Južna Koreja naredila evakuaciju ostrva zbog ‘provokacije’

Sjeverna i Juzna Koreja
10 komentara

Južna Koreja naredila je civilima na ostrvu blizu granice sa Severnom Korejom da se evakuišu u skloništa, nakon što je optužila Pjongjang da je ispalio stotine artiljerijskih granata kao deo vojne “provokacije”.

Lokalne vlasti su dvaput u petak popodne izdale nalog za evakuaciju, izvijestio je Yonhap News , napominjući da je to došlo usred “očiglednih znakova vojne provokacije Sjeverne Koreje”.

“Najavili smo evakuaciju nakon što smo primili poziv od vojne jedinice koja je rekla da izvodi pomorski napad na ostrvo Yeongpyeong jer ima situaciju sa sjevernokorejskom provokacijom”, rekao je neimenovani zvaničnik, a prenosi Yonhap.

Zajednički načelnik štabova Seula (JCS) rekao je kasnije da je Sjeverna Koreja u petak ujutro ispalila oko 200 artiljerijskih granata sa svoje zapadne obale. Projektili su pali u pomorsku tampon zonu uspostavljenu sporazumom između dvije Koreje iz 2018. godine, iako se Pjongjang od tada povukao iz sporazuma.

“Ozbiljno upozoravamo da cjelokupna odgovornost za takve situacije koje izazivaju eskalaciju krize leži na Sjevernoj Koreji i snažno pozivamo na njeno trenutno zaustavljanje”, rekao je glasnogovornik JCS-a pukovnik Lee Sung-jun.

Vojska Južne Koreje, koja radi u “bliskoj koordinaciji” sa SAD, “prati i prati aktivnosti vezane za to i sprovešće odgovarajuće mere za provokacije Severne Koreje”, naglasio je on.

Seul planira izvesti vlastite vježbe gađanja na sjeverozapadnim graničnim ostrvima u Žutom moru kasnije u petak, kao odgovor na artiljerijsku vatru Pjongjanga, rekli su neimenovani zvaničnici za Yonhap News.

Izvještaji su uslijedili ubrzo nakon zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi u blizini granice, koje je Sjever osudio kao “nepromišljene ratne manevre”. U kojima su učestvovale mehanizovana pešadijska brigada južnokorejske vojske i borbeni tim američke Stryker brigade, vežbe su počele 29. decembra u pograničnom gradu Počeonu, nekih 46 km (28,5 milja) severoistočno od Seula.

Južna KorejaSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
3 mjeseci prije

Prije nego što “geopolitički stručnjaci” počnu pisati bajke kako bi ovo mogao biti početak ww3, odmah ću vam reći da od toga neće biti ništa.
S. Koreja je samo odgovorila na provokacije J. Koreje kao i bezbroj puta do sada…

SunGo
3 mjeseci prije

Zapad uvijek odgovara na provokacije drugih…zapad nikad ne provocira druge i to je od godine 1800-te

Max
3 mjeseci prije

Odgovor S Koreje na nedavne vojne vježbe.

Magefun
3 mjeseci prije

al dok su ameri s juzno koreancima imali tamo vojne vjezbe, onda sve bilo 5..al cim ovi drugi imaju iste cjezbe, odmah uzbuna, panika, 18svj.rat i svasta jos nesto

xyz
3 mjeseci prije

Da Severna Koreja stvarno napadne, gledali bi največu bežaniju američkih zločinaca u istoriji.

tihobl
3 mjeseci prije

To je vjezba. Prvo vjezbaju evakuaciju kvislinga sa ostrva, a kasnije ce i sa poluostrva. Narod ce skloniti u sklonista da doceka oslobodioce.

Gregor Samsa
3 mjeseci prije

Sjeverna Koreja je opet pokazala svu zloću karakterističnu za sve američke neprijatelje. Evo su iz čista mira, ničim izazvani, ispalili nekakve granate koje nisu istini za volju pale na teritorij Južne Koreje nego u međunarodne vode, ali svejedno. I sve to samo zato jer Južnokoreanci zajedno sa svojim prijateljima i saveznicima iz US Army već dva tjedna vrše miroljubive i demokratske vojne manevre neposredno uz njihovu granicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI