Rusija jača obranu na Kurilskim otocima

protivbrodski sistem BAL Kh-35
21 komentar

Rusko vodstvo je zabrinuto da će u slučaju prijenosa spornih Kurilskih otoka Japan omogućiti Sjedinjenim Državama da “steknu uporište u dvorištu Rusije”, piše njemački Contra Magazin. Doista, iako Tokio tvrdi suprotno, Washington bi jednostavno mogao iskoristiti “svoje pravo” i rasporediti vojne baze na otocima u skladu s Ugovorom o međusobnoj suradnji i sigurnosnim jamstvima između Sjedinjenih Država i Japana, što je “ključni element japanske diplomacije”.

Stoga je, kao odgovor na japansku “politiku novog militarizma”, Rusija počela jačati svoju obranu na Kurilskim otocima. Riječ je o izgradnji stambenog kompleksa za vojsku i hangara za oklopna vozila na Južnim Kurilima.

“Jedan od razloga su stalne izjave vlasti Japana o stjenovitim otocima sjeverno od Hokkaida, a drugi je podrška koju Sjedinjene Države pružaju Japanu”, navodi njemački novinar Marco Meier.

Tokio je zauzvrat tražio da Moskva ukine navodnu “rastuću militarizaciju spornih otoka i vrati ih Japanu”. Istovremeno je japanski premijer Shinzo Abe obećao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako neće dopustiti Sjedinjenim Državama da rasporede trupe na Kurile.

Međutim, Moskva zna cijenu takvih obećanja, osobito nakon što je Sjevernoatlantski savez jamčio da se zapadni vojni blok neće širiti na istok, naglašava Contra Magazin.

Predstavnici ruske vlade su duboko zabrinuti da bi Tokio mogao dopustiti Sjedinjenim Državama da steknu uporište u “dvorištu Rusije”.

“Taj je strah opravdan, prije svega jer je Japan nedavno stekao i testirao američke sustave Aegis, a rusko vodstvo vjeruje da bi ti sustavi mogli biti smješteni na otocima, ako se predaju Japanu”, piše Meier.

Ipak, glavno pitanje ostaje kako će se Tokio ponašati u tom slučaju i hoće li Washington upotrijebiti svoje “pravo” da rasporedi vojne baze na Kurilskim otocima u skladu s Ugovorom o međusobnoj suradnji i sigurnosnim jamstvima između Sjedinjenih Država i Japana, koji je uvijek bio “ključni element japanske diplomacije”, napominje Contra Magazin.

KuriliKurilska ostrvasistem BalVojska Japana
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Ma neće SAD – evo Tramp hoće da povuče vojsku i iz Avganistana, ne samo iz Sirije. Zlobnici bi rekli da rasčišćava teren za akcije tako da trupe na terenu ne budu ugrožene.
Sa druge strane Putin upozorava na rast opasnosti od globalnog sukoba.

A vi birajte kome ćete verovati.

čitalac
5 godine prije

Govori o kao da su Rusi već vratili Japancima sporne otoke?!?
Malo morgen će ih vratiti…

Trubadur
5 godine prije

Nikad neče Rusi vratit Kurile, a zašto bi…? Pored ostalog, je Ohotsko more i glavna baza ruskih SLBM podmornica….

gost
5 godine prije

Ja uopće ne vidim zabrinutost oko toga da će ti otoci pripasti Japanu. Možeš mislit kako će im Rusi dati te otoke!

Ivo
5 godine prije

Hahah… Japan obećava. Okupirane zemlje ne mogu obećavati ništa,samo njihovi gospodari. Rusija nikad neće predati Kurile japancima, osim u slučaju dolaska nekog izdajnika na vlast.

Uostalom, Rusija je predložila japanciima zajedničko ekonomsko upravljanje kurilima, međutim jspanerosi inzistiraju na formalnom preuzimanju i vojnoj mo troli, što im je real oskuplja opcija. Pametnome dosta.

preseren3
5 godine prije

Da nije Rusija blagovremeno reagovala na majdan, danas bi bila Ruska mornarica zatvorena u Azovsko more.
Ako ne reaguje na Japnsko insistiranje, istok Rusije če biti zatvoren u Japansko more….
Putin je dovoljno pametan da nešto takvo nikad neče dozvoliti.
Na konferenciji jučer je na ovo pitanje odmah odgovorio. Japan NEMA suverenitet nad svojim ozemljem. Okinawa je dokaz!

mars
5 godine prije

Moguće je da Japan (njegove vlasti) pod pritiskom SAD-a formalno i insistiraju na Kurilima, a da u tajnosti Boga mole i čine eskivaže da ih ne dobiju, jer su svjesni da bi vrlo brzo ostrva postala baze američkih raketa na japanskom tlu. A kako nisu budale, znaju i da bi u tom slučaju kompletan Japan bio na ruskoj mapi nuklearnih udara. Dvije male (u odnosu na ove današnje) bile su im sasvim dovoljne i ne vjerujem da imaju želju za reprizom u neuporedivo većem obimu. Još samo da nađu način da se efikasno i sa što je manje mogućih posljedica odupru, jer ipak se u današnjem sviietu još uvijek, osim ako nisi Rusija, Kina, pa donekle i Indija, SAD-u ne može otvoreno i bez uvijanja reći “NE”.

Serjoza
5 godine prije

eh Japan hoce Kurile … Moze samo Kur a za ostalo nece da moze..

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Odmah po kapitulaciji Japana 1945. g. američki predsjednik Truman je poslao Staljinu zahtjev da SAD na jednom od Kurilskih otoka uspostavi bazu za kopneno i pomorsko zrakoplovstvo, zbog vojnih i ekonomskih razloga. Idealno bi bilo da to bude neki od otoka iz centralne grupe otoka.
Obzirom da su SAD odbile rusku participaciju u predaji Japana i upravljanju japanskim domovinskim otocima, uz obrazloženje da bi to bilo inkopatibilno sa američkim planovima, zbog različitog tumačenja sporazuma iz Jalte, prvih naznaka hladnog rata, više zbog tona nego zbog sadržaja, (obzirom da su SAD jedine posjedovale atomsko oružje) Staljin je to odbio i stanje sa Kurilima je zacementirano do današnjih dana.

Rokokoko
5 godine prije

Niti ja Rusija zabrinuta niti je ovo neocekivana situacija .Netko je nedavno lijepo napisao negdje na temi da Japan nije neovisan i da nema sanse da Rusi vrate Kurile jer bi ondje sutra niknula americka baza.Zato Japanci,keep on dreamin’ .

jezevakucica
5 godine prije

Pa gdje sada idu graditi kada se očekuje potres pa tsunami.Umro Sijerković i nema ko da im kaže nevremensku prognozu.Čekaj da to prođe pa gradi ali bez kosih krovova.

Ad astra
5 godine prije

Da u pravu si, Ameri su sve ostvarili silom I ratom. Rusi su pak, u davnoj prošlost, 13. stoljeće, otišli u katastar I gruntovnicu da im se iscrta karta Rusije I to fino naselili. A I drugi narodi su, za razliku od zlih Amera, mirnim putem određivali svoje granice.

Borivoje
5 godine prije

Uglavnom Japanezi će popit sve bombe u novom ratu,…opet!

spartak
5 godine prije

Genijalno: Shinzo Abe obećao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako neće dopustiti Sjedinjenim Državama da rasporede trupe na Kurile.
1. Kako to Abe neće “dopustiti” Usancima nešto, kad ih ne može otjerati ni s Okinave”.
Abe će biti predsjednik japanske vlade nekoliko godina:
2. Čak i kad bi se dogodilo nemoguće pod 1, Abe će biti predsjednik još samo nekoliko godina, a sljedeći jap. predjsednik će reći da on nije ništa “obećao” Putinu i dati Usancima da rade što hoće (kao da bi ga oni uopće i pitali za dopuštenje…)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI