Kijev dobija nove raketne sisteme

ASPIDE 2000
38 komentara

Protuvazdušni sistemi zapadne proizvodnje stigli su u Ukrajinu i ojačaće njenu vojsku protiv Rusije, objavio je na Twitteru ministar odbrane zemlje Aleksej Reznikov.

Zvaničnik je objavio slike NASAMS-a i raketnih sistema zemlja-vazduh Aspide i zahvalio Norveškoj, Španiji i SAD-u što su ih isporučili. Oružje će ojačati ukrajinsku vojsku i “učiniti naše nebo sigurnijim”, napisao je u ponedjeljak na Twitteru.

Pentagon je Kijevu obećao NASAMS, sistem protivvazdušne odbrane kratkog do srednjeg dometa koji je proizveo američki odbrambeni izvođač Raytheon u saradnji s norveškim Kongsberg Defense & Aerospace. Prije nedjelju dana, američko vojno ministarstvo je saopštilo da će dva od osam lansera obećanih Ukrajini stići “u vrlo bliskoj budućnosti”.

Aspide sistem srednjeg ranga dizajnirala je sada nepostojeća italijanska firma Selenia. Nasljedne varijante proizvode međunarodni proizvođač Leonardo S.p.A. i talijanski ogranak evropskog odbrambenog giganta MBDA. Španija, koja je kupila stotine projektila Aspide 1980-ih, objavila je da uključuje neke od njih u svoj najnoviji paket vojne pomoći Ukrajini prošle sedmice.

Ukrajina je zamolila svoje zapadne pristalice da povećaju isporuke protivvazdušnih sistema nakon što je Rusija prošlog mjeseca počela da sprovodi redovne vazdušne napade na njenu energetsku infrastrukturu. Moskva je promjenu taktike opisala kao odmazdu za nekoliko ukrajinskih sabotažnih operacija usmjerenih na ključne civilne lokacije u Rusiji, uključujući Krimski most.

Ruski napadi su značajno degradirali ukrajinski energetski sistem, prisiljavajući operatere elektroenergetskih mreža da održavaju raspored dnevnih isključenja struje kako bi smanjili opterećenje. Predsjednik Vladimir Zelenski izvijestio je u nedjelju da je više od 4,5 miliona potrošača električne energije u cijeloj zemlji pogođeno prekidima.

AspideNASAMSraketni sistemrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Aspide je prilično nepoznat.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Španija, koja je kupila stotine projektila Aspide 1980-ih, objavila je da uključuje neke od njih u svoj najnoviji paket vojne pomoći Ukrajini prošle sedmice.”

Sve što je predviđeno za reciklažu ili zbrinjavanje kao vojni otpad, ide za Ukrajinu.
Oprema iz 70-ih i 80-ih, tu i tamo dođe i nešto iz 90-ih.

1 godina prije

Čemu sad to ? Energetska infrastktura im sasvim dobro obavlja posao uništavanja Ruskih raketa..

Ico
1 godina prije

Politička elita Ukrajine nije deficitarna u modernim raketnim sustavima, nego je deficitarna po pitanju zdravog mozga

tihobl
1 godina prije

Aspide su toliko lose bile da je kompanija davno zatvorena. NASAMS su modernizovani SAMovi iz vijetnamskog rata. Toliko o pomoci, a sad o mirovnom planu kojeg je objavio NYT. Mora se postici bolni kompromis za obe strane. Ukrajina mora odustati od ulaska u NATO. Rusija mora vratiti ukrajinske teritorije ukljucujuci Krim, povuci vojsku iza urala i razoruzati se, kako bi Kijev bio siguran da nece doci do novog rata. Potpisivanjem mirovnog plana ukidaju se sve sankcije RF. NYT je zabrinut kako ce Kijev pristati na tako nepodnosljivo veliki ustupak. Misle da ce popustiti ako im ponude velike donacije za obnovu i garancije za sigurnost. Juce se ovde pisalo o americkim mirovnim inicijativama. Evo kako izgleda americki mir. Sa druge strane ruska i kineska diplomatija obavljaju pregovore sa tridesetak drzava koje zele uci u njihove integracije (BRICS i SOS). Jos oko 50 drzava zeli da dobije status posmatraca. Iduca godina bi… Čitaj više »

ANTIFASISTA
1 godina prije

Ja bih Ukrima poslo nekoliko kila metaka, tone exploziva i par stotina raketa, neka mi samo jave GPS cordinate pa da napunim u cevke i da im posaljem.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

“Iznad Kijeva je letjelo 16 raketa i svih 16 je oboreno, a samo su dvije pale na energetske objekte.” – Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko

P.S.
Mora da je ovog više udrilo u glavu od mene…
Meni je ćaća zalipia dvi zidarske, kad je čuja da mi je profaćica zbičila aša iz matematike.
Zbog sinusa i kosinusa…

Medo
1 godina prije

Nema straha. Evo ameri im poslali super-duper rakete kojima će obarati dronove. Omjer cjene po zapadu je u korist Ukrajine. Dron 12 000 Eura, raketa 1 500 000 EUR. Uz napomenu ništa od obaranja balističkih.🤣🤣😂😂🤣🤣😂

Мунгос
1 godina prije

Овај НАТО се не шали, својим борцима је почео да шаље најбоље наоружање.

tihobl
1 godina prije

Za sve one koji su zabrinuti za jadan ruski narod koji se pati pod sankcijama preposrucujem da izguglaju na YT klipove Russian TYPICAL Supermarket After 8 Months of SanctionsKoliko sam vidio imaju bolji izbor robe nego marketi u BiH, zapadni brendovi koji su tvdili da su se povukli sa ruskog trzista lagali su i sto je najvaznije – cijene su nize.

PS. klipovi su na engleskom od strane zapadnjaka. Zato su izbjegavali da pokazu cijene ulja i jos nekih stvari koje su drasticno jeftinije.

darijoman
1 godina prije

Dakle, prvo sugeriraju Kijevu da pregovaraju sa Rusijom pa onda pošalju PZO

Lucija, prva
1 godina prije

“Danas u 10 sati (ponedjeljak), ukrajinska vojska je ispalila šest projektila HIMARS. Pet projektila su oborile ruske jedinice PVO. Jedna raketa Himars je udarila u branu Kahovskaja, koja je značajno oštećena. Informacije o žrtvama se preciziraju“,
Kako su za RIA Novosti saopštile vlasti regiona, pogodak projektila nije izazvao kritično uništenje brane, brana je oštećena a šta će se dalje dešavati niko pouzdano ne zna.

Ukrajinska vojska neprestano raketira Herson i Novu Kahovku. Posebno često se udara na Antonovski most, koji povezuje obale Dnjepra…”

Ovo je ratni zločin non plus ultra.

Međutim, nabili su ih jučer Rusi kod Hersona. Dvije brigade
Čak su i Kinezi oduševljeni (Sohu).

tuf
1 godina prije

Gejm čendžeri stižu, Rusi su gotovi, povući će se do Krasnojarska!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI