Kina skuplja zalihe ruskog zlata

Zlato
11 komentara

Kina je povećala uvoz zlata iz Rusije 2022. godine, pokazali su podaci koje je u subotu objavila carinska agencija te zemlje.

Kina je prošle godine kupila ukupno 6,6 tona ruskog zlata, u vrijednosti od rekordnih 386,9 miliona dolara, uključujući isporuke u neprerađenom (3,7 tona) i poluobrađenom obliku (2,9 tona).

Samo u decembru, pošiljke zlata iz Rusije u Kinu iznosile su 220,2 kilograma, u vrijednosti od 14,85 miliona dolara.

Sveukupno, izvoz ruskog zlata u tu azijsku naciju porastao je za 67,3% u fizičkom i za 63,3% u monetarnom smislu od 2021.

Međutim, do sada je udio Rusije u kineskoj kupovini zlata i dalje mali. Glavni dobavljač zlata za Kinu je Švicarska, s ukupnom prodajom u 2021. godini od preko 34 milijarde dolara. Prvih pet dobavljača za Kinu zaokružuju Kanada, Južna Afrika, Australija i Hong Kong.

Ruski izvoz zlata počeo je padati pod zapadnim sankcijama sredinom 2022. EU, Velika Britanija, SAD, Japan i Kanada zabranile su kupovinu, uvoz ili transfer, direktno ili indirektno, zlata porijeklom iz Rusije i izvezenog iz zemlje. Pre sankcija, Velika Britanija je bila najveći kupac ruskog zlata, pošto je 2021. godine nabavila 266,1 tonu metala (88% ukupnog izvoza) u vrednosti od 15,4 milijarde dolara.

kinaPlemeniti MetalirusijauvozZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
1 godina prije

A ovo zlato iz Srbije za banbadava niko ne računa. A tek će da bidne kada dospiju otplate kredita.

nepoželjni
1 godina prije

6600 kg zlata za jednu Kinu znači 0.00471428g po stanovniku tj, 0.27€ po glavi Kineza, što po meni nije dostatno ni za količinu zlata koja se koristi u nekom elektronskom aparatu ili “pametnom” telefonu…. a kina ih proizvodi na milijarde i prodaje po svijetu Naravno, 6,6 tona i to još zlata, za pojmove neukog roba izgleda veliko pa može poslužiti da se od obične grinje mikroskopske veličine prikaže čudovište…. No tu se postavlja pitanje – što će Rusiji nekoliko tisuća tona zlata (rezerve) ako jednoj Kini uspije prodati samo 6,6t u cijeloj jednoj godini? Možda bi netko od financijskih stručnjaka rekao da im to “deponirano” zlato (kojega doduše, nitko ne može doći ni pogledati a kamo li izvagati) služi za održavanje vrijednosti valute i financijsku stabilnost – što bi za mene bio vic dana. Od kada sam ovdje na portalu uvijek postavljam slična pitanja kada se piše o zlatu i… Čitaj više »

AJeTo
1 godina prije

Švicarska i Hong Kong su tradicionalno rudarske zemlje. Velika Britanija zlato “kupuje” od zemalja pod sankcijama kao što su Venecuela i Rusija.

Ranko
1 godina prije

Da je zemlja sva od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata
Dok Holidej ili Vajat Erp u jednom vesternu
Ne sjecam se tacno
Ili trla baba dlan da joj prodje dan

Magefun
1 godina prije

pametne države uvijek skupljaju zlato, glupe poput Hrvatske, one uvoze sve živo, poslije se svi čude što smo propali…kad nemamo pokriće za kilu jaja!

Max
1 godina prije

Spremaju se za rat i sankcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI