Japanski premijer Abe podnosi ostavku

Shinzo Abe
11 komentara

Uprkos vladinim zvaničnicima koji su ove sedmice insistirali da Shinzo Abe neće odstupiti sa mjesta šefa države dok mu ne istekne drugi mandat sljedeće godine, a sam Abe je rekao da će nastaviti rad vodeći računa o svom zdravlju, u posljednje vrijeme su se raširile špekulacije o njegovoj mogućoj ostavci.

Japanski premijer Shinzo Abe trebao bi podnijeti ostavku zbog svojih zdravstvenih problema, izvijestio je nacionalni emiter NHK.

U petak su zabrinutost zbog njegovog zdravlja i nagađanja o njegovom mandatu značajno porasla jer je tokom protekle sedmice najmanje dva puta posjetio bolnicu, prenose mediji.

Jedna od njegovih posjeta bolnici navodno je trajala skoro osam sati, pošto je poznato da političar, šef Japana sa najdužim stažem u uzastopnim danima na funkciji, pati od hroničnog stanja – ulceroznog kolitisa, koji je dijelom bio odgovoran za njegovo odstupanje sa funkcije nakon samo godinu dana tokom njegovog prethodnog premijerskog mandata davne 2007.

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka (LDP) do sada nije uspjela da uguši spekulacije da Abe možda neće moći da završi svoj mandat, koji se završava u septembru 2021. godine, pošto se glasine vrte oko toga kako Abeovi hronični uslovi mogu da utiču na njegovu dužnost.

Saveznici LDP ove su sedmice naglasili da će Abe obavljati svoju najvišu ulogu u vladi sve dok njegov mandat lidera stranke – i drugi kao premijera – ne završe za godinu dana. Glavni vladin portparol, Yoshihide Suga, rekao je da se sa Abeom sastajao dva puta dnevno i nije primijetio ništa što bi moglo ukazivati na njegovo loše zdravstveno stanje.

“Prerano je govoriti o periodu “poslije Abea”, jer mu je još preostalo više od godine dana”, rekao je Suga ove sedmice.

Međutim, u petak su japanski mediji citirali vladine izvore koji su govorili da će Abe opet konsultovati ljekare – vjerovatno preko telefona – prije nego što odluči da govori na konferenciji za novinare u 17 časova po lokalnom vremenu.

Abe, koji sljedećeg mjeseca puni 66 godina, do sada je malo javno govorio o svojim posjetama univerzitetskoj bolnici Keyo, rekavši novinarima ove sedmice da se više trudi da brine o svom zdravlju i nastavi svoj posao.

Premijer, koji je u svoj drugi mandat ušao kao šef japanske države 2012. godine, nije naznačio da li su njegova nedavna zdravstvena pitanja povezana sa njegovim dugogodišnjim crijevnim stanjem. Kada je krenuo u drugi mandat, uvjeravao je da može efikasno kontrolisati simptome zahvaljujući novom lijeku, koji ranije nije bio dostupan.

JapanpremijerShinzo Abe
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Vladin portparol kaze da se sastajao sa njim 2x dnevno i da nije primijetio nikakve zdravstvene probleme.premijer podnosi ostavku radi zdravstvenih problema..mozda potpuno nevezano ali Japan je najavio nabavku pola milijarde cijepiva protiv nevidljivog neprijatelja?!?!?!

Novak
3 godine prije

Khalkin-Gol Naso sam ovaj podatak, nesto sto se krije po Wikipedia, ali ako se malo kopa nadje se. The Craigie-Arita Agreement, also known as the Craigie-Arita Formula was a treaty between the British Empire and the Japanese Empire on July 24, 1939, on the eve of WW2, where the British sided entirely with the Japanese against China, which Japan had invaded in 1937. The treaty also had an edge against the Soviet Union – at very same the time the treaty was signed, the Japanese were instigating full-scale border battles against Soviet forces in Khalkin-Gol, while the British were negotiating with Moscow. It was named after the British Ambassador to Tokyo Sir Robert Craigie and Japanese Foreign Minister Hachiro Arita. The Russian historian Valentin Falin speculates that the conspicuously short treaty text might in addition contain secret clauses, which theoretically could be declassified by Britain around year 2020. The Complete… Čitaj više »

Emiliano Zapata
3 godine prije

Jos da doznamo zasto je Sanader dao ostavku i nevjesto pokusao pobjeci za razliku od Mamica npr..

Kile
3 godine prije

Ljudina i pol, arigato Abe san

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI