Kim Jong-un pred dilemom denuklearizacije

Kim Jong-un Donald Trump
1 komentar

Pyongyang stjeran u ćošak novim vojnim vježbama između Južne Koreje i Sjedinjenih Država nalazi se u situaciji u kojoj pokušava da uradi sve kako bi izbjegao moguću vojnu konfrontaciju sa Zapadom. Jedan od načina izbjegavanja direktne vojne konfrontacije je paradoksalno, razvoj i proizvodnja novih naprednih oružja.

Jedno od takvih oružja je i raketa testirana ranije ove sedmice čije je lansiranje nadgledao lično Kim Jong-un.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA je saopštila kako je test sproveden “kao dio demonstracije moći” aludirajući da na taj način Sjeverna Koreja nastoji održati korak sa kupovinom i uvođenjem modernih oružja koji se nalaze u arsenalu Južne Koreje.

U rovitoj situaciji koja trenutno vlada u regionu Korejskog poluostrva poslednje najavljene vježbe južnokorejskih snaga sa vojskom SAD samo su doljevanje ulja na vatru i nikako ne doprinose relaksiranju situacije, iako se trenutni odnosi između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država trenutno nalaze na najvišem nivou od Korejskog rata 1953. godine.

Sjeverna Koreja teško može ispratiti trku u naoružanju koju može da joj nametne Južna Koreja potpomognuta Sjedinjenim Državama, što vojsku Sjeverne Koreje tjera na razvijanje mogućnosti asinhronog odgovora. Da Sjeverna Koreja razvija supermoćna oružja koja će joj dati mogućnosti izvođenja brzih i preciznih napada na određene tačke od vitalnog interesa za protivnika govori i nova podmornica prikazana sjevernokorejkom lideru takođe ove sedmice a koja će po svemu sudeći imati mogućnosti lansiranja do 3 balističke rakete, što je mogućnost koju vojska Sjeverne Koreje realno do sada nije imala.

Pyongyang optužuje Seul za “dvostruku igru” i napominje da Južna Koreja u svom posjedu ima protivbalistički sistem THAAD a Seul je nedavno dobio još 2 F-35 Lighting II američka stelt aviona V generacije.

Iz ovog razloga Sjeverna Koreja nastavlja svoju aktivnost razvoja i testiranja novih balističkih raketa kratkog dometa koje su 2 puta testirane ove godine.

Poslednji testovi su sprovedeni uprkos sastanku sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una sa predsjednikom Sjedinjenih Država, Donaldom Trumpom u Demilitarizovanoj zoni tokom prošlog mjeseca, na kojem su dogovorili oživljavanje razgovora o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Sjeverna Koreja traži garancije u vidu oslobađanja od sankcija i odustajanja od vojnih Seula i Washingtona vježbi kako bi bila sigurna u zadržavanje dugoročnog mira na poluostrvu. Washington sa druge strane insistira na potpunoj denuklearizaciji prije nego što napravi ikakav ustupak.

Kako se god stvari budu odvijale u narednom periodu, iluziono je očekivati da će se bilo koja od strana odreći svoje udarne moć i “spustiti gard”i a da druga strana ne učini nikakav kontra ustupak.

DMZSjevernokorejski problem
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pera
4 godine prije

Ocigledno je sezona kiselih krastavaca u toku !!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI