Kineski ambasador iznosi viziju BRICS-a

BRICS
16 komentara

Rusija i Kina ostaju ključni stubovi BRICS-a, međunarodnog kolektiva koji takođe čine Indija, Brazil i Južna Afrika, insistira kineski ambasador u Moskvi u tekstu za rusku novinsku agenciju TASS, objavljenom u subotu.

Dvije nacije su glavni “pokretači” razvoja grupe, koja postepeno postaje vodeća snaga u međunarodnoj areni, dodao je Zhang Hanhui.

Zemlje BRIKS-a čine 42 % svjetske populacije i 25 % globalne ekonomije, rekao je Zhang, dodajući da na njih otpada otprilike polovina globalnog ekonomskog rasta, što znači da “vrijednost saradnje unutar BRICS-a stalno raste”.

Grupa ekonomija u usponu sve više privlači pažnju drugih nacija, rekao je izaslanik, napominjući da su predstavnici 50 zemalja samo u prvoj polovini ove godine učestvovali na raznim događajima BRICS+. Takođe je pozdravio razvoj BRICS+ formata, koji omogućava drugim zemljama da se pridruže stalnim članicama grupe u određenim diskusijama. Tri takva događaja ove godine su prisustvovali lideri 13 država koje nisu članice BRIKS-a, rekao je Zhang.

Međunarodni izazovi, uključujući pandemiju Covid-19, sukob u Ukrajini i rastuće tenzije između velikih svjetskih sila, zahtijevaju od Moskve i Pekinga da “ojačaju svoju stratešku saradnju”, rekao je ambasador, dodajući da BRICS također treba “podržati napore protiv hegemonije i doprinijeti uspostavljanje pravog multilateralizma” u međunarodnim odnosima.

Ambasador je istakao da su od početka 2022. godine zemlje BRIKS-a dogovorile nekoliko inicijativa u oblasti ekonomske digitalizacije i razmjene tehnologija. Peking, koji je ove godine na čelu grupe, iznio je niz inicijativa koje bi dodatno unaprijedile saradnju među članicama u oblastima inovacija, dodao je on.

Pandemija Covid-19 također je pokazala potrebu za bližom saradnjom u medicinskim istraživanjima, rekao je ambasador, ukazujući na potrebu dijeljenja zdravstvenih proizvoda sa zemljama u razvoju kako bi im se pomoglo u prevladavanju pandemije. Zhang je napomenuo da su u martu zemlje BRICS-a pokrenule zajednički centar za razvoj vakcina, nudeći zajednička istraživanja i razvojne platforme zemljama u razvoju.

Ambasador je istakao da BRICS grupa ima za cilj da doprinese međunarodnom miru i stabilnosti, kao i jednakosti i pravdi u međunarodnim odnosima. “Sigurni smo da bi moćnija i reprezentativnija, kao i aktivnija porodica BRICS-a mogla dati veći doprinos međunarodnim naporima usmjerenim na odbranu pravde, jednakosti i solidarnosti, kao i na suzbijanje hegemonije, uznemiravanja i podjela”, dodao je Zhang.

BRICSKineski AmbasadorRastZhang Hanhui.
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

100 drzava duguje Kini vise nego sto moze da vrati. Kinezi do sada nisu duznike ucjenjivali da donose politicke odluke kao zapadni kreditori, ali ni to nece trajati vjecno. Cekam da zapad uvede sankcije Kini, pa da vidimo kako se svijet dijeli na dva dijela i kao se dize zeljezna zavjesa oko zapada. jedina neutralna zamlja ostace BiH jer se ovde ne mogu dogovoriti ni oko cega. Bicemo nova Svajcasrska ne zbog nase sposobnosti, vec zbog nase nesposobnosti.

goran
1 godina prije

Brics pokusava raditi na ravnopravnosti, to nece raditi, svijet je naucio na dominaciju, batinu I eksplotaciju.

Max
1 godina prije

Logično i točno.

1 godina prije

..medjunarodni izazovi,ukljucujuci pandemiju covid 19.. kazu decki iz BRICS-a.hvala.

Partizan
1 godina prije

Hvala Bogu, dobili smo alternativu! Biće bolje, al ne za nas u Evropi.

goran
1 godina prije

bravo za BRICS

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI