Trump obećao Erdoganu: “Suradnja s Kurdima u Siriji je gotova”

Donald Trump - crvena kravata
27 komentara

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je obavijestio turskog predsjednika Erdogana da će prekinuti vojnu potporu američkim partnerima u Siriji, priopćila je Bijela kuća na kraju telefonskog razgovora između dva lidera.

U Washingtonu su objasnili kako je ova odluka vezana za kraj borbi za Raqqu i napredak u stabiliziranju situacije u Siriji.

Bijela kuća je također rekla da su američki i turski predsjednici razgovarali o važnosti provedbe rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i potpori procesu u Ženevi oko mirnog izlaska iz rata u Siriji.

Osim toga, “Trump je potvrdio predanost strateškom partnerstvu između Sjedinjenih Država i Turske”. Trump i Erdogan su također razgovarali o nabavi američke vojne opreme, izvijestila je Bijela kuća.

U međuvremenu je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu izjavio kako je Donald Trump obećao Erdoganu da će prekinuti isporuke američkih oružja za sirijskim Kurdima.

“Prema njegovim riječima, ta se glupost morala zaustaviti još ranije. Pozdravljamo ovu odluku i pratit ćemo njenu provedbu”, rekao je Çavuşoğlu.

“Našu nelagodu što se oružje doprema kurdskim snagama još smo jednom prenijeli gospodinu Trumpu. On je vrlo jasno rekao da je izdao uputu da im se oružje više ne dostavlja. Pozdravljamo ovo obećanje i želimo da se ono praktično ispuni”, na konferenciji za novinare je priopćio turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

Štoviše, rekao je da su predsjednici Erdogan i Trump tijekom telefonskog razgovora dogovorili zajedničku borbu protiv ISIL-a, u Turskoj protiv zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) i oporbene organizacije islamskog propovjednika Fethullaha Gülena.

Turska televizija NTV je izvijestila kako Erdogan američkog kolegu Donalda Trumpa izvijestio o rezultatima sastanka s predsjednicima Rusije i Irana u Sočiju, gdje su se rješavala pitanja sukoba u Siriji.

Na sastanku na vrhu u srijedu je ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je potporu Turske i Irana da bude domaćin mirovnog kongresa, što se tumači da Putin zauzima središnju ulogu u diplomatskim naporima za konačno zaustavljanje rata u Siriji kojeg dobiva predsjednik Bashar Al-Asad.

Çavuşoğlu je također rekao da će Rusija, Iran i Turska zajedno odlučiti tko će sudjelovati na mirovnim pregovorima o Siriji, a Ankara je ranije naglasila kako ne prihvaća sudjelovanje kurdskih snaga na konferenciji.

Kurdski portal Rudaw prenosi razočaranje kurdskih YPG milicija Trumpovom odlukom. Američki predsjednik je Erdoganu rekao da će prestati jačati veze s Kurdima u Siriji, piše Rudaw.

“Gospodin Trump je dao jasne upute i rekao da YPG više neće dobivati američko oružje”, izjavio je turski ministar vanjskih poslova, prenosi turski list Hürriyet.

“Također je jasno rekao da je načelno ta glupost trebala završiti puno ranije”, dodao je Çavuşoğlu.

Donald Trump je telefonski razgovarao s Erdoganom o “uspostavi mira u neredu kojeg je naslijedio na Bliskom istoku i da su tu greška SAD platile ljudskim životima i sa 6 000 milijardi dolara”.

“Trump je ovlastio je Ministarstvo obrane za opremanje kurdskih elemenata Sirijskih demokratskih snaga kako bi se osigurala pobjeda nad ISIL-om u Raqqi, Sirija”, izjavila je glasnogovornica Pentagona Dana White u svibnju, rekavši kako su SDF jedina sila sposobna za zauzimanje grada.

“Itekako smo svjesni sigurnosnih briga našeg koalicijskog partnera Turske”, rekla je White, poručujući Ankari da su SAD “predane sprečavanju dodatnih sigurnosnih rizika i zaštiti NATO saveznika”.

Ankara smatra da je YPG ogranak Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja je u Turskoj teroristička organizacija, što YPG osporava.

Na sastanku NATO pakta ranije u studenom, turski ministar obrane Nurettin Canikli je izjavio kako američkom ministru obrane Jamesu Mattisu predočio dokaze kako se američko oružje koristi protiv turskih snaga i zahtijevao je od Sjedinjenih Država da zaustavi isporuke oružja za YPG milicije.

Obraćajući se na Twitteru, YPG je priopćio kako je njihova borba protiv ISIL-a spasila ne samo Kurde i Siriju, nego i narode Bliskog istoka i Europe i pita se zašto kurdske milicije ne bi trebali dobiti pomoć?

“Zar ISIL prijeti samo Kurdima i Kurdistanu? Zašto netko misli da se samo Kurdi moraju boriti i poraziti neprijatelja cijelog čovječanstva, bez ikakve pomoći?”, priopćio je YPG na svom službenom Twitter računu.

obećanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pastir
6 godine prije

Trump je legenda

Laki Topalović
6 godine prije

Kuku lele. Šta će sad. Kurdići? Dobro, trba još vidjet hoće li Trump ispoštovat rečeno.

NSU
6 godine prije

Izgleda da Trump za razliku od nekih (Theresa May) redovno uzima terapiju , tako da situacija i nije tako loša!

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Još samo da ispoštuje to što je obećao.Teško,pokazao se kao veći lažov od Obame.

Kenan
6 godine prije

Ako je ovo istina,kako će uspostaviti Kurdistan?SADiplomatski ili demonkratski?Nisam sklon vjerovanju da su cionisti i nekonsi odustali od tog projekta.

Zagreb-Slunj
6 godine prije

znači da kurdske bojovnike u Afrinu i Manbiju zamijene brigade Sultan Murat i al Din al Zenki !!!!, kako se god zbroji i oduzme razultat je podijela Sirije na više neovisnih područja, jamac da će tako biti su baze jenkijevske vojske na sjeveru Sirije, ako Iran krene u ekspanziju na zabranjena područja stići će mu odgovor iz Washingtona i Tel Aviva

shumadinac
6 godine prije

Da, a sada su turske snage u Siriji, zapamtite ovaj “detalj”. Malo je ruskih poteza za koje nisam siguran da li su dobri ali dozvola Turskoj da uđe sa trupama u Siriju sam odmah nazvao velikom greškom. Nije mi jasno kako su mogli toliko da ruzikuju jer će se lako naći pred izborom: ili da se sukobe sa NATO ili da odustanu od dela Sirije (ko kaže da se Turci neće dalje širiti ako im je SAD iza leđa?). Da li je to bio plan od početka – ja sam tada tvrdio da jeste a vreme će da pokaže.
Ipak, koliko god neki tvrdili da je Turskoj “upala sekira u med”, da mogu da biraju šta od koga da traže, ja ne bih voleo da sam na njihovom mestu. Bilo da izdaju Ruse ili SAD (a nekoga moraju izdati) plaćanje računa neće izbeći.

Jim
6 godine prije

Ne vjeruj yenkijima ni kada darove nose.

Laki Topalović
6 godine prije

Polako se kuća pravi i ne od krova, nego od temelja. Tako da će se današnji ustupak sutra naplatiti trostruko. Ustupak koji? Sa ili bez Turaka, ove bi proturske milicije svakako bile tamo. Za sada je dobro što su se zakrvile proturske i prosaudijske međusobno. Katar je rekao da mu je svega dosta, a Turci uđu i izađu. Ne žele gubiti previše ljudi u izravnim borbama. Kad završi šišćenje ono malo pustinje na istoku, onda će se rješavati ova pitanja. Do tada je prioritet održavati status quo.

Jole
6 godine prije

Neće naoružavati i podržavati Kurde,nego će samo imati vojne baze u njihovom okruženju,Drugim riječima,kontrolirat će Kurde ,ali i zadržati utjecaj u Siriji sa nelegalnom prisustvom,tj. okupacijom.Još ništa nije gotovo niti izbliza,iako je strateška
neravnoteža pomaknuta daleko u stranu,Rusije,Irana i Turske.

Dejan
6 godine prije

Kako samo ovi ameri prozvakaju i ispljune koga vise ne trebaju :O strasno!! Da bog da se razpadne sutra >:(

Baba Vanga
6 godine prije

Sta im radi Putin sahista melje ih bez metka,neko ce razumjeti moje pisanje a mnogi nece.?

Zorule
6 godine prije

Nekako imam osjecaj da je ovo brzinska Trumpova akcija na izjave Turske da razmisljaju i izlasku iz NATO-a

Istina
6 godine prije

Najgore od svega sta turci su stari lizaci americkog dupeta i lako ce se erdogan okrenuti trumpu on je samo prividno blizak sa rusima,ali putin je pametan zna da turke ne uzima za prijatelje odnosno tursku vlast

Osoba C
6 godine prije

Jedino pametno što bi Trump mogao reći u vezi Sirije bi bilo: ” Mission accomplished, now come home.”

alan ford
6 godine prije

opet su neki naivni i sada se okomili na Kurde i hvale Erdogana, ajme, ajme… bez obzira na sve, na političku zamršenost, na podmuklost SAD-a i cio-hazara i njihove igrice, Kurdima ne možemo zamjeriti što žele iskoristiti povijesnu priliku, da stvore neku svoju državu. Ajde ne pravimo se ludi. Mnogi problemi na Bliskom istoku danas su uzrok i toga, što su nekadašnji kolonijalni gospodari-Britanci crtali svojevoljne granice, onako sa ravnalom po ravmoj pustinji, uopće ne vodeći računa o etničkim i vjerskim razlikama. To su Britanci naravno činili namjerno, da se stalno održava kaos. Kurdi su tu najviše nagrebusili podjeljeni u 4 države, a nemaju svoje države. Erdogan je lukavi bastard, koji se bori za svoje ciljeve, On lukavo žonglira između SAD-a i Zaoada na jednoj i Rusije i Irana na drugoj strani. On je podržavao ISIL i surađivao sa SAD-om, Izraelom i S. Arabijom u Siriji, dok nije uvidio da… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI