Kina traži “pravedniju i razumniju” globalnu upravu

Kina - Xi Jinping
18 komentara

Peking nastoji da unapredi saradnju sa Moskvom kako bi njih dvoje mogli da promovišu bolji svjetski poredak, rekao je kineski predsednik Xi Jinping tokom sastanka sa Dmitrijem Medvedevim, zamjenikom predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije, u srijedu.

Dvije nacije, koje jačaju strateške bilateralne veze, mogu “zajedno promovirati razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i razumnijem smjeru”, rekao je kineski lider tokom sastanka u Pekingu, prenijela je novinska agencija Xinhua.

Xi se sastao s Medvedevom u svojstvu generalnog sekretara Komunističke partije Kine. Njegov gost, koji je bio i predsjednik i premijer Rusije, predvodi vladajuću stranku Jedinstvena Rusija.

Domaćin je pozdravio stranačke kontakte kao dobru platformu za jačanje povjerenja između nacija kojima vladaju. Nastavak kinesko-ruske saradnje je “dugoročni strateški izbor” za obje strane, istakao je Xi, prenose kineski mediji. Medvedev je u video komentaru opisao razgovore kao “veoma korisne”.

I Kinu i Rusiju SAD smatraju strateškim rivalima, koje optužuju da pokušavaju da potkopaju takozvani “poredak zasnovan na pravilima”. Ovo je izraz za koji su ruski zvaničnici rekli da opisuje globalnu hegemoniju Vašingtona, koju on pokušava da sačuva svim mogućim sredstvima suočenom sa prirodnim tokom istorije. Kineski zvaničnici optužili su SAD da imaju “hladnoratovski mentalitet”, koji stoji na putu globalnoj saradnji.

kinaNovi svjetski poredakrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

Kurta i Murta.

Amar
1 godina prije

Najgori moguci scenario za SAD se ostvaruje,saveznistvo Moskve i Pekinga.Slijedeci je potez udar na dolar.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Sad ces ga tek dobit , nakon pokusaja ubojstva , bivsa ravnatelja Roskosmos – Dmitry Rogozin ….

Mrčikola
1 godina prije

XI je, izgleda, već dobrano “ufilmljen” u zemaljsku federaciju, a tim je čudnije što hodi svijetom bez zaštitne “kovid” maske na licu…ili maske nisu za svakoga..? 😁

1 godina prije

“Hladnoratovski mentalitet”? A ko je toliko neozbiljan da ga nema… kad se Hladni rat u stvari nikad nije završio?
Svi se tu nešto foliraju iz raznih razloga, kada bi se stvari postavile na prave osnove onda bi Kina kupovala energente i hranu samo iz Rusije, Rusija bi kupovala elektroniku i još dosta toga iz Kine ali bi tako zapadno tržište za nnjih bilo izgubljeno i ne bi mogle ni blizu da se razviju kao što jesu.

A kad hoćete da vidite ko je sa kim u zaista dobrim odnosima onda pogledajte ko često ima zajedničke vojne vežbe (od većih sila, kolonije ne računati) – ništa nije indikativno kao to.

NOME
1 godina prije

“zajedno promovirati razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i razumnijem smjeru”- meni ovo baca prema jednoj svjetskoj vladi…..

alexosijek
1 godina prije

Da li uopće itko misli kako je moguć nekakav mir na ovoj planeti Zemlji?

Гавран
1 godina prije

Video igrice i rijaliti šou će odmah biti zabranjeni.

hiber
1 godina prije

Cudno je da nitko ništa nije tražio do 2008. godine kada je USA bio neosporni hegemon. Tada su svi šutjeli i brojili dolariće. Kada je 2008. godine svršio “kurvin pir” sada svi nešto izvoljevaju i hoće neki svoj “pravedni svijet”.

Max
1 godina prije

Pravedniji svijet želimo svi.

Mali Boro
1 godina prije

Pitam se jesu li anglosasi shvatili što znači to što je Si rekao?

eukolonija
1 godina prije

Oni ne mogu ništa samoj Rusiji a kamo li Rusiji i Kini

goran
1 godina prije

nema pravednijeg svijeta uz državu ko što je kina,kina je sto puta gora prema svojim ljudima,ako su prema svom narodu takvi,šta mislite koliko bi bili pravedni prema drugima?
u kini mora pasti komunistička partija i si dji ping mora otići ako se misli razgovarati o pravednijem svijetu.
sami kinezi to jest kineska vlada krši sva prava svima i nitko za to ne ferma dva devet,a razgovarali bi o pravednom svijetu,sa takvima nemožeš ništa planirati osim da dignu sidro i napuste svoje pozicije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI