Južnokorejska vojska upozorava Pjongjang da će platiti ako preduzme stvarne vojne akcije dok tenzije rastu

Južna Koreja - Zračne snage
55 komentara

Izjava dolazi nakon što je Narodna demokratska republika Koreja (DPRK) uništila interkorejsku kancelariju za vezu, neočekivano podižući tenzije između Sjeverne i Južne Koreje.

Južnokorejska vojska upozorila je da će DPRK, ukoliko preduzme vojnu akciju protiv Južne Koreje, “platiti cijenu”, nakon ranijeg uništavanja kancelarije za vezu u Kaesongu od strane Pjongjanga.

“Naše trupe izražavaju duboku zabrinutost što je danas Generalštab Sjeverne Koreje javno objavio razne vrste vojnih planova koji su u suprotnosti sa unutarkorejskim sporazumima, Panmunjom deklaracijom i vojnim sporazumom od 19. septembra 2018. Takve mjere zajednički poništavaju sve rezultate postignute u više od 20 godina i napora u sferi napretka unutarkorejskih odnosa i očuvanja mira na Korejskom poluostrvu. Ako sjevernokorejska strana krene u stvarne akcije, sigurno će platiti odgovarajuću cijenu “, rekao je na brifingu zvaničnik Zajedničkog Generalštaba Republike Koreje.

Izjava je uslijedila nakon najave DPRK da će nastaviti „sve vrste redovnih vojnih vježbi“ u blizini Korejske demilitarizovane zone (DMZ), odbacujući namjere Seula da situaciju riješi zakonima koji će zabraniti praksu aktivista.

Sjeverna Koreja je 16. juna digla u vazduh međukorejsku zajedničku kancelariju za vezu u pograničnom gradu Kaesong, tri dana nakon što je sestra Kim Jong-una, Kim Yo-jong, prijetila da će se osloboditi “beskorisnog” kanala i ukloniti sjever-jug sporazum ako Seul ne zaustavi slanje navodnih propagandnih letaka preko granice.

Odgovarajući na iznenadni potez, Južna Koreja je izrazila „snažno žaljenje zbog jednostranog uništavanja zgrade korejske kancelarije za vezu od strane Sjeerne Koreje“, upozorivši da će, ukoliko Pjongjang pogorša situaciju, biti odgovorna DPRK i niko drugi.

Južna KorejaSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
putnik83
3 godine prije

Kad mačke nema miševi krenu kolo da vode.
Za sve je ovo kriv crnoputi kabalist Barak Husein Obama! (nelegalni predsjednik SAD-a,jer nije rođen u SAD-u)
On je terorističkim zemljama pokazao da mogu nekažnjeno izazivati Ameriku i zapadni svijet!
Da su Amerikanci sravnili Iran s zemljom, za primjer,svi drugi bi ustuknuli.
Ni kod nas neće biti dobro! Ako Amerika padne tko će zaustaviti prekrajanje granica na Balkanu? Što ako nagrne 50 milijuna migranata iz Afrike?
Jesu sretni Hrvati? Nisu.Jesu sretni Bošnjaci? Nisu.Jesu sretni Albanci? Nisu.Jesu Sretni Srbi? Nisu.
BiH,Raška,Preševska dolina,Sjever Kosova,Crna Gora? Pitanje je samo gdje će prvo pući?
Svijet polako klizi u novo mračno doba propasti i uništenja.

tihobl
3 godine prije

Ovi prijete!?!
Cim?
Da nece baciti atomsku bombu na sjever?

Nisu htjeli da se dogovore sa buckom, a sad ce vdjeti kako je razgovarati sa njegovom mladjom sestrom. Bucko je dobrocudan, a sad ce vidjeti sta je cvrsta ruka. Ne drhte dzaba svi generali od male.

piždro
3 godine prije

Koji je svijet izrađren majku ti božiju- da poludiš…
Stvarno je SATAN premoćan..Gdje su te Bozije sile..?? Sakrila se i gledaju ishod događaja sa neke druge planete… Jedan te isti narod a nastimali im da zakrve do istrebljenja.. koja proklestva..

piždro
3 godine prije

Neznam- neko je rekao da za svjetski nered dovoljna je samo šibica i da sve ode u p.m. i plamen… pogodio je.

weifviubqewbgvqejfviqefvqewfvrqefvr
3 godine prije

Ne postoji nikakova južnokorejska vojska, postoje samo vojne formacije koje su SVE u zapovjedništvu stvorove djece i kad stvor veli RAT djeca samo proslijede zapovjed na niže rangirane u piramidalnoj strukturi koje treba da odrade tu kazališnu predstavu gdje se zemljanima pušta krv jer fater stvor voli jedino kaos. Zadnje tako nešto je bilo ovo sa kinezima i kafenima.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Ja se samo pitam s čim će platiti kad je blagajna prazna!?!?😱😯. 🤣😂😂

Alen
3 godine prije

Svijetu će brzo da zafali para , a kad zafali para sukob je neizbježan…

Alen
3 godine prije

Dajte Kim-ovoj seki vlast , ona će to da riješi za par minuta , manje-više…

Max
3 godine prije

Napisao sam i ponowit ću nije jasno kakav bi interes imala Sjeverna Koreja da izaziva rat kad zna da bi odgowo bio zestok i izazwao rat koji bi zbrisao obje zemlje.

burt
3 godine prije

to je manevar komunistickog prasca i njegovih savjetnika da kao autoritet instaliraju njegovu sestru u drugu po hijerarhiji a u isto vrijeme zbog propasti ekonomskog i zdravstvenog sustava radi sankcija i korona virusa pokusava prijetnjama i blefovima dobiti hranu, energente i lijekove od SADa i Juzne Koreje, granica sa Kinom je vec mjesecima zatvorena a medu sjevernokorejskim vojnicima i civilima je tisuce zrtava zbog korone i upala pluca jer nema antibiotika i jer je zdravstvo u kaosu, Trumpov cirkus i igrokaz sa laznim prijateljstvom s Kimom je potpuno propao a cijela Trumpova vanjska politika je dozivjela poraz a uskoro umjesto idiota i cirkusanta Trumpa dolaze Biden i njegova ekipa

burt
3 godine prije

Bolton je lijepo predlago da se kao opomena izvrsi zracni napad na nekoliko sjevernokorejskih vojnih baza pa da se onda debeljko stavi pred svrsen cin jeli blefira ili ozbiljno misli ali Trump je to odbio i radije je odigro cirkus sa laznim prijateljstvom s Kimom a to je sve bilo u nista i svakom normalnom covjeku je bilo jasno da Trumpov putujuci cirkus nece imati nikakav uspjeh

Machiavelli
3 godine prije

Amerika i Juzna Koreja bi svima vama koji hvalite velikog vodju i rezim Sjeverne Koreje, trebala isposlovati vize kod debeljucka i platiti vam put u Sjevernu Koreju ali u jednom pravcu.

alterego
3 godine prije

J koreja ima stopu nataliteta 5.9 sto je najnize u historiji covjecanstva za bilo koju drzavu ikad.
Stanovnistvo ubrzano stari i za samo 10 godina ce 1/3 juznokorejaca biti starija od 65.

Ako zive u demokraciji i ako su zato sretni , zasto je tomu tako???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI