Biti američki vazal: Okinava glasala protiv američke baze – Tokio ignorira referendum

Japan SAD vojska zastava
25 komentara

Prema rezultatima referenduma održanog u Okinawi, 72% lokalnog stanovništva se protivi izgradnji nove američke baze na otoku gdje se planira prebaciti baze Futenma, piše The Washington Post, koji u lokalnom stanovništvu primjećuje veliki osjećaj nezadovoljstva zbog američke vojne nazočnosti.

Birači u japanskoj prefekturi Okinava su se na referendumu snažno izjasnili protiv izgradnje nove američke vojne baze na otoku, piše The Washington Post i dodaje kako će to biti nova glavobolja i za središnju vladu i za američke snage u Japanu.

Otok Okinava je najveća američka baza u azijsko-pacifičkoj regiji u kojoj živi oko 54 000 vojnika. Američke snage kažu kako je njihova nazočnost na otoku ključna ne samo za obranu Japana, nego i za održavanje mira u regiji.

Ali stanovnici Okinave tvrde da njihov mali otok nepravedno snosi teret američke vojne nazočnosti u Japanu, a ove nedjelje su na referendumu pokazali što misle o tom pitanju.

Prema referendumu, 72,2% birača je odbacilo ideju izgradnje američke baze u Henokou na sjeveru Okinave. Odaziv na referendum je bio 52%.

U početku se izgradnja baze i zračne luke u Henoku smatrala načinom da se ohrabri javnost Okinave, budući da je svrha ove inicijative premjestiti bazu Futenma na manje gusto naseljeni dio otoka.

Međutim, protivnici ovih planova tvrde da nije dovoljno samo zatvoriti bazu Futemme i prebaciti je na Henoko, već općenito smanjiti broj američkih vojnih objekata na otoku.

Ekolozi se žale da će izgradnja baze u Henoku dovesti do uništenja koraljnih grebena i morskih staništa, navodi The Washington Post.

Kako navodi list, rezultati referenduma nisu obvezujući, ali prema riječima guvernera Okinave, Dannya Tamakija, oni su izuzetno važni.

Guverner Tamaki je već pozvao središnje vlasti da preispitaju svoj stav o premještanju američke baze u Henoko.

Abe ignorira referendum i nastavlja braniti američku bazu na Okinavi

americka baza Futenma
FOTO: Americka baza “Futenma”

Japan će nastaviti s planom premještanja američke vojne baze na Okinavi, unatoč protivljenju stanovnika te prefekture.

“Ne možemo izbjeći potrebu za premještanjem Futenme, za koju se kaže da je najopasnija baza na svijetu”, izjavio je danas japanski premijer Shinzo Abe, ignorirajući rezultate referenduma održanog u nedjelju.

Međutim, japanski premijer kaže da će “ozbiljno” uzeti u obzir glasove referenduma i da će učiniti “sve što je moguće za Okinavu”.

Abe podsjeća da se mora pridržavati sporazuma kojeg su Tokio i Washington potpisali 1996. godine, kako bi premjestili zračnu bazu okruženu školama, bolnicama i trgovinama u manje naseljeno područje na sjevernom dijelu otoka.

Bilo je i nekoliko incidenata vezanih za bazu Futenme, kao što je pad helikoptera na sveučilišni kampus 2004. godine i grupno silovanje kojeg je 1996. od američkih vojnika pretrpjela jedna japanska učenica. Ove epizode, ali ne samo, uvelike su pridonijele općem otporu američkoj vojsci u Okinavi.

“Želimo da stanovnici Okinave shvate da preseljenju nije samo cilj izgradnja nove baze u Henoku , već i prijenos funkcija zračne baze Futenma”, rekao je Shinzo Abe.

Sa svoje strane, guverner Okinave, Denny Tamaki poziva središnju vladu da razgovara s otočanima “kako bi se riješio temeljni problem, a to je zatvoriti i iz zemlje ukloniti američku bazu Futenma što je prije moguće”.

Steven Reed, bivši profesor na Sveučilištu Chuo, izjavio je kako je malo vjerojatno da će ishod referenduma promijeniti stav središnje vlade.

“Ovdje nije riječ o politici lokalne uprave. To je pitanje vanjske politike, a dogovor je već postignut”, kaže profesor Steven Reed.

Denny TamakiFutenma bazaOkinavaVojska Japana
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hmmm da
5 godine prije

Tužno, jako tužno za taj ponosni narod.

eu kolonija
5 godine prije

nije bitno što je tokio protiv I što će ostati baza već je bitno da će narod japana jednog dana se početi osjećati skučeno, robovski sa osjećajem da su za njihove probleme krivi amerikanci a to rađa frustraciju I bijes a protiv toga neeće ni tokio moći ništa

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Ponosan,radisan,kulturan,napredan….i sta sve ne pozitivno ali dzaba okupator je mocan i spreman na sve pa i spreman je da japan i japance pobije u tili cas i jos taj zlocin da opravda.Da je to tako znaju to japanci veoma dobro …poput npr, 2 bacene atomke a rat bio zavrsen i do dana danasnjega zlotvori nezele da izuste ni izvinite za te atomke.Japanci ce ostati pod okupacijom dok je god takve amerike.Ima resenje ali samo uz saradnju Rusije,Kine,Indije …i ostalih slobodnih naroda.

jezevakucica
5 godine prije

Danny protiv Donalda.
Tamaki protiv Trumpa
Kako god okreneš,D.T.pobjeđuje ,dok ne dođe V.V.P.?

Emiliano Zapata
5 godine prije

Tko jos ista pita narod? U vecini drzava svijeta sjede lutke na celu vlasti koje je istina odabrao taj isti narod (izmedu mnogih drugih lutaka), a te lutke sluze onima iznad sebe, nikada tome narodu!

Dečko sa ulice
5 godine prije

Ista stvar sa LNG terminalom na Krku.
Lokalna zajednica ne želi terminal, vlada se pravi gluha,pod kontrolom US,
projekt ide dalje.

Zvrk
5 godine prije

Velik je tamo biznis koji rade prije svih jakuze…prostitucija i prodaja alkohola nadasve cvjetaju.

alfa33
5 godine prije

Treba samo pitati kineze,koreance,filipince… Ne vidim da baš plačete što švabe imaju amere u svom dvorištu….na žalost u svakom ratu najviše stradaju civili,i ja sam protiv nuklearnog oružja,ali da je japan imao atomsku prije amera,nije pitanje bili upotrijebili nego koliko bi ih bacili…..a da nisu radili drugima sranja nebi ih sad imali,i još nešto,nemaju kolektivnu svijest što se događalo za vrijeme rata,za njih je jedino loše što su izgubili taj rat. I oni su najveće žrtve u svemu tome….kad prođu katarzu kao i njemačka neka onda pričaju o nekim stvarima…

Majk Majers
5 godine prije

Čast je u Japanu, otišla sa zadnjim samurajem! Baš ka i u nas od doba austrougarske

kardinale
5 godine prije

Demokracija je samo kada glasujes za americke interese. Sve drugo je nedemokratsko ponasanje koje se sredi “humanitarnom” posiljkom u obliku velikog dima na nebu. Toliko o demoNkraciji. Pardon demokraciji.
Bankstersi pisu povijest svijeta. Vrijeme Kennedya i Ford mustanga 1964 je bilo lijepo a onda pocne pakao Vietnama i dalja proljeca tj sumrak civilizacije.
Svako dobro svijete dragi. Zivila diplomacija i mir na planeti.

alan ford
5 godine prije

Pade mi na pamet onaj film “Karate Kid” iz 80-ih godina. U tom filmu, tinejdžer, koji živi sa svojom samohranom majkom, ima probleme u školi, jer ga stalno malteriraju i tuku trojica bahatih školskih drugova, koji su iz imućnih obitelji iz viših slojeva. Taj tinejdžer se sprijatelji sa susjedom, starim Japancem, koji je udovac i živi sam. Taj Japanac, “mister Miyagi”, ovog tinejdžera uči karate i istočnjačke mudrosti i onda dečko kasnije na turniru pobjedi ove nadmene školske drugove i naravno i osvoji lijepu curu, koja je također iz viših građanskih slojeva. Sve lijepo, američki, holivudski sladunjavo. A ovaj lik “mr Miyagi”, u filmu je prikazan, kao “pošteni Japanac”, sjećam se da je malom pričao da je sa Okinawe, i da je bio američki vojnik…Dakle “pošteni Japanac”. Nema veze što je SAD 1946. napravio golemi ratni zločin, bacanjem atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki. I što su za vrijeme rata… Čitaj više »

b,o,g,
5 godine prije

Prvo,pozdrav svima.Danas sam otkrio ovaj portal i oduševlen sam kako člancima tako i komentarima.Zanimljiva ekipa.Pa da krenemo.Puno vas napada amere a japancima nabraja samo vrline.Da li su atomske bombe bile potrebne?Jesu.Rat je završen u trenu.Spašeno je puno života,kako izbjegavanjem iskrcavanja tako kao opomenom pred buduće sukobe.Sad su svi znali šta ih čeka.Japanci jesu uljudni,vrijedni,ponosni i sve što kažete.Ali su isto tako narod koji je počinio najveća zvjerstva u 2.svj. ratu!Puno više zla nego što su učinile 2 bombe.Iskrcavanje bi odnelo puno više života.Poslije Pearl H,japanci su “zaslužili” američke baze.Japan u svom oporavku puno duguje SAD.Ne čudi me odluka premijera i državnog vrha da ignorira referendum.Kad imaš ovakvu Kinu u susjedstvu,Sjevernu Koreju i Rusiju koji se sutra mogu probuditi,dobro je imati amere na svojoj strani.Jer nikog drugog neće imati ako ih otjeraju.A svjesni su da sami ne mogu ništa…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI