Kako se mišljenja saudijskih prinčeva sve više razlikuju, Bin Salman navodno favorizira bliže veze s Izraelom

Princ Mohammed Bin Salman
8 komentara

U rujnu su dvije arapske države, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, potpisale sporazume s Državom Izrael o priznavanju i formalizaciji odnosa s Tel Avivom, u okviru inicijative ”Abrahamski sporazum,” koju je pokrenula administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa početkom ove godine. Kasnije su Sudan i Maroko najavili spremnost na isto.

Saudijski prinčevi podijeljeni su u mišljenjima oko toga treba li priznati i normalizirati odnose s Izraelom; prijestolonasljednik kraljevine Mohammed Bin Salman vjerojatno će biti otvoren za potpisivanje mirovnog sporazuma sa židovskom državom, izvijestio je u ponedjeljak Daily Mail.

Prema publikaciji, MBS “favorizira bliže veze” s Tel Avivom, nakon što su dvije države Perzijskog zaljeva, UAE i Bahrein, službeno potpisale ugovore o normalizaciji s Izraelom. Dvije zaljevske države slijedile su još dvije arapske zemlje, Sudan i Maroko, koje su izrazile spremnost za normalizaciju odnosa s Izraelom.

Unatoč navodnoj otvorenosti MBS-a, navodno se neki članovi kraljevske obitelji protive tom potezu. Prijestolonasljednik je zamjenik premijera i ministar obrane te države, kao i šef Vijeća za politička i sigurnosna pitanja Saudijske Arabije.

MBS-ov rođak, princ Turki al-Faisal, koji je bio šef obavještajne službe zemlje više od dva desetljeća, glasno se protivio priznanju Izraela. Nedavno je nazvao Tel Aviv “posljednjom zapadnom kolonizacijskom silom na Bliskom istoku.”

Bivši šef Glavne obavještajne službe optužio je Izrael da se u svijetu prikazuje kao “mala, egzistencijalno ugrožena zemlja, okružena krvožednim ubojicama koji je žele uništiti.” Zatim je dodao da unatoč tome takva zemlja “ispovijeda” kako želi “biti prijatelj” s Rijadom.

Turki je također optužio Izrael da je Palestince smjestio “u koncentracijske logore uz najmanje sigurnosne optužbe.”

Krajem studenog izraelski Vojni radio izvijestio je, pozivajući se na izraelskog člana vlade, da je Benjamin Netanyahu u pratnji šefa obavještajne službe Mossada Yossija Cohena nenajavljeno putovao u Saudijsku Arabiju kako bi se susreo s prijestolonasljednikom kraljevine Mohammedom bin Salmanom i američkim tajnikom Mikeom Pompeom.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan opovrgnuo je medijske napise o navodnom sastanku MBS-a i izraelskog premijera.

Na pitanje novinara o navodnom posjetu, Netanyahu je rekao da nije spreman govoriti “o takvim stvarima.”

“Jeste li ozbiljni? Prijatelji, tijekom svojih godina nikada nisam komentirao takve stvari i ne namjeravam to početi sada činiti,” rekao je Netanyahu novinarima.

IZRAELMohamad bin Salman
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lake
3 godine prije

Vidi, vidi, Conchita Wurst jaše kamilu.

Mahatma
3 godine prije

Saudi su navodno židovi. Nemam pojma.

bauštelac
3 godine prije

jeba čovika koji nosi kuhinjsku krpu na glavi

Bepo
3 godine prije

Bibi i mbs
SOTONE

Max
3 godine prije

Izrael čak nudi proturaketnu zaštitu novim prijateljima ali to ga neće spasiti od vlastitih rođaka i samog naroda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI