Kineska energetska kompanija napustila Zapad

Kineska naftna i gasna korporacija
11 komentara

CNOOC bi mogla da zaustavi operacije u SAD, Britaniji i Kanadi.

Kineska državna naftna i gasna korporacija China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) navodno se sprema da napusti SAD, UK i Kanadu zbog sve veće zabrinutosti zbog sankcija, propisa i rastućih troškova.

Odnosi između Kine i zapadnih zemalja su se pogoršali u posljednjih nekoliko godina. Veze Pekinga sa Washingtonom prekinute su nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump pokrenuo trgovinski rat velikih razmjera, pogodivši širok spektar kineske robe uvoznim carinama. Tenzije su nedavno porasle nakon što je Kina odbila da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

CNOOC, najveći kineski proizvođač nafte i gasa na moru, trenutno nastoji da napusti Zapad prodajom „marginalne i teško upravljive“ imovine u tri zemlje, prema neimenovanim industrijskim izvorima koje citira Reuters.

Izvori, koji su govorili pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti ovog pitanja, rekli su agenciji da je najvišem rukovodstvu kompanije „neugodno“ da upravlja svojim zapadnim sredstvima zbog propisa i visokih operativnih troškova.

CNOOC, koja je ušla u ove tri zemlje kupovinom kanadske energetske kompanije Nexen 2013. vrijedne 15 milijardi dolara, uklonjena je sa Njujorške berze nakon što je pokrenuta Trumpova kampanja protiv Kine. Prije toga, kompanija je dvije decenije bila kotirana na NYSE. Administracija Joe Bidena uklonila je firmu sa crne liste prije oko godinu dana.

U SAD, kineski energetski glavni vlasnik posjeduje kopnena sredstva u bazenima škriljaca Eagle Ford i Niobrara, a takođe ima i offshore udjele u poljima Stampede i Appomattok u Meksičkom zaljevu. U Britaniji, kompanija upravlja sa tri lokacije na sjeveroistoku Škotske, a ima naftni pjesak i gas iz škriljaca u Kanadi.

„Imovina kao što je ona u dubokim vodama Meksičkog zaliva je tehnološki izazovna i CNOOC je zaista morala da radi sa partnerima da bi naučili posao, ali rukovodiocima kompanija nije bilo dozvoljeno čak ni da posjete kancelarije u SAD“, rekao je visoki izvor te industrije, a prenose mediji.

„To je bilo teško svih ovih godina, a stavljanje CNOOC na crnu listu Trumpove administracije je pogoršalo situaciju“, objasnio je on.

Štaviše, najnovije sankcije koje su SAD uvele Rusiji mogu pogoditi imovinu CNOOC, takođe su rekli izvori. Kompanija, koja se sprema za izlazak na Šangajsku berzu u aprilu, navodno planira kupovinu imovine u Latinskoj Americi i Africi.

CNOOC je navodno proizvodio oko 1,57 miliona barela ekvivalentne nafte dnevno 2021. godine, od čega je 62.000 bilo sa lokacija u Kanadi, a 80.000 sa lokacija u drugim djelovima Sjeverne Amerike. Sveukupno, njena sredstva u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi proizvode skoro 220.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, prema proračunima Reutersa.

CNOOCgaskinaNaftazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Očekivano jer je Kina slijedeća meta.

2 godine prije

Tako je!
Uče Kinezi intenzivno!
Sad, kad Rusija plača…
Jer ova gamad, zapadna, pokrast če sve.
A mina je več postavljena.
Tajvan.
Ali, Kinezi ne trebaju oružja, da slome tu zapadnu anticivilizaciju…

tihobl
2 godine prije

Kinezi su pamentni – uce se na ruskim greskama.

Mi smo problem – ne ucimo se ni na svojim ni na tudjim greskama.

radoznalo_mače
2 godine prije

Na Istoku izlazi sunce, na zapadu samo – pada. 🙂

2 godine prije

Šteta, što ne mogu staviti ovog zapisa umjesto onog, sa slikom….
Ljudi, pali sta na propagandu.
Nijedan medij vam ne podaje istine.
Jer gledate filmove, gdje neki auti jurišaju…
A niko vam ne kaže, da ovi auti, u jurišu, troše 40 litara na 100 kilometara.
Ja sam vozio Chraislera, uzbrdo, sa malo gasa, da, da užitak, 60 litara.
Nema znači crpnih stanica… Toga u filmu nema…
To, što vam rade MSM, je masaker ljudskog mozga. I ne probudi vas.
To, da se je Kina odlučila, da se makne. JE BUDNICA!!!
Hallo, dobro jutro! NEMA VIŠE FANTAZIJE!
Počnite shvačati realnost!

Emiliano Zapata
2 godine prije

Rasplakali me..

ad astra
2 godine prije

Je li to ista ona kompanija koja je zaustavila ulaganja u Rusiji. Radilo se o desetcima milijardi dolara. Prvo Rusija pa Kanada. Koji je razlog?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI