Kanada vraća turbine za ruski gas

Turbina
40 komentara

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly rekla je u srijedu da će njena vlada poslati pet turbina iz Montreala natrag u Njemačku, uprkos zahtjevima etničkih Ukrajinaca i kijevskog ambasadora u Otavi da ih zadrži. Joly je otkrio da je odluka donesena nakon zahtjeva njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji je trenutno u posjeti Kanadi.

“To je bila odluka koju smo donijeli”, rekao je Joly u intervjuu za državnu radionicu CBC. “Upravo to je tražila Njemačka.”

“Kanada ne želi dati bilo kakav oblik izgovora ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da nastavi s oružjem svog protoka energije u Evropu”, rekla je Joly za CBC Hannah Thibedeau.

Šest Siemens turbina bilo je u Montrealu radi održavanja kada je Kanada objavila embargo Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Na zahtjev Njemačke, Ottawa je u julu objavila izuzeće za turbine i poslala jednu od njih, ali je Gazprom odbio isporuku, navodeći nepravilnosti u dokumentaciji.

Scholz, koji je ove sedmice boravio u Otavi kako bi potpisao sporazume o razvoju hidrogenske energije sa svojim kanadskim kolegom Justinom Trudeauom, rekao je za CBC da će dvije zemlje nastaviti sarađivati ​​na vraćanju pet preostalih turbina.

“Mislim da postoji političko razumijevanje da ćemo sarađivati, da smo prijatelji i da nećemo učiniti izvodljivim da ruska igra funkcionira”, rekao je Scholz voditelju Vassyju Kapelosu.

Ukrajina i Njemačka optužile su Rusiju da drži EU kao taoca isporukom gasa. Gazprom je rekao da će ispuniti sve svoje ugovorne obaveze, ali ne može biti kriv kada EU ili Kanada uvedu jednostrani embargo na opremu – poput Siemensovih turbina za Sjeverni tok 1, plinovod ispod Baltičkog mora koji zaobilazi Ukrajinu.

I Kijev i kanadski etnički ukrajinski lobi protestovali su zbog odluke da se turbine vrate, rekavši da to neće sprečiti Moskvu da „teroriše“ EU uskraćivanjem gasa.

„Smatramo da ovo odricanje treba poništiti i to sada“ , rekla je za Canadian Press ukrajinska ambasadorka u Otavi Julija Kovaliv. U međuvremenu, ukrajinsko-kanadski kongres izdao je saopštenje u kojem se navodi da je  “razočaravajuće za našu zajednicu što je Kanada propustila priliku da poništi dozvolu tokom kancelarove posjete”.

Cijena prirodnog gasa u EU naglo je porasla ove sedmice, nakon što je Gazprom najavio da će zatvoriti Sjeverni tok 1 radi remonta između 31. avgusta i 2. septembra. Sjeverni tok 2, koji ne koristi Siemensove turbine, je završen – ali nije operativan, jer je Njemačka odbila da ga potvrdi u znak protesta zbog ruskog priznanja Donjecka i Luganska kao nezavisnih država.

kanadanjemačkarusijaSimensturbina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

“Sjeverni tok 2, koji ne koristi Siemensove turbine, je završen – ali nije operativan, jer je Njemačka odbila da ga potvrdi u znak protesta zbog ruskog priznanja Donjecka i Luganska kao nezavisnih država.” Sjeverni Tok 2 je tehnički spreman od rujna prošle godine, a Rusi su priznali Donjeck i Lugansk 21. veljače 2022. Od tada do danas samo se čeka njemačka dozvola. Drugim riječima, mogao je raditi pet mjeseci prije nego što je Rusija upala u Ukrajinu. Ali Njemačkoj, tj. njemačkim vlasnicima preko Velike Bare nije odgovaralo prikazati narodu u Europi kako je jednostavno doći do jeftinog ruskog plina. Nego se u prošlu jesen i zimu (kada je ST2 već mogao raditi, a prije ruskog priznavanja Donjecka i Luganska) plin prodavao po skoro tri puta skupljoj cijeni nego godinama prije. Podsjećam – nova njemačka vlada (tzv. “semafor” koalicija”) je preuzela dužnost početkom prosinca prošle godine, što znači i da je… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Pet od postojećih šest turbina potrebnih za rad Sjevernog Toka njemački Siemens poslao u Kanadu znajući da će ovi nametnuti sankcije Rusiji i zbog kojih plinovod radi trenutno sa 20% kapaciteta, a i taj će stati na tri dana krajem ovog mjeseca zbog održavanja jedine turbine koja je još na plinovodu.

Jesu li Kanađani uopće servisirali turbine koje se još nalaze kod njih?
Što njemački Siemens ne zna servisirati vlastite turbine koje je konstruirao i proizveo?
Što ne zna napraviti nove u kratkom roku po svojim nacrtima?

A novosagrađeni plinovod Sjeverni Tok 2 koji direktno podmorjem spaja Rusiju i Njemačku tehnički spreman od rujna prošle godine samo čeka njemačku dozvolu za početak rada.

I sada neka mi netko kaže da njemački političari svjesno ne rade na uništenju vlastitog gospodarstva.

grom iz vedra neba
1 godina prije

Kako to da su turbine još u Kanadi, a nedavno se pisalo da su vraćene… hmmm

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Scholz i Habeck u Kanadi.Prije toga Habeck u Kataru, samo što nije klečao pred šeikom…Švabe putuju po svijetu, moljakajući za plin.
U Kanadi bi mogli uspjeti. Ako Ukrajini pošalju love i oružja. Jer je u Kanadi oko milijun i po onih ukrajinskog porijekla. A zamjenica kanadskog premijera je Chrystia Freeland. Unuka Mykhaila Khomiaka, Banderinog propagandista.
Ali i to je račun bez krčmara. Jer nemaju fizički način da plin u dovoljnoj količini dopreme iz Kanade. A o cijeni za njemačku industriju, nitko ni mukajet…

P.S.
Još uvijek mogu otvoriti Sjeverni tok 2 govoreći svima drugima: ”Sorry dečki, ali Bog je prvo sebi bradu stvorio!”.
Al’ treba imati cojones…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Ukrajina, čak i prije rata daleko najkorumpiranija zemlja u Europi i Njemačka, industrijski najjača zemlja u Europi….
I dok Njemačka uništava i gubi svoju industriju, zbog Ukrajine koja gubi svoju državnost, svi tvrde da gubi Rusija…

P.S.
”Kanada vraća turbine …”
Kad Švabe uspiju da Kanada vrati turbine u Njemačku…
Rusi će im reći da po ugovoru, Kanada treba vratiti turbine u Rusiju.
I eto ga jebi…

1 godina prije

Ne ganjavite više s turbinama..Ko ih hebe , i njih i turbine ….

ad astra
1 godina prije

Toliko o ruskoj samodostatnosti. Koliko toga još ima sa zapada bez čega Rusi ne mogu.

Zoran
1 godina prije

Svi su protiv Njemacke, a ukrajina je samo topovsko meso.

pes 300
1 godina prije

A ja vjerovao njemackim novinama I mislio da su stigle u 4 Reich

mrdo
1 godina prije

—————————-
Japanci se pridružuju Rusima

Tokio — Japanska preduzeća Micui i Micubiši odlučila su da se pridruže novom ruskom entitetu koji je preuzeo projekat tečnog prirodnog gasa (TPG) Sahalin-2

To su danas saopštile te dve kompanije. Odluke su donete nakon što je japanska vlada zatražila od njih da “razmišljaju pozitivno” o pridruživanju novom entitetu, jer je Sahalin-2 ključan za stabilno snabdevanja Japana energijom. (B92)
—————————-

Švabe samo trebaju da urade isto, i problem riješen. Ako im US gospodari dozvole, naravno.

Max
1 godina prije

I trebaju vratiti tuđe.

1 godina prije

ZAŠTO ???

tata mata
1 godina prije

eto zelenko i orki udaraju sankcije njemackoj ,nema turbina ,uz prijetnje sto im ne salju oruzje . Tako se to radi zapadnim partnerima i prijateljima ,,, nek pate ki ukraina ,solidarno

404
1 godina prije

EU se polako ali sigurno pretvara u Ukrajinu. Bolest poprima široke razmere.

Ako j' zima nije lav
1 godina prije

Ha, ha, ha! Pa opet prave račun bez krčmara. Turbine su u Kanadu poslate iz Rusije i tamo ima da se vrate. Ende.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI