Kineska ambasada odgovorila na tvrdnje da je Moskva tražila vojnu pomoć

Putin i Xi Jinping
10 komentara

Kineska ambasada u SAD kaže da nije upoznata sa bilo kakvim zahtjevom za vojnu pomoć od Rusije usred sukoba u Ukrajini.

Kineska ambasada u SAD saopštila je da nema informacije o navodnom zahtjevu Rusije Kini za vojnu pomoć, napominjući da je fokus Pekinga bio na spuštanju tenzija u Ukrajini.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, Financial Times je u nedjelju objavio da je Moskva zatražila od Kine „opremu i druge vrste neodređene vojne pomoći“ kako bi podržala njenu ofanzivu u Ukrajini. U izvještaju se dodaje da je Bijela kuća zabrinuta da bi „Peking mogao da potkopa napore Zapada da pomogne ukrajinskim snagama da brane svoju zemlju“ ako odluči da odobri navodni zahtjev.

Optužbe su takođe prenijeli New York Times, CNN i druge zapadne publikacije. CNN je, na primjer, izvijestio da je Rusija zatražila „dronove“ od Kine, dok je NYT rekao da su njihovi izvori odbili da razgovaraju o „vrsti vojnog oružja ili pomoći“ koju Moskva navodno traži, navodeći potrebu da se proces prikupljanja obavještajnih podataka zadrži tajnim.

Na pitanje o izvještajima, portparol kineske ambasade Liu Pengyu rekao je Reutersu kasnije u nedjelju da „nikada nije čuo za taj zahtjev“ i da je prioritet Kine „da spriječi da napeta situacija eskalira ili čak izmakne kontroli“.

Peking je zauzeo neutralan stav u sukobu Rusije sa Ukrajinom – pozivajući na prekid rata, ali odbijajući da se pridruži Zapadu u osudi Moskve.

Ubrzo nakon što je Rusija započela ofanzivu na Ukrajinu, kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi rekao je da se Peking protivi „korištenju sankcija za rješavanje problema, a još više se protivi jednostranim sankcijama koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu“.

kinarusijaukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aragorn
2 godine prije

New York Times i CNN su izgubili kredibilitet jos za vrijeme Trumpa, doslovno ih je poništio, sada im je ostalo samo da urliču

Nenad
2 godine prije

Кредибилитет су изгубили још од 1989 године.
Што се бабаи снило ….

Max
2 godine prije

To je besmislica, Rusija je druga na svijetu u proizvodnji oružja. I ne treba joj Kinesko oružje kad i sama Kina kupuje Rusko oružje.

tihobl
2 godine prije

Pa ce onda ici vijest da su kinezi odgovorili na ruski zahtjev i poslali vojsku u bivsu Ukrajinu. Pa ce onda ici sankcije Kini.
Kad nece da napadnu Tajvan dobice sankcije jer su napali Ukrajinu.

NTK
2 godine prije

Kinezima nije u interesu druziti se sa barbarima iz Rusije 🙂
Mene cudi zasto civilizrane kulture druze se sa Srbima…

Klokan
2 godine prije

Rusija korosti 10ak posto svojih vojnih kapaciteta, a da bi trazila drugu drzavu vojnu pomoc? Ajmo se uozbiljiti. Jos nisu ni svoje novije tenkove i rakete upotrijebili, nego koriste stariju opremu koja je skoro za razhod

Boba Lazarević
2 godine prije

Na “meanstream” medijima (kako netko šaljivo reče) tvrde da su Rusi tražili oružje i hranu. Od Kine. Suludo. Ne očekuju valjda da itko povjeruje u to.

Ali da nisu tražili baš ništa… to mi je isto teško za povjerovati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI