Kanada osuđuje komentare vrhovnog vođe Irana u vezi s Izraelom

Kanada - Ali Khamenei
93 komentara

Kanada osuđuje vatrene komentare vrhovnog vođe Irana u kojima je pozvao na nasilje protiv Izraela, izjavio je u petak ministar spoljnih poslova Francois-Philippe Champagne.

Ranije ove nedelje, vrhovni vođa Ali Khamenei napisao je na Twitteru da će Teheran podržati “bilo koju naciju ili bilo koju grupu bilo gdje koja se protivi i bori protiv cionističkog režima”, dolijevajući vatru u petak, nazvavši Izrael “kancerogenim tumorom” koji će biti “odstranjen i uništen.“

„Kanada najoštrije osuđuje poziv Khameneija na nasilje protiv Izraela. Ova vrsta mržnje samo doprinosi daljoj destabilizaciji regiona. Kanada će se uvijek zalagati za pravo Izraela na sigurnost i mir i stabilnost u regionu,“ rekao je Champagne preko Twitter-a.

Kanadski premijer Justin Trudeau u razgovoru s zamjenikom izraelskog premijera Bennijem Gantzom u utorak je potvrdio svoju podršku rješenju između dviju država.

Vrhovni vođa je takođe izazvao snažne reakcije koristeći izraz “konačno rješenje” u svom postu – što je obično povezano sa naporima nacističke Njemačke da eliminiše sve Jevreje. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki državni sekretar Mike Pompeo optužili su Khamenei-a da zagovara genocid. Khamenei je odgovorio rekavši da je pozvao na uklanjanje izraelske vlade i da to ne znači eliminaciju Jevreja.

U četvrtak je iranski ministar inostranih poslova Mohammad Javad Zarif pojasnio da se Khamenei u svojoj upotrebi izraza „konačno rješenje“ zapravo zalagao za omogućavanje Palestincima da odlučuju o svojoj sudbini putem referenduma.

Izjava vrhovnog vođe uslijedila je nakon najave palestinske vlasti Mahmouda Abbasa o povlačenju iz svakog dogovora s Izraelom i SAD zbog izraelskih planova za širenje suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale.

ayatollah ali khameneiiranIZRAELkanada
Pretplatiti se
Obavijesti o
93 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanje
3 godine prije

Sad samo očekujem mišljenje Papua Nova Gvineje, prvog susjeda Izraela.

Pero
3 godine prije

Imaju Izraelci metaka za sve vas.
Probali ste par puta i znate kako ste prosli.

ishdfhbawuefaqefuaqDFdQDED
3 godine prije

Bolje reći oni koji imaju Kanadu u svom đepu osuđuju…………..

Ante
3 godine prije

Kanadski vojnici sudjeluju u destabilizaciji cijele regije već desetljećima. I sada se Kanada našla nekome davati prigovore.

Max
3 godine prije

Što Kanađani imaju osuđivati?

Juxel
3 godine prije

Cudo da cio-vehabijski jurisnici jos nisu zapjenili. . HEJ , U NASLOVU SE POMINJE IRAN . STA JE SA VAMA ???

tuborg
3 godine prije

Kao sto su se zvali tri musketira a bilo ih je cetiri, tako se zovu 5 ociju a ima ih 6

Ray
3 godine prije

Heh,sta li rece Kanada
A Mauricijus,kakav je njegov stav?

piždro
3 godine prije

Sve su zapadne zemlje koristili za propagande poligone sad još i Kanadu…

Zvrk
3 godine prije

Kako sam znao da će se zakačiti za ono “konačno rješenje”. Pa to je bilo sigurica i mislim da su to s namjerom tako napisali.

Zadranin
3 godine prije

Hmm, kanada.. licemjerna đubrad. Vidim kako skačete u obranu Sirije, Libije, Iraka, Jemena, Afganistana, Venezuele, Irana itd.

Sve te zemlje žele mir i sigurnost, i stabilnost u svojoj regiji.. a ne samo izraelski agresori.

Gamad jedna licemjerna.

P***!

Sarmat
3 godine prije

Ništa čudno od Kanade , jedne od 5 angloameričkih očiju na anglocionističkoj glavi. I još k tome gospodarevog (Izraela) sluge (Usanija) sluga

Madrid
3 godine prije

Bajram serif mubarek olsun svim muslimanima i muslimankama.

tango
3 godine prije

NE osuđuješ kanado rušenje domova protjerivanje i zatvaranje kao i ubijanje i nemoćni vi zapdnaci svoju demokratiju poserite i držite kod kuća svoji a ne glumite demokratiju i ljudska prava i još silom naturate svoj način života drugima sve ste popularniji u svijetu svi vas vole kakvi ste međusobno pokazala korona akamoli prema drugima DAJ NE SERITE PO LJUSKOJ PAMETI VIŠE

Hezbollah
3 godine prije

Bajram šerif mubarek olsun svim muslimanima!

Kkk
3 godine prije

Ah , te abrahamske pustinjske religije(zidovi,hriscani i muslimani) samo znaju da ubijaju , pale i truju dusu.Vidimo i sta su napravile od bogumilske bosne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI