Poljski Radio: Rusija je Kalinjingrad opet pretvorila u nepotopivi nosač zrakoplova

SU-27
109 komentara

Nakon što je kao odgovor na gomilanje NATO snaga na Baltiku i postavljanje proturaketnog štita s defanzivno-ofenzivnim lanserima Mk41 VLS u Poljskoj Rusija rasporedila pojačanja i taktičke sustave Iskander u regiji Kalinjingrad, Varšava upozorava kako se Rusija se vraća retorici Hladnog rata, jer ponovno sustavno i dosljedno naoružava svoju baltičku eksklavu iz koje je strateške snage uklonila nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Kalinjingrad je opet postao ruski nepotopivi nosač zrakoplova, kaže u intervjuu za Poljski Radio Anna Maria Dyner, stručnjakinja poljskog Instituta za međunarodne poslove.

U posljednjih nekoliko dana su ruski mediji potvrdili premještanje tenkovske pukovnije u Kalinjingradsku regiju, gdje će se njihov broj povećati s 40 na 130, piše Poljski Radio.

“Rusija povećava svoj tenkovski kontingent u Kalinjingradskoj regiji. Tijekom sovjetskih vremena se tamo nalazila jedna tenkovska divizija. Zatim je dugo vremena regija bila razoružana, a sada se ponovno naoružava “, rekla je Anna Maria Dyner, stručnjakinja poljskog Instituta za međunarodne poslove.

“Politička analitičarka dodaje da će u regiju Kalinjingrada ući ili nadograđeni tenkovi T-72 ili T-90. No, iako su to moderni tenkovi, nisu ni inferiorni u odnosu na najnovije Leoparde”, rekla je Anna Maria Dyner.

Tenk T-90
Tenk T-90

Međutim, to je samo dio složenih akcija Rusije u Kalinjingradu. Ako uzmemo u obzir mogućnost postavljanja raketnih sustava srednjeg dometa, uključujući one sposobne za nošenje nuklearnih bojevih glava, jasno se vidi da se razina sigurnosti u Europi radikalno može promijeniti, pojašnjava Maria Dyner.

Analitičarka poljskog Instituta za međunarodne odnose također je podsjetila da Rusija sustavno i dosljedno naoružava Kalinjingradsku regiju. Tijekom godina je opremila Kalinjingrad obalnim obrambenim sustavima Bal i Bastion, raketnim sustavima Iskander, kao i sustavom protuzračne obrane S-400. Štoviše, prije godinu dana je tamo nastavljeno raspoređivanje zrakoplovne pukovnije od 36 aviona, uglavnom moderniziranih Su-27.

“Stoga su riječi koje Kalinjingrad opisuju kao nepotopivi nosač zrakoplova Rusije opet aktualne”, naglasila je.

Na Kalinjingrad se uvijek gledalo kao na strateški važno područje, jer od tamo Rusija ima priliku utjecati na sve baltičke i skandinavske zemlje, djelomično i na Njemačku i Poljsku. Rusiji daje veliku prednost na Baltičkom moru, štiti pristup Sankt Peterburgu ili Finskom zaljevu.

SU-27 - u zraku
FOTO: ruski SU-27

Analitičarka je primijetila da je Rusija posljednjih godina snažno ojačala cijelu Zapadnu vojnu oblast i regiju Kalinjingrad. Ovo je najnapredniji okrug, koji Rusiji daje priliku za obavljanje kopnenih operacija protiv Poljske i Litve, tvrdi Maria Dyner.

Sredinom siječnja je objavljeno da je raketni brod “Karakurt” pridružen Baltičkoj floti, čiji će se dio nalaziti u Baltijsku. Prema izvješćima medija, “Karakurt” je nedavno testirao krstareći projekti Kalibar i protubrodski projektil Oniks. Ruski mediji su izvijestili da projektili Kalibar mogu dosegnuti ciljeve na udaljenosti većoj od 2500 km i teško ih je otkriti proturaketnom obranom, dok se projektili Oniks koriste za uništavanje morskih ciljeva, između ostalog i za teška granatiranja.

“Domet od 2500 km uvelike mijenja stratešku situaciju u regiji. Ovdje govorimo ne samo o sustavu Kalibar, već i sustavima Iskander, jer, prema mišljenju stručnjaka, projektili sustava Iskander-K mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama, što bi u potpunosti promijenilo situaciju u regiji ”, rekla je Maria Dyner.

“Ne bez razloga NATO dugi niz godina govori o zaštiti tzv. Suwalskog prolaza,  najkraćeg puta povezivanja teritorija Bjelorusije s Kalinjingradskom regijom“, objasnila je.

“Rusija jača vojni arsenal s razlogom. On bi teoretski trebao odvratiti bilo koju prijetnju, ali Moskva u praksi pokazuje da ima i veliki ofenzivni potencijal”, dodala je.

“Ne radi se ne samo o oružju. Rusija se vraća retorici Hladnog rata”, uvjerena je Anna Maria Dyner.

Polskie Radio24

Iskander-KKalibarMk41sistem Balsistem BastionSu-27
Pretplatiti se
Obavijesti o
109 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonarola
5 godine prije

Poljaci se sad čude *kao pura dreku*

Sir Oliver
5 godine prije

Damit poceli rasporedivat Rakete Po Rumuniji,Poljskoj i das placete.Strava.

Ludilo
5 godine prije

Budaletine ljubite Putina da ovo radite Kimu raketmanu vec bi letjeli ka peceni cevapi vi i te budaletine sta provociraju medvjeda

Siniša
5 godine prije

Ima tu nešto meni ne jasno, jedno odstupanje u postSovjetskoj Ruskoj istoriji….gledano hronološki svi su do dolazka Putina bili luzeri i izdajnici, Rusija devastirana, milioni Rusa ostali van Rusije, sukobi na granicama Rusije ali i unutar same Rusije ali opet se neko uman našao da Kaljinjingarad ostavi u Rusiji, neko uman ko je smirivao sve postSovjetske sukobe, neko uman ko je doveo Putina i ko je kanalisao pozitivan pomak u Rusiji i sačuva Rusiju od devastacije.

cogo
5 godine prije

pa ko je poceo sa panikom od rusa ,,sada su uzvratili i jos veča panika ,,a poljaci kao poljaci ,americki guzičari ,,barem si ma toplom kad nemaju ruski plin ,,sad se griju u guzicama USrA političara ..pa kad jim legne neka ,,samo da su sretni ,,pa neka jedu svoje cuveno meso , prijatno ,,

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Sve je to virenje preko ograde i gledanje sto je u susjednom dvoristu a ne niti pogleda sto je u vlastitom dvoristu.
Stvarno su ti Rusi neki zlocesti narod, nakon toliko na gotovs cijevi uperenih prema Rusiji, sada se ova Maria Dyner cudi kao vrana dreku da su Rusi barem djelomicno uspostavili nekakv sustav odbrane i nekakvu barem prividnu ravnotezu na jednom dijelu svoga teritorija.

eu kolonija
5 godine prije

“analitičarka” nije dala odgovor na pitanje “zbog čega rusija to radi?” već iznosi paušalne zaključke. puno je ovih think thank “analitičara” u europi financiranih od strane američkog vojno-industrijskog lobija

Ivan
5 godine prije

Koje ruganje sa zdravim razumom! NATO i SAD su se ima 10 godina vratile Hladnom ratu ne “retorici”.

šeronja
5 godine prije

Tražili ste? Gledajte!

shumadinac
5 godine prije

Ovo je negativan razvoj događaja. Rusija je mimo svoje volje prisiljena na militarizaciju i trku u naoružanju, odvija se ekalacija na njenim granicama, raste pretnja, sve je to vezano i sa njenom ekonomijom i ekonomijom evropskih poslovnih partnera…
Ovde SAD poentira.

Amater
5 godine prije

Poljaci se čudom Čude … što su očekivali , da će ih rusi pohvaliti što prete i uvlaće NATO na Ruske granice … nisu ništa naućili iz povjesti …koliko ih još puta treba pregaziti da shvate kako prolazi onaj ko sa vragom tikve sadi …

maxHr
5 godine prije

Poljaci kroz povjest nemaju bas ljepih uspomena na Ruse. Ameri su taj strah ljepo iskoristili na stetu Poljske a i same EU. Tako da u nekoj analizi treba uzeti i taj povjesni kontekst odnosa Poljaka i Rusa

Riddick
5 godine prije

Znate vi odlicno da Rusi nece prvi napasti, a vi isto necete napasti Ruse (jer nemate s čim), zato hajde malo da plasimo narod da bi imali podrsku naroda za sankcije i diplomatsko pogorsanje odnosa , jer pošto ne možemo da pobedimo Ruse, hajde bar da održavamo pritisak na njih, samo ne smemo priznati neke nove realnosti i tendencije u regionu, zbog kukavičluka, korumpiranosti i ličnih interesa poljskih političara i tajkuna…

Brave new world
5 godine prije

Naručiš 10ak miljardi dolara “defenzivnog” raketnog sustava, pa onda kukaš o militariza iji protivnika kojeg si sam stavio u kategoriju protivnika. Isto tako se sjetiš da ti je taj protivnik sasvojom eksklavom i iza leđa pa sad neznaš što bi od muke.
Jel ova poljska mudrica ikada igrala društvenu igru rizik? Predlažem da poljaci simbolicni dio vojnog proracuna preusmjere u nabavu igre Rizik i da igraju svaki dan pa možda dođu do ispravnih teorija, a ne da bacaju pare na lupetanja ovakvih kokoši sa analitičkih instituta. Ona raspravlja o moderniziranom t72 i t90 s jedne strane i leopardu s druge-o crna zemljo otvori se!

Zvrk
5 godine prije

Kalinjingrad – poviestno rusko ozemlje.

Miki maus
5 godine prije

Vidi se da ova ” analiticarka” kuzi naoruzanje izjavom da T-90 nije bas moderan tenk, ali bi se mozda ipak mogao nositi sa Leopardima nove generacije( vjerojatno misli na Leopard 3 i 4). T-90 ga pojede za dorucak, dovoljno je pogledati performanse oba tenka, brzinu, tezinu, pokretljivost, a iznad svega siluetu, jasno i oklopnu zastitu i nisanske sustave. Vjerajatno su tako mislili i prije 80- ak godina za Tiger u poredjenju sa T-34.

Serjoza
5 godine prije

Kad im ne mogu ništa onda se bace u zanosan lavež…

alfa33
5 godine prije

Je, moj tata je JAČI od tvog, i ima VEĆEG od tvog…….i može DUŽE…. od tvog,ne naoružavaju se političari da bi branili svoj narod,nego da bi branili sebe i svoje interese a mi ostali (čitaj) pješadija,ginemo za tuđe interese…..a ionako sad će uskoro konferencija o sigurnosti(tako nekako) u stvari to je skup najvećih dilera oružjem da se dogovore o podjeli dobiti,i usput dogovore nove poslove…..a mi i dalje pušimo da nismo sigurni od nekog i nečeg,a jedina opasnost su političari…..

Emiliano Zapata
5 godine prije

Tkzv. Elite koje upravljaju politicarima, u svim zemljama podjednako plase narod susjedima kako bi ovi sutjeli i radili za poreze, zaduzivali praunuke i povremeno ginuli sve s ciljem da ne razmisljaju kako su obicni robovi…

Satir und wasser
5 godine prije

Samo umorni zivotom mogu se zaje…ati sa ovima. https://youtu.be/bIreaM3XV4M

ad astra
5 godine prije

Vojne igre su vrlo skupe. Da li Rusija može parirati zapadnom svijetu koji je ekonomski znatno jači od nje? Vojno sučeljavanje, mirnodopsko ili ratno, znači korištenje resursa. U srazu s zapadom, Rusija je inferiorna i jedino nuklearno naoružanje može održavati balans snaga. Sve ostalo su priče za zabavljenje širokih masa koje se hrane unaprijed definiranom netrpeljivošću prema nekoj od strana. Glorificirat ili zastrašivat bilo koju stranu nekakvim pomakom konvencionalnog naoružanja, je “passe”. Bilo pa prošlo u nekim davnim vremenima. Gledajući ekonomske pokazatelje ruskog gospodarstva, može se zaključiti da bi se trebali više posvetiti oporaku gospodarstva do li “pokazivanju mišića”. Šteta, tako velika, bogata i lijepa država ne može pronaći pravi put ka boljem životu.

fbslo
5 godine prije

Poljaci u največoj mjeri svoju sudbinu vode sami..
I loše im to ide.

Plati Nato, kupuj skupa i prosječna USA oružja, slušaj, podređivaj unutrašnjo politiku, sve blago, dobre firme, resourse Poljske na trg, provociraj susjede, make fake news,.
Bit češ unapređen, dobiješ čin Kanonfutera…

Zadranin
5 godine prije

Anna Maria Dyner.. poljska “ljepotica”.

Uf, čekaj čekaj.. upravo sam je proguglao.. i, ispravak prijašnjeg netočnog navoda:

Anna Maria Dyner.. ružna ka smežurani poljski ***ac. ?

Pljuc!

Domba
5 godine prije

Ja nemogu vjerovat koliko su pojedine zemlje vise dosadne s time kako ce ih Rusija napasti…pa nije Rus toliko glup da bi ulazio u neki rat kad znaju da bi to onda znacio totalni rat….a mislim da to nikome nije u interesu.Ako neko uporno izaziva sukobe u zemljama to su Ameri…..pa Rusu vise dopizdilo.

Perun
5 godine prije

Hypersonic. Anna Maria Dyner, “stručnjakinja” poljskog Instituta za međunarodne poslove očito ima selektivno pamćenje. Rusija se NE VRAĆA politici hladnog rata, nego ODGOVARA na politiku hladnog rata USA, NATO i Poljske joj države, koja već cijelu deceniju gomila vojnu tehniku i naoružanje svih vrsta na samoj ruskoj granici. Možda je očekivala da će Rusi u području Kalinjingrada umjesto raketa, vojnih baza i vojnih zračnih luka posadit cvijeće i raširenih ruku čekat da ih NATO “oslobodi”? Moje osobno mišljenje je da Putin neće zagrist u prekomjerno naoružavanje, već su se dovoljno naoružali, nego će nenanadno, kad procijeni da treba, pokazat nešto od novog naoružanja u akciji. Taj “show” bi trebao ohladit i nato i USA i sve koji imaju pretenzija za osvajanjem i oružanim zastrašivanjem. Rusi imaju AVANGARD. Hypersonic. I nećemo još dugo čekati da vidimo kako radi. Nitko, ni USA ni Kina nemaju takvo oružje, niko nema nikakav obranbeni mehanizam… Čitaj više »

Abcnormalan
5 godine prije

Rusi samo rasporedjuju snage koje imaju, a poljska kvislinska tvorevina ce potrositi milijarde zbog nepostojece prijetnje. Samo neka trose umjesto da trose na pametne stvari. Ova utrka u naouruzanju ima pobjednika vec sada.

bobo
5 godine prije

Rusofobija je veliki biznis a političari skupljaju poene za proseravanje protiv Rusa.

Fatih
5 godine prije

KAS NECES DA POSTUJES KOMSIJU ONDA ZIVI U STRAHU.JA SE NADAN DA CE VOJNICI CRNE GORE, SLOVENIJE, HRVATSKE I DRUGI CLANICA NATO POKUSATI KOLIKO TOLIKO DA IM POMOGNU DA SAVLADAJU STRAH I PANIKU!!

proxy1969
5 godine prije

Naj crnja kletva Poljacima: “da’ Bog da te Njemac okupirao, a Rus oslobađao….” 🙂

giordano bruno
5 godine prije

Pogledaj na internetu: FANTASTIC Russian Mikoyan MiG-29 FORMATION PAIR/DUO with OVT VECTORED THRUST Demo
i
SPECTACULAR Soviet Mikoyan MiG-29 OVT VECTORED THRUST Demo

Nestrpljivi
5 godine prije

Ma zapad mrzi rusiju zbog njihovih resursa… I sve se odvija pod palicom amerike i šupkouvlačećeg brata GB-a….bio sam mali klinjo kad sam na vijestima gledao kako se NATO neće širiti na istok i kunuli se time ako SSSR raspusti varšavski pakt…bla bla blaaa.. Jebote kolko samo košta ta ratna mašinerija..od gotovih ratnih igračaka skupa sa edukacijom,logistikom i rezervnim djelovima…a medijski im treba “neprijatelj”…a sve u svemu se radi o bitkama za resurse/potrošaće po političko medijskoj špranci…..rusi su opako uložili u plinovode prema njemačkoj čijem jakom gospodarstvu to izmeđuostalog i treba…i normalno da se između ostalog i boje da im ne propadne ulog…i ja bi se bojao i uložio u takav oprez da sam im u koži….no bitno je da kontrolirani mediji kakaju po rusima kao opasnoj babarogi….i nikad nece ni prestat.. Kad im vec toliko jebeno smeta..nek ju nato pakt ukrade i rijesili su problem trzista i resursa….samo…mislim da… Čitaj više »

Pa znate me, zar ne
5 godine prije

Strategija je uvijek ostala ista. Utrka u naoružanju služi za ekonomsko iscrpljivanje država koje su cilj svjetskih predatora. Ekonomski rat podržan je radom tajnih službi, medijima, nevladinim organizacijama, tajnim društvima i kupovanjem lokalnih izdajnika. Kada je zemlja ekonomski iscrpljena, udari se blokada, nastaju unutarnji nemiri i tada je lako pokrenuti “borbu za demokraciju” sa svim alatima koji stoje na raspolaganju. Vidi zadnji primjer – Venezuelu. Jednakim alatima napada se i Rusija koju tjeraju u neprirodni savez s Kinom, tako da se sada Rusija nalazi između 2 zla.

Jurišić maja
5 godine prije

šta su tražili to su dobili moraju se naviknuti na ruske rakete i nuklearne glave a šta su si mislili da in je putin glupi gorbačov

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI