Poruka Sjeverne Koreje – Lansiranje moderniziranog projektila Hwasong-15

raketa Hwasong-15
27 komentara

Sjeverna Koreja je uspješno testirala novi tip interkontinentalne balističke rakete koja bi, navodno, mogla dosegnuti i najudaljenije dijelove Sjedinjenih Američkih Država.

Japanski premijer  Shinzo Abe je zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi razgovaralo o najnovijem lansiranju projektila Sjeverne Koreje koja neće odustati od programa razvoja ovih oružja i pokrenuti u diplomatske pregovore.

Sjevernokorejska nacionalna televizija tvrdi kako je Pyongyang uspio u svojoj misiji i da je Sjeverna Koreja postala jedna od nuklearnih zemalja.

Koreja

FOTO: Mobilni lanser balističkih rakta Sjeverne Koreje

Raketa Hwasong-15, za koju je ranije rečeno da je najsnažniji projektil, lansirana je u srijedu usred noći. Projektil je pao u japanske vode, no prilikom lansiranja dosegnuo je visinu od 4475 kilometara i pao 950 kilometara od lansirne rampe, što je prilično uznemirilo Sjedinjene Američke Države. Američki predsjednik Donald Trump je rekao kako je novo lansiranje projektila “situacija koju će SAD riješiti”.

“Najnovije lansiranje balističkog projektila od strane Sjeverne Koreje je pogoršalo odnose Pyongyanga sa Sjedinjenim Američkim Državama”, piše The Guardian, kao da su dvije zemlje uopće i imale ikakve odnose. Prema Washingtonu, program sjevernokorejskog projektila “je prijetnja svijetu, a osobito Americi”. Britanski list također naglašava “kolaps ruskih nada i napora u ublažavanju sjevernokorejske krize”.

Sjeverna Koreja je provela uspješan test projektila Hwasong-15, poboljšane verzije interkontinentalnog balističkog projektila lansiranog u srpnju ove godine, piše novinar The Guardiana Justin McCurry.

Prema riječima Pyongyanga, novi projektil može doseći bilo koju točku u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao što navodi autor, ovo je lansiranje, nakon gotovo dva mjeseca šutnje, ponovno pogoršalo krizu u regiji.

Vojska, Japan, vojna sila

FOTO: Ilustracija, japanska vojska

Japanski premijer Shinzo Abe je osudio Pyongyang i lansiranje projektila nazvao “neprihvatljivim”.

Nekoliko sati nakon lansiranja su Shinzo Abe i Donald Trump dogovorili jačanje obrane svojih zemalja.

“Nikad nećemo prihvatiti provokativne akcije Sjeverne Koreje”, izjavio je Abe, dodajući kako će međunarodna zajednica “vršiti maksimalni pritisak” na Pyongyang.

Prema američkom vojnom stručnjaku David Wrightu, domet sjevernokorejskog projektila je 13 tisuća kilometara. U tom slučaju Hwasong-15 može doseći Washington, zapadne obale Sjedinjenih Američkih Država, Europe i Australije.

Prema riječima američkog ministra obrane Jamesa Mattisa, Pyongyang namjerava “nastaviti razvoj balističkih projektila koji bi mogli predstavljati prijetnju bilo gdje u svijetu”.

“Program rakete Sjeverne Koreje ugrožava mir, a posebno Sjedinjene Američke Države”, naglasio je Mattis.

General James Mattis

FOTO: General James Mattis

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da će Washington “osigurati da tijekom njegovog predsjedavanja Sjeverna Koreja prekine razvijati raketni program”.

“Ovo je drukčija administracija od one koja je prije bila u Washingtonu. Nemojte nas podcjenjivati i ne izazivajte nas” , upozorio je Trump.

“Sjevernokorejska lansiranja projektila su također neuspjeh za Rusiju, koja je prethodno rekla da je pauza u testovima dokaz da je Sjeverna Koreja spremna na pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi The Guardian.

Na ruski plan za rješavanje krize Japan i SAD odgovorili sankcijama i prijetnjama

Dopisnik The Guardiana iz Japana, Justin McCurry, dovodi Rusiju u vezu s najnovijim lansiranjem nakon što je Moskva predstavila svoj plan za rješavanje krize na Korejskom poluotoku, kojeg Washington ionako nikada ne bi prihvatio.

Kim Jong-un - hitno naređenje

FOTO: Kim Jong-un

Rusija je prije dva dana, umjesto uzajamnih prijetnji, ponovno pozvala na dijalog između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje. Moskva je uz potporu Pekinga pripremila etapni plan osmišljen kako bi se riješio sjevernokorejski nuklearni problem, kojeg je na konferenciji održanoj u prije dva dana u Seulu još jednom detaljno objasnio zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov.

“Nažalost, na Korejskom poluotoku je moguć apokaliptični scenarij, ali se nadam da naši partneri, SAD i njegovi saveznici, imaju dovoljno zdravog razuma da se ovaj scenarij izbjegne”, naglasio je Morgulov u svom govoru.

Po njegovom mišljenju, Washington i Pyongyang moraju zaustaviti razmjenu prijetnji i prijeći na pregovore koji će olakšati provedbu plana Rusije.

Prva faza

Prvi korak bi trebao biti smanjenje vojne napetosti, odnosno doseći fazu poznata kao “dvostruko zamrzavanje”, navodi Morgulov.

“Siguran sam da je to moguće ako se Sjeverna Koreja odrekne nuklearnog programa i novih raketnih testova, ali na drugoj strani se moraju smanjiti opsegu i intenzitet vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje”, rekao je ruski diplomat.

Druga faza

Sljedeći korak bi bio uspostava izravnih pregovora, kako između Pyongyanga i Washingtona, tako i između Pyongyanga i Seula.

“Pyongyang je tijekom posljednja dva mjeseca pokazao suzdržljivost i nije proveo probna lansiranja od 15. rujna. Ako SAD i njegovi saveznici to poprate s odgovarajućim mjerama sa svoje strane, mogli bi se preseliti u drugu fazu našeg plana i započeti izravne pregovore između SAD-a i Sjeverne Koreje”, rekao je Morgulov.

“Ti pregovori bi bili usredotočeni na načela mirnog suživota. Siguran sam da bi sklapanje sporazuma o principima mirnog suživota uklonio uzajamnu netrpeljivost i nepovjerenje između SAD-a i Sjeverne Koreje”, rekao je ruski diplomat.

Morgulov je također naglasio “kako bi se u drugoj fazi provedbe plana mogao nastaviti međukorejski dijalog”.

“Znamo da su naši južnokorejski prijatelji spremni za to, a nadamo se da će na sjeveru također pokazati interes”, dodao je.

Treća faza

Nakon prve dvije faze bi se moglo prijeći na treću i pokrenuti multilateralne pregovore o stvaranju mehanizma za mir i sigurnost u sjeveroistoku Azije.

U tim pregovorima, dodao je zamjenik ruskog ministra, riješila bi se pitanja denuklearizacije Sjeverne Koreje i demilitarizacije regije u cjelini.

“Jasno je da bez toga nema smisla započinjati cijeli proces dijaloga”, zaključio je Morgulov.

Međutim, iako je Sjeverna Koreja prestala s lansiranjima 15. rujna i čekala razvoj situacije i mogući odgovor, Japan je početkom ovog mjeseca najavio nove jednostrane sankcije protiv sjevernokorejskih entiteta i pojedinaca.

Japanski premijer Shinzo Abe je rekao “kako dijalog s Pyongyangom zbog samog dijaloga ionako nema smisla i pozvao na maksimalni pritisak na Sjevernu Koreju”.

S druge strane, američki predsjednik Donald Trump je prošlog tjedna najavi kako će SAD uključiti Sjevernu Koreju u popis država koje podupiru terorizam, nakon čega slijedi novi val sankcija protiv ove azijske zemlje.

Kao i uvijek, na poteze Japana i Sjedinjenih Američkih Država je uslijedio odgovor Kim Jong-una.

VIDEO – Najnovije lansiranje projektila Hwasong-15

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
bob rock
Gost
bob rock

Sretan svima Dan Republike! Sjetimo se svi sa veseljem 29.11. i naše voljene Jugoslavije i Maršala Tita!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Pobogu brate sad ćeš tek biti razapet.Minusa ko’ u priči.Po njoj najviše pljuju oni koji su se obogatili pljačkajući resurse koje je ona ostavila.Nisam nikakav nostalgičar ,bilo – prošlo,laka joj zemlja ali samo stvari pokušavam gledati realno.Jest da je van teme ali eto vrijedi podsjetiti se.

bob rock
Gost
bob rock

Prijatelju samo nek raspale! Boli me!
Ovo što pišem o Jugoslaviji zbilja i mislim!
Nacionalisti nek pate i uživaju u svojim mali klerofašističkim “državicama” 🙂

SULE
Gost
SULE

Kakav debili vjerojatno mu fali crvena knjizica

Ivo
Gost
Ivo

tebi vjerovatno zdravstvena

DLM
Gost
DLM

Politika Sjeverne Koreje je politika suverene zemlje! Svojom politikom je zasluzila postovanje, ne morate je voleti ali je morate postivati. Kamo srece da vecina zemalja ima takav odnos prema tkz zapadu i njegovoj dominaciji a u isto vrijeme da postuje volju i dostojanstvo svojih gradjana.
Sj. Koreja je postala pretna zapadnom kolonijalizmu i dominaciji i zbog hrabrosti naroda ima moj naklon!
Rusija i Kina brinu samo o svojoj poziciji i podjeli interesnih sfera o drzavama koje su kolonije zapadu zabole…

Istina
Gost
Istina

Oprezan bih bio u davanju apsolutističkih konstatacija.
Sjev. Koreja, sasvim paradoksalno, neprestano vojno provocira Japan, koji od kapitulacije ’40-ih 20. st. ima isključivo revolucionarnu humanitarnu i tehnološku misiju u svijetu.
I dok je Fukušima krvarila Japan je Hrvatsku humanitarno pomagao, a o pomoći BiH i da ne govorimo.
Inače je pomoć SAD-a bespotrebna i više služi kao relevantni međunarodni pokazatelj da u Aziji nemaju interese samo: RF, NRK.
Južna Koreja je takva vojna sila da joj amer. marinci i artiljerci uopće nisu potrebni.
I Japan je nezanemarljiva vojna sila.
Zašto onda sjevernokorejski projektili neprestano padaju u japanske teritorijalne vode?!
Zato što Kim nastoji dati vojnom sukobu regijski karakter, a koliko je to izvjesno je sasvim zanemarljivo, pošto su protuobrambeni raketni vojni sustavi brižno raspoređeni oko cijele njegove zemlje, pa ako jedan i pogodi Seul, ostalih devet će biti neutralizirani, a do tada mu jedino ostaju podzemni planski lanci, da se sakrije i čeka brzu kapitulaciju Sjev. Koreje.
Datum vojne intervencije nimalo nije bitan — mnogo gore je stavljanje na listu država koje pomažu terorizam, što zapravo znači da je pacijent klinički mrtav, iako možda njegov mozak još uvijek funkcionira.
Koreja ima pravo graditi svoj suverenitet, ali nijedna država nije ostrvo i postoje pravila ponašanja u odnosima sa okruženjem.
Samoizolacija je moguća ako ništa ne zahtijevaš od okruženja: ne koristiš kin. energente kako bi razvijao svoje vojne kapacitete i prijetio susjednim državama.
Rasplet je logičan, prije ili kasnije, sa Kimom ili bez njega.
😉

igi
Gost
igi

…sj. koreja provocira druge samim svojim postojanjem a rakete su tu samo šlag na torti za NATO birokrate.

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar

“Revolutionarno humanističku” misiju… Lokalnog imperialiste. Ne postoji zemlja Jugo-istocne Azije gde Japan nema ozbiljne monopole, pogotovo u edukaciji i informisanju… Dovoljno je samo videti stav lokalnih ljudi o tom “humanistickom” karakteru… Mada kada bolje razmislis, zapad je uvek sebe gledao kao “coveka” a druge kao insekte, tako da u tom slucaju humano ima smisla za njih…

Stjepan
Gost
Stjepan

S V A Š T A ! !
… nije provokacja, naprosto mi nije jasno kak’ netko ovako može ne viditi, … biti slijep !? Sory …

čokolino
Gost
čokolino

Svaki put kad SK ispali raketu u merici se drastično poveća potrošnja toaletnog papira.

basso
Gost
basso

Sta je amerikanci,sto ne napadate,vi ste valjda najveca svjetska sila?

dalmata
Gost
dalmata

Gospu ti o kojemu uznemirenju trabunja USrA?E oni su uznemireni,nema sumnje jer ne mogu krenit u pljacku,bez da dobiju po njakari(supljoj tikvi).Niti sam uznemiren,niti se bojin,ka i ogromni dio covjecanstva kojemu je dosta USrA “demokratskog” terore i krvolocnih ratova koji ova dusmanska sorta stalno proizvodi.Sta su vise “uznemireni” ja mirnije spin jer znan da je zlo na uzdi.Duze Kim,drugovi Korejci samo ih vi “uznemirujte”,mozda in ista dopre do beskonacne Yenki lubanjske supljine,Cestitam

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar

Svaka cast naucnim kadrovima NDRK-a!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Baš tako.Svaka čast,ono što oni rade bez obzira na pomoć koju vjerovatno odbijaju iz vana je fascinantno.Svjesni su da im je to što sada rade jedini garant opstanka pa su sve uložili u to i dobro im ide.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

pomoć “” dobivaju “” iz vana a ne odbijaju .Greška?

Gordan
Gost
Gordan

Od americkog saveznika Pakistana…

Osoba C
Gost
Osoba C

@Gordan
Ima ljudi koji iz razumljivih razloga ne prate baš sve pa je ova Vaša aluzija ostala neshvaćena.

Belay
Gost
Belay

“Japan je početkom ovog mjeseca najavio nove jednostrane sankcije protiv sjevernoHRVATSKIH entiteta i pojedinaca”.!!??
?

ŠULE
Gost
ŠULE

Drugovi Komunisti iz bivše Yuge uskoro kreće najvjerovatnije ovaj vikend udar iz svih oružija na siromašnu zaostalu državu S.Koreju..dragi vođa mora pod hitno u tunel koji su mu iskopali njegovi drugovi ispod planine,,jer USA će žestoko udarit i konačno porodicu zla uništit za sva vremena.To sam vam najavio preije 3 dana neznajući da će dragi vođa ispalit rakaticu u more..Čekajte vikend i uživajte u brisanje sotonističke države S:Koreje…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Veliš za vikend???Dobro,neka bude kako ti kažeš.Dobro bi nam došao pokoji prorok.??

ray
Gost
ray

Sule Sule, opet si suljeve mazao psihoaktivnim pecurkama 😀

SULE
Gost
SULE

Čekaj vikend

Bobi
Gost
Bobi

@ray ????????

Ivo
Gost
Ivo

sve pet šule, samo poradi malo na pravopisu. To neka ti bude primarni zadatak, a onda se pozabavi geopolitikom.

SULE
Gost
SULE

Ti si ga usavršio u kumrovcu

Ivo
Gost
Ivo

ti najvjeroratnije u Buzinu, na tečaju za usa-trolove. Zato i jest manjkav

POVEZANE VIJESTI

Izbornik