Kijev objašnjava zabranu ruske književnosti

Ruske knjige
25 komentara

Kijev je spreman da izbaci rusku literaturu iz obrazovnih programa, jer je ocijenjena kao “preteška” i generalno neprikladna za ukrajinske studente. Zamjenik ukrajinskog ministra obrazovanja i nauke Andrej Vitrenko dao je obrazloženje za ovaj potez u ponedjeljak dok je razgovarao na TV kanalu Ukrajina 24.

“Lično mislim da sve što nas nekako povezuje s Ruskom imperijom treba izbaciti. Sva djela u kojima postoji mistična, neka mitska snaga ruskog naoružanja, sve to treba izbaciti. Sve što je vezano za, kako kažu, patnju ruske duše treba izbaciti, tako teška djela za Ukrajince, generalno, ne trebaju nam“, rekao je Vitrenko.

Prošle sedmice, ministarska radna grupa održala je sastanak na kojem se raspravljalo o promjenama školskih programa u zemlji, potvrdio je zvaničnik. Promjene će se odraziti ne samo na stranu književnost, već i na istoriju, ali i na takozvano “patriotsko vaspitanje”. Radna grupa je dostavila ministarstvu svoje prijedloge i sada ih tijelo razmatra, rekao je Vitrenko i dodao da se očekuje usvajanje novog programa strane književnosti uoči nove akademske godine.

Iako tačne promjene školskih programa još uvijek nisu službeno objavljene, lokalni mediji izvještavaju da će ministarstvo obrazovanja očistiti veliki broj ruskih autora. Očekuje se da će Aleksandar Puškin, Fjodor Dostojevski, Lav Tolstoj, Mihail Bulgakov i drugi kultni ruski pisci biti zabranjeni. Navodno se očekuje da će u nastavnom planu ostati samo ruski autori koje Kijev smatra ukrajinskim.

Do sada su ukrajinski zvaničnici samo potvrdili da će svjetski poznati Tolstojev roman ”Rat i mir”, koji opisuje Napoleonovu invaziju na Rusiju 1812. godine, biti odbačen. Obraćajući se medijima u zemlji ranije ovog mjeseca, Vitrenko je objasnio da je roman veličao rusku vojsku, što je ocijenjeno neprihvatljivim.

“Takve stvari se neće proučavati u Ukrajini. Sve što veliča trupe orka nestat će iz programa strane književnosti”, objasnio je Vitrenko, nazivajući Ruse “orcima”, pogrdnim, dehumanizirajućim izrazom koji je nastao kao naziv za rasu zlikovaca u J.R.R. Tolkienovom fantastičnom roman “Gospodar prstenova”.

knjigeliteraturarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Gromoglasna šutnja EU dok Ukrajina zabranjuje oporbene stranke, provodi kontrolu privatnih medija, zatvara ljude bez dokaza i pravednog suđenja, zabranjuje jezike i knjige – govori više od bilo kakve plaćene propagande. Mogu oni ulupavati milijarde eura u PR – vidimo u praksi kakvi ste. U Španjolskoj se zakonski zabrani referendum, u Nizozemskoj se isti ponavlja do željenog rezultata. Europsku komisiju građani ne biraju a gospodari svakim aspektom njihovih života. Režim je pravi izraz za ono što ste nametnuli europljanima.

Ivan
1 godina prije

Orke govore sami o sebi.

Čovjek je življen
1 godina prije

Preteška djela za Ukrajince, kaže Vitrenko. U pravu je. To do njihove razine svijesti ne dopire. Treba zabraniti sve dok ne poteče medena rijeka obilja i blaženstva ispod plavog neba žitnim, zlatnim poljima, kad pogase i ukinu one koje ne razumiju jer su im preteški. Biti će to obećana zemlja po onoj lezi lebe da te jedem.
Tolkien kaže, i orci🤐
Noro lim, Asfaloth!!! Od ove bijede i čemera.

1 godina prije

Kad spremaš narod da služi dekadentnom zapadu, koji treba gloope, neobrazovane, poslušne, neka literatura, koja bi previše okupirala mozak, nepoželjna je.
Dobar če biti Mark Twain, Hucklebery Finn, možda nešto o Wonder woman?

tihobl
1 godina prije

Tako je, treba zabraniti literaturu gdje se pominje dusa. Kmetovima ne treba dusa.
Kad su crnogorci zabranili Njegosa moraju i ukri zabraniti Tolstoja, Dostojevskog …

Inzersdorf
1 godina prije

Hahahaha…kopiraju gazde Nijemce iz polovine 30-ih….vjerne sluge, bilo je i kod nas ovakvih, na zalost

bic
1 godina prije

kao Hrvatska u 90ima

TomRy
1 godina prije

Lijepo bogme,, preporuka bi onda bila klasicna djela brace Grimm i to na novoukrainskom novojeziku. Sve ostalo je pretesko za procitati, procitati sa razumijevanjem i shvatiti.

1 godina prije

Pa imaju pravo! što će Prekrojincima tamo neki Dostojevski, Tolstoj, Puškin i drugi. Treba njima Mickey Mouse, Donald Duck, Spiderman, Superman, itd, da se uče pravim vrijednostima!

Max
1 godina prije

Čisti kulturocid.

nessy
1 godina prije

Tako treba, umjesto Tolstoja i Dostojevskog treba uvesti Bukowskog, to lakse dopire do Ukrajinaca. I mozda dnevnike Lady Gaga-e uvesti u lektiru?

Dokurčilomi
1 godina prije

Tako je počelo s Mađarima, Rumunjima i Poljacima. Mađari tužili Ukrajinu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu i ne žele slati oružje u Ukrajinu a niti dozvoliti prijevoz preko svog teritorija. Sreća pa Poljaci mrze Ruse više od vraga pa onda tek Hitlera i to su im za sada spremni zaboraviti dok Rumunjska šuti i čeka kada će dobiti svoj dio kolača.

abc
1 godina prije

Zapadnim orkama ne trebaju knjige. Šta one znaju o književnosti.

abc
1 godina prije

Danas večina mladih uopšte više ne čita ozbiljne literature, pa čak i ne znaju šta je to knjiga. Sve je zaglupljeno igricama i fantazijskim, jeftinim produkcijskim filmovima na nivoju priča za predškolsku djecu. Trenutna civilizacija nema šanse da obstane. Propast se vidi i osječa na svakom koraku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI