Kina reaguje na ideju da Japan razmjesti američke nuklearne bombe

Shinzo Abe
26 komentara

Peking poziva Tokio da ”duboko razmisli o svojoj istoriji” nakon što je bivši premijer predložio razmještanje američkog nuklearnog oružja u Japanu.

Kineski zvaničnici su zamjerili Japanu zbog poziva bivšeg premijera Shinzo Abea da ublaži nenuklearne principe te zemlje i razmotri razmještanje strateškog američkog oružja kako bi se pojačala bezbjednost usred rastućih geopolitičkih tenzija.

„Japanski političari su često širili zablude u vezi sa Tajvanom, pa čak i otvoreno davali lažne opaske koje krše tri nenuklearna principa države“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin novinarima u utorak.

Ti principi uključuju zabranu posjedovanja, proizvodnje ili dozvoljavanja uvođenja nuklearnog oružja. Japan, jedina zemlja koja je ikada bila napadnuta nuklearnim oružjem, usvojila je pacifistički ustav nakon poraza u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, Abe je u televizijskom intervjuu u nedjelju rekao da Japan više ne bi trebalo da smatra kao “tabu” razmještanje nuklearnog oružja na svom tlu. Napomenuo je da više članica NATO ima američko strateško oružje prema sporazumima o dijeljenju nuklearnog oružja sa Washingtonom, dodajući: „Moramo da razumijemo kako se održava bezbjednost širom svijeta“.

Abe je takođe pozvao SAD da se obavežu da će vojno intervenisati ako Kina napadne Tajvan, čime je okončana njihova strategija „dvosmislenosti“ o tom pitanju. Vojni sukob između Kine i Tajvana bi predstavljao bezbjednosnu hitnu situaciju za Japan.

Wang je rekao da japanski lideri moraju biti „oprezni sa riječima i djelima o pitanju Tajvana kako bi prestali da izazivaju nevolje“. On je dodao: „Snažno tražimo od Japana da duboko razmisli o svojoj istoriji.“

 

Čak 20 miliona Kineza je ubijeno tokom Drugog svjetskog rata, a mnoge od tih smrti su se dogodile u masakrima civila od strane japanskih trupa.

„Japan je pokrenuo agresivni rat protiv Kine i kolonizovao Tajvan pola vijeka, čineći neopisive zločine“, rekao je Wang. On je sugerisao da se neke japanske frakcije „ne mire sa svojim porazom i da još uvijek žude za Tajvanom“.

Kineski državni list Global Times iznio je u ponedjeljak u uvodniku da bi kombinovanje japanskog „desničarskog ludila“ sa potencijalom zemlje za proizvodnju oružja dovelo do razornih posljedica, uključujući „bjekstvo militarizma iz kaveza u kojem je zarobljen skoro 80 godina.” List dodaje: „Nije samo ironično, već i ogroman realan rizik da grupa ljudi u jedinoj zemlji na svijetu koja je bombardovana atomskim bombama pozove krivca za bombardovanje da rasporedi nuklearno oružje na njenoj sopstvenoj teritoriju“.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je poslanicima u ponedjeljak da zemlja neće razmatrati kršenje svojih nenuklearnih principa. On je ideju o sporazumu o dijeljenju nuklearnog oružja sa SAD nazvao „neprihvatljivom“.

JapankinaNuklearno oružjeSADShinzo Abe
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šele
2 godine prije

Japan=ideja,toga nema, ideja je američka, valjda je to jasno, Japan je samo kolonija,okupirani teritorij

Sir Oliver
2 godine prije

Pa mogli bi im Kinezi poslat bar jednu ali i Kim.

Ja to onako
2 godine prije

I posle ih treba zaliti zbog Hirosime i Nagasaki.

Mrčikola
2 godine prije

Navodno su im dvije već smjestili…možda ovo, nakon te dvije i “Fukušime”, prerasta u ovisnost o radijaciji i nema veze s geopolitikom. 😁

Jednostavno receno
2 godine prije

Nešto se sada bune, nisu više neutralni? Zašto?

Prle
2 godine prije

Jel istina da sutra zasjeda savjet bezbjednosti Rusije u cilju da proglase ratno stanje??

nekoime
2 godine prije

Rasporediš američke nuklearne bombe, pa kineske dobiješ gratis.

Throne
2 godine prije

Ee sada kina uz vojih 300 postojecih, treba da nastancaju novih 450 najnovije generacije dalekog dometa i usmjere ih prema usa, australiji, kg japanu, pomognu s. koreji u nuklearnom naoruzavxanju. I jos da moderniziraju dodatno pomorske i podmornicke snage ima kina financijskih mogucnosti za to. Amerika i njeni sakali ce je zaobilaziti.

Tupko Glupko
2 godine prije

Njemačka pristaje da njezino oružje ide u Ukrajinu, Japan traži američke nuklearne bombe na svom teritoriju.

Dvije glavne fašističke sile u Drugom svjetskom ratu koje su se zaklele na pacifizam nakon toga počinju ove godine kršiti svoje postulate.

77 godina je prošlo od Drugog svjetskog rata, previše da ga se itko živući sjeća u tim državama kao podsjetnik što su im očevi, djedovi i pradjedovi radili.

Šest šest pa pet
2 godine prije

Prije nego što je “Kina reagovala” na ovo japansko, otišla je u S. Koreju da izrazi podršku Buci i njegovom nuklearnom arsenalu. 💥 Svima jasno?

abc
2 godine prije

Japanci bi opet harali Azijom. Ali tu su Kinezi, koji če jim hebati sve po spisku. Kinezi jedva čekaju da se jim osvete za milijone pobijenih i mučenih kineskih civila.

Tupko Glupko
2 godine prije

Japan ima vanjski dug od 266% BDP-a (!), prvi su po tome u svijetu, iza njih je Grčka.
Rejting kod Fitcha za Japan A, za Grčku BB.

Japan drži i 1.300 milijardi dolara američkog duga.
A izuzetni su ovih dana dosegli 30.000 milijardi dolara duga.

tihobl
2 godine prije

Preko 40 miliona kineza je ubijeno u WWII, a ne 20. Nije fer poloviti kineske zrtve.

Max
2 godine prije

Otkrilo se pravo liice tobože pacifističkog Japana.

Veronika
2 godine prije

Baš sam htjela napisati, ideja je naravno američka, ali vidim i drugi znaju o čemu se radi. Propala im Ukrajina, pa sad idu probat s druge strane. Ne odustaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI