Kina upozorava na “kritični trenutak” u ukrajinskom sukobu

Rusko-Ukrajinski sukob
9 komentara

Ako mirovni proces ne počne uskoro, sukob u Ukrajini će izgubiti kontrolu, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang.

Borbe između Rusije i Ukrajine dostigle su “kritičnu tačku”, upozorio je Qin tokom svoje godišnje konferencije za novinare u Pekingu u utorak.

“Ili će doći do prekida neprijateljstava, obnavljanja mira i kretanja ka političkom rešenju, ili će se doliti ulje na vatru, kriza će se širiti, a situacija će izmaći kontroli”, upozorio je on .

Diplomata je istakao da je sada vrijeme za “smirenost, zdrav razum i dijalog”, insistirajući da mirovni proces “treba započeti što je prije moguće”.

Tokom pregovora treba poštovati legitimne bezbednosne brige svih strana , jer je to jedini način da se postigne dugoročni mir i stabilnost u Evropi, rekao je on.

Qin je također izrazio žaljenje što su prethodni pokušaji pokretanja mirovnog procesa za okončanje sukoba bili “u više navrata potkopavani”.

“Postoji ‘nevidljiva ruka’ koja gura sukob prema eskalaciji i pokušava da iskoristi ukrajinsku krizu da služi određenoj geopolitičkoj agendi”, rekao je on.

Moskva je više puta govorila da je sukob u Ukrajini “proxy rat” koji protiv Rusije vode SAD i njeni saveznici iz NATO-a, koji Kijevu obezbjeđuju oružje, sredstva i obavještajne podatke.

Prošle sedmice, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je da je Moskva spremna razmotriti mirovne prijedloge “koji su napravljeni iz iskrene želje da se pronađe političko rješenje” za krizu. Međutim, Lavrov je istakao da od prošlog marta nije bilo tako ozbiljnih mirovnih ponuda ni od Kijeva ni od njegovih zapadnih pristalica. Naprotiv, „Ukrajinu se ubeđuje da nastavi borbe“, rekao je on.

Tokom konferencije za novinare, Qin je govorio i o značaju odnosa između Rusije i Kine. Tokom prošle godine, Peking se odupirao pritisku Zapada da osudi i sankcioniše Moskvu, dok je dosljedno pozivao na mirno rješavanje krize.

„Što je svet turbulentniji, to bi kinesko-ruski odnosi trebalo stabilnije da napreduju“, rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Saradnja između Pekinga i Moskve „daće podsticaj za multipolarizaciju sveta i demokratiju u međunarodnim odnosima; Kroz to će biti osigurana globalna strateška ravnoteža i stabilnost”, naveo je on.

kinamirovni pregovorirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Zna se tko ne želi mirovne pregovore.
Kad znamo da je 20 a možda i više posto Ukraine “prodano” najvećim svjetskim koorporacijama, BR, V, onda nam je jasno zašto nema pomaka prema miru.
Ovim sukobom dolazi kraj zapadnoj hegemoniji i “blagostanju” milijarde kako su se znali hvaliti.To blagostanje milijarde je nastalo na kolonijalizmu, pljački itd ostalih od strane zapadnih demokracija,;:kolonijalna Francuska, V.Britanija, Belgija, Njemačka, Nizozemska i dvije kolonijalne sile koje su istrijebile cijele civilizacije Španjolska i Portugal..
Hvale se tom demokracijom a još danas posjeduju kolonije,…sumrak zdravog razuma i pameti

Let
1 godina prije

Kinezi govore mudro ali USranci zelu permanenti rat.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Samo potpuni poraz jedne strane , može dovesti do barem temporalna okončanja sukoba i ništ više ! Dakle . Bezuslovna kapitulacija !

Metabaron
1 godina prije

Sve vojske ovog svijeta imaju bar jednu zajednicku stvar – SVE govore o miru i slobodi ….

Max
1 godina prije

Širenje je izglednije.

hiber
1 godina prije

Kinezima je dogorjelo do noktiju. Glumili su mudrog majmuna koji sa vrha brda gleda borbu dva tigra, ali je ruski tigar potonuo u ukrainskom blatu. Xi i Putin su dogovorili ruski napad na Ukrainu, a Kina je morala uletiti kao europski zaštitnik od ruskog pobjednika. Ali rusi nisu izdržali ukrainsku zimu. Sada im je jedino ostalo da zagovaraju “časno primirje” jer ce slijedeci ukrainski napad razbiti ruski front. Onda ce se Putin naći pred dvojbom: gubitak vojske ili nuklearni taktički udar. Što ce Kinu dovesti do ruba, jer senkcije nikad nisu bile uperene prema Rusiji nego kao opomena Kini. Trgovinska razmijena Kina-Rusija je 10%, a Kina-Zapad 70%. Pri tome treba voditi računa da su svi kineski potezi isli u prilog Zapada, a ne Rusije, jer je Kina uravnotežila i plin i naftu u Europi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI