Kijev je spreman napasti Donbas – Čeka se zapovijed Washingtona

Tenk u Ukrajini T-64
72 komentara

Uoči napada ukrajinske vojske i neonacističkih postrojbi Nacionalne garde Ukrajine u subotu na civilne četvrti i položaje milicija Donjecke i Luganske Nardone Republika, primijećeno je prebacivanje teškog oružja i dodatnih snaga u Kijeva u Donbas, uključujući četiri vagona s vojnicima. Prema vojnim analitičarima to što znači da bi u narednim danima mogli očekivati ofenzivu većih razmjera Porošenkove vojske, krajem prošlog tjedna je rekao je Eduard Popov, direktor ruskog Centra za javno informiranje i suradnju “Europa”.

“Kijev nesumnjivo provodi pripreme za veliku ofenzivu protiv Donbasa. Na terenu su razmještene poljske bolnice, povećava je broj vojnika i tehnike, ali to je samo stvaranje uvjeta. Kijev neće početi napad kada on odluči, nego kada to naredi Zapad, što bi moglo biti na dan inauguracije predsjednika Ruske Federacije ili Dan pobjede. Za ofenzivu trebaju i pogodni politički razlozi. Izbori 17. ožujka u Rusiji su bili prikladni, ali napad nije počeo”, rekao je Eduard Popov.

Po njegovom mišljenju, za napad ovih dana nema preduvjeta, ali se oni ne mogu isključiti. Ukrajinski političari nisu uzalud promijenili status sukoba u Donbasu iz “antiterorističke operacije” u “Operaciju ujedinjenih snaga”. Antiteroristička operacija je značila drugačiju vrstu akcija za neutraliziranje pozadinskog neprijatelja i likvidaciju “terorista” i “separatista”. Tu je operaciju službeno vodila Sigurnosna služba Ukrajine, iako je glavna u borbama na terenu bila vojska. Promjena statusa operacije je promijenila ideologiju onoga što se događa u Donbasu”, rekao je analitičar.

U Narodnoj miliciji samoproglašene Luganske Narodne Republike su izvijestili da je Kijev tijekom prošlog tjedna na liniju razdvajanja u Donbasu dovukao teška oružja i poslao dodatne snage. U područje Luganska do linije kontakta je poslano devet borbenih vozila BMP-1, sa svojstvima oklopnog transportera i tenka, te dva raketna bacača “Grad”. Također su stigla četiri vagona s pripadnicima vojske, među njima i bataljun “Poltava” Nacionalne garde Ukrajine.

“Nakon što je Kijev zakonom  naredio takozvanu “reintegraciju” Donbasa, tamošnje milicije se više ne nazivaju unutarnjim protivnikom ili “separatistima”, nego vanjskim neprijateljem kojeg u Lugansku i Donjecku vodi Rusija”. Prema ukrajinskoj propagandi, to nisu stanovnici Donbasa koji se ne slažu s radikalnom nacionalističkom i neonacističkom politikom režima u Kijevu, nego su pijuni Kremlja, što znači promjenu konfiguracije svega što Kijev radi i što namjerava raditi u Donbasu.

Novi režim “Operacije ujedinjenih snaga” sve borbene snage stavlja pod zapovjedništvo Ministarstva obrane Kijeva. U tom smislu, ova operacija nije ništa drugo nego ratno stanje, jer se samo tako može nazvati. Istina je da će MMF zbog ove odluke teže dati kredite Kijevu, a ovaj će potez utjecati i na međunarodni imidž Kijevu. Promjena imena i sadržaja omogućila je obnovu propagandnog modela o ratu u Donbasu u kojem se Ukrajina bori protiv vanjskog neprijatelja. Ova ideja nije ukrajinska, već “prijateljski savjet” Kijevu iz inozemstva”, ističe stručnjak.

Promjena načina provođenja operacije u Donbasu je u skladu sa zakonom o reintegraciji ove regije, potpisanom 20. veljače. Dokument predsjedniku Ukrajine daje ovlasti da proglasi ratno stanje i pošalje trupe na bilo koji teritorij zemlje na neodređeno vrijeme. Promjena u formatu i početak  “Operacije ujedinjenih snaga” u Donbasu počinje danas. Službeno je za zapovjednika nove operacije na istoku Ukrajine imenovan general ukrajinske vojske Sergej Najev.

Ministar obrane Ukrajine Stepan Poltorak je prije tjedan dana rekao kako ne isključuje novu ofenzivu u Donbasu istog dana kada istekne rok “antiterorističkoj operaciji”.

Na pitanje o jačanju ukrajinske vojske u Donbasu, ministar je rekao “kako sve ovisi o situaciji”.

“U prvoj fazi će operacija stabilizirati situaciju. Ako odučimo osloboditi teritorij, onda, naravno, broj vojnog osoblja treba povećati”, pojasnio je ministar obrane u Kijevu, koji smatra kako borci Donjecke i Luganske Narodne Republike “nisu dorasli dobro obučenoj ukrajinskoj vojsci”.

“Osim toga, ljudi se vesele što će Kijev napasti i otjerati agresora, a teritorij će osloboditi ukrajinska vojska”, dodao je Stepan Poltorak.

Uvertira za rat u Donbasu

Dakle, jučer je bio posljednji dan “antiterorističke operacije”, koju je vodio SBU, a danas službeno počinje režim “Operacije ujedinjenih snaga”.

Dovlačenje tehnike i novih snaga ukrajinske vojske na liniju kontakta je još jučer pokazalo da Donbas čeka “vrelo ratno ljeto”. Kao što je rekao Eduard Popov, za veliki napad treba postojati poseban razlog, a to može biti inauguracija Vladimira Putina, proslava Dana pobjede nad nacifašizmom ili početak Svjetskog prvenstva u nogometu. Naravno, dan početka velikog napada će odrediti Washington, nikako Kijev.

Međutim, jučer je u cijeli Donbas bio izložen žestokom granatiranju, čak i uz nazočnost promatračke misije OESS-a. Najviše su gađane civilne četvrti, što znači da napad nije usmjeren na probijanje linija obrane Narodnih milicija.

Prije dva dana su ukrajinske snage počele granatirati sela Krasni Partizan,  Veseloje, gdje je 850 stanovnika ostalo bez električne energije. Odmah potom je iz minobacača kalibra 120 mm i tenkova gađan Dokučajevsk, gdje su ubijena dva muškarca na parkiralištu. Napad minobacačima je proveden i na selo Kirov i predgrađa Donjecka, uglavnom iz minobacača kalibra 80 i 120mm.

VIDEO – Granatiranje Dokučajevska

Poslijepodne je u blizini Luganska dopremljena vojna oprema u Krasni Liman. Ukrajinska vojska je na željezničkom kolodvoru u mjestu istovarila 25 jedinica vojne tehnike, od čega 10 artiljerijskih oružja većeg kalibra.

“Prema našim informacijama, na željezničkoj stanici Krasni Liman je istovarno 25 komada teške vojne opreme, uključujući četiri topa kalibra 152 mm i šest protuoklopnih topova kalibra 100 mm”, rekao je službeni predstavnik LNR Andrej Maročko.

Istog dana su granatirani Donjeck, gdje je ranjen jedan civil, Dokučajevsk, gdje naknadno uništeno ili oštećeno 60 kuća, a nakon dva smrtna slučaja je kasnije ranjena jedna žena.

Predstavnici humanitarnih organizacija Njemačke i Rusije su svjedočili granatiranju sela Zajcevo i sjeveru Gorlovke, što je potvrdio predsjednik ruske humanitarne organizacije Vladimir Sijič.

“Kada smo stigli, bili smo upozoreni da ostanemo zajedno, jer u bilo kojem trenutku može početi granatiranje. Išli smo u lokalnu školu, posjetili djecu i dali im darove. U vrijeme kada smo stigli u školu, počelo je granatiranje ukrajinske vojske. To nismo očekivali, a od eksplozija su djeca bila jako uplašena”, rekao je.

Vladimir Sijič je naglasio da su o zajedničkom dolasku humanitaraca iz Njemačke i Rusije ukrajinske sigurnosne snage bio upoznate unaprijed, pa se teško može reći da je granatiranje “bilo slučajno”. Kijev je obaviješten da će i Zajcevo tog dana doći 11 predstavnika humanitarnih organizacija iz Njemačke i Rusije.

U Lugansku i Donjecku uopće ne sumnjaju da će Kijev sukob pokušati riješiti isključivo silom, što dokazuje kontinuirano slanje oružja, opreme i vojnika u blizini linije razdvajanja sukobljenih strana. Narodne milicije su spremne za napad u bilo kojem trenutku, što potvrđuje i razmještanje dodatnih snaga na prve linije, iako do sada bez teškog oružja.

S druge strane, jednako tako nema sumnje da ukrajinska vojska nije kao ona iz 2014. ili 2015. i ima određeni dio vojske koji želi i može se boriti. Međutim, prema procjenama vojnih stručnjaka, to manje od 20 posto od ukupnog broja vojnika uključenih u novu operaciju. Većina ukrajinskih vojnika ne razumije zašto bi trebali ići u bitku i ne žele umrijeti. U samoj obuci još mnogo toga treba biti učinjeno.

Stoga se ukrajinska vojska jako vara, za razliku od vojnih jedinica Luganska i Donjecka. Borci Donbasa su izuzetno dobro motivirani, imaju potrebnu opremu i svi su spremni za ozbiljne sukobe. Osim toga, velika ofenziva Kijeva će nedvojbeno ponovno privući dragovoljce  iz Rusije i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza u Donbas, koji su ranije već bili tamo i pružili vojnu potporu samoproglašenim republikama. Ukratko, može se reći da su ukrajinske snage samo brojem veće od vojske Donjecke i Luganske Narodne Republike. Nažalost novi sukobi će dovesti do velikog broja žrtava. No, velika ofenziva Kijeva u konačnici može dovesti do konačnog poraza ukrajinske vojske, moguće i ukrajinske države.

Mike Pompeo: Naoružati hrabre Ukrajince i Gruzijce i poslati ih na Rusiju

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
5 godine prije

Tko želi pokušati, neka podigne zastavu i krene.

17 novembar
5 godine prije

ako bude napada kakav ce biti odgovor rusije koja stanovnike donbasa smatra za potrosnu robu i za obicne kopace uglja .mozda rusija opet posalje bjeli konvoj sa brasnom a na povratku pokupi poginule dobrovoljce koji zahvaljujuci putinu ratuju sa starim naoruzanjem vecinom kupljenim i jednim djelom zarobljenim od ukrajinaca

Zoka
5 godine prije

Napad vjerujem počinje na dan inauguracije Putina.
Tad su se stekli svi uslovi za napad.
Ili 9. Maja, na dan pobjede nad fašizmom.

Globalista
5 godine prije

Nista od tog napadá nece bití,znaju oni dá bi izgorjeli.To je své odvlacenje paznje národů od gorucih probléma u Ukrajini a to su nezaposlenost,masovni odlazak mladih ,veliká poskupljenja itd.

Galus 92
5 godine prije

Ako se taj napad ostvari, bit će strašno!! Mislim, da su Ukrajinci u ovom sukobu više motivirani od ovih u Donbasu među kojima se nalazi i veliki broj ruskih plaćenika koje je tamo dovela. ona Vagner agencija i oni su tamo da zarađuju i ne da umiru za nečije interese. Ukrajina je po nekim informacijama jako napredovala u kvaliteti i obučenosti boraca, kao i po kvaliteti novog naoružanja kojim sada raspolaže, ali jedno je sigurno: Ako dođe do općeg rata, bit će krvi do koljena i mnogo poginulih i ranjenih na jednoj i na drugoj strani, a o materialnoj šteti, da se i ne govori!

Petar Veliki
5 godine prije

Biče znimljivo gledat svu tu rusku “asimetriju” na relaciji Ukrajina, Donbas, Sirija, Nogomet, Koreja, Iran. Biče i čuda novih nota zapadnim partnerima….u svakom pogledu jako vruče ljeto. 🙂

Laki Topalović
5 godine prije

Bravo generali Jorgan planine, da ste bar došli do kraja članka, ili slovkate pa se umorite. Cit. Prema procjenama vojnih stručnjaka, manje od 20 posto od ukupnog broja vojnika uključenih u novu operaciju je spremno na borbu. Većina ukrajinskih vojnika ne razumije zašto bi trebali ići u bitku i ne žele umrijeti… S druge strane su borci Donbasa izuzetno dobro motivirani, imaju potrebnu opremu i svi su spremni za ozbiljne sukobe A velika ofenziva Kijeva će ponovno privući dragovoljce iz Rusije i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza u Donbas, koji su ranije već bili tamo….

17 novembar
5 godine prije

petre veliki legenda si . vidim da si izgubio zivce ali ne preostaje nam nista drugo nego da navijamo za rusiju na mundijalu

Riddick
5 godine prije

Ovaj rat traje od 2014 da su nešto mogli već bi uradili .

fenix
5 godine prije

Ako napada nebude bilo do pocetka nogometnog prvenstva nece ga ni biti. Ukrajinska vojska jeste napredovala ali nema vise takvog zanosa kao na pocetku poslije Majdana na kraju nebitno koliko je Ukr vojska napredovala u nekom ozbiljnijem sukobu ako budu bili pobjedjivali u Donbasu suocice se sa Ruskom vojskom koja je danas neuporedivo bolja,motivisanija nego 2014 sa velikim iskustvom u Siriji sa mnogo ozbiljnijim protivnikom(ipak su Vehabije mnogo ozbiljnije od bilo kog Ukr vojnika) nova oruzija treba samo pogledati opremu i vojne sposobnosti Ruskih SOF snaga. Pogledajte vojske DNR i LNR koliko su sada dobro opremljene i obucene nemozes ih razlikovati od regularnih Ruskih snaga i njihove snage za specijalne operacije os DNR to je strasno braco mila.

Weteran
5 godine prije

Iskasapiće Moskva tu Kijevsku ofanzivu na Donbas!

MilanCZ
5 godine prije

Nikakvog tu napadá nemá,to je odvlacenje paznje u ukrajini od gorucih probléma,nezaposlenost,veliki odlazak mladih iz Ukrajine,velika poskupljenja.

Rusija
5 godine prije

Nista od toga,jednom losa propaganda

Tursko-Ruski prijatelj
5 godine prije

Ovdje se ne pitaju ni Ukrajina ni Rusija, već isključivo ugalj koji iz Donbassa ide u Rusiju, a USA bi to htjela prekinuti, odnosno htjela bi taj dio da ima za sebe.

bbbb
5 godine prije

Šta uradiše hazari od urkopije, nadam se da će Berićlija imati oštro oko sokolovo.

zgvaca
5 godine prije

Napad ce biti ili na otvaranju WM ili kratko isprid. Ukrainci ce pokusat se probit i ako uspiju super. Ako neuspiju ce Rusija biti prisiljena zbog WM da obustavi sva ofenzivna djelovanja. Ovako Ukrajinci osin par fasista nemogu nista izgubit.

Franjo
5 godine prije

Rusi su me totalno razocarali pljuc. Nemaju muda kao suverena drzava izruciti s300 drugoj suverenoj drzavi siriji. Zao mi je naroda donbasa ali ruski supci ce ih niz vodu pustit

Franjo
5 godine prije

Rusi su cionisticke kujice

Sinisa
5 godine prije

Dejan Berić,snjperista u redovima NovoRusa…
“”Iz Ukrajine stalno stižu preteće poruke, najave ofanzive, Porošenko preti napadom. Kakva je atmosfera u Donjecku, da li postoji strah kod naroda ili vojske?

“Oni prete već tri godime, a naši borci jedva čekaju da ispune svoje pretnje. Narod se boji, ali takođe bi hteli da sve počne kako bi se pre završilo. Ovakva situacija, ni rat ni mir, je svima dosadila. Sada su uglavnom svi obezbeđeni hranom i lekovima, tako da je narodu lakše. Mada uvek ima pomoći koja stiže uglavnom iz Rusije namenski onima najugroženijima. Moje mišljenje je, a smatram ga merodavnim jer sam non stop u kontaktu s civilnim stanovništvom, da je strah odavno otišao iz Donbasa.””

Sinisa
5 godine prije

Mislim da ce se Petru zelja izpuniti…na zalost.
“„Dopremili smo ih“, rekao je Sputnjiku predstavnik Stejt departmenta, uzdržavši se od daljih komentara.

Američke vlasti su 2017. godine odobrile isporuke oružja Kijevu, uključujući prenosne protivtenkovske raketne komplekse „Džavelin“. Bez obzira na mnogobrojne molbe Rusije, prošla administracija Baraka Obame je odbila isporuke. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je saopštio da Kijev računa da dobije američko oružje 2018. godine.

Rusija je više puta upozoravala na isporuke naoružanja Ukrajini, jer će to samo dovesti do eskalacije konflikta u Donbasu. Kako je više puta izjavljivao portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, isporuke oružja Ukrajini neće pomoći rešavanju krize u Donbasu i realizaciju Minskog sporazuma. “”

HEKPCT
5 godine prije

Čekaj malo, a šta je s mirnom reintegracijom by Anemija? Zar se to sad stopira?

Ivo
5 godine prije

Zahebano je to…možeš nekoga pregaziti u 48 sati i čak razumiješ da je neophodno, a s druge strane smatraš te ljude braćom i susjedima , s kojim želiš normalan suživot kad sve završi. Najlakše je postupiti po ex-Yu scenariju, ali taj nije baš dobar…

Tomica
5 godine prije

Granatiranje za koje sam pitao prije par dana je izgleda bilo ispitivanje i vježba sa sustavima za navođenje vatre koje su Ukrajini dopremili Amerikanci. Uz ostale isporuke oružja, promjene u zakonima te izjavama, definitivno se sprema pokušaj da se Donbas vojno riješi. Slijedi niz, za Rusiju bitnih događaja, i napad Ukrajinaca će sigurno biti povezan s nekim. Vjerujem da će biti sinkronizirano sa drugim žarištima kao što je Sirija ili Azerbejdžan kao i propraćeno terorističkim akcijama. To je najverojatnije razlog pasivnosti Rusije no možda su i resursi već prenapregnuti pa ne mogu više i da hoće. Kad sabereš sve probleme, što su ih “partneri” stvorili, situacija nije nimalo jednostavna i laka. Neki čekaju početak, a ja čekam kraj svjetskog prvenstva, mislim da će se tada Rusija puno lakše nositi sa svim izazovima.

Ive
5 godine prije

I opet ce ukrajinska jad i bijeda ginuti za interese americko cionistickog imperijlizma.

obicnosamocitam
5 godine prije

Procitao sam tekst i nisam nasao u njemu nista novo sto vec nisam znao. Ovu poruku pisem vise zbog nekih komentara koji se diraju morala Ukrajinaca i morala donbasovaca i jos nekih stvari. Istina je da moral ljudstva u sukobu ima jako veliku ulogu ali isto tako i zakon brojeva igra jako veliku ulogu. To sto prosjecan Ukrajinac ne zeli napad na Donbas u stvari skoro da i nece imati neku ulogu kad se ovo ratiste ponovno aktivira. Znaci ovako:imamo amere koji zele taj rat, imamo dio ultra nacionalista koji zele taj rat, imamo blackwaterovce i ostale placenike koji ce podrzani artiljerijom krenuti na Donbas i naravno da ce uz sebe ili cak ispred sebe gurnuti jedinice Ukrajinske vojske.Kad pocnu padati mrtve glave njihovih prijatelja i oni koji nisu htjeli ici u taj napad ce u vecini promjenit stav. Mozda ce jedan manji dio probat i dezertirat ili cak preci… Čitaj više »

Arcibald
5 godine prije

Jedan od stadiona za mundijal se nalazi u Rostovu na Donu. Ocekujem da ce zbog blizine mundijala biti iskoriscen pocetak svetskog prvenstva u fudbalu kojem ce prisustvovati rukovodstvo Rusije. Verovatno ce i po koja granata i raketa da zalutaju do Rostova…

max
5 godine prije

Do napada će na žalost doći a sve po unaprijed utvrđenom planu da se uz ruske granice ili područije njihovog interesa stvore trajna krizna žarišta sa ciljem da ih bude što više. Ne zabrinjavam se za rusku sposobnost neutraliziranja napada odnosno minimaliziranja troška rata . Jedino što me brine je da zapad ima više topovskog mesa iz druge ruke (vazalske i podčinjene države) nego što to trenutačno ima rusija. U takvoj situaciji je važno samo da rat traje..i da se održava to stanje permanentnog sukoba. Moja pretpostavka je da je to PLAN B sukoba zapada i istoka (plus sankcije) jer svaka druga opcija (nuklearna) je neprihvatljiva objema stranama. Iako je rusija uspješno neutralizirala dosadašnje ugroze, odnosno čak ostvarila velike uspjehe(sirija) za izjednačavanje snaga potreban je jači udar na dolar(brža rasprodaja obveznica od svih involviranih a ponajprije kine). Na žalost ne mislim da će kina to uraditi i takvo stanje mi… Čitaj više »

Sinisa
5 godine prije

Izgleda da je dosao kraj.
Elem….spremite se Hrvati i CrnoGorci,vrijeme vam je u rat protiv Rusije.

NSU
5 godine prije

Mislim da je bilo dosta i samo čekam da i Rusija “poludi” pa da potanbura gamad i u Ukrajini i u Siriji.

Globalista
5 godine prije

Citam komentáře,stvarno stě mnogi naivní.Nema tu nikakvog napadá,nece njemacka dozvolili dá se rat iz Ukrajine přenese u Evropu a to je cilj americké drzavne politike.Slucajni nápad mogao bi bití dogovor Putina i Trumpa dá definitivno slome posljednji bazu americké drzavne elite u Evropi a to je Ukrajina i otpis švih igraca kojí suradjuju sa tom elitom.Jeste li ví opce svjesni kóje oruzje ima Rusija,mislim dá mnogi niste pá Píšete gluposti.Poslijednji trzaj americké drzavne elite dá napraví gradjanski rat u Ukrajini sa ciljem prositenja na cjelu Evropu.Sto tice Irana nikakvog napadá nece bití,ti kojí to píšu veze nemaju koju ulogu ima Irán u globalnoj politici.Preporucio bi mnogima dá posaljem komentara neblamiraju sebe i znanje o globalnoj politici.

Baba Vanga
5 godine prije

Krenu ce kada bude fudbal jer tada su sve svjetske agencije tu

Buzz
5 godine prije

ADMINE zasto ste izbisali moju repliku Blažu? Sta sam to napisao da je zasluzilo brisanje?

alan ford
5 godine prije

Krvoločni cionistički hazarski fašisti, žele po svaku cijenu rat protiv Rusije i rat protiv Irana i tako će povući cijeli svijet i u 3. svjetski rat. Hazarski zločinci i njihovi slugani, se upravo pripremajua na te ratove.

petar
5 godine prije

još jedna “predstava ” međunarodnih korporacija. nama ostaje viditi hoće li poskupiti benzin ili plin,a možda i struja hahahahaaah

Jurišić maja
5 godine prije

nije uspio ni vlasov a po svemu sudeći neće ni porošenko hohole je sssr toliko izmiša da je nemoguće dobiti etnički čistu državu kojoj klaunovi u Kijevu očito teže

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI