povremene moguće uspjehe koji se u borbi protiv njega postignu, ostat će i dalje… Čitaj više »

Bobi
7 godine prije

Prvo mi je palo napamet citajuci tekst dati komentar, baceni bumerang se vraca i ako nisi aboridzin nemoj ga ni bacati. Drugo, sve sluti da se lamperija citaj imperija urušava kao i Rim, iznutra.
A trece sto mislim da ovdje ima najveću simboliku, tekst me podsjeca na film “operacija swordfish” sto nitko do sada nije usporedio niti jednom ni na amsi ni ovdje. Da ne objasnjavam o cemu je rijec, pogledajte sami. Ukratko drzava u drzavi, kraci CIAe jedu sami sebe iako su stvoreni u suprotnu svrhu, itd. A povijest nas uci da sve sto gledamo u filmu, nakon kraceg(2-5god) ili duzeg vremena(10-15god) gledamo u danasnjosti.

jale
7 godine prije

Sve su to dvostruka mjerila dok se javno ne prizna da su i farmaceutski ljekovi – droga i da droge ima lake i teške i da se tako i treba postaviti. Kada političari i ovakvi ko Trump politiziraju temu od značaja za javno zdravstvo kako bi im išlo u korist oni to uvijek i po pravilu urade u crno-bijeloj verziji što je loše za razumijevanje problema a samim tim i hvatanje u koštac sa problemom.

rodoljub
7 godine prije

Jedan od clanova americke liberalne gangsterske elite i strateg njihove politike, Robert Kuper, napisao je knjigu “Razaranje nacija i stvaranje poretka haosa” . Knjiga otkriva da je ovo, o cemu vec duze vreme govorimo na ovom portalu, osmisljeno i planirano sa tacno utvrdjenim ciljem. Ja sam na ovom portalu o ubacivanju imigranata u Evropu govorio pod nazivom “denacifikacija”. Sluzbe poput CIA i MOSAD su organizatori i provodioci te politike (migracije, AlKaida, ISIL, …) . Iznad svega stoji liberalno-korporativna mafija , koja je olicena u zvanicnoj, ili nezvanicnoj, vlasti pojedinih drzava . Najocitiji primer je USA . Stvoriti haos i upravljati haosom, a u isto vreme pljackati resurse i sopstveni narod.

Tupaq Amaru
7 godine prije

MS 13 je upravljana iz Langleya 100%, kao što su to već radili preko United Fruit Companyja, braće Dulles itd. Na taj način kontroliraju uvoz teških droga i trgovinu ljudima. Kako to da se nisu jače učvrstili u Nikaragvi? Odgovor je taj što je u Nikaragvi američki “utjecaj” znatno slabiji nego u većini Srednje Amerike.

davor
7 godine prije

Neka se Trump prvo pozabavi sa Kosher Nostra a onda će za sve ostalo imati sjajnu referencu..

subaru
7 godine prije

Oni koji upravljaju sa đusa upravljaju sa svim prometom horsa i kokare dakle i onima koji to distribuiraju.

blah
7 godine prije

sve navedeno se kao tumor siri i po Europi, od centra prema periferiji

Korisnik sustava
7 godine prije

Da pogodim, Trump će predložiti izmjene ionako prestrogog kaznenog zakona koji se uglavnom obrušava na sitne kriminalce i benigne ovisnike. Takve odluke će za posljedicu imati porast zatvorske populacije, odnosno rast prihoda(dobiti) korporacija koje drže te zatvore i čiji su čelnici obilato donirali Trumpa u kampanji. Živio ortački kapitalizam.

tuf
7 godine prije

Ovi su dusu dali za nemire u americkim gradovima. Vlado, salji Ivanova s kolacima !

MilanCZ
7 godine prije

Své se to dá kontrolirati ako se hoce.Obavjestajne organizací je koriste kriminalce za xvoje potřebě,kad im netrebaju bez probléma ih likvidiraju..yugo obavjestajci koristili su mnoge kriminalce u svojim skcijama,najopasniji su bílí crnogorci,mogla bi se jedná dobrá knjiga o tome napisati.Zato izjave dá nista nemogu oko toga,to je prica za naivně i málu djecu.

Brainstorm
7 godine prije

jedino kao musolini ili onaj filipinski novi predsjednik. sudskim putem mafija se ne moze suzbiti. trump je pokusao zabraniti putovanja iz onih par muslimanskih zemalja pa su mu dekret srusili na sudu.

USA exceptional
7 godine prije

@ tuf – Isao sam provjeriti tvoju izjavu i tocna je

Americans could be saving more across the board.

According to a 2016 GOBankingRates survey, 69% have less than $1,000 in their savings account — and 34% have no savings at all.

USA exceptional
7 godine prije

U Spanjolskoj 3% ljudi ustedu novac prema nekom zapadnom linku.
Ne zelim reci da je u Bugarskoj ili Argentini bolje nego u Spanjolskoj nego hocu reci to sto pise 3% a nek svatko vadi iz tog zakljucak koji hoce.

This World Map Shows Where Familes Save the Most Money
12 April 2016

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI