“Kina postaje sve važnija vojna sila i to moramo riješiti”, upozorava Stoltenberg

Jens Stoltenberg
42 komentara

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Zapad “ne može zanemariti” ni vojni ni ekonomski uspon Kine i priznao je da se svijet “suočava s promjenom globalne ravnoteže snaga”.

U srijedu je za BBC Radio, Stoltenberg rekao da se Peking približava Zapadu na više načina: kroz kibernetski prostor, telekomunikacije, kritičnu infrastrukturu i istraživanje Arktika.

„Ne možemo zanemariti posljedice uspona Kine. Kina će uskoro imati najveću ekonomiju na svijetu. Oni već imaju drugi najveći obrambeni proračun”, upozorio je.

Šef zapadnog vojnog saveza također je rekao da je važno da Britanija preispita ulogu kineskog tehnološkog giganta Huaweija u svojoj mreži 5G kako bi mogla zajamčiti svoju sigurnost. Kazao je da vjeruje da će vlada Velike Britanije osmisliti svoje centre za 5G mreže na način koji će osigurati da one ostanu zaštićene i „sigurne“.

Britanski premijer Boris Johnson oštro je kritiziran zbog odluke da se Huaweiju omogući pomoć u izgradnji britanske mreže 5G. U vezi upita za komentare Stoltenberga, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je da Kina ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji i da se nada da NATO može svoj razvoj promatrati “racionalno”, izvijestio je Reuters.

Stoltenberg je napomenuo da Peking ulaže “puno” u modernizaciju vojnih kapaciteta i da je Kina dodala novih 80 brodova svojoj mornarici u posljednjih pet godina, što je jednako ukupnom broju brodova koji pripadaju britanskoj Kraljevskoj mornarici.

“Kina postaje sve važnija vojna sila i to moramo riješiti”, rekao je, dodavši da NATO mora osigurati da ostane “snažna sila u budućnosti”, budući da se suočava s “pomakom u globalnoj ravnoteži snaga”.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
3 godine prije

Da. Pa čak ni vi ni rusi ne možete to spriječiti.

Ringo10
3 godine prije

Jaoo ovaj šupak će kao nešto da riješi u vezi uspona Kine

Ovo je fakat komedija

Ivan
3 godine prije

Ravnoteža se tek postiže.

Davor drugi
3 godine prije

Kina je u najvećoj političkoj, ekonomskoj, tehnološkoj i vojnoj ekspanziji od njenog postanka. Zaista je nevjerojatna dinamika i ukupna organizacija svih tih strateških komponenti kojom Kina ubrzano širi sve svoje interese, od vojnih do ekonomskih.
Za kineske prilike i enormnu brzinu njene ekspanzije koja je u tijeku i u punoj brzini, podsjetio me I. Newton u njegovom drugom zakonu: sila masi daje ubrzanje.
Za dotičnog gospodina iz NATO pakta promaknula mu je samo jedna “sitnica”, svako osporavanje bilo koje vojne sile mora se desiti vojnim putem, odnosno ratom. Obzirom na brzinu gore opisane kineske ekspanzije, za po NATO i saveznike povoljan ishod tog rata svaki dan zakašnjenja bitno smanjuje njihove izglede, taj je rat trebao odpočeti još jučer.

kolona
3 godine prije

Ovaj clanak je trebao doci na naslovnicu.
Sad otvoreno govore zasto vrse agresiju na druge narode a to je nastavak kolonijalne politike.
Ispocetka je NATO osnovan navodno da se brani od Sovjetskog Saveza a sad mu se uloga mijenja pa ce biti i borba protiv Rusije, Kine, Irana svakog sirom svijeta koga odredi Washington za metu.
Hrvatska je usla u NATO i taj ulazak je sad neupitan, nesto kao dozivotno, kao kad neki predsjednik postane dozivotan, ali ovo je puno ozbiljnija stvar i ovdje je dozivotno vec sad preko 70 godina.
Nikoji hrv. kandidat nece stavljati NATO pod upitnik, ako se ne moze izaci iz NATO pakta onda cemu ovi politicari i izbori.
Na stotine stvari se ne mogu promjeniti a ne samo NATO.

kolona
3 godine prije

Rusija je u srijedu najavila da neće biti dio proširenog samita G7 kao što je predložio američki predsjednik Donald Trump, jer je namijenjen izoliranju Kine. Jedan od najutjecajnijih ruskih parlamentaraca iz Ujedinjene Rusije, vladajuća stranka, Konstantin Kosachev, koji je i predsjedatelj Odbora za vanjske poslove ruskog Savjeta Federacije na videokonferenciji, rekao je odabranim predstavnicima medija u New Delhiju da, iako je Rusija cijenila “trezvenu procjenu predsjednika Trumpa” o neučinkovitosti i neadekvatnosti G7 bez drugih moćnih nacija, posebno Kine. Kosačev je rekao da je poziv problematičan jer će četiri zemlje – “Rusija, Indija, Australija i Južna Koreja”, koje je predsjednik Trump pozvao, biti tamo samo kao svjedoci bez ikakvog utjecaja na odluku. Poziv je, dodao je, više bio usmjeren na ciljanje i isključenje Kine nego išta drugo. Moskva je od SAD-a tražila objašnjenja o tome, izjavio je ruski parlamentarni zastupnik. Odgovarajući na pitanje povećavaju li se napetosti između SAD-a i Kine… Čitaj više »

kolona
3 godine prije

Mi Hrvati nemamo ekonomske interese da idemo na Rusiju ili Kinu. Norveska ima, ako Rusija nestane Norveska ce dobiti komad ruskog teritorija. Dobit ce svi oni koji su uz rusku granicu a prikljuce se komadanju Rusije. Amerika ce onda imati svoju upravu nad njima, oni ce biti americki namjesnici za te zemlje, kao Latvija, Norveska…itd Hrvatska ne moze dobiti ni komad ruskog ni komad kineskog teritorija. Poglavnik je nasao 10 000 nepismenih koji nisu imali razloga a ipak su isli na Staljingrad i danas ce naci anglosaksoni medju Hrvatima koji su ponovo spremni ici i na Rusiju i na Kinu, normalno ovaj puta ce biti placeni za americke dolare, a ispastat ce hrvatski narod kao nacija. Poglavnik isto nije znao zasto salje hrvatske sinove u Rusiju, nista on nije imao protiv Rusije a slao je tek da se dodvori Nijemcima. Slaba mu je bila racunica. I druge tzv. zapadne zemlje… Čitaj više »

Janoš
3 godine prije

Svaka čast Kini. No, ne sviđa mi se njihov Orvelovski pristup u izgradnji društva.

Machiavelli
3 godine prije

Stolti malo trola kineze i ruse,ima nato za njih odgovor u svakom trenutku i na svakom centimetru ove planete,pa i sire.

Splitexpres
3 godine prije

Pa imaju više stanovnika više nego svi protivnici zajedno,a imaju i municije?

Tupko Glupko
3 godine prije

Već godinama svojim izjavama ovaj lik potvrđuje da ga je pregazilo vrijeme, on još živi u osamdesetima/devedesetima.
Uporno forsira priču o ruskim, kineskim i iranskim vojnim ugrozama, stalno pokazuje kolonijalni odnos prema njima.
Zamisli, on hoće kao glavni tajnik NATO-a riješiti što Kina postaje sve važnija vojna sila.
To može riješiti ili pokušajem uništavanja kineske vojne infrastrukture (što bi izazvalo 3. svjetski rat) ili uništenjem kineskog gospodarstva (druge ekonomske svjetske sile) iz kojega financiraju svoju vojsku (treća svjetska vojna sila) ili genocidom nad Kinezima koja broji 1,35 milijardi stanovnika (prve svjetske sile po stanovništvu).
Ma, bit će da je i glavni tajnik NATO-a ruski/kineski špijun kada daje ovakve izjave 🙂
Zanimljivo, Kolinda je radila u NATO-u prije nego što je postala predsjednica RH.

Red Dog
3 godine prije

Premalo, prekasno.
Ali dobro je. Ima jos kineza kojih pate od Americkog Sna. Treba ih izleciti.
Prema tvrdnjama zapadnjaka iz Kine nisu vise zapadnjaci slatki i egzoticni, vec postaju hladni prema njima.

Antikabalista
3 godine prije

Ovaj bi stalno nešto da rješava, a nema muda…..

Antikabalista
3 godine prije

Ovaj Stoltenberg stalno trabunja budalaštine. Čovjek umislio, da je vikingiški kralj, koji če da opljačka i pokori Rusiju i Kinu. Ali provokacije če biti malo…Trebat če mu mnogo više od toga……

Antikabalista
3 godine prije

Zapad se boji kineske i ruske odmazde za svo zlo, podvaljivanja i lopovluke, koje je u zadnjih 50 godina nanio tima dvema državama. Zapad se trenutno boji i to jako boji……..Pogotovo u spoznaji, da svakim danom gubi moč.

cibo
3 godine prije

Njegov brat je u komitetu za nobelovu nagradu.

jozo
3 godine prije

Kinu mogu samo poljubit u prkno

Святослав 965
3 godine prije

Ma pas mu mater ….Znaci kad su radili cijeli dan za solju rize tad su bili ok boysi.
E sad kad traze tri solje rize” i casu soka kreteni im ne daju.
Kina kad je postolala i njena civilizacija u Evropi nisu znali sto su cipele, porculan niti svila?
Da saznali smo poslje par hiljada godina za svilu -porculan i barut..
I ajmo sad vratiti Kinu u kameno doba da ne zive u uslovima kao mi , negon jos da rade 100 godina za casu rize .

Deda
3 godine prije

Mrš, jeb’o ti pas onu majku, drolju natovsku koja te okučila…

Bat
3 godine prije

Gospon bi išao pljačkati.

Max
3 godine prije

Pa dobro jel ovo komičar ili čelnik NATO a? čime je on to naumio riješiti Kinu velesilu s mliijardu i pol stanovnika u svakom rodu vojske u tehnološkom i svakom drugom smislu riječi? Slikovito rečeno to je kao da jedan mrav ratuje protiv krda slonova.

Grga
3 godine prije

Pitanje je samo kada će Kina krenuti u osvajanje drugih zemalja, jer uskoro će postati najjača sila svijeta u svakom pogledu, a stanovništva je puno, pa su potrebni novi teritorij.

Hug
3 godine prije

Nema problema. Idemo Staljinovom mišlju. Uklonimo NATO, a Kinu ostavimo.

politicki nekorektan
3 godine prije

…jel” ovaj na slici tim prstom pokazuje kolika mu kita?

Karma
3 godine prije

Klaun Jens S Rotschildov analni uvlakač na baterije. Okani se brljezganja Jens idi na biro i zaposli se u nekom skladištu i radi. Ne služi sotoni.

Musa Kesedzija
3 godine prije

Ovaj podignuti prst na ilustraciji teksta je fotomontaza.
Stoltenberg je gospodin i nikada ne komunicira na taj nacin.
Podignuti kaziprst pripada ekipi s onu stranu natoa,to podizanje kaziprsta je njihov nacin komunikacije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI