Kissinger mijenja stav o ulasku Ukrajine u NATO

Kissinger
35 komentara

Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger signalizirao je preokret u svojim stavovima o budućem članstvu Ukrajine u NATO-u. Političar veteran rekao je za The Economist da sada vjeruje da se mir u Evropi ne može postići bez pridruživanja Ukrajine vojnom bloku koji predvode SAD.

Prošle jeseni Kissinger je insistirao da „ nije bila mudra američka politika pokušavati da uključi Ukrajinu u NATO“. On je rekao da je proširenje bloka na istok od pada Sovjetskog Saveza 1991. u suštini uklonilo ruski istorijski “sigurnosni pojas”, ali je insistirao da to nije opravdanje za ruski “iznenadni napad” na Ukrajinu.

Međutim, u intervjuu u srijedu britanskom izdanju, političar, koji 27. maja puni 100 godina, sugerirao je da je “za sigurnost Evrope bolje imati Ukrajinu u NATO-u”.

On je priznao da se trenutno nalazi „u čudnoj poziciji da ljudi govore: ‘Pogledaj ga, predomislio se. Sada je za članstvo Ukrajine u NATO-u.”

Razlog za takvu promjenu je “dvostruki”, rekao je Kissinger. „Prvo, Rusija više nije konvencionalna prijetnja kakva je bila. I, drugo, sada smo naoružali Ukrajinu do tačke u kojoj će ona biti najbolje naoružana, najmodernija zemlja i sa najmanje iskusnim rukovodstvom u Evropi”, objasnio je on.

Prema riječima bivšeg američkog državnog sekretara, stav evropskih zemalja prema članstvu Kijeva je “ludo opasan”.

“Evropljani govore da ih ne želimo u NATO jer su previše rizični i zato ćemo ih naoružati i dati im najnaprednije oružje. Kako to uopće može funkcionirati?” pitao.

NATO je još 2008. godine izjavio da će se Kijev pridružiti bloku, ali nije precizirao datum kada će se to dogoditi. “Odluka da se članstvo Ukrajine u NATO-u ostavi otvorenim bila je veoma pogrešna i nemudra”, rekao je Kissinger .

Mogućnost da Ukrajina, koju Rusi smatraju „organski ili istorijski sebi najbližim malim bratom“, bude primljena u savez predvođen SAD, postala je „konačna prekretnica“ za ruskog predsednika Vladimira Putina kada je odlučio da pošalje trupe u susjednoj zemlji u februaru 2022, objasnio je.

Prošlog mjeseca, njemački ministar odbrane Boris Pistorijus je sugerirao da “ovo nije vrijeme za odlučivanje” o mjestu Ukrajine u NATO-u. Podržao ga je litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, koji je rekao da bi “bilo previše teško” učiniti Kijev članom bloka dok traje sukob s Moskvom.

Rusija, koja širenje NATO-a na istok vidi kao veliku sigurnosnu prijetnju, izdvojila je nastojanje Kijeva da se pridruži bloku kao jedan od glavnih razloga za pokretanje svoje vojne operacije u Ukrajini prije više od godinu dana.

Pišući na Telegramu, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tvrdi da je, uprkos Kissingerovom ogromnom iskustvu, “potpuno pogriješio” kada je sugerirao da bi članstvo Ukrajine u NATO-u na neki način garantiralo mir. Umjesto toga, to bi samo dovelo do direktne konfrontacije između Rusije i bloka, insistira Medvedev.

Ako „tupavo” rukovodstvo NATO-a odluči da poželi dobrodošlicu Kijevu u blok, „ukrajinski nacionalistički režim neće odustati od pokušaja da povrati izgubljene teritorije”, dodao je Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamjenika šefa ruskog Vijeća sigurnosti.

Kao odgovor, Moskva bi “morala da odgovori oštro svim raspoloživim sredstvima”, što bi vjerovatno pokrenulo član 5 NATO-a, koji kaže da je napad na jednu članicu jednak napadu na cijeli blok, objasnio je Medvedev.

KissingerNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Kike 😈

joškoboško
11 mjeseci prije

Kolika je vjerodostojnost i politički kapacitet političara na Zapadu, i nedostatak javne osobe od formata, je nužnost da se „iz naftalina“ u javni prostor gura sto-godišnjaka. Heinz Alfred Kissinger-zvani Henry, rođeni Njemac (de)naturalizirani Usranac, trebao bi „ispeglati“ zgužvani program USA hegemonije i „indijanizacije„ Rusije i Istoka. Zapad se vraća 100 godina unazad!!!

tihobl
11 mjeseci prije

Sta kaze stari lukavac: najbolje je rusima da puste Kijev u NATO kako bi prestali napadi na Rusiju, jer NATO ne zeli rat sa Rusijom.

Dragan bumbar
11 mjeseci prije

Spremaju rat Europi, iz dana u dan pomicu granice i pokusavaju da naprave belaj. To je neke izvuklo iz sranja u 2. svjetskom, nadam se da nece opet uspjeti.

Max
11 mjeseci prije

To bi proširilo plamen rata alli stogodišnji spletkar upravo to i želi.

hiber
11 mjeseci prije

Rusija noćas nije bila u stanju lansitati ni Kinžale, a sprečila bi ulazak Ukraine u NATO.

Marmel
11 mjeseci prije

Zlikovac

Ivan
11 mjeseci prije

Mir u Europi se moze postici samo tako da vas USA majmune stjeramo u tri picke materine..

Marmel
11 mjeseci prije

Kad će to pseto da crkne,majku je..

jupiter
11 mjeseci prije

ova vreca balega jos trosi kiseonik

Keki
11 mjeseci prije

Staro beskorisno besposleno blebetalo.

goran
11 mjeseci prije

ej kisindzeru ti pedofilčino sotono krepaj više da te ni ne slušamo a još manje gledamo.
odakle ti obraza da izlaziš u javnost i da komentiraš dogadjalje koje si ti i ono usrano djubre od duboke države amerike napravili.
vi ste krivi za sva zvjerstva koja ste napravili u zadnjih 200g po cijeloj planeti.

Zile
11 mjeseci prije

Ajde đubre staro crkni več jednom

Roccos
11 mjeseci prije

Stari prdonja se potpuno pogubio,danas laprda jedno,sutra drugo,pitam se kad će mu ponestati adrenokroma da već jednom ode svom voljenom rogonji.

Ico
11 mjeseci prije

Nenry je posenilio, pa baljezga!

Ivan
11 mjeseci prije

Pas im mater pa kada ce ti olinjali stakori vec jednom pokrepati?

Miro
11 mjeseci prije

Koga briga šta ovaj matori trabunja

Tri p
11 mjeseci prije

Drugim rijecima je porucio rusima….Napadat cemo vas konstantno, nema mira.

Mila
11 mjeseci prije

svetsko zlo u jednom ,,čoveku”!?!

Japanac
11 mjeseci prije

Vidi vraga….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI