Kina će se vojnim i diplomatskim putem suprotstaviti vezama Tajvana i SAD-a

Kina - SAD
33 komentara

Predsjednik Kine Xi Jinping je uputio snažnu poruku upozorenja protiv separatizma na Tajvanu i naveo da će otok za kojeg Peking tvrdi kako pripada Kini biti kažnjen od povijesti, prije bilo kakvog pokušaja da se odvoji od zemlje.

“Svaka akcija ili naznaka podijele Kine su osuđeni na propast i suočit će se s osudom ljudi i kaznom povijesti”, rekao je u svom govoru Xi Jinping na kraju godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta.

Također je izjavio “kako će Kina promovirati mirno ujedinjenje nacije i omogućiti tajvanskoj državi da iskoristiti sve prednosti takvog postupka”.

Xi Jinping je rekao da su očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine i ostvarenje potpunog ujedinjenja težnje svih Kineza i dio njihovih temeljnih interesa.

U tom kontekstu je istaknuo kako Kina smatra nemogućim podjelu čak ijednog centimetra njezina teritorija. Xi Jinping je naglasio da Peking ne želi ugroziti bilo koga.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je 16. ožujka američki predsjednik Donald Trump razbjesnio Peking i potpisao dokument koji promiče putovanja američkih dužnosnika svih razina na Tajvan i obrnuto.

Kina je spremna

Zbog ove odluke su napetosti između Pekinga i Washingtona znatno narasle, obzirom da Kina odbacuje stav za kojeg vjeruje da bi mogao biti pomoć otoku u traženju neovisnosti. Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija, iako od 1949. godine Tajvan funkcionira kao samoproglašena neovisna nacija i ima vlastitu nacionalnu i inozemnu politiku, neovisnu o kontinentalnoj Kini.

Peking, koji se do sada suzdržavao od upotrebe vojnih snaga u ponovnom ujedinjenju otoka, obećao je da će do 2020. godine ponovno preuzeti potpunu kontrolu nad tim područjem.

Kina je poručila da će, kao odgovor na potpisivanje zakona o putu u Tajvan,  poduzeti vojne i diplomatske akcije protiv Sjedinjenih Država i predsjednika Donalda Trumpa koji u odnosima Sjedinjenih Država i Tajvana potiče neovisnost otoka.

Kineski analitičari vjeruju da Peking nema izbora nego reagirati na “neprijateljske poteze” ako Washington nastavi poduzimati mjere jačanja odnosa s Tajvanom, objavio je u ponedjeljak državni list Global Times.

“Ako se dođe do kontakata na visokoj razini, Kina diplomatskim i vojnim putem mora poduzeti odgovarajuće mjere protiv Sjedinjenih Država i svih secesionističkih snaga Tajvana“, piše Global Times.

Viši istraživač na Institutu za američke studije Liu Weidong je rekao za Newsweek da će novi zakon dovesti do takve situacije u kojoj će kineska vojska nastaviti svoje vojne ophodnje oko Tajvana i poslati još više brodova i zrakoplova za praćenje otoka.

Kineske vlasti su upozorile Tajvan da će “izgorjeti”, samo ako se odluči povjeriti trećim zemljama, posebice Sjedinjenim Državama. Azijski div ne samo da gleda poprijeko Trumpov zakon, nego ga smatra novom provokacijom od strane Washingtona i usprotivit će se bilo kakvim kontaktima Tajvana i Sjedinjenih Država, posebno vojnim.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
5 godine prije

Sve je tu jasno,Kina preuzima centar upravljanja u globalnoj politici od Amerike i Britanije.Taj centar ekonomske,financijske i globalne moci seli u Kinu iz tih drzava ide sve po planu globalista.Mnogi to novinari neznaju,jer nemogu shvatiti neke stvari oko svih tih kretanja u globalnoj politici.

shumadinac
5 godine prije

Davno sam pisao da je Tajvan mesto gde će SAD uvući Kinu u oštru konfrontaciju. Vremena su se donekle promenila pa je sada Koreja ipak verovatnija ali pada u oči da SAD aktivira SVA potencijalna žarišta krize – i to ne samo prema Kini…

MajorJS1
5 godine prije

Zasto je Tajvan odvojen od kine i kada? Neka politicka stranka je prebjegla pretpostavljam? Steta da nije malo detaljniji clanak, da nam pojasni zasto Kina svojata Tajvan.

MilanCZ
5 godine prije

Mogu, mogu proci bez problema,globalisti su preko Rusije i izjave Putina o novom naoruzanju jako dobro upozorili americku drzavnu elitu da se umiri inace to novo oruzje bez problema doleti do njih,pa neka se misle kamo se mogu sakriti.Globalisti radi ocuvanja mira,krocenje americke drzave elite,engleske drzavne elite ili imperija koja zeli po svaku cjenu rat,mogu ovog trenutka jedino sa Rusijom surađivati,Putinom koji ima razum,koji neblefira a istina je da Rusija nakon ovih izbora dobiva novu snagu,moc,podrsku od globalista.Na prvom mjestu nove politike u rusiji biti ce ciscenje unutrasnjih kadrova koji su bili usko povezani sa spomenutim elitama itd..Pratite neka događanja iducih mjeseci,godinu dana,sve ce vam biti jasno.

Našili
5 godine prije

ako je bilo moguce da se raspadne imperija poput navodno totalitarnog sovjetskog saveza bez opaljenog metka zasto se imperij demokratskog zapada amerike ne moze raspasti mirno demokratski bez rata kulturno gospodski dogovorno demokratski

Nnnn
5 godine prije

Problem Tajvana je da se i dalje zove Republika Kina (tek je 2003. na putovnicu dodano i ime Tajvan >>> Republika Kina – Tajvan)
To zapravo znaci da Tajvan nije odustao od pretenzija na cijelu Kinu.
Kako bi bilo da se odvoji Katalonija i nazove se Republika Španjolska.

Bio sam nedavno u Tajvanu i nešto sto je primjetno je to da nema nekakvog sjaja… Zemlja je uredna, ali uopće ne djeluje bogato i u naponu snage. Vjerujem da će kroz odredjeno vrijeme doći do zajedničkog jezika sa Kinom (NRK) jer su sve siromašniji u odnosu na Kinu. Kako vrijeme prolazi, bit će im sve privlačnije biti u dobrim odnosima sa matičnom zemljom. Mislim da će stvari biti uređene slično kao i sa Hong Kongom.

Son of Alerik
5 godine prije

Kina vs Tajvan. Srbija vs Kosovo. Kinezi se ne daju. Srbi su Kosovo izgubili.

Vlado Banja Luka
5 godine prije

Podrska Kini u ocuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Narodne republike.

Uhljebistani
5 godine prije

Podrska Kini protiv separatizma, da su barem one jna izdajice tako branile integritet suverene SFRJ…ali Kina hoce i to svim sredstvima, kako i treba.

Weteran
5 godine prije

Imperijalne prestonice umeju da čekaju ?!
Hong Kong
Makao
Tajvan
……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI