Kijev od Turske i međunarodne zajednice traži da Rusiji zabrane prolaz kroz Bospor

istambul turska
74 komentara

Zapovjednik pomorskih snaga Ukrajine, viceadmiral Igor Vorončenko, izjavio je kako će ukrajinska strana od međunarodne zajednice, ali prije svega Turske, da tjesnac Bospor zatvori za prolazak ruskih brodova.

Ukrajina će apelirati na međunarodnu  zajednicu i tražiti da se Rusiji, zbog oduzimanja ukrajinskih brodova i zarobljavanja ukrajinskih mornara tijekom nakon napada u Kerčkom tjesnacu, zatvori prolaz kroz Bospor.

Kako javlja ukrajinska agencija Unian, zapovjednik pomorskih snaga Ukrajine, viceadmiral Igor Vorončenko, ovo je izjavio tijekom govora na Drugoj međunarodnoj konferenciji o pomorskoj sigurnosti.

“Želim sada naglasiti važnu stvar u vezi daljnjih akcija vezanih uz incident. Ja, kao zapovjednik mornarice, tražim i izražavam uvjerenje da će svjetska zajednica ipak donijeti odluku i priznati da je protiv Ukrajine provedena agresija”, izjavio je Vorončenko.

“U tom smislu, prema normama Konvencije iz Montreuxa, odnosno njezinog 19. stavka, pokušat ćemo zatražiti zatvaranje tjesnaca Bospor u Turskoj, kako bi Rusi znali da su prekršili međunarodni zakon”, naglasio je zapovjednik ukrajinske mornarice.

“Ukrajina sada štiti ne samo sebe, već i zapadni svijet, a Ruska Federacija pokušava uspostaviti i proširiti svoju dominaciju u Baltičkom moru, na Arktiku, na Srednjem i Dalekom istoku. Ovakva odluka bi dovela da kolapsa imperijalnih ambicija i autoritarnog državnog aparata Ruske Federacije”, rekao je ukrajinski viceadmiral Igor Vorončenko.

Ranije je Vorončenko rekao da je cilj manevra ukrajinskih brodova bio “pokazati svoje lice u Kerčkom tjesnacu i Azovskom moru i pokazati što su ti brodovi sposobni”.

Međutim, ispostavilo se da je za zaustavljanje proboja kroz ruski akvatorij bila dovoljna ruska granična služba, pod nadzorom Federalne službe sigurnosti (FSB), spriječila ilegalni prolaz ukrajinskih vojnih brodova, zaplijenila ih i zajedno s posadom prisilila da pristanu u rusku luku Kerč.

FSB Rusije je 25. studenoga izvijestio je da su  tri ukrajinska vojna broda ilegalno prešla granicu Rusije , nakon čega su zarobljeno. U međuvremenu je dopredsjednik Odbora za vanjske poslove Vijeća Rurske Federacije, Vladimir Džabarov, izjavio kako je svrha provokacije ukrajinske mornarice u Azovskom moru otkazati predsjedničke izbore koji bi se u Ukrajini trebali održati u ožujku 2019.

Jutros je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, komentirala ukrajinski zahtjev da Turska Rusiji zabrani prolaz kroz Bospor.

“Nastavljaju sa svojim provokativnim ponašanjem”, kratko je komentirala Zaharova.

U međuvremenu je predsjednik Ukrajine, Petro  Porošenko izjavio “kako se Ukrajina nalazio suočena s prijetnjom velikog rata s Rusijom”, prenosi televizija  “112 Ukrajine”.

Merkel poziva Kijev na “pametan pristup”

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je od zapadnih čelnika jedina koja je razgovarala s Vladimirom Putinom o ovom incidentu, rekla je da će s ruskim predsjednikom o svemu razgovarati na summitu skupine G20 u Argentini.

“Mi ćemo se pobrinuti za to, ipak upućujemo zahtjev ukrajinskoj strani da se drži pametnog pristupa. Sukob se može riješiti samo pregovorima i vojno rješenje je nemoguće”, rekla je Angela Merkel na otvaranju trećeg Njemačko-ukrajinskog foruma u Berlinu.

Turska nije reagirala na apel Kijeva

Turski mediji uopće nisu prenijeli izjavu zapovjednika ukrajinskih pomorskih snaga i apel upućen Ankari da zatvori tjesnac Bospor za prolaz ruskih brodova.

Vijest je objavljena samo na internetskim izdanju agencije Sputnik na turskom jeziku, ali nije posebno popraćena, što je logično. Iako se može reći da Turska i Ukrajina održavaju dobe odnose, za Erdogana su rusko tržište, plinovod Turski tok, isporuka sustava S-400, nuklearna elektrana Akkuyu i suradnja u Siriji puno važniji od trenutnih napetosti u Azovskom moru.

Unian

Rat za Azovsko more – Rusija zarobila tri ukrajinska broda i blokirala akvatorij (VIDEO)

Nakon sukoba s Rusijom Porošenko potpisao dekret o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini

Porošenko: “SAD su Ukrajini obećale punu vojnu pomoć protiv Rusije”

Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
5 godine prije

Potrošenko – da se je pridrzavao medunarodnih pravila plovidbe (a ne svjesno provocirao Rusiju) nista od ovoga danas nebi citali, ali jadan Ukrainski obican puk s ovim prodanim TKZV. zidovom. Dok ga ne sruse u nekom Majdanu 2 nahebali su.
LP

Davor
5 godine prije

Ah, ah ah, Turska bi ako bi zabranila Rusiji prolaz kroz Bospor nestala sa lica zemlje. Možda da je Ukrajina na Turskom mjestu možda bi i učinila, ali Turci nisu ludi. Luđih ljudi od Ukropa nema.

emdzej
5 godine prije

Porošenko se izgleda malo zaj*benko.

Tupko Glupko
5 godine prije

Ukrajinske vlasti kao razmazena djeca na dvoru, misle da se svijet vrti oko njih.
Evo, sad ce Turska zatvoriti Bospor za ruske brodove i prekinuti odnose, a NATO ce napasti Rusiju zbog Ukrajine.
Borit ce se Ameri protiv Rusa, i to do posljednjeg Ukrajinca.
Na summitu G20 za nekoliko dana ne sumnjam da ce Rusi prikazati video-snimke incidenta svojim zapadnim partnerima kako se stvarno desio.
Ukrajinci su ovim incidentom Rusima dali motiv i razlog da Krim jos vise vojno zastite od njihovih zapadnih partnera.
Nije da nisu znali da ce se to desiti, sto daje za razmisljati..

Jim
5 godine prije

Diktator potrošeno mora pasti, njegov brutalan režim će uništiti i zadnjeg ukrajinca. Koje sredstvo upotrijebiti za njegovu smjenu je dobro pitanje?

Juznjak
5 godine prije

Dali to znaci da Ukrajina priznaje da Rusija poseduje Kercki moreuz, kao sto Turska poseduje Bosfor? Ako priznaje, onda neka sedne i napravi dogovor sa Rusijom, kakav Rusija ima sa Turskom. Ako i dalje insistiraju da je Krim Ukrajinski i da ce vojno da ga vrate, onda ne postoji jednakvost sa Bosforom.

rodoljub
5 godine prije

Porosenko je uspesna kombinacija klovna i budale . Tikvi su idealni korisni idioti za NATO mafiju . Medjutim, nece mu NATO uslisiti svaku zelju. NATO ima svoj plan, a Porosenko svoju ulogu. Na sceni je magla, a iza zavese prava preedstava. Znaju Rusi sta se igra.

bbbb
5 godine prije

Budu turcihazari to uradili kad dođe vrijeme za to, ova izjava je i kao ona od ukroahazara da će dići u zrak most na Kerću, bitno je ubaciti to u glavu onih koje se želi psihološki pripremiti za ono što dolazi…..do tada javno mjenje ovaca jewropskih se marinira u kuhunji medijskoj za nadolazeći rat……………

bbbb
5 godine prije

Inaće vele da je ovaj najnoviji S-400 več operativan, postavili su ga skroz uz kopnenu (20 km od granice) granicu Krima sa ukropijom, da im ne padne na pamet da nešto pošalju.

Ivo
5 godine prije

Zatvoriti Bospor za ruske brodove? Turcima se ipak živi. Rusi bi sarmatima proširili tjesnac na 40 km, pa bi postao međunarodno more…malo ozračeno,ali ipak plovno…

spartak
5 godine prije

Bezobrazluk ovih ukronacista je bezgraničan

MILAN
5 godine prije

Zbog jedne budaletine sav ukrajinski narod mora ispaštati, vidi se da je komunjara

Ime amatera
5 godine prije

Totalno ludilo klauna

Karoslav
5 godine prije

Nije mi jasno zasto Turci pustaju ruse tu da plove?? Zatvoris ili naplacujes dobro i gotovo. Procvjetali bi pravo i nikad ne bi bilo krize

Drvobradi
5 godine prije

tako to godpodo zapocinje prvo sitna podjebavanja da se domaca javnost pripremi a neprijatelj demonizira u ukrajini demonizacija rusa traje vec dugo i vec daje dobre rezultate oni optimisti tipa ukrajinci i rusi braca ce se zavuci u misje rupe ako ne promjene misljenje jer u suprotnom ce biti zrtvovani na pijadestalu nacpatriotizma ukrajina kao sto i sami znate je kao sila i drzava u ovoj igri apsolutno nebitna, jedino sto se broji koliko ce stete nanijeti rusiji sto fizicke sto na psiholoskom planu naime, u srazu s ukrajinom bi se stvorila ogromna podjela u ruskom drustvu jer rusi jos uvijek ukrajince smatraju bracom bez fige u dzepu , zatim s fizicke strane ukrajinska vojska bi mogla nanijeti dosta veliku fizicku stetu rusima u prvom naletu dok nebi bila zgromljena onda tek hijene stupaju na scenu i grizu u najmeksi dio ruske obrane, naravno sve pod geslom borbe za ukrajince… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

Kramp zbog dešavanja oko Ukronacista otkazao sastanak sa Putinom.

Duki
5 godine prije

Kako je ono bilo neki dan ? Ukrajina prekinula sve odnose sa Istambulskom patrijaršijom, A sada od istih tih traže nemoguće??
Sve je jasnije da proizvodnja čokolade i vođenje drżave nema nikakove veze !Ali to centri moći na zapadu jako dobro znaju zato i stavljaju ovakve polulikove za svoje lutkice na koncu!
Glavno da je dasa u uniformi i to šarenoj-maskirnoj!-a ne kuži da je toliki da ga vide iz satelita ?????

Drale
5 godine prije

Ja sam uvjeren da je ovaj incident ciljao na sastanak Putina i Trampija. Ko duže prati dešavanja, primjetiće obrazac da se pred svaki sastanak US i Rusije desi neki “incident” koji torpedira zbližavanje.

Ime amatera
5 godine prije

sve je pocelo kad je jedan sovjet poklonio Krim Ukrajini 1950 i neke ono oke sa nama ste….
Sada poslije rastave jbg vracaj Krim nazad. To je to .

Ivi tz
5 godine prije

RUSIJA je glavni trn u oku djavolima. Tj engleska i amerika,na sve moguće načine pokušavaju da je unište. ALI nećete uspjeti.mami.u vam ludu…

Ivi tz
5 godine prije

I ja garantujem da 80 posto Ukrajinaca ne podržava ove bolesnike na vlasti što su ih ameri postavili. I opet ako dodje do rata običan narod će izginuti. A ameri će se smješkati sa strane. Pa jel moguće da im ovo godinama prolazi za rukom. Budi se Yelostone.

Boz
5 godine prije

Vorončenko, Jatsenjuk, Porošenko. Gde ih nađu samo. Iz koje rupe izlazi ta gamad. Izludeli su taj jadni ukrajinski narod načisto.

Šule
5 godine prije

IZRAEL UDARA PO SIRIJI………..GDJE SU MOJI KRITIČARI

Outsider
5 godine prije

bibica o i ovaj se ponasaju po istom obrazcu. Samo sto je bibi imao za protivnika nenaoruzan narod. Mislim da je plan bio napraviti od Ukrajine jeftinog proizvodjaca hrane i raseliti radnu snagu u Njemacku. Vjerovatno je Klicko bio na majdanu iz tog razloga. Drugi dio plana
rasturiti Siriju i staviti energente pod kontrolu, i plin i naftu. Usput prosiriti rak teritorij. Za sada planovi propadaju jedan za drugim.

Borac2
5 godine prije

Kako sad, se komandant zove Igor ili Ehro, Ihor, Ihur ili kako vec ukrofasisti deviiraju svoj novojezik?

Vitaliylbpn
4 godine prije

Привет товарищи[url=https://aqua-jet.top]![/url] Наша организация занимается свыше 10 лет продажей аква изделий для декора помещений в Одессе. Вот основные виды продукции, которые мы можем предложить вам: 1)[url=https://aqua-jet.top]Водно пузырьковая панель[/url] – Уникальный декор, который заменит аквариум, и сделает уютной атмосферу в Вашем помещении. Данный вид аква конструкций отлично подходит для любого типа помещений. 2)[url=https://aqua-jet.top]Искусственный водопад по стеклу[/url]- Служит отличным решением для зонирования помещений в виде перегородок, как для жилых, так и для общественных помещений. Кроме того, Вы сделаете правильный выбор, если поставите такое изделие в кафе, ресторане или спа салоне, это придаст динамичности в Ваш интерьер и отлично его дополнит. 3)[url=https://aqua-jet.top]Водяная стена[/url] – Аква декор, который поможет Вам расслабиться и немного порелаксировать после тяжелых будней, а световой эффект будет работать как светильник или торшер с функцией светотерапии, которая применяется для лечения различны психических расстройств. 4)[url=https://aqua-jet.top]Декоративный водопад по стеклу[/url] – Мы применяем водопады по стеклу в ниши, в виде перегородки, может быть напольного… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.