Pentagon: “Ako ne budemo ugroženi više nećemo gađati sirijske snage”

Pentagon zgrada
9 komentara

Šef Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Joseph Dunford, rekao je da se napad na Siriju neće ponoviti, ako američke snage ništa ne bude ugrozilo.

Na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu je general Dunford objasnio kako su američki zapovjednici smatrali da su pod prijetnjom. U takvim slučajevima, pravila ratovanja im odobravaju pravo na preventivni udar.

“Mi smo nastavili dijalog s Rusijom i trenutno vodimo razgovore na svim razinama kako se u budućnosti takvi incidenti ne bi ponovili”, dodao je general Dunford.

Ranije je Pentagon izvijestio da je američka koalicija napala sirijske provladine snage u području Al-Tanfa blizu granice s Irakom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je napad nazvao “nezakonitim i nelegitimnim”.

Međutim, na kraju se ipak saznaje da su američki zapovjednici znali da u koloni koja se kretala prema Al-Tanfu nema sirijskih vojnika i da se radi o manjoj borbenoj skupini iračke šiitske brigade “Imam Ali”.

CNN dan nakon udara piše kako je napad bila poruka Iranu i da je koalicija za borbu protiv terorizma koju predvode SAD namjerno gađala snage odane Iranu koje se bore u Siriji, a među njima je bio amo manji broj sirijskih vojnika.

Prema mišljenju američkih zapovjednika, trinaest vozila je prekršilo “zonu primirja oko baze“, što je područje oko Al-Tanfa koje je američka koalicija ranije označila, a “karte poslala Moskvi”.

“Američki su ratni zrakoplovi prvi put samo nadletjeli kako bi demonstrirali silu, ali su se odlučili gađati nadolazeći konvoj od pet vozila kada se nalazio na 29 kilometara od baze”, javlja CNN.

Napad ima i političku pozadinu, jer je pitanje bi li se irački šiiti brigade “Imam Ali” s tako malom izdvojenom skupinom nastavili kretati prema Al-Tanfu. Naime, vjerojatnije je da se radi o igrokazu Trumpa i Pentagona, koji su napad proveli samo nekoliko sati pije nego će američki predsjednik napustiti Washington i krenuti na obilazak Bliskog istoka, gdje će posjetiti Saudijsku Arabiju i Izrael, koje će pokušati uvjeriti da će njegova uprava ostati posvećena odvraćanju Irana, koji je uz Rusiju glavni partner Sirije.

Tlass Salameh, zapovjednik islamističke skupine koja za račun SAD-a djeluje u tom području, rekao je za CNN da su njegovi ljudi smješteni 20 kilometara od Al-Tanfa i dobivaju podršku iz tajnog programa CIA-a osmišljenog za osposobljavanje i nadziranje sirijskih “pobunjenika”.

Snage koje regrutirala i obučila CIA se mogu boriti i protiv sirijske vlade i njezinih saveznika, uključujući i one Libanona, Iraka i iranskih Quds snaga.

“Režim na bombardira 25 do 30 puta na dnevnoj bazi, a Rusija nas je pogodila jednom ili dva puta. Imali smo mjesto na autocesti Damask-Bagdad, kojeg sada kontroliraju iranske i snage libanonskog Hezbollaha”, rekao je Tlass Salameh za CNN.

Naravno da je od 25 do 30 zračnih udara sirijskog zrakoplovstva pretjerana, jer da je tako, njegova skupina više ne bi postojala.

Salameh je spomenuo međunarodnu nacionalnu autocestu koja je važna za kopneno povezivanje Teherana sa Sredozemnim morem i Hezbollahom u Libanonu, što i nije neka tajna.

Damask i Teheran s pravom tvrde da će SAD, za račun Izraela i Saudijske Arabije, pokušati spriječiti uspostavu nove kopnene rute između Teherana i Sredozemlja, čak i ako će zbog toga morati usporiti ili obustaviti rat koalicije protiv terorista “Islamske države”.

Zapovjednik sirijskih “pobunjeničkih” snaga Tlass Salameh se žali da su im režimske snage preotele teritorij kojeg su oni “oslobodili” od ISIL-a

Muhannad Al-Talla, zapovjednik skupine potpomognute od strane Pentagona, također sa sjedištem u Al-Tanfu, slaže se s procjenom oko ideje uspostave iranskog kopnenog koridora, što nitko i ne skriva.

“Rusi, Iranci i režim nas uznemiravaju. Nakon što smo oslobodili neka područja, došli su i uzeli ih. Pokušavaju otvoriti autocestu iz Bagdada u Damask, drugim riječima od Teherana do Bejruta, napredujući prema nama i prema istočnoj Siriji, što se događa već dva tjedna”, rekao je Muhannad Al-Talla.

U ovo trenutku s terena stižu različite informacije. Prema stranici Syria.liveuamap.com su se sirijske i savezničke snage povukle nekoliko desetaka kilometara od Al-Tanfa, dok američka interaktivna stranica Syrian Civil War Map navodi da je sirijska vojska stigle do raskrižja Zarqa, dok s juga napreduju vladine snage i Druzi iz pokrajine Sweida, koji su već stigli nadomak područja Zalaf.

U svakom slučaju, “misterij” je konačno razriješen i jedini cilj američkih udara je bio poručiti Iranu kako SAD neće dozvoliti uspostavu kopnenog koridora od Teherana do Sredozemnog mora. Hoće li u tom uspjeti, tek treba vidjeti., jer snage takozvane brigade “Istočnih lavova” ” Nove sirijske vojske” ili kako se već zovu skupine koje CIA i Pentagon pokušavaju iskoristiti zaovu zadaću,  nisu ni brojno ni u bilo kojem drugom smislu sposobne za ozbiljnije operacije.

Kopnena veza
Kopnena veza
obećanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Na kraju ce biti invazija koalicije ..

Bobi
6 godine prije

Taktiziranje. Podsjeca me na igru riziko, vjerujem da su rusi bolji šahisti 😉

Georgij Žukov
6 godine prije

Bilo bi krajnje vrijeme da amerikanci konacno javno i transparento objave NWO zemljopisnu kartu na kojoj su ucrtane drzavene granice ,jer po naslovu ovog teksta “Ako ne budemo ugroženi više nećemo gađati sirijske snage” dolazim do zakljucka da USA granici sa Sirijom a iz koje je opet izvrsena agresija na USA????????

Cak i ako bi USA na toj mozebitnoj tajnoj geopolitickoj karti svijeta granicila sa sirijom ,jos uvjek ne mogu dobiti medjunarodni legitimitet za ovo sto danas rade u siriji i na bliskom istoku ,iz jednostavnog i ocitog razloga , sirijska narodna armija nije niti u jednoj akciji zakoracila pedalj izvan svog medjunarodno priznatog teritorija .

Georgij Žukov
6 godine prije

brejking njuz 🙂 Zapovjedništvo južnokorejskih oružanih snaga objavilo je da je sjevernokorejski projektil ispaljen poslijepodne s lokacije u blizini Pukchanga i da je preletio oko 500 kilometara. Debeli je jos jednom pokazao koliko ga je strah americkih nosaca aviona , tomahawka , marinaca a u konacnici i njihovih 7000 atomskih bojevih glava . “Danas su američko kopno i operativno područje Tihog oceana u dometu Demokratske Narodne Republike Koreje i DNRK raspolaže svim sredstvima za razorni osvetnički udar”, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA u komentaru objavljenom jučer. P.S. Civilizacija je dosla do tocke u kojoj bi obicne spagete ili desert mogli izazavati kataklizmu , s obzirom da znamo kako je trumpov fetis ispaljivati rakete nakon vecere i uz lagani desert , dok na drugoj strani debeli poludi kada mu serviraju hladne spagete. Vezano uz tekst…. eto koliko su hrabri amerikanci , dok im kim baca rakete po dvoristu , oni… Čitaj više »

rodoljub
6 godine prije

Kakvo je to prose.avanje od Amerikanaca. Oni nisu bili ugrozeni od sirijske armije, ali su ugrozeni njihovi sticenici – ISIL dzihadisti . Njihovi izgovori su toliko degutantni, da ne znam kako to mogu da progutaju i njihovi ljubitelji .

Antonio
6 godine prije

“Rusi, Iranci i režim nas uznemiravaju. Nakon što smo oslobodili neka područja, došli su i uzeli ih” – rekao je milim glasom neki tamo glavoseca i terorista.
E kako da posle toga SAD ne bombarduje napadace koje uznemiruju koljace? SAD su jedina sila koja zna sta su ljudska prava. Jedno od tih je – da te neko ne uznemirava.
Napred SAD, napred…

stipa
6 godine prije

Ponovno pitam: Što američka vojska radi u Siriji? Temeljem kojih i čijih međunarodno priznatih institucija ima mandat?

Osoba C
6 godine prije

Pentagon: “Ako ne budemo ugroženi više nećemo gađati sirijske snage”
A da ovima netko kaže da se bajke prodaju na katu iznad.

Baba
6 godine prije

Neće više ali bogami ni manje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI