Kijev alarmira Zapad zbog municije

Ukrajina - Trupe
14 komentara

Intenzivne borbe u Ukrajini dovele su do toga da njena vojska gotovo ostane bez municije, a zalihe se ne popune na vrijeme, rekao je za Bloomberg Igor Zhovkva, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. Zvaničnik je također pozvao Zapad da Kijevu obezbijedi artiljerijske sisteme dugog dometa, tenkove i borbene avione.

U intervjuu tom izdanju u četvrtak, Žovkva se požalio da „ sada imamo gotovo nulu municije “, situaciju koja ukrajinskoj vojsci otežava da odgovori na rusko granatiranje.

„ Vrlo brzo nam ponestaje municije jer su borbe intenzivne “, objasnio je on, dodajući da se ruske snage mogu pohvaliti većom vatrenom moći.

Osoblje Zelenskog je takođe napomenulo da su Kijevu potrebne rakete dugog dometa da bi „ deokupirao ukrajinsku teritoriju “, a ne da bi gađao ciljeve unutar Rusije. Prema rečima zvaničnika, ova vrsta naoružanja bila bi ključna za pokretanje kontraofanzive protiv moskovskih snaga.

Na temu borbenih aviona, Zhovkva je naveo nekoliko razloga zašto Ukrajina nastoji da ih se dočepa. On je istakao da su, između ostalog, takve letjelice „ veoma dobre u presretanju balističkih projektila. ”

On je izrazio nadu da će na predstojećem sastanku u formatu Ramstein 14. februara zapadni pristalice Kijeva obećati više oružja, dodajući da je „ krajnje vrijeme “ da prestanu brinuti o reakciji Moskve na takve isporuke.

Komentarišući vojnu pomoć koju je Zapad već pružio, Žovkva je rekao da je „ prekasno, premalo i presporo. ”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je reagovao na vest da britanska vlada razmišlja o doniranju nekih svojih ratnih aviona Ukrajini, upozoravajući da se Velika Britanija i nekoliko drugih evropskih država sve više uključuju u sukob.

” Granica između indirektne i direktne uključenosti postepeno nestaje “, naglasio je on, dodajući da to podstiče dalju eskalaciju.

Peskov je, međutim, istakao da, uz nepotrebno odugovlačenje borbi, zapadne isporuke oružja neće moći promijeniti ishod sukoba niti spriječiti Rusiju da ostvari svoje ciljeve.

MunicijarusijaukrajinaZelenskiZhovka
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CWRK
1 godina prije

Mogao bih se kladiti da je netko (ni kriv ni dužan) muljao oko municije. Jb-ga, trebat će im ta lova da se uhljebe negdje drugdje.

tihobl
1 godina prije

Gle, geranji ipak pogadjaju iako je rojters tvrdio da obore po 60 na svakih 40 ispaljenih. Rusi melju polako. Vagnerovci su nekidan objavili da ce za oslobodjenje Donbasa trebati 1,5 godina, a za lijevu obalu Dnjepra 3 godine. Dobili su ukor zbog prebrzog zauzmanja Soledara i sad su shvatili kojim tempom treba da idu. Gerasimov jos nije ukljucio prvu tenkovsku armiju. Godinu dana je voza od Rostova na jugu do Bjelorusije, stalno je pomjera i tjera Ramstajn da pomjera svoje rezerve. Melje sve sto posalje NATO sporednim jedinicama i donbaskim milicijama. Na zapadu ne kontaju da to rusi kuvaju zabu. Pustaju ih da se uvaljuju i da podizu ulog – oruzje, pa tenkovi, pa avioni, pa trupe. Nikud ne zure, bore se na svom pragu da svi vide ko je agresor. Ameri su napravili dvije greske – planirali su iscrpiti Rusiju pomocu neiscrpnih zaliha oruzja u Evropi i neiscrpne mobilizacione… Čitaj više »

eks
1 godina prije

Rusi uništavaju magazine sa municijom i orudje koje zapad dovozi u Ukrajinu. Sada je na redu povećano popunjavanje praznina u NATO-Ukro vojsci redovnim vojnicima NATO država , jer ovi što su do sada obukli Ukro uniforme imaju sve veće gubitke i polako se izvlače iz pozicija koje im ne omogućavaju da ostanu živi. Njihovo povlačenje i izvlačenje iz Artjomovska je organizovano i prebacuju se prema Kramatorsku.

Dragačevac
1 godina prije

NATO je vojska dizajnirana za projekciju sile u zemljama trećeg sveta gde se bore protiv slabo naoružane gerile, i onda su se sudarili sa Rusima koji su zadržali hladnoratovsku doktrinu sukoba vojski.
Zato nemate municije itd.

Max
1 godina prije

Ukrajincima uvijek nešto nedostaje. Očito prodaju na crnom tržištu.

burt
1 godina prije

priče da nema municije i da su skladišta oružja u NATO državama prazna su dezinformacje, ima dovoljno i granata kalibra 155 mm jer SAD, Izrael i Južna Koreja imaju dovoljno rezervi da daju Ukrajini za pucačinu još tri godine, NATO sve radi metodično i u skladu sa vojnom situacijom, nakon dostave tenkove i oklopnih transportera bit će dostavljeni i avioni, govorilo se da su Abramsi, Bradleyi i Strykeri prije 20 godina brzo napredovali kroz Irak jer su imali podršku avijacije, i u Ukrajini će imati podršku avijacije jer je to potrebno za funkcioniranje vojne operacije, nije važno što govori neki političar jer o vojnim pitanjima odlučuju NATO eksperti i profesionalci a oni znaju svoj posao

Mali Boro
1 godina prije

Kaj si sad sa tim štel reći ti debeli stari tenkre, pa Rusi cijelo vrijeme izvoze plin prek Ukrajine , i ????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI