Bliži se nuklearni rat? – Seul i Japan traže nuklearno oružje

Nuklearna eksplozija
14 komentara

”Južna Koreja i Japan će nastojati steći svoj nuklearni arsenal, kako bi ublažili prijetnju Pyongyanga, čime će svijet približiti svjetskom ratu”, izjavio je za The New York Times bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, Henry Kissinger.

Ne može Sjeverna Koreja biti jedina korejska zemlja na svijetu koja posjeduje nuklearno oružje, a da ga Južna Koreja ne pokuša nabaviti, niti Japan može ostati miran. Dakle, mi govorimo o nuklearnoj proliferaciji”, naglasio Kissinger.

Henry Kissinger, koji je bio nuklearni strateg u Hladnom ratu, također je upozorio ”kako nema sumnje da se stvari rade usred okruženja straha i da je svijet na rubu rata”.

Japanski premijer Shinzo Abe, koji je obećao promjenu mirovne klauzule japanskog ustava do 2020. godine, ostvario je nedavno veliku pobjedu na izborima, a stručnjaci vjeruju kako bi podrška njegovoj “vojnoj asertivnosti” mogla biti povećana zbog posljednjeg nuklearnog testa i sve moćnije Sjeverne Koreje.

Osim toga, japanski ministar obrane je ranije ove godine pozvao Abea na pregovore o sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama potpisanom nakon Drugog svjetskog rata, kako bi Tokio razvio svoj vlastiti arsenal nuklearnog oružja i riješio provokacije Pjongjanga.

U međuvremenu, kako javlja The New York Times, južnokorejsko parlamentarno izaslanstvo je pokušalo uvjeriti SAD da razmjesti nekoliko nuklearnih oružja na južnokorejskom teritoriju.

Mogućnost napada Sjedinjenih Američkih Država na Sjevernu Koreju je tema kojom se stručnjaci bave od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu Kuću, a njegov savjetnik za sigurnost, general Herbert McMaster, ranije je izjavio da, ako rata mora biti, neka ga bude ”tamo dolje”, misleći na Korejski poluotok. Najnoviji napisi o željama da Japan i Južna Koreja steknu svoje ili da rasporede američko nuklearno oružje na svom teritoriju je logičan slijed događaja koji ne upućuju na smirivanje situacije.

George Friedman: Američki napad na Sjevernu Koreju je neizbježan

Henry KissingerShinzo AbeSjevernokorejski problemVojska Japana
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
6 godine prije

Ovo me podsjeća na bajke o tome kako je raspoređivanje američkog raketnog štita u Evropi odbrana od Irana
Tako da ovo mogu progutati samo oni koji zbog jednog drveta ne vide šume u pozadini. A “šuma” su Kina i Rusija. Japan i Južna Koreja su samo useful idiots SADista.
Diplomatic overtures ignored:
https://www.globalresearch.ca/north-korea-a-threat-or-a-victim-some-facts/5615502

Alen
6 godine prije

” Ma nece biti rata , kakav rat”.. Tako se pricalo 90tih.

Mikojan
6 godine prije

Ne, to nije razlog za rat već za odvraćanje od rata.
Rusi i amerikanci imaju atoma za uništiti cijelu planetu pa ništa od rata, a prijete Rusiji stalno a rus napravi još veći ICBM, pa se strasti malo smire.
Da li bi u Jugoslaviji bilo rata da su sve jedinice Jugoslavenske NARODNE armije postale sastavni dio Republika u kojima su se nalazile, ne, nebi.

mmne
6 godine prije

sve sto kaze usra i satrapi je laz….e sad u njihovim bolesnim glavama “misle” da mogu nekako pobediti….hahaha…..

Podravec
6 godine prije

Nuklearno oružje,etnički virusi, nato na Ruskim granicama,…….pitam se što se mota u njihovim glavama,nek se sjete Bernarda Montgomerija i njegove knjige ratnih pravila pod broj jedan, dva i tri!

Gervasius Twinkleminkleson
6 godine prije

Japsi mi mogli dobiti nukse. Once again… Opet će biti aktualna ona “Nahebo si ko žuti”.

samo toliko
6 godine prije

Bliži se nuklearni rat? – Seul i Japan traže nuklearno oružje
Naslov vise prilici portalima tipa 24 i td…
Senzacionalističko novinarstvo na razini zute stampe. Malo vise analize a ne rekla, kazala.

Kajzer Soze
6 godine prije

Ja mislim da bi najbolje bilo da sve države na svijetu imaju nuklearno oružije i to bi onemogućilo nove ratove jer bi se svi bojali onih drugih ili bi se napokon potamanili međusobno baš kako treba pa nek žohari vladaju planetom jer su i oni pametniji od ljudi !

basso
6 godine prije

Japan ga je vec dobio prije 70 godina a i Seul ce ubrzo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI