Porošenko: “SAD su Ukrajini obećale punu vojnu pomoć protiv Rusije”

Porošenko
69 komentara

Nakon neuspjelog pokušaja proboja tri ukrajinska ratna broda iz Crnog u Azovsko more, koje je zaustavila ruska granična služba i zajedno s posadom zarobila i odvela u grad Kerč, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u deset ukrajinskih regija koje graniče s Rusijom uveo ratno stanje.

U jučerašnjoj konferenciji za novinare je za CNN rekao “kako je mu je američki državni tajnik Mike Pompeo obećao punu vojnu pomoć u borbi protiv Rusije”.

“Državni tajnik Mike Pompeo je u telefonskom razgovoru protiv ruske prijetnje Ukrajini obećao punu pomoć, uključujući i vojnu”, izjavio je jučer ukrajinski predsjednik za CNN.

Nije htio ulaziti u detalje, stoga nije poznato kakvu bi pomoć SAD mogle dati Ukrajini u ovoj novoj eskalaciji napetosti s Rusijom.

Porošenko je na konferenciji novinare obavijestio o novoj odluci ukrajinskih vlasti da nametnu ograničenja za ulazak ruskih građana u Ukrajinu u razdoblju trajanja ratnog stanja, odnosno do 25. siječnja.

“Jedan od prijedloga našeg čelnika osoblja i čelnika granične kontrole jest nametanje nekih ograničenja za ulazak Rusa u Ukrajinu tijekom izvanrednog stanja”, rekao je Porošenko.

Američki mediji Mikea Pompea protekli dan spominju uglavnom u kontekstu njegovih napora da postigne dogovor i legalnom prelasku granice s Meksikom, dok se obećanje Ukrajini i telefonski razgovor s Porošenkom uopće ne spominje.

The Independent navodi kako je Petro Porošenko u razgovoru s Christiane Amanpour, novinarkom američke mreže CNN, govorio o prijedlogu Donalda Trumpa o vraćanju ukrajinskog teritorijalnog integriteta i da je američki predsjednik “podržao ukrajinski teritorijalni integritet i bio je na ukrajinskoj strani”.

The Independent je pokušao kontaktirati State Department i dobiti pojašnjenje za Porošenkovu izjavu, međutim britanski list nije dobio nikakav odgovor.

U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin telefonom priopćio njemačkoj kancelarki Angela Merkel kako je njegova zemlja Njemačku spremna detaljno izvijestiti o onome što se dogodilo. Moskva kaže da je Kijev namjerno poslao vojne brodove kako bi izazvao krizu, jer su ukrajinski političari i vojni vrh znali da neće dobiti dozvolu prolaska.

Merkel, koja je kasnije razgovarala s Porošenkom, pozvala je na deeskalaciju i dijalog.

No, ukrajinski predsjednik Porošenko je za CNN izjavio kako Vladimir Putin ne želi izravno razgovarati s njim.

Porošenko je dodao i kako ukrajinski vojni brodovi nisu učinili ništa krivo i kako želi da Zapad nametne nove sankcije Moskvi.

Tajnik za tisak Kremlja, Dmitrij Peskov, kritizirao je potez Kijeva i rekao: “Uvođenje ratnog stanja bi potencijalno moglo stvoriti veće prijetnje za eskalaciji napetosti i sukob u regiji”.

Jučer je ruski FSB objavio snimke zarobljenih ukrajinskih mornara, koji su pred kamerama rekli kako su čuli ruske pozive da se zaustave, ali im je bilo naređeno da iz Odese plove u luku Berdjansk u Azovskom moru, do kojeg su morali proći kroz ruske vode.

Ukrajinski političari su odmah rekli da su mornari bili prisiljeni dati ove izjave i da su zbog toga njihova priznanja besmislena.

Ruska sigurnosna služba je rekla da ima sve potrebne podatke kojima će dokazati  da je misija pomoraca bila predviđena od strane ukrajinske vlade i da su dva časnika iz ukrajinske službe sigurnosti SBU bili na brodu kako bi koordinirali provokaciju.

Rusija je već započela procesuiranje ukrajinske posade, a sud je naredio da se ročište mora održati u sljedeća dva mjeseca.

Kao što smo redovito izvještavali ovih dana, napetosti između Moskve i Kijeva su ponovno eskalirale u nedjelju nakon što su ruske pomorske snage zarobile tri ukrajinska vojna broda koja su u ruskom akvatoriju provodila opasne manevre. Incident se dogodio u Kerčkom tjesnacu u strateškom području ulaska u Azovsko more, koje se nalazi između Krimskog poluotoka, koji je od 2014. dio Ruske Federacije, te jugoistočno od Ukrajine i malog obalnog područja kojeg kontrolira vojska Donjecke Narodne Republike.

Nakon nedavne eskalacije napetosti, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorava na rastuću prijetnju općeg rata između Rusije i Ukrajine, iako su brojni politolozi, čak i ukrajinski i Porošenkova oporba u Vrhovnoj radi uvjereni da je cijeli ovaj igrokaz pripremljen za unutarnju uporabu i suzbijanja političkih protivnika uoči predstojećih izbora u ožujku.

Ukrajina sada traži da Rusija vrati ranjene vojnike, ukrajinsku vojnu imovinu i nadoknadi štetu koju je prouzročila.

Očito je da NATO i Rusija ne prolaze kroz najbolje razdoblje, jer su u Sjevernoatlantskom savezu, prije pokušaja da preko Berlina dobiju dokaze ruske strane, poduprli verziju Kijeva, optužujući Moskvu za brodski incident.

Ministarstvo obrane Ukrajine je u ponedjeljak zatražilo vojnu pomoć svojih međunarodnih saveznika, NATO-u kao najvažnijem, da “zadrži agresorsku zemlju, uključujući nametanje novih sankcija i intenziviranje postojećih”.

Do trenutka kada smo završavali ovaj tekst, iz Washingtona još uvijek nije bilo  potvrde da je državni tajnik Mike Pompeo u telefonskom razgovoru s Porošenkom Ukrajini “obećao punu pomoć, uključujući i vojnu, protiv ruske prijetnje”.

The Independent

Rat za Azovsko more – Rusija zarobila tri ukrajinska broda i blokirala akvatorij (VIDEO)

Nakon sukoba s Rusijom Porošenko potpisao dekret o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini

Zakon o “ratnom stanju” u Ukrajini uveden napola i uz jedan veliki propust

Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shah
5 godine prije

Zapad je obecao biti sponzor ukrajinske obrane kod raspada SSSR-a ako se Ukrajina odrekne nuklearnog arsenala.

Ta se informacija tesko moze doznati u medijima.

Iza_horizonta
5 godine prije

Obećali su im i pare i demokratiju i ulazak u EU. Gdje su sad ta obećanja?

davor
5 godine prije

Čuj da NATO i Rusija ne prolaze kroz najbolje razdoblje. NATO je prije pola stoljeća formiran sa jednom zadaćom a ta je: strateška kontrola i okupacija ruskih teritorija i prirodnih resursa. Svi ostali u procesu su reketareni glumci.

Outsider
5 godine prije

Nema letenja iznad Sirije,nema plivanja oko Rusije. Izgleda da se mora pjeske .

makro
5 godine prije

Gospodin Potrošenko je potrošen, do kraja, nema mu više..spasa a bogami nema ni Ukrajini, ako sad stane uz njega i uz tuptupbandera demokrate neonacističke, u tom slučajo dakako, da če pošteno i zasuženo dobiti to, što su njihovi gospodari na zapadu tražili. Ništa slađe, kad se borite do zadnje kapi tuđih života u ovom slučaju mladih Ukrajinaca.

Siniša
5 godine prije

Ovako je to išlo…
https://youtu.be/jGvGGEcn-dE

Wehrmacht
5 godine prije

Porosenko je porijeklom jevrej, stoga ne treba ni cuditi sto huska na rat. To mu je u krvi.

emdzej
5 godine prije

Poslat ce im Lunch pakete k’o nama u Bosni. Morali smo onaj keks, sto im je jos od Vijetnama ostao,
po 10 dana u vodu natapati da moze nekako niz grlo da prodje.

Parip
5 godine prije

Nikako nije uredu da se slavenska braca tuku a zapad da uziva

zombi
5 godine prije

A ide li bucko prvi u blato kod Vladimira sa puskicom? Jadni ukrajinci koji zaj….

fudo
5 godine prije

porošenko-hrabar.a zima ukrainska-jebena-hm.

Moreno
5 godine prije

”To be an enemy of America can be dangerous, but to be a friend is fatal” – Henry Kissinger

giordano bruno
5 godine prije

Devojka snajperista iz Srbije stigla u Istočnu Ukrajinu kako bi se borila na strani proruskih snaga.
Njeno ratno ime je Bagira i raspoređena je u rusku jedinicu u Debaljcevu.
U intervju za Federalnu novinsku agenciju DNR-a Bagira je objasnila da je u Novorusiju došla iz ljubavi i zahvalnosti prema ruskom narodu koji sada strada u Ukrajini.
Ona je podsetila na ruskog cara Nikolaja koji je žrtvovao sebe i svoju porodicu da bi pomogao srpskom narodu u prvom svetskom ratu.

Tupko Glupko
5 godine prije

Ukrajinci shvatili da sluze Amerima samo kao topovsko meso u konfliktu sa Rusima, kada Porosenko ima 9% podrske u narodu.
Uzalud mu ove provokacije, podrska ce mu tako jos pasti.
Tko je predvidjen za sljedecu zapadnu marionetu za ukrajinskog predsjednika?

Moreno
5 godine prije

Dobar članak na Zero Hedge o aktualnoj situaciji u Ukrajini;
Escobar: Kerch Strait Chaos Looks “More Like A Cheap Ploy By Desperate Neocons”

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Ista je to politika Porosenka kao i Franjina i Alijina 1991-1992g.samo rat bez ikakvih ustupaka i podrske NATA i tzv.medjunarodne zajednice.Ali ima 1 ,,mala!, razlika oni su napadali Srbe a ovi na Ruse.Uvodjenje ratnog stanja od strane Potrosenka je ,,genijalna ideja ,, Potrosenka jerbo narod smrznut i gladan sad ce trcanjem da se malo ugreje…a tek ce da se zagreje ako naleti na kursume odbrane Dombasovih rodoljuba.

maliboro
5 godine prije

Jasno je još od Majdana da će ameri pomoći ukrajini protiv Rusije do zadnjeg ukrajinca.

DAWOR
5 godine prije

A meni je Djed Mraz obečao veeeliko brdo bonbona i čokolade…veće i od Eiffelovog tornja……

Duki
5 godine prije

USA su mu obećale….e naivka,pa zar ne vidi što donosi US-NATO pomoć
.Iraku,Libiji,Siriji,Jemenu,samo potoke krvi i rijeke izbjeglica.a razaranja su sića(samo Sirija po bilijuna $)Demokracija u gojzericama !
Znate li koja je razlika između budale luđaka?
Za luđaka se jos i nađe lijeka ali za budalu NIKADA !!?
(budala=naivko=Porošenko)

bbbb
5 godine prije

Još jedan S-400 stiže do konca godine na Krim………….

Sara
5 godine prije

Hahahhah obećao mu Pompeo, a sad mu se više ne javlja ni na telefon ni na očajničke poruke…obećanje – ludom radovanje….

Ivo
5 godine prije

U bilo kakvom ozbiljnijem lokaliziranom sukobu unutar Crnog mora, ukropska ‘flota’ ima predviđeni vijek trajanja do 15 minuta, nato bi se održao jedno dobro popodne. Prema tome, sve je to čista farsa.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

završit če ko kurdi u iraku i siriji

HEKPCT
5 godine prije

Koji će to ukrajinski vojnik ikad više stupiti na vojni brod ukrajinske vojske?

Ivi tz
5 godine prije

Ovo se stvarno kosi sa zdravim razumom.čuj gicka sta reče…hehehe.svaki komentar na ovu izjavu od gicka je suvišan.kao i ovaj moj,ali eto…

nije bitno tko
5 godine prije

Rusi sa raketama naoružajo Mexico, Kubu i još koju južnoameričku državu.
Šah, mat.

nekoime
5 godine prije

Poslati će im vreća za leševe koliko god budo tražili.

Nenad
5 godine prije

Isto obećanje dali su Sahašviliju tj. Gruziji. Kad ono 58. armija Ruske federacije u predgrađu Tbilisija. I to za 14 sati. Do Kijeva će im trebati maksimalno 5 sati. Sigurno će rezervisti iz Harkova i osatlih ruskih područja pohrliti da brane Porošenka, Turčinova, Gerasimova i ostalu bagru..

Siniša
5 godine prije

Kažu pijan nešto objašnjava….
https://youtu.be/HuxSfAJW56Y

tak
5 godine prije

Vratit će zlato koje su uzeli 2014?

Minus Collector
5 godine prije

Sad se vide posljedice katastrofalne fašisticke politike koju vodi Putin ( nije čudo što ga samo europski fašisti podržavaju). Uspio je Rusiju posvađati sa najvećim slavenskim bratskim narodom – Ukrajincima. Osim diktatora Lukasenka, nema saveznika. Pokazuje teritorijalne pretenzije prema gotovo svakom susjedu. Ne pridržava se međunarodnih sporazuma ( sporazum iz Budimpešte kojim se garantira cjelovitost Ukrajine, sporazum iz Minska da će povuci plaćenike iz Donbasa, sporazum o slobodnoj plovidbi Azovskim morem…) Organizirao je nelegitiman referendum na Krimu ( za vrijeme referenduma ruska vojska je već bila tamo). Isto to pravo na referendum ne bi dao nekoj republici iz RF. Dao je utočište kriminalcu Janukoviču. Za to vrijeme ruski rubalj najrizičnija je valuta svijeta.Rusija je pod međunarodnim sankcijama. Podrška mu u Rusiji u anketama nikad nije bila slabija. I ono što je najstrašnije od svega – gura svijet u veliki rat.

Tomica
5 godine prije

Meni iz onog snimka konverzacije nije sve jasno. Dok su ih rusi upozoravali da izađu i teritorijalnih voda nisu htijeli a kad su zahtijevali da se zaustave onda su promijenili kurs i uporno ponavljali da napuštaju Kerčki tjesnac. Ne znam koliko su bili blizu mosta ali bojim se da su imali neke namjere vezane za njega. Možda su uradili što su mislili a možda su odustali i nisu to uradili. U svakom slučaju mislim da ovo nije samo bezvezna provokacija i da je uputno sad sve pregledati.
Isto mi nije jasno, ako Ukrajina Krim (i teritorijalne vode s tim) smatra okupiranim područjem, onda su vojni brodovi u tom području vojna akcija te bi posade brodova trebali biti ratni zarobljenici?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.