Kanada kaže da „Konvoj slobode“ traži promjenu režima

Konvoj slobode - Freedom Convoy
20 komentara

Potrebna je hitna akcija kako bi se spriječilo da demonstranti koji se protive obaveznoj vakcinaciji sruše vladu u Otavi, kaže šef javne bezbjednosti.

Visoki kanadski bezbjednosni zvaničnik rekao je da su demonstracije protiv obavezne vakcinacije „Konvoj slobode“ vođene željom da se zbaci vlada, osporavajući demonstrante koji insistiraju da su siti ograničenja zbog pandemije u zemlji.

Obraćajući se novinarima u utorak, ministar javne bezbjednosti Marco Mendicino doveo je u pitanje motive demonstranata, sugerišući da je gnjev zbog tekućih naredbi za vakcinu samo pokriće za zlokobniji plan.

„Bilo je onih koji su pokušali da povežu ove ilegalne blokade sa vakcinama i mandatima i umorom od pandemije“, rekao je on. “To nije ono što trenutno pokreće ove demonstracije.”

„Ono što pokreće ove demonstracije je veoma mala, organizovana grupa koja je vođena ideologijom zbacivanja vlade.“

Dok su se hiljade demonstranata spustile u glavni grad Otavu i drugdje kako bi mirno zahtijevale prekid mandata, Mendicino je naveo grupu od 11 demonstranata na graničnom prelazu u Couttsu u Alberti za koje je utvrđeno da nose vatreno oružje i municiju, nazivajući incident „pričom upozorenja“.

„Zapljena značajnog broja nelegalnog vatrenog oružja od strane grupe koja je veoma posvećena cilju je nešto oko čega moramo da budemo veoma trezveni“, rekao je Mendicino, bivši federalni tužilac.

Kako se navodi, 11 osoba je u ponedjeljak privedeno i optuženo za prekršaje u vezi sa oružjem.

Ministrovo upozorenje o pučistima dolazi dan nakon što se savezna vlada po prvi put u svojoj istoriji pozvala na Zakon o vanrednim situacijama kako bi suzbila „ilegalne“ demonstracije, koje su neki zvaničnici opisali kao „blokadu“. Zakon daje vlastima određen broj privremenih ovlaštenja, uključujući primoravanje kompanija za vuču kamiona da uklone veliki broj polu-kamiona koji su sada parkirani širom kanadske prestonice. Do danas su neke kompanije odbijale da odvezu vozila.

Ovlaštenja za vanredne situacije takođe dozvoljavaju strože kazne za one za koje se utvrdi da krše mir usred demonstracija, uključujući novčane kazne do 5.000 CDN (3.930 dolara) i maksimalne kazne zatvora do pet godina.

„Konvoj slobode“ ostao je u Otavi oko tri nedjelje, dok su manji kontigenti demonstranata blokirali više graničnih prelaza, uključujući Coutts i most Ambassador koji povezuje Ontario i Michigan. Iako je policija više puta proglašavala skupove nelegalnim, policajci nisu imali mnogo uspjeha u njihovom razbijanju.

Freedom Convoykanadakonvojprotest
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Guverneri 5 najvećih pokrajina su odbili Trudeaua i njegovu diktaturu. Ostaje mu diskretni bijeg na Kubu, iako sumnjam da će i tamo naići na razumijevanje.

Max
2 godine prije

To su pošteni ljudi koji se bore protiv tiranije.

ledeno doba
2 godine prije

“Kanada kaže da „Konvoj slobode“ traži promjenu režima”

oooo, uuuuu, kako strašno…yebote
usrahle se kabaline pichkice…

pa naravno da vas treba mijenjati… , što ste vi mislili
sjetite se kako su završili Mussolini, ili Caucescu, ili kalj Luj XIV.. možete birati

a kada u siriji, venecueli ili bilo gdje drugdje u svijetu kabalini plaćenici orgeniiziraju “obojene revolucije” i traže promjenu režima– to je onda kao vrhunac demokracije, a vlade koje se protive tomu su diktatorske.

Legendarni Grk
2 godine prije

Upravo je izašla vijest da kanadske “vlasti” prijete interventnim kamiondžijama (nešto kao pauk za velike kamione), koji su trebali odvući parkirane kamione – kažu da će ih pohapsiti, “jer ne vrše svoju dužnost”. “MAJOR ESCALATION IN CANADA. THIS IS A RED ALERT. TRUDEAU IS THREATENING TO ARREST TOW TRUCK DRIVERS FOR NOT TOWING, EVEN AFTER HE APPLAUDED THE EXACT SAME TYPE OF BLOCKADE IN INDIA JUST LAST YEAR!!!!Everything Canada has done over the last few days is straight out of Stalin’s playbook, and THAT deserves a place in history. This one is STUNNING. AND WORSE: Remember last year when a year long farmer blockade in India blocked most access to New Delhi? At that time, Trudeau was rooting for the farmers in India. He was supporting them 100 percent. Trudeau was proclaiming to the world: THIS IS HOW PEACEFUL PROTEST IS DONE!!! and when it happens on his own turf,… Čitaj više »

tadija
2 godine prije

Od kad znam za Kanadu uvijek tamo vlada neki Trudeau,a nije kralj,već nekakav demokratski izabran premier,dosta čudno ne???

abc
2 godine prije

Nije dosta menjati samo režim. Treba menjati društveni sistem, koji je sklon korupciji i kriminalu korporacija i banaka. Političari ne smeju biti pod komandom financijskih i korporacijskih lobija. To treba zakonom sprečiti i strogo kazniti.

Vele
2 godine prije

Malo sam zbunjen.
Kanada ima “kraljevsku policiju”
A tko je kanadski kralj???

Miloš D. Torbica
2 godine prije

sad kad nam pošalju one napuderisane konjanike u lakiranim čizmicama, strava me hvata 😬

Kum
2 godine prije

Assad must go!!!

Samuraj
2 godine prije

Puna podrška slobodnom ljudima u Kanadi. Ne dajte se uz Vas smo!

Boba Lazarević
2 godine prije

Šta da mu kažem, pogodio je. Samo da dodam – još i bolje ako je pogodio.
Ukidanje mjera nikad neće biti dovoljno ako Justina i ekipa usput ne završe i iza rešetaka.

Kao i kod nas, uostalom.

SchwarzeA Hunderte
2 godine prije

A zasto ne bi rusili takove vlade , koje I same , uredbama – po dekretu , mimo izglasanih zakona , unistavaju ljudima zivote ?! Nasuprot ! Sabotirat , izdat , prodat I … Srusit , takove ” vlade ” je Bogougodno djelo . Toliko .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI