”U ime mira” Japan mijenja ustav i želi jaku snažnu vojsku

Vojska, Japan, vojna sila
30 komentara

Japanski premijer Shinzo Abe je uvjerljivo pobijedio na općim izborima, koje je, predvidjevši rezultate, lukavo održao prijevremeno. Pobjedu je također odnio zahvaljujući nedosljednosti svojih protivnika. Sada ima dovoljno zastupnika kako bi ostvario svoj san, promjenu Ustava i ukidanje klauzule o opredijeljenosti zemlje za mir, koja je od Drugog svjetskog rata Japan sprječavala da uspostavi vlastitu i jaku nacionalnu vojsku.

Unatoč jasnoj pobjedi, Shinzo Abe nema apsolutnu većinu potrebnu za ustavne promjene i potrebna mu je podrška nekih od stranaka u parlamentu.

No, ona već postoji. Na izbore je izašla i ”Stranka nade”, koju je utemeljila bivša ministrica obrane Yuriko Koike, aktualna guvernerka Tokija.

Koike odavno traži ovu reformu i neće propustiti realizirati svoja obećanja. Oni će biti ključna tema u pregovorima o sastavljanju nove vlade, ali oko tog pitanja sa strankom premijera Abea vlada konsenzus.

Dakle, Japan može započeti utrku u naoružanju, koja će sigurno izgledati više nego impresivno. Utrka se pravda prijetnjom iz Sjeverne Koreje, koja je retoričkim prijetnjama Japanu zapravo pomogla Abeovoj stranci da uvjerljivo pobjedi na izborima.

Premijer je neprestano igrao na strah među Japancima od naglih postupaka Pjongjanga i sada se priprema ispuniti izborno obećanje.

S druge strane, Yuriko Koike se pita ”kako ne razumije čemu tolika neopravdana i lažna uzbuna u onih koji u ovoj ustavnoj reformi vide povratak japanskom militarizmu”?

Prema riječima guvernerke Tokija, ”ponovno naoružavanje Japana bi se provodilo u okviru saveza kojem je cilj osigurati mir na Dalekom istoku”.

”Ovo resetiranje će jamčiti veću stratešku ravnotežu u regiji i dovesti do toga da velike azijske sile Kina, Indija i Japan sa Sjedinjenim Državama postignu takvu suradnju koja Europi jamči mir gotovo jedno stoljeće”, rekla je Yuriko Koike.

Ova ”optimistična” vizija guvernerke Tokija uključuje Sjedinjene Američke Države, ali isključuje Rusiju, koja također jača svoju vojnu prisutnost u regiji.

Ne treba posebno naglašavati da će novi japanski kurs potaknuti na utrku u naoružanju u regiji, koja je ionako prepuna impresivnih količina i vrsta naoružanja.

Ovaj potencijalni savez, koji će jamčiti mir, uključuje Kinu, iako je ključna uloga Tokija ograničavanje kineske ekspanzije. Japan vjeruje kako će, ako se bolje naoruža, još bolje provoditi ovu zadaću.

Osim toga, Peking i Tokijo imaju napete odnose zbog teritorijalnih sporova u  Južnom kineskom moru, koje Kina smatra svojim vitalno važnim područjem i ne prihvaća nikakve druge tvrdnje. Polemike se posebno tiču ​​sudbine nekih otoka i vjerojatno će se razina sukoba povećati.

Konačno, tu je Sjeverna Koreja, izvor zabrinutosti za cijeli svijet, ali mnogo više za Južnu Koreju i Japan, zemljama kojima u slučaju nepredvidivog poteza Kim Jong-una prijete katastrofalna iznenađenja.

Ukratko, izjave bivše ministrice obrane Yuriko Koike zrače pretjeranim optimizmom, jer je nemoguće, bolje rečeno bizarno, da novo naoružavanje Japana može pomoći rješavanju sporova u regiji i pokrenuti proces pacifikacije Dalekog istoka.

Nova situacija će samo stvoriti izglede za katastrofalni sukob, veći nego ikad prije.

Shinzo AbeTokijoVojska Japana
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

– Naša nevolja je što se danas prošlost uvažava samo kod onih koji imaju atomsku bombu i kod ovih malih čija se elita bogati bezuslovno izvršavajući naredbe, pretvarajući se tako u Luciferove šegrte. A ja sve češćem gledam u nebo, pošto, kako rekoh, ono zna, i tiho, da me niko ne čuje, govorim: “O, bože, daj i meni jednu onako malu zgodnu bombicu da je strpam u džep i ne da je bacim nikome, ne daj bože, nego treba mi to, da vide dok viri iz džepa, a ja da se pravim lud. Kao, nije važno. Neka je nek stoji. Ne jede hleba”
Nemanja Kusturica alias Emir Kustiruca

bbbb
6 godine prije

Od kako su otišli samuraji u povjest od đaposa ništa. Tama ih zbomba nukleusima onda ih pridobije zbog pohlepe da prodaju što više sonija tojota kanona itd a ne kuže da će sve to završiti u prahu od kineskih nukleusa kao i Hirošima i Nagasaki. Koliko trebaš biti pokvaren i lud zbog vlastite ega, koristi i megalonije uništiti vlastiti narod i državu kao što radi ekipa sa i oko abea?!?!?

shumadinac
6 godine prije

Ma ne bi Japanci, oni su oduvek miroljubiv narod 😉 ali eto moraju.
A i Amerima odgovara da im ludi Kim ne doleti na raketi i počne da širi nuklearni komunizam…

fenix
6 godine prije

Nema ovo nekog smisla nemoze se Japan porediti danas sa Kinom. Kina je u svakom smislu daleko iznad odnosno postaje svjetska vele sila a Japan cak i da se naoruza uvijek ce biti u sjeni velike Kine. Ovo nije nista drugo do prodaja oruzija od strane pentagona i nastajanja nekih militarista u Japanu da pokusaju vratiti staru slavu Japana.

Proleter
6 godine prije

kolinda ce im poslati hrvatske migove servisirane u ukrajini a kamikaza imaju i sami dovoljno , nase kamikaze su vec na borbenom zadatku (istocni front).

Avrelij Droh
6 godine prije

To če sigurno podići tenzije u regiji. U članku se zaboravlja otvoreno pitanje Kurilskih otoka, koje je Rusija zauzela pre kraj II svetskog rata i Japan (USA) jih JAAAKOOO želi natrag – Kamčatka je veoma blizu

Crni žutokljunac
6 godine prije

Kad se svi naoružavaju,treba i Japan dodatno naoružati.To gura onaj koji gura i naoružavanje Evrope.Svo to naoružavanje je loš znak i nakraju bi moglo loše završiti za sve nas.

octopus
6 godine prije

“Japan će ratovati za mir”. To je otprilike kao da se kaže: “Japan će se jebati za nevinost”.

Proleter
6 godine prije

Bacio oko na mejnsrtim medije danas u rvackoj , kuka i motika GLEDE mobilizacije kako ovi danasnji domoljubi zbore po novo rvackom govoru ,(njegos se okrece u grobu na cetinju) vele pozvano 18000 tisuca(hiljada ) rezervista a rvacka ukinula sluzenje vojnog roka pred dvajst godina , kao da obnove znanje i vjestine u slucaja napada agresora sa istoka , pa sunce li vam kalajsano sto ne zaduzite te puske i skinete sa vlasti kvislinge , pa ovo vam je jedinstvena sansa , win win situacija .

dalmata
6 godine prije

Svabe su izazvale oba sv.rata.U “ime mira” su minjali ustav da opet mogu vojno ic u ratove van svoje drzave.I sad su glavni okupatori u NATO zlocinima po svitu.Naravno u “ime mira”.Sad i mali zuti lupaju u ratnje bubnjeve(kao okupirani protektorat USrA) i u “ime mira” opet in triba rat.Ovi put ka dobre sluge USrA.Raca(geni )je raca.Prije nestane sela nego obicaja

Bobi
6 godine prije

Saditi cvjeće, a ne gomilati oružje pa će biti mir.

neki tamo
6 godine prije

nema buke kada se saudijci naoružavaju, kada turska diže vojni proračun za navodno 40%. Japan jetakođer suverena država i njihova je stvar što i kako će. to što trgovačkim lobijima možda smeta ta činjenica je njihov,ne japanski problem.

Karantanac
6 godine prije

Japanski fašizam se vraća kući. Nadam se da Kina budno prati šta se događa i da će na vreme reagovati da genetskim fašistima polomi rogove da se krvava istorija ne bi ponovila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI