fbpx

Prije zahtjeva za povrat Kurila neka Japanci Rusiji vrate carsko zlato

Kurilska ostrva

Tijekom prošlog mjeseca je u ruskim medijima jedna važnijih od tema bila pitanje Kurilskih otoka i netočni napisi nekih medija kako se vlasti u Moskvi s Tokijom žele dogovoriti o vraćanju tog teritorija Japanu.

Kurilski otoci u ruskoj Sahalinskoj oblasti su otočje koje čine vulkanski otoci i proteže se otprilike 1300 kilometara sjeveroistočno od Hokkaida u Japanu do Kamčatke u Rusiji, te razdvaja Ohotsko more od sjevernog dijela Tihog oceana. Kurilske otoke ukupno čini 56 otoka i mnogo više grebena i tamo danas živi oko 16 800 stanovnika.

Tema mogućnosti, ili točnije, nemogućnosti povratka Kurilskih otoka Japanu je u više puta razmatrana s vojnih, ekonomskih i političkih gledišta. Na kraju, možda ostaje samo moralna strana tog pitanja, ali ne u stavu Moskve, nego Tokija. Zašto su Japanci u najgorim tradicijama nekih bivših sovjetskih republika žarko uvjereni da im Rusi nešto duguju?

U jeku polemika je Japanu list Nikkei proveo je istraživanje javnog mnijenja prema kojem 0% Japanaca Kurilske otoke priznaje kao ruski teritorij. Samo 5% Japanaca bi bilo spremno zadovoljiti se vraćanjem dva otoka. 46% se slaže da Tokio najprije treba uzeti dva otoka, a potom i druga dva, dok 33% ispitanika inzistira na bezuvjetnoj predaji Moskve i da Vladimir Putin vrati sva četiri otoka, kako ne bi bilo daljnjeg sukoba.

Ruski mediji su razvili raspravu zato što nitko ne zna sadržaj razgovora iza zatvorenih vrata  između ruskog predsjednika i japanskog premijera o ovoj temi.

Nije poznato što mu je obećano u Kremlju, ali Shinzo Abe svom biračkom tijelu obećava “povratak sjevernih područja, još za života ove generacije”.

Kurilske otoke je SSSR dobio kao “nagradu”, ili naknadu, jer je Japan u Drugom svjetskom ratu djelovao kao agresor i službeno je bio na strani nacističke Njemačke. Kao što kažu, morate biti oprezni pri izboru saveznika i ne stvarati paktove sa stranim zemljama, jer riskirate vlastite teritorije. Japan nije ni prva ni posljednja zemlja koja je nakon rata u kojem je bila na pogrešnoj strani ostala bez dijela teritorija, vjerojatno puno manje od drugih.

Kurilska ostrva

FOTO: Kurilska ostrva

Ali vratimo se natrag na pitanje tko kome što duguje. Na primjer, malo je poznato da je bio jedna od zemalja u kojima je Rusko Carstvo držalo znatan dio svojih zlatnih rezervi. Prema inventaru kojeg je sastavio V.I. Moravski, koji je bio “ministar financija” posljednje “bijele” uprave u Vladivostoku, carska vlade i razne “glavešine” prije pune pobjede Crvene armije u građanskom ratu i uspostave Sovjetskog Saveza, prenijele su u zemlju izlazećeg sunca ogromne svote novca.

V.I. Moravski je u svom inventaru naveo svotu od 10 milijuna zlatnih rubalja, 170 tisuća dolara, 25 tisuća funti, 424 tisuće zlatnih franaka, 450 tisuća meksičkih dolara.

Japanska Banka Tokio i Yokohama Shokin Ginko su zaprimile 22 sanduka zlatnika iz ruske riznice na privremenu pohranu od strane generala Petrova iz Kolčaka, od ruskog vojnog atašea u Tokiju Podtjagina su japanski bankari dobili na pohranu 1,5 milijuna rubalja u zlatu, a od Atamana Semenova 10 milijuna rubalja u zlatu. Ukupno su “bjelaši” neopozivo Japanu predali oko 200 tona ruskog zlata.

Zašto neopozivo? Ugovori i računi s japanskim bankarima navode: “Državna banka Rusije i dalje je upravitelj zlatnog depozita i na zahtjev ga iz Osake u Vladivostok može vratiti, nakon što je uplatio 6% troškova za povratni transfer.”

Izgleda sve u redu, ali je 1922. godine ataman Semenov pokušao vratiti zlato, ali je odbijen uz izliku da s njim nitko nikada nije razgovarao. Parnica je trajala do 1929. godine i nije završila nikakvom konkretnom presudom o vraćanju zlata.

“Ponosni potomci” samuraja bi se trebali sjetiti kako su japanske banke, koje su uzimale rusko zlato, to činile pod formulom “privremenog skladištenja”, a  sada je to zlato vlasništvo ponosa japanskog gospodarstva – Mitsubishi Banke.

Zlato je očito još uvijek je u Tokiju i tijekom proteklog stoljeća se vrlo malo znali o njemu. Danas bi moglo vrijediti stotine milijardi dolara.

Stoga je logično postaviti si pitanje tko što kome duguje u odnosima Rusije i Japana? To je zaista veliko pitanje i prije svojih potraživanja bi se Japanci trebali sjetiti tko je u prošlog stoljeća igrao vrlo prljavo.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
66 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Kad japanci rusima vrate Port Artur neka njima rusi vrate kurilske otoke i mirna bosna

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Hahahaha… ovi koji ti daju pluseve sigurno nemaju pojma, kao ni ti, sto je “Port Arthur” i ciji je bio i kome se vratio. Mislim da bi Rusi kucali na kriva vrata da traze Liaoning od Japana. Prije bi mozda imalo smisla traziti istoimeni nosac aviona – ali, opet, ne od Japana…

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

E dragi šok, da te šokiram malo… ali mislim da to i ti znaš.
Port Artur nije ni japanski ni ruski, nego od onog čiji i treba biti. Da se Mandžurci odcijepe od NR Kine, eventualno bi oni imali pravo na njega. Današnji Dalian, na puluotoku Liaodong.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

E dragi pitiah
Znam ja dobro tko se tukao u port arturu i tko je dobio a tko izgubio, ali ti ne znaš tko je financirao pobjednike u tom sukobu!

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

Jesi li siguran?
Ali znaš što je čudno? Sve su kraljevske i carske obitelji Evrope bile povezane sa kraljicom Viktorijom, ali Britance to nikad nije smetalo da zabadaju svoj nos posvuda. No znaš i da su Rotschildi kao njihovi glavni bankari financirali i Nikolaja II, ne samo Japance? Igra u kojoj ne mogu izgubiti.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Zašto su prodali Aljasku?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

jer su ih Krimskim ratom Englezi i Francuzi skoro doveli u bankrot

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

To je sdamo djelomice razlog. Glavni razlog je bio da se Rothschildu, tom najvećem zlotvoru čovječanstva, vrati lihvarski dug koji je Rusija lakomisleno uzela nakon ukinuća kmetstva da car obešteti nezadovoljne boljare. Carska riznica je naime računala da će dug moći vratiti povećanjem poreza na žetvene prinose, (jer su sada kmetovi slobodni seljaci pa će bolje raditi). No žetve su zbog loših vremenski prilika podbacile 3 godine zaredom, a dug je stizao na naplatu. Uz to, Aljasku je bilo sve teže zadržati, jer su pohlepni Englezi nanjušili iz Kanade plijen i anektirali bi najvjerojatnije Aljasku, a carska Rusije nije bila sprema za rat s Engleskom u to doba. I tako, pritisnut židovskim banksterom s jedne i Londonom s druge strane, car je prodao Aljasku budzašto Usancima.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nikad neče Japanci dobit nazad Kurile, pa da tamo pravi vlastnik Japana, USrA sagradi vojne baze….. A i sama kontrola Ohotskog mora je za Rusiju iznimne važnosti…..

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

ne slažem se. mišljenja sam da će im vratiti onog časa kad jenkiji zauvijek napuste svoje šape iz japana.

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Pod jenkijevskom administracijom se Japan u zadnjih tri cetvrt stoljeca sasvim pristojno ponasao. Njemacka isto.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

znači zagovaraš trajnu okupaciju problematičnih nacija kao rješenje. Pa, ponekad i ti izvališ nešto pametno. Nadam se da te rusi slušaju.

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Rusi su pokusali – “i – pobeglo…” Sad im je krivo pa zele reklamirati povijest ali, kako kaze onaj porucnik Bosanac, “i ja bi da k__am Vesnu Zmijanac, al’ ne ide.” Prije ce oni biti ta problematicna nacija pod necijom trajnom okupacijom, mozda svileni pojas oko narodne mosnje?

A da zagovaram, pa ne… samo primjecujem.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Ali se jenkiji nisu ponasali pristojno u zadnjih tri cetvrt vijeka.
Prema tome, to sto se sluge ponasaju “pristojno” i ponizno, ne znaci nista kada se gazda ponasa genocidno i lopovski, a sluge mu u tome pomazu u razlicitim oblicima.

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Ponasaju se kao “svjetska sila.”

Ja mislim da nije dobro imati svjetske sile, ali me nitko ne slusa, pa sad umjesto da ih imamo manje (kao sto je bio slucaj 30-tak godina) imat cemo ih vise, i kazu mi da je to dobra stvar.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Ponašaju se kao pristojni zatvorenici, da ih upravitelj zatvora ne osudi na samicu.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Dobit će dio Kurila to je neminovno, ne brigaj tuđu brigu

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Sumnjam da je zlato u Tokiju.Nije Japan suveren i neovisan da sam odlučuje o svojoj sudbini.Zar vam ne pada napamet da je nakon predaje i okupacije od strane SAD,to zlato prebačeno u SAD.Znamo da kazarski nosonje obožavaju zlato.Druga je stvar da je Japan plaćao ratnu odštetu pa je moguće da je dio tog zlata završio za račun reparacija.U svakom slučaju Japan je dužan Rusiji,ali neovisno o tome,nema šanse da će Rusija išta vratiti Japanu dok je okupiran.Anglocionisti bi odmah tamo poželjeli napraviti vojnu bazu,a Japan po tom pitanju ne može Rusiji ništa garantirat jer on ne odlučuje o geostrateškim pitanjima bez velikog gazde.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Točno, uglavnom se od ovog Petrova i suđenja 1920. i neke ne spominje gdje je točno.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Što je to Japan dužan Rusiji? Neka u Moskvi budu sretni da su se japanski fašisti zeznuli i nisu napali SSSR 1941.
Ameri jesu hegemonistički šljam, ali Japanci su rasisti samo takvi, stoga i nije loše da ih Ameri drže pod kontrolom. Samo je problem što Japance žele angažirati kao korisne idiote u stvaranju tenzija sa Rusijom.
Koreju su kroz povijest bili okupirali i Kinezi i Japanci, ali su kinesku prisutnost doživljavali ne tako negativno kao onu japansku koju su smatrali barbarskom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A bilo je ovdje samo malo , stara slika,bilo je tog zlata podostacomment image

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Japanci su, kad je međunarodna politika u pitanju, uvijek igrali veoma prljavo i samo i jedino veoma prljavo.
Ukoliko znate primjer pomoći Japana bilo kome i bilo kad u povijesti molim Vas da mi pomognete promijeniti mišljenje!

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

Starosjedioci Tajvana, pa i Han Kinezi na tom otoku Japance imaju u relativno dobrom sjećanju.
Indijci su se pod vodstvom Subhas Chandra Bose obratili Japancima za pomoć u borbi protiv Britanaca tijekom II svj. rata i nešto pomoći dobili.
I to bi bilo to.
Imaju visoko mišljenje o sebi. Iako su na prvi pogled uslužni i nenametljivi, ostale narode gledaju svisoka, ili su bar to činili u povijesti.
Koreanci i Kinezi posebno nemaju ništa lijepog za reći o njima.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

pitiah
Nemaju ni Indonežani, dapače

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Ondašnji Japanci ili sadašnji? Bosni su nakon rata dosta toga donirali. Nešto se ne sjećam da su im bili išta dužni pomoći. Čisto objektivnosti radi.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Eto Kina je mirnim putem okupirala Tibet, Qin-Jiang… pa su zato pozitivni hegemonisti.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Japancima očito nije bilo dosta ’45. Ta bahata nacija je zrela za ponavljanje lekcija,i to je očigledno. Možda bi im za početak bilo važnije da zahtijevaju kraj okupacije i odlazak američkih okupacijskih snaga s teritorija Japana,a ne da se natežu s Rusijom.

Tko zna,možda bi im i rusi trebali zakucati dvije nuklearne i pougljenisati par sto tisuća ljudi,da ih smatraju prijateljima,kao i amere.

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Nemojte osudivati cijeli narod za bahatost.
Oni su zrtva propagande kao i drugi narodi. Njihovi mediji su ih na vrijeme obavijestili da tamo negdje postoji Kurilsko otocje koje pripada njima ali ih je ugrabio zli Putin i sad ne pusta.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Japanci su bahati,točka. Radio sam s njima i ne generaliziram. Jednostavno su takvi,od malena im usađuju kompleks superiornosti nad ostalim narodima,i prilični su rasisti. I kad dobiju po tamburi ostaju takvi,tu im moram odati priznanje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa piše – anketa Nikkei 100% Japanaca Kurile smatra svojima, a 33% ne želi nikakav sporazum s Rusijom. Usput, danas više od pola talijana pojma nema čija je ikada bila Istra i da su nekada tamo živjeli. (Ne tvrdim da je Istra talijanska, ali hoću reći usporedbe radi o dva mentaliteta)

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

Istra je talijanska u očima potomaka esula, i u političara kojima su glasovi tih potomaka potrebni.
Inače talijanska je zajednica u Istri aktivna i dosta utjecajna, ali ljudi iz recimo Toskane ili Lazia pojma nemaju o Istri ni o talijanskoj zajednici u njoj. Provjereno iz prve ruke.
Ankete nisu odraz mišljenja građana, već posve suprotno, sredstvo za formiranje mišljenja građana. Bile i ostale.

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Bacite covjeku pojas za spasavanje, utopi se u ironiji.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

E moj ivo nemaš ti pojma o Samurajima, toliko zloče i jala iz tvojih komentara, žalosno

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Ovakve bljuvotine admini ne brišu. Jesi ti prirodno blesav, ili si išao na tečajeve?
Japanci ne smatraju Amere prijateljima.
Jesu rasisti, ali koji to narodi nemaju predrasuda prema drugima?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Japan je najzaduzenija zemlja na svetu u odnosu na GDP zaduzeni su 233%.
Zlato nema sanse da daju a samim tim i ostrva nece sama nazad.
Tako da od ovoga nema nista …

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije

Da al je bitno jel to unutarnji u jenima ili vanjski u dolarima dug 😉

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Situacija ni malo nije optimisticna jer su se uhvatili u spiralu zaduzivanja da bi odplatili dugove to je dugorocno problem zajedno sa populacijom koja stari i manjkom resursa za snabdevanje razvijene industrije kao i prirodne nepogode nakon kojih slede zaduzivanja za obnovu infrastrukture.

crodaemon
Gost
crodaemon
1 godina prije

Sve su zemlje u toj spirali, konkretno Japan kao velik izvoznik ima velik unutarnji dug u svojoj valuti tako da je njemu to puno lakše podnit nego zemljama koje puno uvoze i zbog toga imaju velik vanjski dug i to u stranoj valuti.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Vjeruj mi Japan nema brige sa time, opusti se, najrazvijeniji su na svijetu

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

ne povlacite vraga za rep, kurili virijede vise od 200 ili 400 tona zlata. u smislu ratne odstete kurili bi trebali pripasti kini ili koreji.
ne znam sto se dogadjalo prije 1905. ali tad su japanci unistili rusku ratnu flotu. posljedice su ogromen u jednom drugom smislu jer je ta pobjeda posluzila japancima kao inspiracija da pokusaju ponovviti trik sa jednom drugom silom – napad na pearl harbour.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Japanci bi trebalo da se prisjete Mandzurijske strateske ofenzive da vide kako su prosli. U nekoliko sedmica Rusi su u blic krigu unistili kompletnu Kvantunsku Armiju od 700 000 vojnika i Japansku satelitsku drzavu Mandzuko uz samo 8500 poginulih na Ruskoj strani. I ne samo to vec su poceli planirati invaziju na sam Japan sto za prekaljene veterane Crvene Armije nebi bio neki problem.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Negdje sam pročitao da je cifra poginulih milionska ali u svakom slučaju polako izlazi na vidjelo da su u stvari kapitulirali zbog straha od USSRa i da to bila ključna tema na zadnjem tom sastanku….nuklearke nisu bile povod kapitulacije.

Pink Panter
Gost
Pink Panter
1 godina prije

Atomske koje su bačene na Japan su biće opomena rusima , da ne idu dalje po otocima . I u vezi predaje postojala su tajna dogovaranja sa rusima da se njime predaju , a ne amerikancima. Ekonomija japana na kraju rata bila je uništena , kapitulacija bi se desila i bez atomskih bombi.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Dobrim dijelom je to tocno. Ali evo jos nekih cinjenica iz tog rata Rusi nisu udarili tamo sa nekim velikim snaga 1650 000 vojnika za primjer na Njemacku na pravcu Varsava-Berlin islo je oko 2500 000 vojnika a preko Madjarske ka Becu oko miliun u Ceskoj oko 800 000. Rusi su bili iznenadjeni sa prostom odnosno veoma slabom uredjenju protu tenkovskih sredstava prakticno ih nije ni bilo bunkeri su bili skroz prosti i jednostavni utvrdjenih oblasti nije niti bilo za razliku od Njemacke koji su te stvari bili uredili do perfekcije. Otpor Japanaca je bio iznenadjujuce slab radio veze su im bile toliko lose da jedni druge nisu ni mogli obavjestiti o napadima sve dok Rusi nisu usli skoro 300km u dubinu tenkovi i haubice nisu bile niti priblizne Sovjetskim. Rusko napredovanje bilo je toliko brzo da su mnoge Japanske jedinice bile uhvacenje na spavanju i odmoru.

Nikša
Gost
Nikša
1 godina prije

U pravu si ali teritorij koji su branili Japanci je nekoliko puta veći od teritorija u Evropi koji su branili Nijemci.Uz to Japanski tenkovi su bili preslabi za Ruske.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Mozda malo povijesnog konteksta nebi bilo na odmet. Povijest kurila i stanovnistva prije 1905

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Ne uklapa se u propagandni program.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

da, tako nekako

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Gordane, pa istorijski kontekst je izmedju ostalog i to kako su Kurili dospjeli pod kontrolu Rusije, nakon onoga sto je Japan cinio u 2. svjetskom ratu.
Kada si na pogresnoj strani istorije, kada si saveznik sa nacistima, cijena mora da se plati.

Ti bi da gledas istorijski kontekst prije 1905, a da ignorises 1940e.

Nego, sto takvu logiku ne primjenis na Krim, jer te u slucaju Krima ne interesuje istorijski kontekst, jer eto Rusi su po tebi oteli Krim Ukrajincima, a istorijski kontekst je nebitan, jer ti ne odgovara.

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Niposto. Ja ne zagovaram da se Kurili “vrate” Japanu nista vise nego sto zagovaram da se Krim “vrati” Rusiji. Samo ukazujem na odredjene… da kazemo, savitljive… koncepcije o suverenitetu koje se ovdje primjenjuju.

U imperijalistickim prehebavanjima ne vidim svoju stranu.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

Kurili su bili kao i sjever Japana, posebno Hokkaido naseljeni Ainu starosjediocima. Oni se od Japanaca razlikuju po europeidnim crtama lica i veoma izraženom dlakavošću tijela i lica (iako nemaju evropskih gena). Žene su tetovirale usne.

Stabilizacijom Japanskog carstva nakon previranja u XII st. i uspostavom Kamakura šogunata (Taira-Minamoto rat) počinje ekspanzija Yayoi naroda ka sjeveru (yayoi su doseljenici sa kopna, vjerojatno u srodstvu s današnjim Korejcima).

Tu dolazi do podjarmljivanja Ainua, i najčešće asimilacije s Yayoima (Shinzo Abe je primjer jednog takvog miješanog Japanca, jer je za prosječnog Japanca visok, izraženih obrva i guste kose).

Do Meiji perioda (sedmo destljeće XIX st.) ponovne uspostave carske hegemonije nad šogunatom (Tokugawa), niti Hokkaido nije bio koloniziran etničkim Japancima, nego je u njemu živio samo Ainu narod, uz nešto prebjega od zakona i utjecaja šogunata.
Dakle Kurili nisu bili ni blizu toga da budu u sastavu Japana, za razliku od juga gdje su samuraji iz klana Satsuma (iz Kagoshime, na otoku Kyushu) osvojili kraljevstvo Ryu Kyu (Okinava) već u 17. st.
Nakon poraza Rusa u Rusko-japanskom ratu i tragikomične bitke kod Tsushime 1905. Japanci su zauzeli sve Kurile i pola Sahalina. Držali su ih do kraja II svj. rata.
Za napomenuti je da su se i Rusi 1945. loše ponijeli prema Ainuima, koje su smatrali za japanske državljane, te su ih deportirali sa vjekovnih ognjišta u Japan.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Samo bih ispravio. Kraljevstvo Rju Kju su prisvojili tek u 19. stoljeću. Do tada je bila pod zajedničkom upravom Japana i carske Kine kao kondominij.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

da formalno, ali su 1609. Satsume izvršili invaziju s Kyushua i od tada je Ryu Kyu bio samo nominalno” kraljevstvo”.
A sve zato jer nisu prihvatili zahtjev Toyotomi Hideyoshija da zajedno s Japanom izvrše invaziju na Koreju (kako se ne bi zamjerili sa Ming Kinom s kojom su bili u vazalnom odnosu).

Snorri
Gost
Snorri
2 mjeseci prije

Samo jedan mali ispravak Jamato narod je doista došao iz današnje Koreje, ali nema genetske veze sa korejskim narodom koji se pak spustio iz Mandžurije sa sjevera.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Što je 200 tona zlata u poređenju sa važnostima Kurila?
Jel’ se ovi šale?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ajde, još jednom…. Ohotsko more je bastion ruskim SLBM podmornicama, odakle kontroliraju u trokutu, Kinu, značajni deo Pasifika sa Japanom i naravno USA….Nikad više neče bit Kurili Japanski…To je otprilike, ko da neko misli, da če ikad više Krim postati Ukrainski…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

ja velim da hoće.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije

Možda daju minuse jer nije jasno:
1. Kurili će postati Japanski
2.Krim će postati Ukrajinski
3. Ili oboje.

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Kad na vrbi rodi grožđe, ako i tada!

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Ako rusi žele ponoviti Aljasku cvaj onda nek vrate Kurile, vazalima tame vračati otočiće od kojih zavisi istok Rusije. Što se tiče zlata, prvo nek tama vrati rusima 30.000 tona zlata koje je za osnivanje FED-a dao Nikola II, pokoj mu duši……………ovog ruskog zlata u samuraja nema, ukrala tama poslije Hirošime i Nagasakija……….

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Vratiti im Kurile i izgubiti pristup Tihom oceanu? Čak i da Japan prestane biti (de iure nije, ali de facto jeste) američki protektorat tko garantira Moskvi da se opet neće vratiti cio kauboji?
Srećom, Japan je propustio 1941. izvršiti agresiju sa istoka na SSSR istovremeno kada i nacisti sa Zapada, nego se odlučio “napasti” (možda je i to bila američka režija) tako bitne Havaje.
A i briga ovog portala za rusko zlato je više nego dirljiva. Kog vraga vi imate od toga – ovdje se samo analizira geopoltička situacija i pusta japanska sanjarenja.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

i Ukrajunsko zlato je jos za trajanja Madana,dok je Nulandica dijelila kolacice, avionom prebaceno za SADe.CC 40 t.I nase je nestalo.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Ako čemo pošteno, trebalo bi onda svakome vratiti njegovo.
Šta Francuzi imaju u Francuskoj Gvajani? – kolomiju naravno.
Šta Englezi na Foklandima – koloniju, Gibraltar…..itd itd

Pa bi se tom logikom i Finskoj trebalo vratit 30 % teritorija “izgubljenog” u Zimskom ratu, pa Austrijancima pola Alpa, pa ovo, pa ono.

Najbolje je ništa ne dirati

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Bilo bi lijepo da bude neki kompromis, eto da im daju 2 otoka, ako ovi potjeraju amere doma, to bi bilo ideal

Praž
Gost
Praž
1 godina prije

Po mojem mišljenju nije Japan kao država kriv jer kako kažete, zlato navodno drži Mitsubishi konglomerat što znači da su Rusi prije 100 godina dali privatnim ljudima da im čuvaju zlato, tako da ako Rusi žele zlato (ali realno ih zaboli uvce) neka pitaju Mitsubishi konglomerat. Također, nije Rusima do tog novca jer eto, nekim slučajem Rusi su sve i svašta, ali mogu vam reći da glupi sigurno nisu, tj. problem Kurila
je moguća flota US Navy kod kurila ili “nekakvi” raketni sustavi, što jasno Moskvi nije dopustivo ni pod koju cijenu. S druge strane Rusima po površini tih nekolicina otoka ne znači puno (Rusija ima 17,500,000 kilometara kvadratnih), ali Japancima i njihovim ribolovcima to puno više znači po ekonomskom pitanju (Oyashio struja, pogodna za ribolov). Tko ima veća prava na otok, ne mogu reći(vjerovatno Rusija), ali da će ih Japanci skoro dobiti, kako sve izgleda, neće.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

neka ih daju ukrajni ko odštetu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
66
0
()
x