Kina se pripremila za “rat” protiv SAD-a u svim područjima visoke tehnologije

informatika racunar kod
39 komentara

Na Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji (AI), održanoj u runu prošle godine u Šangaju, svoje najnovije aplikacije umjetne inteligencije u područjima financija, pametne proizvodnje, obrazovanja, transporta, zdravstva, maloprodaje i usluga je predstavilo više od 140 tvrtki. Govorili su predstavnici 40 tvrtki, uključujući Google, Alibaba, Tencent, Huawei, Microsoft, SAP i Baidu. Sljedeći ovakav susret će se održati ove godine u Pekingu.

U svom posljednjem potezu da očuvaju vodstvo u sektoru visoke tehnologije, SAD su u ponedjeljak objavile plan za davanje većeg prioriteta i resursa umjetnoj inteligenciji, što su kineski promatrači protumačili kao formalno pokretanje novog Hladnog rata u sektoru  visokih tehnologija. Namjere Washingtona se naziru iz izjava i vršenja pritiska na Budimpeštu, iako u mađarskom slučaju neuspjelog, te sada na Poljsku da se odreknu kineske tehnologije i da prekinu veze s Kinom.

Industrijski insajderi su kazali kako je izvršni dekret kojeg je potpisao američki predsjednik Donald Trump pokazao da SAD širi pritisak na kineske tehnologije sa sektora 5G tehnologije na umjetnu inteligenciju. Istovremeno bjesni debata zbog moguće utrke u naoružanju koje koristi tehnologiju umjetne inteligencije   u kojoj bi SAD velo lako mogle prepustiti vodstvo Kini.

Trump je u ponedjeljak potpisao izvršni dekret kojim se prioritet stavlja na ulaganja u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije, povećanje pristupa saveznim podacima, modele za to istraživanje i pripremu radnika da se prilagode novoj eri, izvijestio je Reuters.

Izvršni nalog kao “najvažniji prioritet” američkog vodstva naglašava umjetnu inteligenciju za nacionalnu sigurnost zemlje i “oblikovanje globalne evolucije umjetne inteligencije kako bi bila u skladu s američkim vrijednostima i prioritetima”.

Odluka Bijele kuće dolazi dvije godine nakon što je kineska vlada objavila plan koji razvoj umjetne inteligencije stavlja u vrh nacionalne strategije i cilj je da Kina postane glavni centar za AI inovacije, a do 2030. godine vodeća zemlje u svijetu po AI tehnologiji i aplikacijama.

Li Yi, viši znanstveni suradnik u Centru za istraživanje Interneta, povezanom s Akademijom društvenih znanosti u Šangaju, izjavio je za Global Times da izvršna naredba Trumpa pokreće novu američku ofenzivu u sektoru visoke tehnologije, što sigurno znači nametanje više ograničenja Kini, kao najvećem američkom konkurentu u ovom području.

Trump je tražio zaštitu američke AI tehnologije od “pokušaja stjecanja inovacija od strane strateških konkurenata i kontradiktornih nacija”.

Uz žestoku konkurenciju u 5G tehnologijama, SAD će vjerojatno pooštriti razmjenu tehnologije i talenata s Kinom, vjeruju kineski analitičari.

“Kineske tvrtke koje rade i sektoru umjetne inteligencije će se suočiti s većim pritiskom i sve manje prijateljskim okruženjem za svoje poslovanje u Sjedinjenim Državama, ali će ih te promjene samo učiniti jačima i otpornijima”, kazao je Li.

Trumpov dekret donosi i veće političke rizike za američke investitore i poduzetnike koji posluju s kineskim partnerima. Sa strožom kontrolom se mogu suočiti i međunarodne akademske razmjene, posebno u sektoru obrane.

Ako SAD krenu u takvu “konkurenciju” s Kinom, globalna industrija umjetne inteligencije bi se mogla podijeliti u dva tabora, a u najgorem slučaju bi SAD mogle stvoriti ideološki savez i upozoriti saveznike da izaberu jednu od strana.

No, taj scenarij zahtijeva i suradnju saveznika, istaknuo je Li Yi.

Natjecanje ili suradnja?

Kinesko super računalo
FOTO: Kineski superračunar

Kina i SAD su najveće konkurentske sile u AI sektoru, iako i druge zemlje, kao što su Japan i Rusija, također imaju svoje ambicije, navodi se u izvješću Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo Ujedinjenih naroda (WIPO) od 31. siječnja.

Raspoređivanje umjetne inteligencije u predstojećem desetljeću će donijeti globalnom BDP-u od 15 700 milijardi dolara. Kina predviđa da će sama uzeti 7000 milijardi, dok na SAD otpada 3700 milijardi dolara, izvijestio je The Guardian u prosincu, navodeći podatke konzultantske tvrtke PwC.

Velika kineska populacija, uključujući i veliku srednju klasu, daje prednosti zemlji s bogatim podacima i ogromnom tržištu za AI aplikacije, dok SAD imaju prednosti u AI opremi i tehnologiji, istaknuli su kineski proizvođači.

Trumpova administracija osjeća pritisak iz kineskog načina razvoja i korištenja umjetne inteligencije, kojeg karakterizira snažna vladina podrška i smjernice Centralnog komiteta KP Kine, izjavio je u utorak za Global Times Chris Dong, stručnjak iz tvrtke International Data Corp koji nadzire i kineski i američki tehnološki sektor.

Neki američki mediji i znanstvenici strahuju da SAD gube percipirani AI rat od Kine. Mišljenje iznesena u Forbesu u studenome pokazuju da su američki čelnici uglavnom nesvjesni tog problema i da nemaju nikakve strategije za sprečavanje “povijesnog poraza”.

Niti jedan politički kandidat na srednjoročnim izborima u Sjedinjenim Državama nije znao raspravljati o umjetnoj inteligenciji, takozvanom AI ratu ili kako će SAD vjerojatno izgubiti taj rat, za Forbes je istaknuo autor članka Steve Andriole.

“Kina pozdravlja takvo natjecanje, ali bi SAD trebale biti upozorene da ne isprobavaju bilo kakve trikove ili nepošteno ponašanje, kao što je uhićenje Kineza”, izjavio je u utorak za Global Times Jin Canrong, prodekan škole međunarodnih studija Sveučilišta Renmin u Kini.

“Čak i ako Sjedinjene Države pokušaju blokirati razvoj Kine, neće uspjeti jer je samo veliko kinesko tržište dovoljno za poticanje sad već zrele industrije AI”, izjavio je Canrong.

Tehnologija ne bi trebala služiti političkoj agendi niti biti žrtva igara između svjetskih sila, rekao je Dong. Mudriji američki pristup bi bio da se SAD usmjere na tehnološku suradnju s Kinom, rekao je.

U međuvremenu je utjecaj Trumpovog izvršnog dekreta ostao nejasan, jer ne uključuje nikakva nova sredstva za istraživanje AI sektora ili detaljni plan za kratkoročno i srednjoročno razdoblje. Čini se da je jedina svrha Trumpovog dekreta “ograničavanje Kine”, što je samo po sebi nemoguće. Jedina je mogućnost prisiliti “saveznike” da ne surađuju s kineskim tvrtkama i ne kupuju njihove tehnologije, što će se teško postići ako SAD neto ne ponude zauzvrat.

U slučaju Poljske, Mike Pompeo je rekao da će pentagon razmotriti zahtjeva Varšava o trajnom raspoređivanju američke baze na poljskom teritoriju, ali zemlja mora prekinuti suradnju s Kinom u IT sektoru, uključujući umjetnu inteligenciju, te prekinuti sve poslovne veze s Iranom.

Točno je da se veliki dio vodećih svjetskih istraživanja u umjetnoj inteligenciji odvija u privatnim američkim tvrtkama kao što je Google, ali Trumpova izvršna naredba ne navodi nikakav plan kako to promijeniti plan, izvijestio je NBC News u ponedjeljak.

Prema podacima Ministarstva industrije i informatike Kine, proizvodnja AI industrije je 2017. godine u Kini iznosila 18 milijardi juana, ili 2,85 milijardi dolara, dok je vrijednost povezanih industrija s ovim sektorom dosegla 220 milijardi juana.

AI udžbenici su uvedeni u kurikulum u najmanje 40 kineskih srednjih škola, a do kraja 2017. je više od 70 sveučilišta pokrenulo studije vezane za umjetnu inteligenciju. AI koledži i istraživačke ustanove su osnovani i na sveučilištima kao što su Tsinghua i Sveučilište znanosti i tehnologije Kine.

Kako zaključuje Global Times, Kina se unaprijed pripremila za mogući Hladni rat u sektoru visoke tehnologije i spremna je na sve odluke američke uprave.

Internetsuper računalotehnologijaumjetna inteligencijavještačka inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dečko sa ulice
5 godine prije

Puttin je rekao još prije godinu dana:
“Onaj ko bude lider u AI tehnologiji, taj će vladati svijetom”.

Son of Alerik
5 godine prije

Priča o 5G mrežama nije samo priča o konkurenciji s Dalekog Istoka, ona je usputna. Ono što sigurno dolazi s 5G tehnologijama jest izbor – komu ćeš predati nadzor nad vlastitom državom – Kini ili SAD. Otud i pritisak SAD na sve zemlje Zapada oko kupovine Huawei 5G mreža. Svaka zemlja koja implementira kinesku tehnologiju istog trena pada pod potpunu kontrolu Kine. Ista stvar je i ako izabere američku 5G tehnologiju. Kina ima 1,4 milijarde stanovnika, više nego sve Zapadne zemlje zajedno pa su Kinezi u pravu – oni imaju dovoljno prostora, dovoljno vlastitog tržišta da bi se razvijali. No, to ne mogu bez sirovina i energenata. Zato i grade Put svile, čineći sve zemlje kroz koje prolazi ovisnima o kineskim kreditima, kao što čine i s Afrikom. SAD se s pravom plaši kineske špijunaže. U tom su se dosad Kinezi pokazali vrlo vještima. Umjesto milijarda dolara i tisuća istraživanja… Čitaj više »

giordano bruno
5 godine prije

Rusija planira da čitavu zemlju ISKLJUČI SA INTERNETA: Rusija želi da izgradi SOPSTVENU VERZIJU
Trenutno 12 organizacija nadgleda rut servere za DNS i nijedna nije u Rusiji. Međutim, brojne kopije mrežnog kor adresara već postoje u Rusiji što sugeriše da bi njeni mrežni sistemi mogli da nastave sa radom čak i kada bi bile preduzete kaznene mere da se isključi.
Rusija razmatra da se diskonektuje sa svetske globalne mreže nakratko, kao deo testiranja svoje sajber odbrane.
Zakon koji predlaže tehničke izmene potrebne za nezavisni rad interneta predstavljen je u ruskom parlamentu prošle godine.
Tokom testa, podaci koji se razmenjuju između ruskih građana i organizacija ostaju u okviru nacionalnih granica umesto da se prenose internacionalno. Test treba da bude izveden pre 1. aprila, ali još uvek nije zakazan precizan datum.

sdkfnbviqefvaqmdwocnwijdc
5 godine prije

Današnja Kina je stvorena od istih onih koji putem čemerike projiciraju svoju silu prema svijetu, prije toga su im služili gusari za istu svrhu a i SVA carstva prije gusara. I rusi su pod njihovom čizmom samo nosferatu glumi dobro. Da tama nije vršila svako malo pogrome nad rusima 2050 bi ih bilo 800 milijuna! Tako je izračunao onaj koji je izmislio periodni sistem elemenata i za to nije dobio cionističku nagradu nobela jer je kritizirao istog dok je još živio u Petrogradu a onda zbrisao iz istog jer su njegovi spremali pogrom rusa sa Lenjinom i Trockim. AI će nas utamničiti totalno, borg je tu, otpor je uzaludan, uzdam se u asteroid, što veći to bolje, barem 50 km promjera, nema nam pomoći od ove pretorijanske garde tame…………………tko misli suprotno naivan je…………….

PEROTUNGUZ
5 godine prije

Da bismo uopce razgovarali o umjetnoj inteligenciji prvo je moramo definisati: Umjetna inteligencija je kad se plavusa ofarba u crno Sala mala sala tj doskocica, ali u principu to je sve sto danas imamo od umjetne inteligencije. A sad ozbiljno: Umjetna inteligencija je software, a software to su algoritmi, a algoritmi su matematika EEE, a tu je najteze napraviti napredak. Uzmite 23 Hilbertova teorema, 120 godina proslo, a jos 13 nerijesenih. Za 7 od tih 13 problema Clay Institute je raspisao nagradu od milion dolara i nista … Milion dolara? Pa Luka Doncic ima mjesecnu platu toliko plus ugovor, da ne pominjemo Jokica … Znate kada cemo imati napredak u umjetnoj inteligenciji? Onda kad najbogatiji covjek planete bude ujedno i najbolji matematicar, a to ce se desiti u mjesecu Limburgu. I ne ocekivajte nikakav napredak po tom pitanju iz Kine – vjerovatnije je da ce to doci iz Estonije, Norveske,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI