Kina optužuje SAD za krađu nafte

Sirija nafta
26 komentara

Kina je osudila Sjedinjene Države zbog njihovog “banditizma” u Siriji, tvrdeći da su višegodišnja vojna okupacija Washingtona i “pljačkanje” sirijskih resursa doveli zemlju na rub “humanitarne katastrofe”.

Obraćajući se novinarima tokom brifinga za novinare u utorak, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin zamoljen je da prokomentariše nedavne izvještaje sirijskih medija da su američke snage prevezle veliku količinu “opljačkane nafte” iz Sirije u Irak ranije ovog mjeseca.

“Zapanjeni smo bezobrazlukom i nevjerovatnošću američkog pljačkanja Sirije… Takav banditizam pogoršava energetsku krizu i humanitarnu katastrofu u Siriji” , rekao je, citirajući statistiku sirijske vlade koja tvrdi da je “preko 80% dnevne proizvodnje nafte u Siriji krijumčareno iz zemlje od strane američkih okupacionih trupa” u prvoj polovini 2022.

Nivo američke pohlepe u krađi resursa iz Sirije jednako je upečatljiv kao i njihova “velikodušnost” u davanju vojne pomoći često u iznosu od milijardi ili čak desetina milijardi dolara.

„Bilo da SAD daju ili uzimaju, one guraju druge zemlje u previranja i katastrofu, a SAD dobijaju koristi za svoju hegemoniju i druge interese“ , dodao je. “Ovo je rezultat američkog takozvanog “poretka zasnovanog na pravilima.”

Dana 14. januara, državna sirijska arapska novinska agencija (SANA) u Damasku izvijestila je da je “konvoj koji se sastojao od 53 cisterne napunjene ukradenom sirijskom naftom” dovezen iz provincije Hasakah u zemlji u američke “baze na iračkoj teritoriji”, napominjući operaciju provedeno zajedno s lokalnim kurdskim militantima koji su dugo dobili američku podršku. Izdanje je također navelo da je još 60 kamiona prokrijumčarilo ukradenu naftu i pšenicu u Irak ranije ovog mjeseca.

“SAD nemilosrdno gaze pravo sirijskog naroda na život. Uz malo nafte i hrane, sirijski se narod još teže bori da prebrodi ljutu zimu”, dodao je Vang, zahtijevajući da “SAD moraju odgovarati za svoju krađu nafte”.

Američke snage su prvi put poslane u Siriju 2014. godine, počevši od kontingenta specijalnih operatera, a slijedeće godine slijede konvencionalnije kopnene trupe, većinom u sastavu kurdskih boraca na naftom bogatom sjeveroistoku zemlje. Iako je tadašnji predsjednik Barack Obama tvrdio da je raspoređivanje bilo usredotočeno samo na borbu protiv terorista Islamske države (IS, bivši ISIS), Washington je dugo intervenirao u sirijskom ratu protiv džihadističkih grupa, šaljući i nadgledajući nebrojene pošiljke oružja pobunjenicima koji žele srušiti vladu u Damasku počevši od 2013

Iako se američko učešće u sukobu usporilo pod sljedećom administracijom, 2019. predsjednik Donald Trump rekao je da će neke američke trupe ostati u Siriji “zbog nafte”, otvoreno sugerirajući da će Washington jednostavno “zadržati” energetske resurse.

Naknadno izvješćivanje 2020. kasnije će otkriti da je Trumpova administracija odobrila dogovor između američke energetske kompanije i kurdskih vlasti koje kontroliraju sjeveroistočnu Siriju o “razvoju i izvozu sirove nafte iz regije” – ugovor koji je Damask odmah osudio kao “nezakonit” . Međutim, dok će taj konkretni dogovor kasnije propasti nakon što je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, sirijske vlasti su nastavile optuživati ​​Washington da pljačka njegove resurse i da je oko 900 američkih vojnika ostalo u zemlji ilegalno.

kinaNaftaSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Eto na sta su spali – 53 cisterne sirove nafte. Jos malo spasce na kradju jaja po kokosinjcima. Od onolike sile spali su na sitne jajajre.

Sir Oliver
1 godina prije

Ništa novo , ako znamo kako je nastala ta tvorevina SAD.

VDavor
1 godina prije

Nije to kradja, to je promicanje americkih to jest zapadnih vrijednosti ili nastavak kolonijalnih zapadnih vrijednosti. 😆 🤣 LOL

tihobl
1 godina prije

Vijest dana je da je Kisindzer promjenio misljenje o neutralnosti Ukrajine i ucesnicima Davosa predlozio da je prime u NATO.

MrKamenjarac
1 godina prije

….DA JE NAFTA U PITANJ TO SAM REKAO PRVOG DANA KA SU BEZRAZLOZMO NAPALI SIRIJU SUPLJOGLAVCI (SAD),PEDOFILCI (GB) UZ POMOC HAIL H. (D) ZAJEDNO SA SVOJIM SATELITIMA…..

Schwarze Hunderte
1 godina prije

USA su jedine preostale sto jos znaju kako ” diversifikovat snabdjevanje energentima ” a Kinezi JOS NE ZNAJU — KAKO SPRIJECIT TU ” diversifikacjju ” 😎 .

Berlin
1 godina prije

Zapad voli rusku, sirijsku, venezuelsku, iransku, iracku, libijsku naftu zdipiti

Xam
1 godina prije

Usa mora naplatiti čuvanje sirijske nezavisnosti i slobode.

Max
1 godina prije

Tvrdnja je točna.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

America je i nastala na otimanju i na krađi.. Lopovi ostaju lopovi. Jednom davno, kada su zločinci i zlotvori najgore vrste, iz Vatikana, poslali svoje pse na mjesto za kojega su znali da postoji (priča o smrdljivom Kolumbu je laž), od početka im je bilo u planu bogaćenje i stjecanje moći od krađe i lopovluka najgore moguće vrste, na štetu Boga Stvoritelja Preuzvišenog i Milostivog Kreatora🔺 i čovječnosti.

Drago Herceg
1 godina prije

Krajem srpnja 2020., jedan od najvaznijih dogadjaja u vanjskoj politici SAD-a tiho je objelodanjen tijekom saslusanja u americkom Senatu. Nije iznenadjujuce da je rijetko tko govorio o tome i vecina jos uvijek nije svjesna da se to dogodilo. Odgovarajuci na pitanja senatora Lindseyja Grahama, tadasnji drzavni tajnik Pompeo potvrdio je da je State Department dodijelio americkoj tvrtki Delta Crescent Energy ugovor za pocetak vadjenja nafte u sjeveroistocnoj Siriji. To podrucje nominalno kontroliraju Kurdi, ali njihova vojna snaga, Sirijske demokratske snage (SDF), formirana je pod pokroviteljstvom SAD-a i oslanja se na americku vojnu prisutnost kako bi osigurala svoj teritorij. Ta je vojna prisutnost sada zaduzena za zastitu americke tvrtke od vlade zemlje u kojoj je vojska SAD-a ilegalno i cije prirodne resurse Amerikanci besramno pljackaju! Pompeo je tada potvrdio da su planovi za ugradnju tvrtke na teritorij pod kontrolom SAD-a “sada u provedbi” i da bi potencijalno mogli biti “vrlo mocni”.… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Koji prosjaci, kradu naftu samo zato jer mogu. Oni imaju ugovor sa kurdskim vlastima? Odakle tim smrdljivim prevarantima pravo da daju na koristenje nesto sto pripada drzavi? Doci ce kraj zulumu u Siriji, a onda ce biti placa. Kao sto svi znamo, medjunarodni zakoni vise ne postoje, UN svira k… Tvoje je ono na sto mozes staviti sapu, i obraniti. USA, zemlja prava i zakona? Dijareja, fino receno.

goran
1 godina prije

dragi kinezi ajde prestanite srati molim vas,vi protiv vaših gospodara ne smijete pisnuti,tako da ovo optuživanje nema nikakve logike,ako vam toliko smetaju vaši gospodari to jest amerikanci,pa što onda ne povratite svoj teritorilj tajland pod vlast pekinga?
ne smijete jer vam ne daju vaši gospodari da pomaknete prst milimetar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI