Poruka Sjeverne Koreje – Lansiranje moderniziranog projektila Hwasong-15

raketa Hwasong-15
25 komentara

Sjeverna Koreja je uspješno testirala novi tip interkontinentalne balističke rakete koja bi, navodno, mogla dosegnuti i najudaljenije dijelove Sjedinjenih Američkih Država.

Japanski premijer  Shinzo Abe je zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi razgovaralo o najnovijem lansiranju projektila Sjeverne Koreje koja neće odustati od programa razvoja ovih oružja i pokrenuti u diplomatske pregovore.

Sjevernokorejska nacionalna televizija tvrdi kako je Pyongyang uspio u svojoj misiji i da je Sjeverna Koreja postala jedna od nuklearnih zemalja.

Koreja
FOTO: Mobilni lanser balističkih rakta Sjeverne Koreje

Raketa Hwasong-15, za koju je ranije rečeno da je najsnažniji projektil, lansirana je u srijedu usred noći. Projektil je pao u japanske vode, no prilikom lansiranja dosegnuo je visinu od 4475 kilometara i pao 950 kilometara od lansirne rampe, što je prilično uznemirilo Sjedinjene Američke Države. Američki predsjednik Donald Trump je rekao kako je novo lansiranje projektila “situacija koju će SAD riješiti”.

“Najnovije lansiranje balističkog projektila od strane Sjeverne Koreje je pogoršalo odnose Pyongyanga sa Sjedinjenim Američkim Državama”, piše The Guardian, kao da su dvije zemlje uopće i imale ikakve odnose. Prema Washingtonu, program sjevernokorejskog projektila “je prijetnja svijetu, a osobito Americi”. Britanski list također naglašava “kolaps ruskih nada i napora u ublažavanju sjevernokorejske krize”.

Sjeverna Koreja je provela uspješan test projektila Hwasong-15, poboljšane verzije interkontinentalnog balističkog projektila lansiranog u srpnju ove godine, piše novinar The Guardiana Justin McCurry.

Prema riječima Pyongyanga, novi projektil može doseći bilo koju točku u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao što navodi autor, ovo je lansiranje, nakon gotovo dva mjeseca šutnje, ponovno pogoršalo krizu u regiji.

Vojska, Japan, vojna sila
FOTO: Ilustracija, japanska vojska

Japanski premijer Shinzo Abe je osudio Pyongyang i lansiranje projektila nazvao “neprihvatljivim”.

Nekoliko sati nakon lansiranja su Shinzo Abe i Donald Trump dogovorili jačanje obrane svojih zemalja.

“Nikad nećemo prihvatiti provokativne akcije Sjeverne Koreje”, izjavio je Abe, dodajući kako će međunarodna zajednica “vršiti maksimalni pritisak” na Pyongyang.

Prema američkom vojnom stručnjaku David Wrightu, domet sjevernokorejskog projektila je 13 tisuća kilometara. U tom slučaju Hwasong-15 može doseći Washington, zapadne obale Sjedinjenih Američkih Država, Europe i Australije.

Prema riječima američkog ministra obrane Jamesa Mattisa, Pyongyang namjerava “nastaviti razvoj balističkih projektila koji bi mogli predstavljati prijetnju bilo gdje u svijetu”.

“Program rakete Sjeverne Koreje ugrožava mir, a posebno Sjedinjene Američke Države”, naglasio je Mattis.

General James Mattis
FOTO: General James Mattis

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da će Washington “osigurati da tijekom njegovog predsjedavanja Sjeverna Koreja prekine razvijati raketni program”.

“Ovo je drukčija administracija od one koja je prije bila u Washingtonu. Nemojte nas podcjenjivati i ne izazivajte nas” , upozorio je Trump.

“Sjevernokorejska lansiranja projektila su također neuspjeh za Rusiju, koja je prethodno rekla da je pauza u testovima dokaz da je Sjeverna Koreja spremna na pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi The Guardian.

Na ruski plan za rješavanje krize Japan i SAD odgovorili sankcijama i prijetnjama

Dopisnik The Guardiana iz Japana, Justin McCurry, dovodi Rusiju u vezu s najnovijim lansiranjem nakon što je Moskva predstavila svoj plan za rješavanje krize na Korejskom poluotoku, kojeg Washington ionako nikada ne bi prihvatio.

Kim Jong-un - hitno naređenje
FOTO: Kim Jong-un

Rusija je prije dva dana, umjesto uzajamnih prijetnji, ponovno pozvala na dijalog između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje. Moskva je uz potporu Pekinga pripremila etapni plan osmišljen kako bi se riješio sjevernokorejski nuklearni problem, kojeg je na konferenciji održanoj u prije dva dana u Seulu još jednom detaljno objasnio zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov.

“Nažalost, na Korejskom poluotoku je moguć apokaliptični scenarij, ali se nadam da naši partneri, SAD i njegovi saveznici, imaju dovoljno zdravog razuma da se ovaj scenarij izbjegne”, naglasio je Morgulov u svom govoru.

Po njegovom mišljenju, Washington i Pyongyang moraju zaustaviti razmjenu prijetnji i prijeći na pregovore koji će olakšati provedbu plana Rusije.

Prva faza

Prvi korak bi trebao biti smanjenje vojne napetosti, odnosno doseći fazu poznata kao “dvostruko zamrzavanje”, navodi Morgulov.

“Siguran sam da je to moguće ako se Sjeverna Koreja odrekne nuklearnog programa i novih raketnih testova, ali na drugoj strani se moraju smanjiti opsegu i intenzitet vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje”, rekao je ruski diplomat.

Druga faza

Sljedeći korak bi bio uspostava izravnih pregovora, kako između Pyongyanga i Washingtona, tako i između Pyongyanga i Seula.

“Pyongyang je tijekom posljednja dva mjeseca pokazao suzdržljivost i nije proveo probna lansiranja od 15. rujna. Ako SAD i njegovi saveznici to poprate s odgovarajućim mjerama sa svoje strane, mogli bi se preseliti u drugu fazu našeg plana i započeti izravne pregovore između SAD-a i Sjeverne Koreje”, rekao je Morgulov.

“Ti pregovori bi bili usredotočeni na načela mirnog suživota. Siguran sam da bi sklapanje sporazuma o principima mirnog suživota uklonio uzajamnu netrpeljivost i nepovjerenje između SAD-a i Sjeverne Koreje”, rekao je ruski diplomat.

Morgulov je također naglasio “kako bi se u drugoj fazi provedbe plana mogao nastaviti međukorejski dijalog”.

“Znamo da su naši južnokorejski prijatelji spremni za to, a nadamo se da će na sjeveru također pokazati interes”, dodao je.

Treća faza

Nakon prve dvije faze bi se moglo prijeći na treću i pokrenuti multilateralne pregovore o stvaranju mehanizma za mir i sigurnost u sjeveroistoku Azije.

U tim pregovorima, dodao je zamjenik ruskog ministra, riješila bi se pitanja denuklearizacije Sjeverne Koreje i demilitarizacije regije u cjelini.

“Jasno je da bez toga nema smisla započinjati cijeli proces dijaloga”, zaključio je Morgulov.

Međutim, iako je Sjeverna Koreja prestala s lansiranjima 15. rujna i čekala razvoj situacije i mogući odgovor, Japan je početkom ovog mjeseca najavio nove jednostrane sankcije protiv sjevernokorejskih entiteta i pojedinaca.

Japanski premijer Shinzo Abe je rekao “kako dijalog s Pyongyangom zbog samog dijaloga ionako nema smisla i pozvao na maksimalni pritisak na Sjevernu Koreju”.

S druge strane, američki predsjednik Donald Trump je prošlog tjedna najavi kako će SAD uključiti Sjevernu Koreju u popis država koje podupiru terorizam, nakon čega slijedi novi val sankcija protiv ove azijske zemlje.

Kao i uvijek, na poteze Japana i Sjedinjenih Američkih Država je uslijedio odgovor Kim Jong-una.

VIDEO – Najnovije lansiranje projektila Hwasong-15

NATOShinzo AbeUNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Belay
6 godine prije

“Japan je početkom ovog mjeseca najavio nove jednostrane sankcije protiv sjevernoHRVATSKIH entiteta i pojedinaca”.!!??
?

čokolino
6 godine prije

Svaki put kad SK ispali raketu u merici se drastično poveća potrošnja toaletnog papira.

DLM
6 godine prije

Politika Sjeverne Koreje je politika suverene zemlje! Svojom politikom je zasluzila postovanje, ne morate je voleti ali je morate postivati. Kamo srece da vecina zemalja ima takav odnos prema tkz zapadu i njegovoj dominaciji a u isto vrijeme da postuje volju i dostojanstvo svojih gradjana.
Sj. Koreja je postala pretna zapadnom kolonijalizmu i dominaciji i zbog hrabrosti naroda ima moj naklon!
Rusija i Kina brinu samo o svojoj poziciji i podjeli interesnih sfera o drzavama koje su kolonije zapadu zabole…

basso
6 godine prije

Sta je amerikanci,sto ne napadate,vi ste valjda najveca svjetska sila?

ŠULE
6 godine prije

Drugovi Komunisti iz bivše Yuge uskoro kreće najvjerovatnije ovaj vikend udar iz svih oružija na siromašnu zaostalu državu S.Koreju..dragi vođa mora pod hitno u tunel koji su mu iskopali njegovi drugovi ispod planine,,jer USA će žestoko udarit i konačno porodicu zla uništit za sva vremena.To sam vam najavio preije 3 dana neznajući da će dragi vođa ispalit rakaticu u more..Čekajte vikend i uživajte u brisanje sotonističke države S:Koreje…

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Pobogu brate sad ćeš tek biti razapet.Minusa ko’ u priči.Po njoj najviše pljuju oni koji su se obogatili pljačkajući resurse koje je ona ostavila.Nisam nikakav nostalgičar ,bilo – prošlo,laka joj zemlja ali samo stvari pokušavam gledati realno.Jest da je van teme ali eto vrijedi podsjetiti se.

SULE
6 godine prije

Kakav debili vjerojatno mu fali crvena knjizica

dalmata
6 godine prije

Gospu ti o kojemu uznemirenju trabunja USrA?E oni su uznemireni,nema sumnje jer ne mogu krenit u pljacku,bez da dobiju po njakari(supljoj tikvi).Niti sam uznemiren,niti se bojin,ka i ogromni dio covjecanstva kojemu je dosta USrA “demokratskog” terore i krvolocnih ratova koji ova dusmanska sorta stalno proizvodi.Sta su vise “uznemireni” ja mirnije spin jer znan da je zlo na uzdi.Duze Kim,drugovi Korejci samo ih vi “uznemirujte”,mozda in ista dopre do beskonacne Yenki lubanjske supljine,Cestitam

Crveni Komesar
6 godine prije

Svaka cast naucnim kadrovima NDRK-a!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI