Katar ne vjeruje Washingtonu – Do koje mjere će se zbližiti s Rusijom?

Doha Katar
7 komentara

Nakon raskola unutar Zaljevskog vijeća za suradnju i želje Saudijske Arabije da uništi Katar, čemu se ne protivi ni Washington, najviši dužnosnik zaljevskog emirata otkriva kako je Saudijska Arabija naredila svrgavanje vlade sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Hamad bin Yasim Al-Thani, bivši katarski premijer u razdoblju od 2007. do 2013. godine, otkriva kako se susreo s pokojnim saudijskim kraljem Abdullahom bin Abdulaziz Al-Saudom u Rijadu i dobio nalog za rušenje Al-Assada.

U televizijskom intervjuu objavljenom u petak, Hamad bin Yasim je rekao kako mu je bivši kralj Abdullah objasnio situaciju u Siriji i rekao: ”Mi smo s vama”. Dao je Dohi zadaću koju mora obaviti i dodao ”kako je dobio zeleno svjetlo iz Sjedinjenih Američkih Država i Turske”.

Sve što je izjavio bivši katarski premijer je najvećim dijelom poznato, ali je Hamad bin Yasim Al-Thani u intervjuu rekao ”kako Katar ima materijalne dokaze o koordinaciji Turske i američkih snaga o isporukama oružja pobunjenicima koji se u Siriji bore protiv Damaska, uključujući i sirijski ogranak Al-Qaede, Al-Nusra Front, sada Jabhat Fateh Al-Sham.

Međutim, prema Institutu za globalnu politiku su sirijske pobunjeničke skupine i CIA izgubile bilo kakvu šansu za svrgavanje vlade u Damasku ili pretrpjeli su znatnu ozbiljnu štetu nakon što je sirijska vojska oslobodila Aleppo prošle godine.

Hamad bin Yasim Al-Thani, koji je ujedno bio i ministar vanjskih poslova emirata  od 1992. do 2013. godine, govorio je o naporima među Arapima da palestinsko  pitanje ostave po strani i da se zbliže s režimom u Tel Avivu.

Dodao je da su Arapi, uključujući Katar, govorili o normalizaciji odnosa s izraelskim režimom, a svi pokušaji “otvaranja vrata” su bili na inicijativu Sjedinjenih Država.

U ožujku 2016. je izraelski premijer Benyamin Netanyahu rekao ”kako arapske zemlje u Izraelu ne vide neprijatelja, jer im je Tel Aviv važan partner u njihovoj borbi protiv Irana i njegovih saveznika”.

Sve što je izjavio Hamad bin Yasim Al-Thani je poznato onima koji su bolje upoznati sa situacijom na Bliskom istoku, ali kada bivši ”vječni ministar i premijer” Katara izjavi kako Doha ima materijalne dokaze da je CIA naoružavala sirijsku Al-Qaedu, onda vijest ima posebnu težinu.

Naime, Katar je proteklih mjeseci napravio radikalan zaokret u vanjskoj politici i zbližio se s Iranom i Rusijom. Novi kurs gotovo sigurno znači prekid svih veza s islamističkim skupinama u Siriji, barem na državnoj razini.

Rusija Katara

Nedavno je ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio Dohu, što je bio prvi put u povijesti odnosa dviju zemalja da je ruski ministar obrane otišao u Katar.

Poznato je da je Katar, kao i sve ostale zemlje Perzijskog zaljeva, svojevrsni američki ”rezervat” i domaćin je najveće američke vojne baze u regiji. Što je onda Šojgu radio u američkom protektoratu?

Službeno je potpisao važne obrambene ugovore s Katarom i memorandum prema kojem bi Rusija emiratu isporučila oružja  vrijednih milijarde dolara.

Međuvladin sporazum o vojnoj i tehničkoj suradnji znači da se Doha, uslijed eskalacije regionalnih napetosti, okreće Moskvi kao novom dobavljaču oružja.

U Dohi je potpisan sporazum između predstavnika ruskog državnog izvoznika oružja Rosoboronexporta i Ministarstva obrane Katara, a potpisivanju su nazočili ruski ministar obrane Sergej Šojgu i njegovog katarski kolega Khalid bin Mohammad Al Attiyah.

Prema ruskoj tiskovnoj agenciji Sputnik, sporazum uključuje i ugovor vrijedan 500 milijuna dolara za protuzrakoplovni sustav S-400, kao i prodaju protuzrakoplovnog sustava ”Pancir-S1”, lakih oklopnih vozila, obrambenih sustava za tenkove i topništvo.

Iako je Katar bio ekskluzivno tržište za američka i zapadnoeuropska oružja, emirat se odlučio okrenuti Rusiji.

U međuvremenu, Bahrein, koji je domaćin američkoj ”Petoj floti”, također je blizu kupnje najnovijeg ruskog protuzrakoplovnog sustava S-400.

“Trenutno smo u fazi pregovora, ali s Božjom pomoći ćemo završiti ovaj proces”, izjavio je 16. listopada zapovjednik bahreinske Kraljevske garde, Nasser bin Hamad Al-Khalifa.

Bahrein i Rusija su uspostavili široku suradnju u vojnom sektoru. Održavaju se sastanci, pregovori, a uspostavljeni su i odnosi između vodstva dviju zemalja “, dodao je Nasser bin Hamad Al-Khalifa.

Ranije u listopadu su Rusija i Saudijska Arabija najavili veliki sporazum za prodaju sustava S-400 saudijskoj vojsci, što se dogodilo tijekom posjete saudijskog kralja Salmana u Moskvu.

Nakon sporazuma koje su potpisali ranije Obama i nedavno Trump, za Washington je prava noćna mora gledati kako zaljevske monarhije pregovaraju s Moskvom kupnju oružja.

No, Katar je posebno zanimljiv slučaj i odlučujući se za takvo partnerstvo s Rusima znači da se emir od Katara osjećati posebno ugroženim. Emir vjerojatno strahuje da bi CIA u Dohi mogla organizirati njegovo svrgavanje, obzirom da je poznati da SAD ne trpe ovakvu vrstu neposluha.

Stoga je vjerojatno da nedavni dogovor ima i tajne klauzule. Kako bi se CIA onemogućila u bilo kakvom pokušaju svrgavanja režima u Dohi, jedina moguća zaštita režima je dozvoliti Rusiji da otvori ispostave dviju moćnih službi SVR i GRU u Dohi. Čelnici Katara su zaključili da ne mogu računati samo na tursku zaštitu. S Erdoganom, koji neprestano mijenja politiku i saveze, Doha se preferira pouzdati u Putina. Turska uvijek može nastaviti igrati sporednu ulogu.

Stoga intervju bivšeg ministra i premijera, Hamada bin Yasima Al-Thania, treba uzeti za ozbiljno, a izjava da Doha posjeduje dokaze da su CIA i Washington naoružavali sirijsku Al-Qaedu je svojevrsno upozorenje da će Katar, ako se bude vršio dodatni pritisak na njega, te dokaze i objaviti.

CIAHamad bin Yasim Al-ThaniS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
6 godine prije

Kad triba sacuvat guicu od USrA razbojnickog olosa,onda su Rusi dobri.Ovi seici su nasli nacin kako da spasu kozu,a sta ce ove Balkanske,jadne mizerije koje su prodale dusu crnilu goren od svetoga Vraga(EU,NATO,USrA).Di ce ovi jadnici trazit spas kad bdu iskoristena,jeftina roba?!

Kajzer Soze
6 godine prije

Katar ne vjeruje Washingtonu….ajde što Katar ne vjeruje Washingtonu al što im i ja ne vjerujem !

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ovo je ono kao kad Real na San Bernabeu vodi 3:0, i u zadnjoj minuti, gost, predposljednji na ljestvici, bez pobjede i nerješenog u gostima, u sučevoj zabije 4 gola i odnese sva tri boda. Kladioničari popadali od šoka!

Antonio
6 godine prije

Cela se politika na Bliskom Istoku menja kompletno. Glavni sahovski poteg koji je to prouzrokovao je onaj kad je Putin poslao lovce u Siriju. Iran aktivirao topove… i eto ti sada neki piuni od strane crnih, su poceli da padaju. Tako se jedan piun (citaj Katar) uplasio da ga ne zrtvuju i trazi da promeni boju…
Ovo je cudna sahovska igra… ako platis i predas svoje, mozes da smenis boju… Tako ce i Katar, ali ostat ce piun.

Brainstorm
6 godine prije

kako ide prodaja S-300 savezniku iranu? rusi se jos uvijek neckaju? zasto?

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Nadam se da Rusi znaju ko sjedi sa druge strane stola.To nisu ljudi ,to je ljudski otpad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI