Kijev: Srbija je po pitanju Krima izdala Ukrajinu

Aleksandar Vučić na tri stolice
27 komentara

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je izjavio kako neće podupirati zapadne sankcije protiv Rusije zbog Krima, prenosi ukrajinski Obzor (Обозреватель). Kao što piše utjecajni ukrajinski portal, utemeljen 2001. godine, Srbija je tako postala još jedna zemlja u Europi koja je “izdala Ukrajinu”.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je tijekom nedavne posjete Moskvi u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uvjeravao lidera Kremlja kako neće uvesti sankcije protiv Rusije zbog Krima, piše ukrajinski Obzor.

Kao što navodi portal, Vučić je potvrdio aktualni stav Srbije o Krimu, prema kojem se zemlja ne bi trebala pridružiti europskim ili američkim sankcijama protiv Rusije.

Rusija i Srbija su također zaključili sporazum o ponovnom izvozu ruskog plina u Srbiju. Sporazum o plinu vrijedi do 2021. i dopušta Rusiji da godišnje isporuči Srbiji do pet milijardi kubnih metara plina.

Isti stav dijeli i Hoyt Brian Yee, visoki dužnosnik State Departmenta, koji bi uskoro trebao postati novi američki veleposlanik u Makedoniji.

Hoyt Brian Yee je izjavio kako od Beograda  ne traži da prekine veze s Rusijom, ali bi trebao pokazati da podržava viziju EU.

Viski američki dužnosnik je izjavio je da SAD podržavaju napore Srbije da se pridruži EU, ali “savjetuje” Beograd da jasno da do znanja zemljama članicama da je posvećen pristupanju Europskoj uniji, a ne da je rastrzan bilo kakvim dilemama ili suprotstavljenim interesima.

“Ne tražimo od Srbije da prekine veze s Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom. Ipak, Rusija ima viziju Balkana koja je nesumnjivo drugačija od vizije EU i naše. Srbija bi trebala pokazati djelima i riječima da podržava viziju EU, a ne rusku”, rekao je Hoyt Brian Yee u intervjuu za grčku agenciju ANA-MPA,

Odgovarajući na pitanje kakvu bi poruku poslao Beogradu koji ne može sjediti na  dvije stolice, Yee je ocijenio “kako su pojedine akcije koje je Srbija poduzela znak podrške ruskim destabilizirajućim i agresivnim stavovima, uključujući nedavno glasanje protiv rezolucije Ujedinjenih naroda o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima, što nije u skladu s politikom EU”, prenosi ANA-MPA.

“To znači da oni nisu u skladu sa srpskim težnjama ka ulasku u EU. SAD i njihovi europski partneri podržavaju Srbiju, ne samo kroz razgovore, već i pružanjem pomoći, trgovinom i investicijama koje joj pomažu da postigne njen deklarirani cilj o europskim integracijama. Ovaj stav nije nov, niti je neka relikvija prethodne američke administracije. To je trenutna američka politika. To je ista poruka koju je Srbija iznova čula od Bijele kuće i State Departmenta”, rekao je Hoyt Brian Yee.

Na pitanje o nezavisnosti Kosova, koje je jednostrano proglašeno prije skoro 10 godina, Hoyt Brian Yee nije htio priznati da su stanovnici Kosova i dalje među najsiromašnijima u Europi. Rekao je “kako je Kosovo, od kada je nezavisno, ostvarilo impresivan napredak u izgradnji demokratskih i multietničkih institucija”.

“Jasno je da zemlja i dalje ima mnogo posla pred sobom”, rekao je Yee i dodao kako će SAD nastaviti pomagati Kosovu da ojača vladavinu prava, svoju ekonomiju i borbu protiv korupcije.

Međutim, ukrajinski portal nije u pravu kada tvrdi da je Srbija priznala Krim kao dio Ruske Federacije, jer su to službeno 2014. učinile samo Kuba, Venezuela, Afganistan, Sjeverna Koreja i Sirija.

Tijekom glasanja u Ujedinjenim narodima u 2014. godine, Srbija nije bila prisutna na glasanju, čime se suzdržala od priznanja Krima kao dijela Rusije.

Unatoč svemu, Kijev neuvođenje sankcija protiv Rusije, što je moguće jer Srbija još nije dio EU, tumači kao izdaju Ukrajine i cijelog demokratskog i civiliziranog svijeta.

Krim glasanje
FOTO – Glasanje o teritorijalnom integritetu Ukrajine u Ujedinjenim narodima

Zeleno – 100 za / Tamnocrveno – 11 protiv / Žuto – 58 suzdržanih / Plavo – Nisu bili prisutni

State DepartmentUjedinjene nacijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Tako je to uopšte u životu. Nekog glupana, neki pametni, nagovore da uslovno rečeno, “je*e majku” nekom ko je jak, silan i moćan, pa kada ga počnu zatrpavati sva moguća gov*a koja iz takvog postupka proizađu, glupan k’o glupan, očekuje da ih zajedno sa njim jedu i oni pametni koji su ga na to nagovorili i sav ostali svijet koji s tim nije imao nikakve veze. Po prirodi stvari, od gova*a svako bježi, neće ih u svojoj blizini, neće ni da ih primiriše a kamoli jede, pa su onda glupanu krivi i predsjednik države i popularna estradna zvijezda, i direktor firme i čistač učice, i horoeskop i amazonsko pleme urođenika koje još ne zna za postojanje ove naše moderne “civilizacije”.

Vlastimir
6 godine prije

A kada je Ukrajina priznala Kosovo to nije izdaja.

Rus
6 godine prije

Taj Kijev sto kritikuje druge za izdaju je prije svega izdao svoj narod i sebe. Nepopravljivo taj Kijev unazadjuje i unistava svoju drzavu (naraod).

Kajzer Soze
6 godine prije

Kao prvo izdali ste vi sami sebe a kao drugo to što ste vi ispali glupi ne znači da i svi ostali treba da slijede vaš primjer evo sad će vam vaši ,,prijatelji” kauboji poslati još oružija pa vi slobodno možete da krenete ponovo da ginete za tuđe interese,dugo sam vjerovao da smo mi narodi koji živimo na prostoru bivše Jugoslavije najgluplji na svijetu ali vala vama Ukrima skidam kapu vi ste level :pro !

shumadinac
6 godine prije

Opasan ovaj Yee – izgleda da se Ameri ponovo vraćaju diplomatiji, za momenat spuštaju buzdovan na zemlju bar što se Srbije tiče.
Ali mene ne raduje previše što se “uvlače” Srbiji jer se Srbije sete samo pred veliko sranje – koliko god da je mala zna da pokvari planove.

aleksandar
6 godine prije

Vucic bi sve nekako htio putem Slovenije i Hrvatske… kod susjeda je trava zelenija.

Crni žutokljunac
6 godine prije

A eto, mogo im je ostat i Krim,istok se nebi pobunio,rata nebi bilo i standard nije bio nešto al bolje neg sad.Jedino su se popunili džepovi malog broja pojedinaca.

Borac2
6 godine prije

Da nebi bilo Nuland-keks puča, Krim bi bio u sastavu ukrajine. No nakon sto je poceo plan “nema rusa – nema problema”, popusili su krim i donbas, drzava je kolapsirala, ako probaju jos jednom ce oni gladni epilepticari koje love po barovima da idu u “ATO” voziti u lijesovima americke proizvodnje majkama na vrt. Neki jos uvijek nisu shvatili sto je Putin rekao. Nikada, ama nikada vise nece nitko cistiti, sipati fosfor, klati i proganjati rusofono i autohtono rusko stanovnistvo na istoku ukrajine. A jos manje neki galicijani koji su zapravo poljaci katolici koji su nakon 2SR pripali novoj velikoj ukrajinskoj SSR.

davor
6 godine prije

Krim je na glasovanju prošao bolje nego Jeruzalem

Jupiter
6 godine prije

Srbija nije priznala Krim zbog vlastitog interesa , sankcije Rusiji ne uvodi javno zbog vlastitog interesa , dok većina država zapada selektivno te iste , krsi “tajno”.

davor
6 godine prije

Pošto se mi u Hrvatskoj uvijek volimo ponositi nekim ili nečim, neki se ponose Tuđmanom, neki banom Jelačićem, neki Nikolom Teslom, neki Radom Šerbedžijom, neki generalom Bobetkom i Stjepanom Radićem, Dubrovačkom republikom, kraljem Tomislavom itd itd, ja evo sam u tom moru ponosa također morao odabrati neki ponos a on je Juraj Križanić, Hrvat, katolik, vatikanski emisar, povjesničar koji se služio podjednako dobro hrvatskim pismom, poljskim pismom, srpskim pismom, ukrajinskim pismom, ruskim pismom, te je zapravo predvidio prvu ideju sveslavenstva utemeljenog na Rusiji i crkvenoj kršćanskoj uniji. Njegovi tekstovi i radovi imaju nemjerljiv renome u Rusiji i Ukrajini. Eto, i to je moguće, bez lažnog domoljublja, bez jugonostalgije, bez okova ideologije i komunizma, nacizma, bez mitoloških pojmova pravoslavna braća ili katolička bojna, bez teritorijalnih pretenzija.

Ive
6 godine prije

Ukrajina je izdala samu sebe. Neofashisti izveli drzavni udar uz pomoc USA, i dogovorili da ce Ruse istjerati s Krima te tamo ustoliciti novu USA Crnomorsku flotu i tako uci u stomak Rusiji. Rusi prepoznali ili saznali sto im se sprema pa na vrijeme odreagirali i sada se amerikenjci ljute sto i nije uspijelo pa nametnuli sankcije Rusiji. A Ukrajinci za nakanadu stete morali predati svoje zlatne rezerve amerikenjcima kao na cuvanje, koje ce dobiti natrag jednog lijepoga dana a vjerojatno nikada, jer ce ga misevi pojesti. I tako su Ukrajinci izdali sami sebe za uzvarat su dobili neofashizam i kupili USA “demokraciju” po onoj sjasi Kurta da uzjasi Murta. No zalosno je da Ukrajinski narod nitko za nista nije pitao, sve odradili politicari bez pitanja kao i u vecini zemlja pod USA dominacijom ukljucujuci Hrvatsku.

davor
6 godine prije

Bravo za Srbiju…..kamo sreće da bi i naša nazovi “država” bila pametnija…..

Wswsws
6 godine prije

Uvijek me zanimalo kako to izgledaju ti sastanci kad te neka zemlja izbombardira, pa nakon par dana useta u jos porusene zgrade, prodje pored jos uplakanih ljudi, pored svjezih invalida…i ti mu otvoris vrata i onda ti on „zahtjeva i ocekuje“ da zivis po njegovim naredjenjima…

Wswsws
6 godine prije

Najcrnji komentar bio je da kada Srbija udje u Nato imati ce priliku da sama sebe i sluzbeno bombardira…

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Rekao je “kako je Kosovo, od kada je nezavisno, ostvarilo impresivan napredak u izgradnji demokratskih i multietničkih institucija”. Jeste istina je, piše svuda po crnoj hronici. Sada kad god uhvate grupu dilera, bude pet Albanaca i jedan Srbin obavezno.

Branicevac
6 godine prije

Ukrajinci su smai sebe izdali kad su od Malorusapostali Ukrajinci pod dejstvom Unijata u svojoj crkvi iz Bukovine!Bukovina je nekad bila pod judiskkcijom Srpske pravoslavne crkve .Pod pritiskom Beckog dvora vi ste se odvojili od majke crkve Srpske i priznali papuOdvojili ste se od svoje slovenske brace ko Hrvati ste pa posle vam je drugi kriv!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI