SAD će rasporediti projektile na Okinawu kako bi se “suprotstavile Kini”

M142 HIMARS

Usred eskalirajućih napetosti s Kinom u pacifičkoj regiji, SAD planiraju provesti raketne vježbe, po prvi put u blizini japanskog otoka Okinawa.

Prema japanskim novinama Sankei Shimbu, američka je vojska izvijestila japanske snage o planu raspoređivanja protubrodskih projektila na Okinawi s ciljem “osiguranja svojih kapaciteta protiv Kine”.

Prema ovom izvješću, Washington u okviru tih vježbi u prefekturi Okinawa u južnom Japanu planira provesti testna lansiranja iz svog raketnog sustava visoke mobilnosti HIMARS.

Mediji također navode da će američka vojska koristiti i balističke projektile  MGM-140 ATACMS, sposobne za napad na kopnene ili morske ciljeve u krugu od 300 kilometara.

Japan Times prenosi kako su posljednjih godina kineski ratni brodovi često su plovili kroz vode u blizini Okinave, gdje se nalazi većina američkih vojnika u Japanu.

Američki i dio japanskih stručnjaka blizak okupacijskim vlastima, kažu da su sve aktivnije pomorske aktivnosti Kine dio plana za uspostavu kontrole voda unutar takozvanog prvog otočnog lanca koji povezuje Okinawu, Tajvan i Filipine.

M142 HIMARS

FOTO: lansirno vozilo M142 HIMARS

Neki analitičari vjeruju da Peking nastoji okončati američku vojnu dominaciju u zapadnom Pacifiku i u tu svrhu uspostavlja kontrolu nad drugim otočnim lancem koji povezuje južne otoke Ogasawara na Japanu, američki teritorij Guam i Indoneziju.

Brza kineska vojna izgradnja je uznemirila azijske susjede, a ministar obrane Japana je prošle godine izjavio kako je Kina prethodne godine “unilateralno eskalirala” svoje vojne aktivnosti.

Peking ustrajava da su sve aktivnosti kineske vojske samoobrambene.

VIDEO- Sistem HIMARS u dejstvu:

Unatoč povećanom vojnom rivalstvu, SAD i Kina su međusobno najveći trgovinski partneri, a Kina i Japan su najveći nositelji američkog državnog duga.

Sam Japan ovdje malo toga može reći. Otok Okinawa, okupiran od strane Sjedinjenih Država nakon Drugog svjetskog rata i predan Japanu 1972. godine, smatra se strateškom američkom vojnom bazom u Aziji, posebno zbog blizine obala istočne i južne Kine, područja gdje Washington želi zadržati vojnu nazočnost, ali i premoć.

Japanski list Sankei Shimbu ističe da je glavni cilj raspoređivanja američkih raketa na Okinawi “suprotstavljanje Kini”, koja u sadašnjim uvjetima može ploviti u blizini nekih japanskih otoka bez ulaska u područje koje pokrivaju japanski sustavi obrane.

Stanovnici otoka Okinawe su proteklih godina organizirali brojne  prosvjede protiv prisutnosti američkih vojnih baza. Unatoč tome što predstavlja samo 0,6% japanskog nacionalnog teritorija, Okinawa je dom za otprilike polovicu od 50 000 američkih vojnika raspoređenih u “zemlji izlazećeg sunca”.

 

Kina je najveća briga za SAD – Ekonomski div je odlučio biti globalna vojna sila

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
mmne
Gost
mmne

japan i nemacka su dve najmizernije kolonije na svetu

Bumbum
Gost
Bumbum

I takvi su najjace ekonomije svijeta, a sta bi bilo da nisu kolonije

eu kolonija
Gost
eu kolonija

obezbijeđenjem kineskog izlaza na otvoreno more tj. neometanog prolaza prema pacifiku amerikanci će se morati povući na pričuvne položaje a to će značiti I lošiju geostrategijsku poziciju amerike u odnosu na kinu. sa ovim kapacitetima amerikanci se ne mogu oduprijeti kini a u slučaju gubitka pozicije morat će povećati kapacitete za deset puta da bi bili približno sadašnjoj geostrategijskoj poziciji. zbog toga je toliko važno kinesko more za amerikance ali dugoročno gledano to će postati za njih samo pusti san

Šok
Gost
Šok

ovo je sitno i beznačajno više kao mahanje zastavom. prave stvari se namještaju u koreji.

Ante
Gost
Ante

Amerikanci uvijek rado priskaču upomoć ” svojim saveznicima ” kada im treba prodati oružje vrijedno milijarde dolara.

ime
Gost
ime

Ovi ameri u stvari vladari amerike par familija nema drugog zadovoljstva u zivotu od sirenja straha i panike po svijetu. Samo proizvodnja prokletog oruzja i uzasa. Gradite civilizaciju, humanu buducnost, letove na druge planete ne ovaj zaklat ubit mentalitet. Novac se moze zgrtati i na humane projekte visoke tehnologije ne samo usrano oruzje prodavati budaletinama po kolonijama.
Prestrasno da americki porezni obveznici trpe pljacku novca

Perica
Gost
Perica

Zapitaš li se ikad šta bi bilo da oni ne raspoređuju oružja po svetu?

kardinale
Gost
kardinale

Mogu im kurde poslati iz Sirije sa onim pustim toyotama koji su freak reklama a kurdi ionako sada vise nemaju sta raditi tamo. Jadni japanci sto trpe…
Pa mogu vozati toyote sa mitraljezima na krovu…

shah
Gost
shah

bolje da ratuju tamo nego tu.

Bumbum
Gost
Bumbum

Shah, zbljuv na komentar

Zvrk
Gost
Zvrk

iskoristiše japanci boravak jenkija na okinavi. nije ni čudo da je ondje popularan seks-turizam ili prodaja opijata. a čini se da je to ugodno mjesto za druženje jakuza i trijada.

rodoljub
Gost
rodoljub

Kina bi trebala postaviti rakete na Long Island-u , da bi se suprotstavila Americi.

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Okini na Okinawi..

Perica
Gost
Perica

Kome li će Mexiko dozvoliti isto…pitam se?

Komunisticka republika Dalmacija
Gost
Komunisticka republika Dalmacija

Živila narodna republika Kina, smrt americkom imperijalizmu sloboda narodu!

Klump
Gost
Klump

Kako pokazuje da hoču satanisti -usranci na KINU,a lucifarjanci- britanci i eu vazali na RUSIJU.Sveje isto sranje nesmije se promjeniti ništa-sve mora biti u strahu ili u paniki ,nego u uobečanju KRista .Volite se među sobom ,kao sam vas ,JA voljeo.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Dosta zbunjujuce,
Pravi se rat vodu za kontrolu vremena,
Prostor je odavno kapitulirao.

Planeta je postala velika kao jabuka
Nove ratove ako ih bude,vodice se epruvetama iz
Labaratorija,ili robot vojnicima velicine ose muhe ili strsljena.

Stari nacin ratovanja je out

jupiter
Gost
jupiter

sve dok nekom ne prekipi i ne pritisne dugme….odose bube, ose i epruvete……Avangard?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Pritisnuti dugme znači povući oroz na pištolju uperenom u vlastiti sljepočnicu!?!

Bumbum
Gost
Bumbum

Naravno, ali bubama se ne trose trilijuni dolara nego prijektilima…zapravo bivijest bila gdje nisu postavili projektile

Weteran
Gost
Weteran

Veliki sam protivnik Gospodara Novca!
Ali, ….
“Kina d.o.o.” treba konstantno da bude u bukagijama.

I na kvačilu!

Trubadur
Gost
Trubadur

Pa opšte je poznato, da Kina širom svijeta razbacuje svoj kapitalistički komunizam sa ognjem i mačem, za razliku od zapadnih demokrata, koji se u glavnom drže samo za sebe…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik