Kina, Putin, dolar i Tik Tok: Kad nemar američkih čelnika daje nadu

Joe Biden - Tik Tok
38 komentara

“Danas postoje promjene kakve nisu viđene stoljećima, a mi zajedno predvodimo te promjene. – Slažem se – Vidimo se uskoro dragi prijatelju”.

Ovo su riječi Xi Jing Pinga upućene Vladimiru Putinu na kraju njihovog sastanka u Moskvi koji je započeo 21. ožujka. Izuzetno dug trodnevni posjet, brojna kineska delegacija, vojna parada na asfaltu pri dolasku kineskog čelnika, kojemu je ovo prvo putovanje nakon reizbora, kravate iste boje za dvojicu muškaraca, blizina i toplina prikazano tijekom snimanja fotografija ili komunikacije, sve je organizirano kako bi se poslala jasna poruka: Kina i Rusija predane su trajnoj, pouzdanoj i dubokoj suradnji. Nikada nije bilo drugačije, a legenda o pogoršanju njihovih odnosa koju već godinu dana šire zapadni mediji javno se i jasno ruši.

Sukob u Ukrajini nije bio glavna tema, a to je također važna poruka upućena cijelom svijetu, ona o načelu nemiješanja. Kina ne namjerava intervenirati s Rusijom kako bi je prisilila na nekakvu politiku. I nećemo naći državu u suvremenoj povijesti čije je vođe postavila ili svrgnula Kina, kao što se ona nije odlučila za politiku koju će silom provoditi u ovoj ili onoj zemlji korištenjem sankcija, represalija ili raznih oblika ucjena. Upravo su to prakse koje je Zapad predvođen Sjedinjenim Američkim Državama sistematizirao, a koje nas navode da ovu zemlju smatramo glavnom opasnošću za mir u svijetu.

Mnogo je primjera ovih lažnih metoda, danas na primjer kada su određene zemlje Europske unije prisiljene glasati pod prijetnjom ili čak tijekom sabotaže Sjevernog toka kada je Njemačka bila prisiljena šutjeti dok je gledala kako Sjedinjene Države uništavaju njemačko gospodarstvo podvodnim eksplozivom. Tko bi to mogao prihvatiti bez vezanih ruku? Barak Obama je čak eksplicitno priznao ovu uobičajenu američku praksu, a da nije izazvala skandal: “Ponekad moramo zavrnuti ruku onima koji ne rade ono što mi trebamo“.

Kina očito neće djelovati protiv Rusije u ovom sukobu, niti će joj suditi, niti osuđivati, a još manje nametati ​​bilo kakve “sankcije”, kakve god one bile i odakle god dolazile. Naprotiv, kineska vlada izričito izjavljuje da nastavlja razvijati svoje partnerstvo s Federacijom na dugoročnoj i dubinskoj osnovi, posebice s objavom završetka spektakularne Power of Siberia 2 (Plinovod od gotovo 7000 km) i novi energetski ugovor faraonskih dimenzija. Razmjene se čak proširuju na nova područja upravo potaknuta zapadnim sankcijama, kao što je opskrba poluvodičima, čak i ako se to provodi na “službeno  prikriven” način. To je otmjen način da se svijetu kaže da Kina ne zaobilazi zapadne sankcije: ona ih ignorira. Nijansa čija sveazijska finoća općenito izmiče zapadnim čelnicima, kao što pokazuje najava koju je Emmanuel Macron dao u Pekingu kako bi, kako kaže dobronamjerno, “prebacio Kinu na našu stranu da izvrši pritisak na Rusiju” . To je dokaz da francuski predsjednik ne razumije kinesku poziciju. Osim ako nije samo učinjeno zbog interne komunikacije.

Nevjerojatno, ali upravo kada se spominje kineski mirovni plan koji John Kirby pušta iz Washingtona, “Sjedinjene Države se čvrsto protive bilo kakvom prekidu vatre u Ukrajini”. I opet u ovom trenutku engleska zamjenica ministra vanjskih poslova odlučuje objaviti svoju namjeru da Ukrajini isporuči granate obogaćenim uranijem, što će također dovesti do nevjerojatne propagande. Dapače, zapadni mediji isprva nisu prenijeli britansku objavu koja predstavlja očitu želju za eskalacijom, štoviše u nuklearnom smislu za što se Rusija neprestano sumnjiči. Vladimir Putin je tada reagirao rekavši da bi, ako su Britanci poduzeli ovaj korak, Rusija trebala uzvratiti odgovarajućim sredstvima. I upravo su ovu objavu ovaj put glasno preuzeli mediji, optužujući Rusiju da teži eskalaciji.

Na kraju ovih sastanaka, Vladimir Putin je najavio da će Rusija koristiti juan u svojoj trgovini s Azijom, Afrikom i Južnom Amerikom, što predstavlja snažan signal u smjeru multipolarnog svijeta gdje nijedna valuta više ne može imati hegemoniju. I nedavna objava Saudijske Arabije da je spremna prodavati svoju naftu u kineskoj valuti pokazuje da više nema povratka. Kina je u jednoj godini prodala gotovo 30% svojih američkih državnih obveznica, to je još jedan korak prema dedolarizaciji svijeta, bitan korak u uspostavi stabilnog multipolarnog svijeta. Saudijska Arabija dovršava raskid sa svojim nepokolebljivim bivšim američkim saveznikom objavom obnove svojih diplomatskih odnosa sa Sirijom, nekoliko tjedana nakon što je ponovno uspostavila one s Iranom (pod okriljem Kine!), čime je nastavila razmjenu s dvije zemlje, najgorim neprijateljima Ujaka Sama.

Provaljivana i ismijavana izvana, Bidenova administracija ostaje bez predaha iznutra gdje situacija nije ohrabrujuća s rekordnom inflacijom, eksplozivnim siromaštvom, ogromnim dugom, lančanim propadanjem banaka i opetovanim prirodnim katastrofama.

Konačno, saslušanja senatorske istrage koja je namjeravala riješiti se kineske društvene mreže Tik Tok, te pokazati je kao katastrofu koja bi mogla imati značajne posljedice u smislu nepovjerenja stanovništva prema svojim vođama. Jadno ispitivanje mladog i briljantnog šefa u koje su se senatori uključili omogućilo je građanima da s čuđenjem otkriju žalosnu, čak zabrinjavajuću razinu svojih senatora. Većina se izražava jako ružno, a kada jedan od njih nerazumljivo objašnjava da ne zna što je WiFi, drugi nehotice otkriva svoje nepoznavanje algoritama javno izražavajući čuđenje što mu mreža nudi samo scene homoseksualnog striptiza ili drag queen plesa. Svi su se konačno složili oko pitanja poput  Znate li da kineska vlada okrutno potiskuje Ujgure? Ili priznajte da imate vrlo bliske veze s Kineskom komunističkom partijom  ili čak sam siguran da nema ništa o masakru na Tiananmenu na Tik Toku, itd.

Milijuni Amerikanaca gledaju četverosatno ročište, zaprepašteni nesposobnošću i agresivnošću svojih navodnih predstavnika, koji su, čini se, u misiji da zabrane Tik Tok pod bilo kojom izlikom. Korisnici platforme objavljuju desetke milijuna videozapisa istog dana izražavajući koliko ljutnju toliko i sram prema svojim vođama, dok influenceri s milijunima pretplatnika traže od svojih obožavatelja da kontaktiraju njihove senatore i upozore ih da će glasati protiv njih ako ikada konačno dođe do zabrane Tik Toka. Osim iskazivanja gluposti senatora koja sigurno nije bila planirana, ali koja će ostaviti traga (za koji sat neki su se zbog toga proslavili i vjerojatno se od toga neće oporaviti), pitanje koje se postavlja je pitanje korupcije kongresmena. Doista, sve zvuči lažno u inscenaciji kongresa koji tvrdi da brani svoje građane, a jasno je da je Meta (Facebook, Instagram i Whatsapp) u opasnosti proporcionalno blistavom uspjehu TikToka. Kako bi se riješio svog konkurenta, vrlo je vjerojatno da Mark Zukerberg igra na tankoj liniji između lobiranja i korupcije koristeći jadnu ksenofobiju, toliko da je kinesko ministarstvo vanjskih poslova moralo reagirati.

Dakle, uklanjanje Tik Toka na američkom teritoriju uopće ne ide po planu. Za razliku od delegata, šef mreže (koji nas je nekoliko puta morao podsjetiti da je Singapurac, a ne Kinez) je mlad, elegantan, briljantan, jasan, savršeno se izražava i postao je pravi heroj za 150 milijuna pretplatnika u suočavanju s agresivnim, glupim i neukim dinosaurima. Na kraju, treba napomenuti da je uspjeh mreže povezan s velikom slobodom izražavanja, za razliku od Facebooka ili Youtubea gdje je cenzura postala sustavna i brutalna. Milijuni Amerikanaca zahvaljuju mladom singapurskom šefu na obrani 1. amandmana Ustava SAD-a. Stoga, čak i tijekom operacije koja je programirana kao jednostavna formalnost i ima za cilj pogoršati latentnu sinofobiju, neuspjeh vlasti je potpun: odgovor ljudi je odbacivanje njihovih predstavnika, a izvjesna simpatija prema strancu dolazi iz Azije.

Na svim frontama, američka vlada nosi se s katastrofama koje je sama izazvala i čini se da je sve izvan kontrole. Kao i njihov predsjednik, taj starac nesigurnog hoda, riskantnog osjećaja za smjer i bolnog izraza lica, američki čelnici idu naprijed u općoj baruštini iz koje se više ne zna kako bi se izvukli. Za dobrobit čovječanstva, ostaje nam da se nadamo da potonuće ima dovoljno ubrzanje kako im ne bi dali vremena za bezglavu jurnjavu koja se sastoji od upuštanja u novi sukob na novoj fronti i s novim oružjem.

Autor: Michael Segal

kinarusijaSADTik-Tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
1 godina prije

Amerikanci su jako očajni, jer su počeli osječati nemoč protiv sve više povezane Kine, Rusije, Indije, Irana, Južnoafričke republike, Saudske Arabije i Brazila. Sve više država prelazi na suprotnu stranu i jednog dana če zapad biti izolovan, bez energenata, bez hrane i bez surovina. Sve po zaslugi pljačkaške i zločinačke američke kamarile, koja je u svetu pokrenula jaku mržnju do svega zapadnog.

Buničar
1 godina prije

Stvarno je bilo otuzno gledati americke senatore kako ispituju direktora Tik-tok-a. Mislio sam da su nasi politicki predstavnici dno medutim oni su u odnosu na one americeke mila majka (a nisu bas bozna sto). Izgleda da je americki sustav obrazovanja stvarno zakazao ili su se njihovi senatori “skolovali kod kuce”

Гавран
1 godina prije

DUHOVNE OSNOVE NOVOG ISTOČNOG PROJEKTA ZA 100 SLEDEĆIH GODINA 1) utor: Anatolij MIHAILOV, izvršni direktor Evroazijskog centra za kulturnu razmenu i obrazovanje NAKON sudbonosne posjete kineskog lidera Moskvi, pravo je vrijeme da se odgovori na neka izuzetno važna pitanja. Ova pitanja izgledaju jednostavna – ali malo ko može na njih odgovoriti. S druge strane, možda će nekome izgledati apstraktno, ali uopšte nisu takvi. Znajući odgovor, shvatićemo tačno šta Kina želi i očekuje od Rusije – na ovaj ili onaj način, ta tema je zvučala kao refren u medijskom prostoru tokom svih dana posete Si Đinpinga. Kakav svijet Kina želi da izgradi, kakva je vizija budućnosti koju kineski lideri imaju na umu? Kako nam to odgovara? Koja je naša uloga u tom procesu? Nedavno je proslavljena deseta godišnjica Kineskog sna, čijim je objavljivanjem Xi Jinping započeo svoje vodstvo Kinom. Formulacija od dvanaest znakova znači sljedeće: „Bogatstvo i moć zemlje! Preporod nacije!… Čitaj više »

Гавран
1 godina prije

2) Prije svega, ove fobije su karakteristične za ego izolovane ljude koji strahuju od narušavanja njihovog ličnog prostora obiljem i aktivnošću kineskog naroda. Moramo razumjeti i prihvatiti da je kineski svjetonazor centriran. Oni sebe vide u centru svijeta. U sredini je prazan čovjek, unutar te praznine je prototip, prvobitni predak, koji je neizreciv, ali koji se može osjetiti, otkriti u sebi obraćajući pažnju na njega. Vani, poput matrjoške, postoji nekoliko sfera: porodica, klan, nacija, zemlja i svijet u cjelini. Čovek se posvećuje služenju tom sistemu, a sistem se zauzvrat brine o čoveku – u tome se vidi veliki sklad postojanja i sreće. Čovjek u Kini je srećan kada se osjeća dijelom velike zajedničke cjeline. Ona spaja naše narode, jer duboko značenje i semantika ruskog jezika govore o istom: sreća je biti dio cjeline i naši su preci to dobro razumjeli. Stoga se briga za sreću naroda u Kini svodi na… Čitaj više »

Гавран
1 godina prije

Ovo se ne može učiniti bez strpljenja, marljivosti i kolektivnih napora, ali su neophodni i posebni kvaliteti ruskog naroda koji posjeduje duhovnost, hrabrost, odlučnost, sposobnost rješavanja otvorenih problema i efikasnog djelovanja u nepredvidivim okolnostima. Bez ideološkog i moralnog saveza sa Rusijom, najdublji san Kine najverovatnije se neće ostvariti. Ovdje treba obratiti pažnju na identičan pogled na svijet aktuelnog premijera Indije, Narendre Modija, izražen u svom članku, objavljenom krajem prošle godine. On je istakao: “Pod svojim predsjedavanjem G20, Indija će raditi na promoviranju univerzalnog osjećaja jedinstva.” Tema našeg predsjedavanja biće “Jedna zemlja, jedna porodica, jedna budućnost”. Vidi se sličnost dubokih namjera lidera ove dvije zemlje, ali opet naglašavam da je malo vjerovatno da će se one ostvariti bez aktivnog učešća Rusije i njenog ideološkog vodstva kao zastave pretvaranja ideja u život. Ruski filozofi o univerzalnom čovjeku. O tome je detaljno pisala Tatjana Grigorjeva, vodeći ruski orijentalista u svojoj knjizi “Kina, Rusija… Čitaj više »

Max
1 godina prije

To je to.

Tupko Glupko
1 godina prije

Off topic, ali zanimljivo: papa Franjo (86) danas poslijepodne iznenada hospitaliziran – zbog otežanog disanja i srčanih smetnji. Možda je samo starost u Pape, možda je i do višestrukih Covid cjepiva.. Što ono reče krajem pretprošle godine? “Cijepljenje je čin ljubavi prema drugima”. Nekoliko tjedana kasnije pozvao je na pravedniju distribuciju cjepiva siromašnijim nacijama i osudio “neutemeljene” ideološke dezinformacije o cjepivima protiv Covida-19, podržavši nacionalne kampanje cijepljenja. Doznalo se tada da je i potpuno cijepljen. Pretpostavljam da je primio i booster, možda i dva nakon toga. Već u studenom 2021. su se u Vatikanu boosterirali prvi puta. Naređeno je i pripadnicima Papinske švicarske straže da se cijepe, trojica nisu htjela i morala su istupiti. U uredbi kardinala i guvernera grada Vatikana Giuseppea Bertella od 8. veljače 2021. (nekih mjesec dana kako su počela cijepljenja) navodi se da je primanje cjepiva “odgovoran izbor”, zbog rizika nanošenja štete drugim ljudima, gdje se dalje navodi… Čitaj više »

Sv.Alemka
1 godina prije

US POLICE STATE EMERGENCY: SENATE BILL 686 predlaže do 20godina zatvora ,milijunske kazne,AI praćenje/prisluškivanje svih uređaja korisnika itd. za dezinformaciju ili dovođenje u pitanje vladinog narativa,uklučujući korištenje VPNa,zabranjenih aplikacija i sl….znači ide se prema totalnoj kontroli …

ghztrfde
1 godina prije

odlican clanak

Mali Boro
1 godina prije

Burt i Hiber , SRAM VAS MOŽE BITI , KAKVE STE TO VI SLUGE KADA JOŠ NISTE KRENULI BRANITI SVOJE GAZDE , JOŠ JEDNOM SRAMITEE SE . fuj.

tihobl
1 godina prije

Морамо да збришемо Британију са лица земље, рекао је руски посланик Андреј Гуруљов.

tihobl
1 godina prije

Ана Брнабић рекла је да ће Србија наставити да континуирано пружа хуманитарну помоћ Украјини

tihobl
1 godina prije

Украјински председник Володимир Зеленски се у интервјуу агенцији Асошијетед прес пожалио на „нефункционални систем противваздушне одбране“ који је добио од једне од европских држава.

Према речима украјинског председника, систем ПВО није функционисао и „морао је да се мења изнова и изнова“.

Mali Boro
1 godina prije

Admin sada ću biti malo tiši , hiber i burt sram vas može biti što ne branite svoga gazdu.

404
1 godina prije

Bolje je živjeti u društvu sa strogim redom, i gdje sve ide po planu, nego živjeti među seksualnim psihopatama koji djecu unakazuju odsijecanjem i izrezivanjem genitalija……..

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Dobro im još vilicu u oči zabio nije — da im vid izoštri 🙃

Marko
1 godina prije

svijet je zapravo u ratu protiv jeb*** amera, koji se petljaju u sve i svuda glume spasioce.. da nema njih vladao bi vjv mir u svijetu… taako su i nasu Jugu razjebali (jer je postajala presnazna), pa kasnije glumili neke “heroje”.. puuuj smradovi pokvareni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI