Prije zahtjeva za povrat Kurila neka Japanci Rusiji vrate carsko zlato

Kurilska ostrva
66 komentara

Tijekom prošlog mjeseca je u ruskim medijima jedna važnijih od tema bila pitanje Kurilskih otoka i netočni napisi nekih medija kako se vlasti u Moskvi s Tokijom žele dogovoriti o vraćanju tog teritorija Japanu.

Kurilski otoci u ruskoj Sahalinskoj oblasti su otočje koje čine vulkanski otoci i proteže se otprilike 1300 kilometara sjeveroistočno od Hokkaida u Japanu do Kamčatke u Rusiji, te razdvaja Ohotsko more od sjevernog dijela Tihog oceana. Kurilske otoke ukupno čini 56 otoka i mnogo više grebena i tamo danas živi oko 16 800 stanovnika.

Tema mogućnosti, ili točnije, nemogućnosti povratka Kurilskih otoka Japanu je u više puta razmatrana s vojnih, ekonomskih i političkih gledišta. Na kraju, možda ostaje samo moralna strana tog pitanja, ali ne u stavu Moskve, nego Tokija. Zašto su Japanci u najgorim tradicijama nekih bivših sovjetskih republika žarko uvjereni da im Rusi nešto duguju?

U jeku polemika je Japanu list Nikkei proveo je istraživanje javnog mnijenja prema kojem 0% Japanaca Kurilske otoke priznaje kao ruski teritorij. Samo 5% Japanaca bi bilo spremno zadovoljiti se vraćanjem dva otoka. 46% se slaže da Tokio najprije treba uzeti dva otoka, a potom i druga dva, dok 33% ispitanika inzistira na bezuvjetnoj predaji Moskve i da Vladimir Putin vrati sva četiri otoka, kako ne bi bilo daljnjeg sukoba.

Ruski mediji su razvili raspravu zato što nitko ne zna sadržaj razgovora iza zatvorenih vrata  između ruskog predsjednika i japanskog premijera o ovoj temi.

Nije poznato što mu je obećano u Kremlju, ali Shinzo Abe svom biračkom tijelu obećava “povratak sjevernih područja, još za života ove generacije”.

Kurilske otoke je SSSR dobio kao “nagradu”, ili naknadu, jer je Japan u Drugom svjetskom ratu djelovao kao agresor i službeno je bio na strani nacističke Njemačke. Kao što kažu, morate biti oprezni pri izboru saveznika i ne stvarati paktove sa stranim zemljama, jer riskirate vlastite teritorije. Japan nije ni prva ni posljednja zemlja koja je nakon rata u kojem je bila na pogrešnoj strani ostala bez dijela teritorija, vjerojatno puno manje od drugih.

Kurilska ostrva
FOTO: Kurilska ostrva

Ali vratimo se natrag na pitanje tko kome što duguje. Na primjer, malo je poznato da je bio jedna od zemalja u kojima je Rusko Carstvo držalo znatan dio svojih zlatnih rezervi. Prema inventaru kojeg je sastavio V.I. Moravski, koji je bio “ministar financija” posljednje “bijele” uprave u Vladivostoku, carska vlade i razne “glavešine” prije pune pobjede Crvene armije u građanskom ratu i uspostave Sovjetskog Saveza, prenijele su u zemlju izlazećeg sunca ogromne svote novca.

V.I. Moravski je u svom inventaru naveo svotu od 10 milijuna zlatnih rubalja, 170 tisuća dolara, 25 tisuća funti, 424 tisuće zlatnih franaka, 450 tisuća meksičkih dolara.

Japanska Banka Tokio i Yokohama Shokin Ginko su zaprimile 22 sanduka zlatnika iz ruske riznice na privremenu pohranu od strane generala Petrova iz Kolčaka, od ruskog vojnog atašea u Tokiju Podtjagina su japanski bankari dobili na pohranu 1,5 milijuna rubalja u zlatu, a od Atamana Semenova 10 milijuna rubalja u zlatu. Ukupno su “bjelaši” neopozivo Japanu predali oko 200 tona ruskog zlata.

Zašto neopozivo? Ugovori i računi s japanskim bankarima navode: “Državna banka Rusije i dalje je upravitelj zlatnog depozita i na zahtjev ga iz Osake u Vladivostok može vratiti, nakon što je uplatio 6% troškova za povratni transfer.”

Izgleda sve u redu, ali je 1922. godine ataman Semenov pokušao vratiti zlato, ali je odbijen uz izliku da s njim nitko nikada nije razgovarao. Parnica je trajala do 1929. godine i nije završila nikakvom konkretnom presudom o vraćanju zlata.

“Ponosni potomci” samuraja bi se trebali sjetiti kako su japanske banke, koje su uzimale rusko zlato, to činile pod formulom “privremenog skladištenja”, a  sada je to zlato vlasništvo ponosa japanskog gospodarstva – Mitsubishi Banke.

Zlato je očito još uvijek je u Tokiju i tijekom proteklog stoljeća se vrlo malo znali o njemu. Danas bi moglo vrijediti stotine milijardi dolara.

Stoga je logično postaviti si pitanje tko što kome duguje u odnosima Rusije i Japana? To je zaista veliko pitanje i prije svojih potraživanja bi se Japanci trebali sjetiti tko je u prošlog stoljeća igrao vrlo prljavo.

KuriliKurilska ostrva
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

Kad japanci rusima vrate Port Artur neka njima rusi vrate kurilske otoke i mirna bosna

Trubadur
5 godine prije

Nikad neče Japanci dobit nazad Kurile, pa da tamo pravi vlastnik Japana, USrA sagradi vojne baze….. A i sama kontrola Ohotskog mora je za Rusiju iznimne važnosti…..

Jole
5 godine prije

Sumnjam da je zlato u Tokiju.Nije Japan suveren i neovisan da sam odlučuje o svojoj sudbini.Zar vam ne pada napamet da je nakon predaje i okupacije od strane SAD,to zlato prebačeno u SAD.Znamo da kazarski nosonje obožavaju zlato.Druga je stvar da je Japan plaćao ratnu odštetu pa je moguće da je dio tog zlata završio za račun reparacija.U svakom slučaju Japan je dužan Rusiji,ali neovisno o tome,nema šanse da će Rusija išta vratiti Japanu dok je okupiran.Anglocionisti bi odmah tamo poželjeli napraviti vojnu bazu,a Japan po tom pitanju ne može Rusiji ništa garantirat jer on ne odlučuje o geostrateškim pitanjima bez velikog gazde.

Laki Topalović
5 godine prije

A bilo je ovdje samo malo , stara slika,bilo je tog zlata podostacomment image

Dub Miroslav
5 godine prije

Japanci su, kad je međunarodna politika u pitanju, uvijek igrali veoma prljavo i samo i jedino veoma prljavo.
Ukoliko znate primjer pomoći Japana bilo kome i bilo kad u povijesti molim Vas da mi pomognete promijeniti mišljenje!

Ivo
5 godine prije

Japancima očito nije bilo dosta ’45. Ta bahata nacija je zrela za ponavljanje lekcija,i to je očigledno. Možda bi im za početak bilo važnije da zahtijevaju kraj okupacije i odlazak američkih okupacijskih snaga s teritorija Japana,a ne da se natežu s Rusijom.

Tko zna,možda bi im i rusi trebali zakucati dvije nuklearne i pougljenisati par sto tisuća ljudi,da ih smatraju prijateljima,kao i amere.

Riddick
5 godine prije

Japan je najzaduzenija zemlja na svetu u odnosu na GDP zaduzeni su 233%.
Zlato nema sanse da daju a samim tim i ostrva nece sama nazad.
Tako da od ovoga nema nista …

Brainstorm
5 godine prije

ne povlacite vraga za rep, kurili virijede vise od 200 ili 400 tona zlata. u smislu ratne odstete kurili bi trebali pripasti kini ili koreji.
ne znam sto se dogadjalo prije 1905. ali tad su japanci unistili rusku ratnu flotu. posljedice su ogromen u jednom drugom smislu jer je ta pobjeda posluzila japancima kao inspiracija da pokusaju ponovviti trik sa jednom drugom silom – napad na pearl harbour.

fenix
5 godine prije

Japanci bi trebalo da se prisjete Mandzurijske strateske ofenzive da vide kako su prosli. U nekoliko sedmica Rusi su u blic krigu unistili kompletnu Kvantunsku Armiju od 700 000 vojnika i Japansku satelitsku drzavu Mandzuko uz samo 8500 poginulih na Ruskoj strani. I ne samo to vec su poceli planirati invaziju na sam Japan sto za prekaljene veterane Crvene Armije nebi bio neki problem.

Zax
5 godine prije

Mozda malo povijesnog konteksta nebi bilo na odmet. Povijest kurila i stanovnistva prije 1905

čitalac
5 godine prije

Što je 200 tona zlata u poređenju sa važnostima Kurila?
Jel’ se ovi šale?

Trubadur
5 godine prije

Ajde, još jednom…. Ohotsko more je bastion ruskim SLBM podmornicama, odakle kontroliraju u trokutu, Kinu, značajni deo Pasifika sa Japanom i naravno USA….Nikad više neče bit Kurili Japanski…To je otprilike, ko da neko misli, da če ikad više Krim postati Ukrainski…

bbbb
5 godine prije

Ako rusi žele ponoviti Aljasku cvaj onda nek vrate Kurile, vazalima tame vračati otočiće od kojih zavisi istok Rusije. Što se tiče zlata, prvo nek tama vrati rusima 30.000 tona zlata koje je za osnivanje FED-a dao Nikola II, pokoj mu duši……………ovog ruskog zlata u samuraja nema, ukrala tama poslije Hirošime i Nagasakija……….

palermo
5 godine prije

Vratiti im Kurile i izgubiti pristup Tihom oceanu? Čak i da Japan prestane biti (de iure nije, ali de facto jeste) američki protektorat tko garantira Moskvi da se opet neće vratiti cio kauboji?
Srećom, Japan je propustio 1941. izvršiti agresiju sa istoka na SSSR istovremeno kada i nacisti sa Zapada, nego se odlučio “napasti” (možda je i to bila američka režija) tako bitne Havaje.
A i briga ovog portala za rusko zlato je više nego dirljiva. Kog vraga vi imate od toga – ovdje se samo analizira geopoltička situacija i pusta japanska sanjarenja.

tedi
5 godine prije

i Ukrajunsko zlato je jos za trajanja Madana,dok je Nulandica dijelila kolacice, avionom prebaceno za SADe.CC 40 t.I nase je nestalo.

Carlosan
5 godine prije

Ako čemo pošteno, trebalo bi onda svakome vratiti njegovo.
Šta Francuzi imaju u Francuskoj Gvajani? – kolomiju naravno.
Šta Englezi na Foklandima – koloniju, Gibraltar…..itd itd

Pa bi se tom logikom i Finskoj trebalo vratit 30 % teritorija “izgubljenog” u Zimskom ratu, pa Austrijancima pola Alpa, pa ovo, pa ono.

Najbolje je ništa ne dirati

Kile
5 godine prije

Bilo bi lijepo da bude neki kompromis, eto da im daju 2 otoka, ako ovi potjeraju amere doma, to bi bilo ideal

Praž
5 godine prije

Po mojem mišljenju nije Japan kao država kriv jer kako kažete, zlato navodno drži Mitsubishi konglomerat što znači da su Rusi prije 100 godina dali privatnim ljudima da im čuvaju zlato, tako da ako Rusi žele zlato (ali realno ih zaboli uvce) neka pitaju Mitsubishi konglomerat. Također, nije Rusima do tog novca jer eto, nekim slučajem Rusi su sve i svašta, ali mogu vam reći da glupi sigurno nisu, tj. problem Kurila
je moguća flota US Navy kod kurila ili “nekakvi” raketni sustavi, što jasno Moskvi nije dopustivo ni pod koju cijenu. S druge strane Rusima po površini tih nekolicina otoka ne znači puno (Rusija ima 17,500,000 kilometara kvadratnih), ali Japancima i njihovim ribolovcima to puno više znači po ekonomskom pitanju (Oyashio struja, pogodna za ribolov). Tko ima veća prava na otok, ne mogu reći(vjerovatno Rusija), ali da će ih Japanci skoro dobiti, kako sve izgleda, neće.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

neka ih daju ukrajni ko odštetu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI