fbpx

Koliko je jaka turska vojska?

Turske zračne snage

Na sirijskom frontu je uglavnom mirno, ako izuzmemo koji artiljerijski hitac kojeg ispale jedna i druga strana u ravnice i maslinike Idliba, bez stvarne namjere da se pogodi bilo što. Možda je ovo trenutak da se osvrnemo na „drugu najveću vojsku NATO pakta“, kako vole zvati turske oružane snage, koje su to samo po broju vojnika, ne po borbenoj snazi, jer odma moramo navesti Veliku Britaniju i Francusku koje posjeduju nuklearna oružja, tako da već pada na četvrto mjesto.

Međutim, turskoj vojsci nije mjesto čak ni tu, što se vidjelo u nedavnom borbama i Idlibu, gdje su napadi provođeni isključibovo dalekometnim topništvom i napadačkim dronovima, a F-16 su oborili dva sirijska Su-24 i jedan L-39 raketama zrak-zrak dugog dometa AIM-120, ne ulazeći u siirjski zračni prostor, što je detalj kojeg je trebalo posebno objasniti, iako je besmislena tvrdnja generala Hulusija Akara da je turski F-16 odgovorio vatrom i oborio sirijski školsko-borbeni zrakoplov zato što ga je sirijski pilot napao u zračnom prostoru Idliba. Da je bilo tako, onda je ubijeni sirijski pilot imao mazohistike ili suicidalne porive, što nije bio slučaj.

Turci tvrde da su „pobili od 2000 do 3000 sirijskih vojnika“ i „uništili“ su dio zračne flote, protuzračne obrane i na stotine tenkova, borbenih oklopnih vozila, haubica, višecijevnih raketnih sustava i teških, srednjih i lakih artiljerijskih oružja. Dokazani gubici su, naravno, višestruko manji, iako ih je bilo, posebno u danu kada je Turska tražila primirje od Moskve da izvuče mrtve i ranjene, što je iskoristila za masovni napad dronovima, artiljerijom i miješanim tursko-terorističkim jedinicama na položaje sirijskih vladinih snaga i Hezbollaha jugozapadno od Aleppa. Ta i druge akcije su navodno bile odgovor na sirijske napade na turske položaje u Idlibu, uslijed kojih je, prema izjavama Ankare, ubijeno više turskih vojnika. U pravilo, narativ Turske je da su Sirijci njih napadali, a oni su „samo odgovarali vatrom u znak odmazde“.

Situacija u sirijskoj provinciji Idlib eskalirala je u siječnju, kada su trupe Bashara Al-Assada izvele napad na položaje terorističkih organizacija koje je podržala Turska. Prema analitičarima, Turci su jedva dočekali, samo kako bi NATO pakta. Ali je savez već rekao da neće slati snage u Idlib u okviru petog članka povelje organizacije, koji podrazumijeva da, kada bude napadnuta jedna zemlja članica, sve ostale trebaju intervenirati. Odnosno, rekli su Turskoj da probleme mora rješavati sama, a to je prilika da vidimo s kojim bi snagama to trebala učiniti.

Turska vojna potrošnja

U 2018. i 2019. godini su, manje ili više, sve zemlje NATO pakta povećale vojnu potrošnju, ali nijedna kao Turska, čija je vojna potrošnja porasla za 20%, dok su ostale zemlje trošile u prosjeku samo 10% više od prethodnih iznosa. To se uklapa u cjelokupnu strategiju turskih vlasti supstitucije uvoza u sektoru naoružanja.

Naime, oko 30% sve vojne potrošnje u Turskoj otpada na kupovinu novog oružja te na istraživanje i razvoj, posebno je  značajno da se gotovo trećina, točnije 28%, svih znanstvenih istraživanja u zemlji provodi u vojno-industrijskom kompleksu. Osim toga, te brojke posljednjih godina stalno rastu.

Za sada je zemlja još uvijek previše ovisna o oružju iz uvoza. Na primjer, Turska još uvijek nema ni svoje tenkove, ni podmornice, ni borbe ne zrakoplove i svu su uglavnom američki ili njemački.

Kolaps lire, koji se dogodio sredinom 2018. godine, teško je pogodio kupovnu moć Turske, ali je s druge strane pokušaje stvaranja „vlastite turske“ vojske, što bi povećalo i prihode od izvoza. Do sada su postignuti uspjesi u razvoju različitih oklopnih transportera i vojnih kamiona, tenkova, uključujući autonomne, te bespilotnih letjelica, iako su prilično skupe, a Sirija i Libija su smanjile turski arsenal ovih važnih oružja.

Brojne „strategije“ koje oblikuju viziju buduće politike Turske, među glavnim ciljevima proglašavaju standardnu „borbu protiv terorizma“, iako na terenu isključivo Kurda, jamčenje unutarnje sigurnost zemlje i jačanje njenih granica, prije svega sa Sirijom, ali i susjednim Irakom.

To objašnjava i klađenje, prije svega, na obrambeno oružje. Osim toga, pokušaj vojnog udara iz 2016. godine igrao je važnu ulogu u prebacivanju fokusa s vanjskih na unutarnje prijetnje. Ti će događaji kasnije značajno utjecati na kvalitetu obuke moderne turske vojske, jer su redovi časnika tada „očišćeni“, a čistka stručnog časničkog kadra i nedostatak borbenog iskustva među aktivnim vojnicima može igrati važnu ulogu u trenutnim i budućim sukobima.

Erdogan je na vrh vojske doveo sebi odane generale vrlo upitnih kompetencija. Tako se ministar obrane, general Hulusi Akar, tijekom sukoba u Idlibu pozivao na volju Allaha, a na konferencijama za novinare, osim uobičajenih priča o stotinama ubijanih Sirijaca i svakodnevnom uništavanju sirijske vojne opreme nešto stručnije u vojnom smislu od njega nismo mogli čuti.

U dijelu koji se tiče „veličine turske vojske“, ona je velika po borju vojnika i Turci su sa svojih 355 200 „aktivnog“ osoblja su gotovo dvostruko veći od Francuske, koja ima 204 000, a nakon toga slijede Nijemci sa 180 000, Talijani sa 171 000  i Britanci sa 148 000 vojnika u aktivnom sastavu.

Ali Turska je inferiornija po vojnoj potrošnji. I to vrlo ozbiljno. Tu ne vrijedi gledati stopu povećanja potrošnje, već brojke izražene u američkim dolarima. Ujedinjeno Kraljevstvo je 2018. za vojne potrebe izdvojilo 59 milijardi dolara, Francuska 51 milijardu, a Njemačka 50 milijardi dolara. Turska je 2018. godine za ogromnu vojsku, u smislu broja vojnika i personala u ministarstvu obrane,  izdvojila samo 12 milijardi dolara. Čak je i Španjolska sa svojih 13,5 potrošila više.

Naravno, ove brojke ne govore izravno o snazi ili slabosti vojske, pogotovo jer Turci imaju puno više vrsta oružja od svojih NATO saveznika. Tenkova, na primjer, imaju 2300, a Francuzi, Britanci i Nijemci zajedno imaju 663 komada. Turska ima 308 borbenih zrakoplova, a Francuzi 208. To jest, naizgled je turska vojska opremljenija od saveznika, a u mnogim rodovima i boljim oružjem.

Ali ipak treba podsjetiti da je značajan dio tog oružja tehnički zastario. Na primjer, najmoćniji turski borbeni zrakoplov je F-16 Fighting Falcon, razvijen ’70-ih. Isti je slučaj s američkim tenkovima M48A5, kojeg su SAD prestale koristiti sredinom ’90-ih, a Turska ima 750 takvih tenkova, trećinu od ukupnog voznog parka. I svi su u službi, ali možda se mogu pokazati dobrima u ratu protiv Kurda, čak ni protiv njih, dok bi u sukobu s bilo kojom redovnom vojkom lako bili „izbačeni iz stroja“.

Turski saveznici odavno prelaze na modernije oružje, zbog čega i Ankara povećava troškove. Ali je problem što veliki dio novca odlazi na neke redovite stvari, poput osnovnih plaća vojnog osoblja i troškova administracije ministarstva obrane.

Turska i saveznici imaju različitu opremu, kao i različite plaće vojnika. Uvijek, kada govorimo o vojnoj potrošnji, mislimo na “komade željeza”, ali značajan dio novca ide za plaće osoblja. Na primjer, ako uzmete borbeni zrakoplov pete generacije F-35, jasno je da će pilot za njega koštati puno više od samog zrakoplova. Uostalom, treba ga osposobiti, educirati tako da dostigne određenu razinu i onda plaćati najmanje desetljeće i pol do dva, a tu je dugoročno vrlo proces.

Ovdje su brojevi nekih glavnih oružja dostupne turskoj vojsci:

  • Borbeni tenkovi: 2379, među kojima je 713 Leoparda, 916 tenkova M60 i 750 tenkova M48A5.
  • Borbeni zrakoplovi: 308, među kojima je 27 zrakoplova F-5 Northrop, 233 zrakoplova F-16 Fighting Falcon i jedan F-35.
  • Helikopteri u zrakoplovstvu: 35, od kojih su trećina njih, odnosno 12 komada,  američki S-70A Black Hawk iz ’70-ih.
  • Bespilotne borbene letjelice: 33, sve dronovi Bayraktar TB2 dronovi srednjeg dometa vlastitog dizajna, te oko 60 dronova ANKA, 66 točnije, ali govorimo o brojkama prije „dronopada“ u Sirji i Libiji, gdje je Turaka u jednoj i drugoj zemlji izgubila najmanje po deset borbenih dronova, od kojih po tri do četiri Bayraktara. Podatke je lako naći na interentu i dokazivo oborene turske dronove, za koje postoje fotografije i snimke olupina. Propagandni mediji sirijske i libijske vojske navode i veće brojeve, ali to nije potvrdilo ni Assadovo ni Haftarovo ministarstvo obrane.
  • Podmornice: 12, od kojih četiri klase  Atilay, a osam klase Prevez/Gür, sve izrađene u Njemačkoj.
  • Fregate: 12, od kojih su osam njih klasa Gabya, modernizirane verzije američkih brodova proizvedenih od 1975. do 2004. godine.

Procjena borbene učinkovitosti turskih oružanih snaga težak je zadatak, jer zahtijeva analizu previše faktora. Ali turska vojska tradicionalno se smatra drugom među zemljama NATO pakta, odmah iza američke. To se više objašnjava i povijesnim razlozima, jer se turska vojska oduvijek smatrala elitom društva u zemlji, a manje tehničkom opremom i visokom razinom školovanja časničkog kadra.

Istodobno, moral turskih vojnika je danas vrlo upitan, što su više puta nakon 2016. godine primijetili čak i lokalni stručnjaci. Krivac za pad morala i želje za borbom su novi zakoni koji su oslabili politički utjecaj vojske, a na drugoj strani su povećali ulogu predsjednika. Turski časnički kadar, osim Glavnog stožera u kojem su postavljeni Erdoganu slijepo odani generali, nezadovoljan je novom ulogom u društvu i to se odražava u moralu za potencijalni, ne za stvarni sukob s neprijateljem kojeg izmisli Erdogan, a njemu su neprijatelji takoreći svi. Od Grka do Bugara, od Kurda do Iračana, a Sirijce svih etničkih i vjerskih skupina da ne spominjemo, s izuzetkom Turkomana na sjeverozapadu arapske zemlje.

Što se tiče saveznika, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je očito preskočio predavanja iz povijesti i ne zna da je Osmansko carstvo imalo moćnu ratnu mašineriju sve dok je porobljene zemlje nije tretirala kao poraženo roblje, već je ostavljalo lokalnu vlastelu na položajima, a oni su zauzvrat sudjelovali u turskim vojnim pohodima protiv carstava na zapadu i istoku, na jugu i sjeveru. Erdogan nikada neće imati nijednog saveznika, poput nekih sultana. Jedini saveznik na kojeg može računati, i to apsolutno nepouzdan, su teroristi sirijske Al-Qaide ili organizacije Hayat Tahrir Al-Sham, potom Islamska stranka Turkestana, Ansar Al-Shariya, Huras Al-Din, Noureddin Al-Zenki, bridaga Sultan Murat i slični, a s njima se ne gradi „novo Osmansko carstvo“ o kojem sanja Erdogan i njegovi obožavatelji.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
110 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije

Glupo pitanje…jak si koliko ti “svet” dozvoli! JNA je mogla okupirati sve oko sebe za par dana ako se uzme u obzir vojna moć

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Pa to, to….ljudi u JNA su bili nemoćni! Zato i napisao ono gore, jak si koliko ti “svet” dozvoli

U razdeljak te ljubim
Gost
U razdeljak te ljubim
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Tako su govorili u Aprilu 92 godine napadom na Sarajevo,pa su im momci u patikama slomili zube.

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije

Vidim i ti ne razumeš šta sam napisao…..momci u patikama, jbt! Zamisli da JNA nije bila izdana od sviju i da su na terenu mogli pokazati svu svoju moć…par dana bi sve trajalo, rekoh

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlata nije JNA bila izdana nego je JNA izdala narod . Oficiri su bili zbunjeni jer su se morali borit protiv naroda kojega su trebali branit. A sve radi krive politicke odluke.
Velega ti je lipo reka . Vojsku cini narod, i kad ides protiv naroda vise nisi vojska tog naroda , i nastaje raspad.

dr drug
Gost
dr drug
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

… ma najbolji scenerio JNA pohapsila ove precjednike republika i SK itd i vojnu vlast na godinu do dve, dok se dalje nevidi sta ce, mislim da bi bili izbjegnuti svi ratovi 90tih, a i bolje bi se zivjelo, jos ko bi zadrzo jednostranacje, manje pljacke nego u vise stranackom sustavu, miskim da mu danas omladina nebi odlazila u njem aus itd… Znaci JNA pod optuzbom za rusenje ustavnog poretka da je pohapsila buduce precjednike i lokalne huskase ( ma 200 ljudi max) u pocetku sve bi bilo puuno bolje

jovica
Gost
jovica
11 mjeseci prije
Reply to  dr drug

druze, trebao j e pod svaku cenu sacuvati general adzica , da on sve to sredi po ratkom postupku to je bio pravi vepar

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije
Reply to  jovica

On je bio najobicniji kurton.

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Pa JNA je izvela najvecu izdaju stavljajuci seu funkciju srpskog naroda.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

Nekada, davno, broj vojnika je bio jako vazan faktor. Danas, u Turskoj vojsci cca 75% osoblja su regruti, a ostatak, profesionalci. U USA vojsci, nema regruta, jos od Vijetnama, svi su profi, i uglavnom, jako dobro specijalizirani. Sa druge strane, veliki broj tehnickih sredstava, tj., tenkova i aviona, bez obzira, na eventualnu zastarjelost, je nesto sto se mora respektirati. A sto se tice komandnog kadra, ogromna vecina je bila zavrbovana od Gulenista, jos tokom skolovanja, tako da je Erdogan pocistivsi Guleniste, pocistio i one najbolje. Oni koji su ostali, njemu su vjerni, ali nisu prva klasa, da tako kazemo.
Koga zanima Turska, zanimljivo je procitati o Gulenu, njegovoj mrezi skola i fakulteta, sirom Evrope, a pogotovo islamskih zemalja. Gulen mladim, perspektivnim ljudima, nudi odlicno obrazovanje, uz osnovni uvjet, apsolutne poslusnosti njemu i njegovom pokretu. Naglasak je uvijek, na kadru, koji ce kasnije uci u drzavni aparat (od obrazovnog osoblja, preko pravosudja, do vojske), neovisno o drzavi u kojoj zive (od Njemacke, do Kazahstana), i biti njegova poluga utjecaja.

Arkaj
Gost
Arkaj
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlata…previše pojednostavljuješ stvari. Podrška jakih saveznika je važna i to niko ne spori. Isto tako jako je važna i tehnička opremjenost suvremenim naoružanjem i obučenost trupa da to naoružanje može koristiti na vojno najefikasniji način. Jadan od najvažnijih faktora je ipak i motiviranost i moralna čvrstoća vojske kako bi mogla podnijet neizbježne gubitke a ko nije lako postići ako borbu u kojoj riskiraš život većina vojnika smatra bespotrebnom i nimalo vrijednom osobne žrtve. U suštini radi se o tome da li cilj borbe opravdava ekonomske žrtve kod kuće i žrtve u krvi na frontu. Pitanje je dakle što turski građani i vojnici misle o proširenju turskih granica na račun sirije i da li su spremni prihvatit cijenu za to čak i ako postoji šansa za ostvarenje tog cilja… Treba se sjetiti da je turska država nakon raspada turske imperije značajno smanjena te da je nakon toga proširena za provinciju Hatay koja je oduzeta Siriji i to bez ikakvih posljedica. Drugi primjer je teritorij oduzet Cipru uz vrlo malu cijenu ali koji još nije međunarodno priznat.

gost
Gost
gost
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

JNA je bila kurac od ovce, slaba, neorganizirana sa jadnim oružjem. Sreća po nas da je bila takva.

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije
Reply to  gost

Pa za sve “vas” je bila prejaka, super moćna ali džaba kad je ujedno i nemoćna bila! Dakle ponavljam, svet joj nije dopustio, u startu se znala njena uloga i kraj. Lasere da je imala pa opet ništa

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije
Reply to  gost

gost….slaba i jadna nije bila, neorganizovana jeste i to iz jednog jedinog razloga jer je bila izdana od sviju i kao takva iskorišćena za nečije ciljeve. Vreme je poprilično prošlo i sada već sa sigurnošću mogu reći da nisam siguran baš da se za ove ciljeve borilo….velika većina tih tadašnjih boraca za “ciljeve” rado bi se vratila u doba iste te JNA

Castrum
Gost
Castrum
11 mjeseci prije
Reply to  gost

kurac od ovce su bili,uglavnom,oficiri koji su od te iste JNA živjeli decenijama prije, kao bubreg u loju,a kad je trebalo da za nju “zalegnu”prekršili su sve date zakletve i prešaltali se u nacionalne armije.

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije
Reply to  Castrum

Osnovno sto su vjezbali oficiri JNA je bilo brijanje svaki dan i drzanje prepotentnog stava.

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije
Reply to  gost

Vojna doktrina JNA………..postavi artiljeriju i udri nasumice.

Slaven
Gost
Slaven
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

JNA je prestala biti JNA onog dana kad je prvi put zapucala na vlastiti narod. “svet” tu ništa nije učinio, ni za ni protiv.
Srbi su dosta vremena zadržali znakovlje i opremu od JNA jer nisu imali hrabrosti priznati svoj pravi identitet.
Misli su da je vojska njihova. E pa nije bila njihova, nego zajednička svima. A kad su je srbi preuzeli pod svoje, raspala se ko kula od karata, jer ni nije bila dizajnirana da bude u službi jednog naroda, nego svih naroda Jugoslavije.
“svet” se isto ko i srbi, toplo nadao da će JNA sredit stanje… ali nije, jer nije ni mogla vojska uništiti narod od kojeg je potekla. Sve to oružje i oprema i ljudstvo pripadalo je svima, srbima, hrvatima, slovencima …. svima.
Efektivno JNA je mogla zaustavit ruse bez prdnem ti, jer rusi nisu ni do koljena balkanskim plemenima u ratničkom smislu… ali… bez hrvata, slovenaca, bosanaca i makedonca… JNA je bila vojska srba…akhm, koji su ipak malo zakinutiji što se ratništva tiče. Oni više beže nego što se bore.

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije
Reply to  Slaven

Srbi su se borili protiv beskrajno jacih protivnika, protiv Turaka/Otomana, protiv Auatrougara i Njemaca, protiv NATO, i pri tome imali ogromne gubitke, ponakvise medju civilima. Hrabrost i borbenost kakvu su Srbi prokazali kroz svoju istoriju, rijetko se gleda, i tvoji se nikada sa njom ne mogu mjeriti, jer su svakom carstvu, bez i pokisaja otpora, odmah dali ruke u okove, jos i sa cvijecem.
Boriti se protiv sake naroda , nacionalne manjine u sopstvenoj drzavi, uz pomoc NATOa, nije nikakva hrabrost ni borbenost.
Na temi Turska, a ti se sjetis Srba, kakvi li su kompleksi tu, po dubinama duse, samo Bog zna.

mladen3x
Gost
mladen3x
11 mjeseci prije
Reply to  Mlata

JNA je bila zaostala najmanje 20 godina,pa nismo imali vlastitu protuoklopnu raketu u 45 godina razvoja a da o PZO obrani ne pričam…

X3M
Gost
X3M
11 mjeseci prije

Nuklarne bojeve glave – 0
Piši kući – propalo –

Roky
Gost
Roky
11 mjeseci prije
Reply to  X3M

Nuklearne bojeve glave se cuvaju u drugoj muslimanskoj drzavi ili su cak mozda vec i u turskoj nikad se nezna niti ce se znati ali muslimani imaju atomske bombe dovoljno i bit ce ih jos. Brojke navedene u analizi su predpostavke sto znaci da sigurno nisu tacne a i koja bi budala neprijatelju rekla tacno sta ima u svojoj kuci.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Roky

Ti si pobrkao Izrael sa Turskom…Izrael čuva svoje nuklearke u muslimanskoj zemlji.

Ivex
Gost
Ivex
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Kojoj ja sam čuo da imaju centar za nuklearno istraživanje i svoje Jerricho rakete u Južno Afričoj Republici , opet drugi izvori govore da su Etiopiji ili pak Azerbejdanu (većina Muslimanska mogu rokati sve djelove svijeta s te pozicije).

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije
Reply to  Roky

Muslimani nisu nacija ili drzava, vec religija. U realnosti to je 40 -50 drzava, koje cesto imaji suprotne interese i ratuju jedna protiv druge. Kao trenutno Sirija, Turska, Libija, pa i Iran donekle, S. Arabija, itd. Jedino Pakistan ima nuklearno oruzje. A njega u sahu drzi Indija. Inace nije poenta samo imati nuklearnu bombu, vec i moderna sredstva dostave. Pakiatanske balisticke rakete (kojih ima manje nego bojevih atomskih glava) jedva da mogu dobaciti (domet) do svih krajeva Indije. Sto se tice prenosa atomskih bombi iz Pakistana u neku drugu zemlju, to je smjesna prica, tako mali Perica zamislja politiku. Nije to burek da ga preneses gdje hoces i da ti svijet dozvoli. Razumijem da si se nasao uvrijedjen ili razocaran sto Turska vojska nije tako jako kako to wonabe sultan Erdogan i turske serije zele prikazati, ali treba biti realan. Takodje tekst govori o Turskoj drzavi, a ne o tome sta “neka religija ima”, sto je vec besmisleno. Brojke navedene u analizi nisu bilo kakve predpostavke, vec su zapravo to maksimalistice predpostavke, realnost je jos losija, to vazi za svaku zemlju, jer broj naoruzanje koji se zvanicno predstavlja po otvorenim izvorima, uvijek je maksimalisticki, ne uzima se u obzir koliko… Pročitaj više »

Fatih
Gost
Fatih
10 mjeseci prije
Reply to  Savio

Askee.tv.milgem projesi.

Racio
Gost
Racio
11 mjeseci prije

Turska se vojska aktivno ukljucila u sirijski rat fakticki jedan dan, te u rejonu svojih operacija doslovno oduvala asadovu vojsku,placenike hezbolaha i iranske revolucionarne garde , ruske spetznaze i rusku PZO.Brutalno su ih izdronirali, medjutim naravno da to turska vojska nije uradila samaostalno jer je po nestrucnosti,losoj i manjkavoj obucenosti,organizaciji i neprofesionalnosti,slicna ruskoj vojsci.
Takvu jednu sofisticiranu akciju droniranja, kao sto je to bio slucaj oko Idliba te brutalnu demonstraciju moci i efikasnosti, pripremili su i odradili profesionalci nato pakta a turci su bili samo izvrsioci.
Nato je pomogao turskoj samo i iskljucivo da bi i prakticno pokazao putinu gdje je crvena linija ,odnosno da bi mu skratili lanac,posto se ne drzi dogovora i gdje god moze i ukaze mu se prilika zagrabi koliko moze i prekrsi sve dogovore.

čitalac
Gost
čitalac
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

“Nato je pomogao turskoj samo i iskljucivo da bi i prakticno pokazao putinu gdje je crvena linija ,…”
NATO je Rusima postavljao puno takvih crvenih linija a ovi svejedno došli pred Idlib.
Al si pametan…

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Nato je u Siriji ispraznio Rusiji budzet.

Weteran
Gost
Weteran
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

…. i nakon blistavog uspeha, Erdogan je otrčao na poklonjenje u Moskvu !?
Gde si ti služio vojsku ?

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

Racio sa ovakvim tvojim stavovima koje iznosiš vidim da si provokator. Neko ovde dolazi da konstruktivno doprinese raspravi a neko da provocira… svako prema svom karakteru.

Racio
Gost
Racio
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Deki,pa nisam na boljsevisticko- rusofilski portal dosao Boga molit ili klimati glavom i sa svima se slagati , djeliti plusice i dobivati plusice , sto no se kaze pisati uz vjetar i vezati konja dze mu gazda kaze,koliko god ovdje trolam boljsevike toliko jos vise trolam fasiste na njihovim portalima. Ucim ih demokraciji. :))

Primitivno-ponosni Dinaroid
Gost
Primitivno-ponosni Dinaroid
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

Racio ili Žukov, nauči se prvo pisati, jer u ovom komentaru imaš 30 grešaka. Tvoji te Švicarci nisu naučili pisati, a želiš učiti druge demokraciji. Mogu samo zamisliti što ti kulturni Švicarci misle kada vide tvoj pravopis? 🤣😂😆

Racio
Gost
Racio
11 mjeseci prije

Svicarci su me naucili njemacki,engleski, francuski i talijanski,srpsko-hrvatski sam ucio u jugo dopunskoj skoli, mozda je to uzrok moje nepismenosti, sto ti mislis?Ruski nazalost uopce nisam ucio,ali znam citati i pisati cirilicu, eto bar nesto. 😉

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

Ti si neki mnogo konfliktan čovek, šta ćeš ovde ako smatraš da je ovaj portal takav osim ako ne dolaziš samo da sesvađaš i praviš kavgu?

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

Racio
Evo, do sada sam pretpostavljao, a sada sam siguran Racio=x@y=Jack= jos desetak nick-ova istog frustriranog tipa, koji druge ‘uci demokraciji’, a bio je popisan vise puta na portalu, zbog svojih idiotskih djelatnosti. Samo ti nastavi dalje, mazohizam je neizljeciv.

Peter
Gost
Peter
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

Puste želje ,puti snovi!! Lijepo je sanjati, zar ne?

Sivko
Gost
Sivko
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

Ne mogu dokazati no sumnjam da su u upravljanju dronovima svoje prste imali i ameri iz baze u Incirliku.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

Evo, od tebe imamo najnovije informacije, koje jos nitko nema. Da li imas neki pouzdan izvor, ili ti je ove osjetljive obavjestajne podatke povjerio susjed sa treceg kata, dok ste cekali u redu za kruh?

Stjepan
Gost
Stjepan
11 mjeseci prije
Reply to  Racio

Racio, hodaš li ti kao neki prosječan čovjek po ovom našem svijetu ili si tip koji spada u grupu IZUZETNIH koji gube (ili su već izgubili) zdrav razum zbog pada s ljestava ??
Danas je stvarno uspjeh biti zdrav u svijetu bolesnih idola … 🙊🙈🙉

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije

Nazovimo ga “zapad” , gubitkom turske
i prelaskom u rusku sferu bio bi detroniziran na bliskom istoku .. Jedino zapadu bi odgovaralo da su rusija i turska u sukobu..
I eto vas zdušno navijate za taj sukob i da se turska udalji iz te sfere sto jedino odgovara zapadu..
Sad se zapitajte sta vi radite jer ovom sotonizacijom turske vi u stvari radite za zapad , a da to niste niti svjesni.. Sad da li to radite namjerno ili ste pod smutnjom to ne znam..
Mislili ste da ste pametniji od zapada , a eto , okrenuli su vam pilu naopako i sad zastupate interese zapada.. Imaju oni još aduta , niste ih ni svjesni..

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Sukob i “roditeljska” nije jedno te isto, imam osjećaj da su Izrael i Turci nekako miljenici Putina.
Elem…zapadu odgovara bilo kakav sukob gde god da se desi, oni se ugrade.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

” Roditeljska ” je dobar izraz , no neće je turci dobiti ,već znaš ko ,jer ovo nije ji bilo izmedju rusije i turske , već znaš koga..

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Ne znam.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Još ne kontaš da Rusija ne treba Tursku, ovakvu kakva jest, ali ni općenito. treba je da je drži na nišanu i svako malo pucne po prstima, ali kao saveznika ne. Za kupit paradajz, to da, slažem se.

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije

Rusija je bez turske odsjecena od Sredozemlja, Bliskog istoka, i dok Turci drze kapije prema srednjoj Aziji Rusija je mirna.

Ante
Gost
Ante
11 mjeseci prije

Turska tvrdi da je uništila nekoliko tisuća ovoga i onoga ali opet su izgubili veliki dio Idbila, kako su onda izgubili rat, ako su unišli toliko opreme sirijskoj strani? Sirijci sa tenkovima vuku zarobljene turske oklopnjake, i to hrpetine oklopnih vozila, što youtub brže briše da se ne vidi poraz najjače vojske u NATO savezu.

Mr.No
Gost
Mr.No
11 mjeseci prije
Reply to  Ante

Mršav tekst,a još po koji komentari.Ljudi,ukaprajmo-na stranu to što su sami imali i tekakvih budalaština u Siriji,ali 2011 su uvučeni/ugurani u rat doslovno,a o glavi im vazda rade duše/dobrodemokrati.Na ovo što se mnogi klade,ja ne bih.I te kako oni bi se izvukli iz sirijskog meteža,ali nije ni to lako,kako bajni stručnjaci ovdje ratove i politiku vode.

Pesterac
Gost
Pesterac
1 mjesec prije
Reply to  Ante

Dali si siguran u ove nebuleze koje nabroja!?? Turska je i dalje u Idlibu i Iraku,Karabahu,Libiji,Somaliji,Sudanu,Jemenu itd!!! Zasto neodes na kanal24 Rusija da vidis kako fino Ruski General otvoreno prica kako su ih tukli dronovima a da nisu ni znali sta ih snaslo!!?? Rusija sa Hakifom Hafatarom su od vlade koja je priznata u Libiji otimali teritorije 8 godina a kada je Turska pomogla Saradzu vratili su iste teritorije za manje od 2 meseca!?? Pametnom dovoljno!! Rusija da jaca je jer ima nuklearke,rakete velikog dometa sto se tice konvencionalnog rata bilo bi puvuci potegni!! Rusi jedva izasli na kraj sa Afganima,Cecenima,Dagestancima koji su 100x slabiji or Rusije a zamisli ozbiljnu vojsku kao sto je Turska!!!!

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Slab je svatko tko je okružen neprijateljima…ili bar ne – prijateljima… Erdogan je povjerovao da može musti dvije krave istovremeno,neko vrijeme je to išlo,a onda je očeo činiti gluposti,kao pravi antitalent za diplomaciju. Čini se da je dao pozatvarati sve pametne,učene i moderne kadrove,pa sad ubire plodove svoga djelovanja. Sa toliko časnika u zatvorima, nema šanse dobiti ni jedan rat.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Silni su mi to oficiri, ne mogu organizovati jedan običan državni udar.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Preračunali se… Rusima nije odgovarao pad Erdogana.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Pa nije. Iako tko zna? republikanska stranka je striktno na NATO liniji, ali su to i Francuska i Njemačka, dakle, ima puno opcija, a Putin se nije nadao da će Erdogan toliko oslabiti da će za vlast tražiti pomoć MHP-a, šovinista i gamadi iz “Sivih vukova”. da je AKP sam, možda bi se moglo, ovako tih par glasova vrijede Erdoganu zlata i mora puno toga raditi što traži onaj ludak Becehelli. A možda su isti po pameti? To ne bih znao…..

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Ako pozatvaraš učene ljude, što ti ostane? Ako se osloniš na neznalice,kako ćeš ratovat?…na buku? Sirijska armija je namlatila Turke, što je gotovo nevjerojatno i time si podigla rrjting,dok su svi na Zapadu odbrojavali kad će k.o. Kad se ispuca oružje,trebaju generali,stratezi i diplomati,a oni su u zatvorima. Ako Turci sada ne sruše Erdogana,crno im se piše.

Fatih
Gost
Fatih
10 mjeseci prije

Previse u tebi ima mrzbje i konpleksa kad je tur u pitanju.pa zato nemizes videti i saznati istinu.

ad astra
Gost
ad astra
11 mjeseci prije

Interesantan podatak o izdvajanju za obranu država članica NATO-a. UK izdvaja 59 milijardi dolara, a Rusija 61 milijardu dolara. Sad mi je jasno zašto Rusija ne može popraviti svoj nosač zrakoplova, zašto radi samo 10 SU 57, zašto su obustavili projekt Armata, zašto su gotovo zaledili svoj angažman u Venecueli, zašto su tako neprimjetni u Libiji… Teško je igrati svjetskog igrača s tako malim proračunom. Ruski oponenti, US i Kina izdvajaju znatno više novaca, Kina 250 milijardi , a US 650 milijardi. Teško se nositi s tako močnim ekonomijama. Interesira me zašto Rusija ne izdvaja više za obranu. Ako nastavi ovim tempom, naći će se u situaciji da će je preteći mnoge države, Kina već je.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
11 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Zato sto ne treba. Toliko ste jaki i bogatiji a mudice su male da bi isli za na rusiju kaj ne 😉 pi cke c vehabijski :*

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Šta god da jeste ooet imaju dovoljno da možete samo da im naduvate jaja…naravno ako vam se smiluju.

Tumanski
Gost
Tumanski
11 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Valjda treba gledati PPP (purchase price parity – kupovnu moć). Rusi ne plaćaju svoje oružje u dolarima.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije
Reply to  Tumanski

Tumanski, u pravu si. Usporedi Kinu i Rusiju. Ili Indiju i Rusiju. Države izdvajaju puno veća sredstva. Za skoro vrijeme Rusija bi mogla biti prosječna sila, a Kina i Indija bi mogle napredovati.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Tumanski

Ma Ad Astra razmije moj da ne kažem što, Ti njemu pišeš što je PPP, ajde pusti ćorav posao, neka trola.-

Jasamja
Gost
Jasamja
11 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Nisam rusofil ali po PPP i dostupnim sirovinama, procjena zapadnih think-tankova je da je vojni budzet rusije oko 150 milijardi realne vrijednosti. Sto se pokazalo dostatnim da sa ekspedicijskim snagama preokrenu rat u Siriji i Libiji i potamane kozojebe. Ocito su pametni i sposbni, ali zasto ne ulazu vise u razvoj komercijalnih tehnologija ostaje misterija.

Ivex
Gost
Ivex
11 mjeseci prije
Reply to  Jasamja

Što će im komercijalne tehnologije to je prolazno sranje nema vječnu vrijednost samo dvije stvari su vječne zemlja i znanje ostalo je prolazno. Pogledaj Hrvatsku glavna nam grana gospodarstva turizam znanje odlazi van za sitnu lovu zemlja se rasprodaje dođe jebeni bakcil i Turizam na konjenima. Glupe lude s Balkana. Postavke Ruske strategije su jasne temelje se na realnim vrijednostima rad i znanje.

Macchiato
Gost
Macchiato
11 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Kina i iIndija trenutno moraju više novca ulagati da bi nadomestili veliki zaostatak. Uprkos velikim ulaganjima Kina nije sposobna sama osmisliti napraviti mnoga oružja, već ih dan- danas kopira od Rusa (Sovjeta). Nije sposobna napraviti kvalitetan motor za lovce, prvo što mi je palo na pamet.

Ogi
Gost
Ogi
11 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Ad astra…zato sto nije bitno koliko se trosi nego na sta se trosi.

Weteran
Gost
Weteran
11 mjeseci prije

Rečeno je:
Osnovni alat obuzdavanja Turske je “Kurdski faktor”!
Hiljade tona hladnog čelika su uredno pod kontrolom MegatoneTNT spakovane na Trijadi!
I svi znaju “gde mu je mesto danas”?!
Zna to odlično i drug Erdogan!

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Turska se ne smije obuzdati , makar ne u ovom trenutku , vidjećeš weteranu da će je i rusi malo još i pogurati .. Samo prati..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Hoće, kupit će tri gajbe paradajza više.

Weteran
Gost
Weteran
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Lično sam uvek za dogovor.
Oni koji vode velike države su pametniji od nas!

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
11 mjeseci prije

Napisao sam to već što sam saznao iz prve ruke,
NEDISCIPLINARNI SU. Pa glavna stvar u razgovoru sa Putinom je bilo što je Putin ponovio za pobijene Turke, da NISU ZNALI da su Turci tamo. Oni briju tamo, rade šta hoće, dilaju oružje teroristima, ne znači da je to “službeno” kontrolirano iz Ankare. Loša je to vojska, u cjelini. Glavna stvar u vojsci je disciplina, taktika (komanda) i da znaš rukovat oružjem, nije toliko bitan broj tenkova i naoružanja.
Dronovima su napali, to su dobro uvježbali na kompjuteru… i čitao sam negdje da dronova imaju puno manje nego što her Babić kaže u članku.
Očito, o broju “eliminiranih elemenata” kako Turci zovu sirijske vojnike, i ostalim brojem eleminiranih “unita” Turci očito lažu. Neke druge vojske po EU su još gore, Norvežani recimo. Za Njemce me iznenađuje da ih je toliko… vojnika…

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije

Imajte na umu koliko se dugo turska vojska mučila sa zauzimanjem Afrina od Kurda.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

A onog Al-Baba, tamo su kilavili tri mjeseca, dok nisu riskirali gubitak svih tekfirija.

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Ne lupetaj bre volu jedan kolko im je to trebalo sta ti imas veze o turskoj vojsci nedaj boze da krene ka balkanu pa videces kolko im treba

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije
Reply to  Pero

Ima on resenje i za taj eventualni prodor Turaka na Balkan. Pridruzit ce im se.

Alfa33
Gost
Alfa33
11 mjeseci prije

Dosta kompleksna tema da se obradi u jednom članku,tek načeta tema. Eto turska vojska druga u NATO paktu, brojevi i statistika su jedno a stvarnost na terenu nešto sasvim drugo. Početni uspjeh ofenzive je bio i očekivan,jer su uveli u borbu nove stvari koje do sada mirna sirijska oporba nije imala. Ovo je sad kratka pauza dok se ne popune i osvježe snage,i ofenziva kreće dalje. Svakodnevno Turci dovlače novu tehniku i snage,a tko će to sve poslije očistiti sve te izgorene olupine… A možda se ipak spremaju za filtriranje svojih jarana,.. jutros bradonje izgleda zarobili jednog sirijskog vojnika u Kafr Uwayd, onda izgleda Sirijci upali u minsko polje…u svakom slučaju imati ćemo još prilike(na žalost)gledati u akciji drugu silu u NATO.. Tako da po ovim službenim podacima, izgleda da tek trećina tehnike odgovara standardima današnjeg ratovanja.

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije

Ovdje se je svašta pisalo o tom sukobu, koji je u zadnje vrijeme divljao u Idlibu, ali uglavnom navijaćki pristrano i sa odsutnošću bilo kakve realne analize a isto tako nastavlja i Babić sa ovim svojim člankom, uspoređujući vojnu potrošnju tj vojne budžete Turske i nekih najjačih europskih država. Naravno, da Francuska ima veći budžet odn. veću vojnu potrošnju od Turske jer u svom naoružanju ima nulklearne podmornice i nosač aviona i još k tome gradi dodatne podmornice naoružane nuklearnim SLBM raketama i još jedan isto tako nuklearni nosač aviona, a to košta i većina novca iz vojnog budžeta oni potroše upravo na tu vrstu naoružanja, koje ne daje Francuskoj nekakvu konkretnu, realnu vojnu snagu kojom bi mogla voditi jedino moguće ratove tj one bez upotrebe A oružja, negoli bi prije rekli daje joj potencijalnu vojnu snagu, koja vjerovatno nikada neće biti upotrebljena u vojnim akcijama, a u ostalim vrstama naoružanja Turska je u usporedbi sa Francuskom, V.Britanijom, Njemačkom i Španijom jača, jer vojni budžet iako manji od vojnih budžeta nekih drugih država, upotrebljava isključivo za nabavu klasičnog vojnog materijala ( Tenkovi, avioni Artiljerija Helikopteri, vojni brodovi i sl. A sada, da se osvrnemo na borbe u Idlibu, koje su… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Turska vojska se nikako nemože usporedjivati sa Aroniom Melanocarpom !
BOG I ARONIJE !

Kaj ti
Gost
Kaj ti
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Pricas o montiranim pantsirju ili sta vec? Opet gledas turske serije i crtame filmove i tu galamis? Lazov turski.

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije
Reply to  Kaj ti

Ne prdi, i sami ruski eksperti priznaju, da je sirijska vojska izgubila ne jedan, nego više Pantsir 1 sistema.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Je, mislim da dva su roknuli zidovi. A jedan od onih je i vracen u upotrebu,toliko. A pricam ti u turskim bajkama, ajde neki dokaz od rusa? Unistenja iz video igrica i filmova te libije 😀 Na kakvove si ti nivou vec sam vidia kada si pametio o upotrebi francuskih raketa u argentini. Ps bi je i link unistenja broda ispod tvog upisa 😉 jesi jak,mozda u rukama 😂🤣

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Koji ruski eksperti, ja čitam ruski kao materinji i nigdje to nisam pročitao

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije

Ako čitaš priče o Vasilisi prekrasnoj, onda tamo stvarno ništa nećeš naći. Čitaj srpske portale kao na pr. Srbija danas i sl.pa ćeš tamo vidjeti što kažu ruski eksperti.

Ivex
Gost
Ivex
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Slažem se s onim što kažeš vezano za Tursku vojsku. Mislim da bi bilo puno bolje da je utjecaj Vojske ostao kao prije puča. Jer sam uvjeren da Turska ne bi ulazila u ove Avanture oko Sirije. Ljudi na ovom portalu pišu svašta zaboravljaju povijest Turske države i Vojske. Nakon kraja I sv rata pada Osmanskoga carstva Turski narod je se borio za goli opstanak Grci su bili u maloj Aziji Francuska i Britanska vojska izvršile okupaciju. Dolazi Atarturk i Vojska koja spašava stvar. Turska je bila nakon toga Njemački saveznik iako ostaje neutrala za vrijeme II sv rata. Ali nakon Ataturka vojska ima samo jednu zadaću čuvati Tursku državu iznutra.Teško je u nekoliko godina promjeniti unutrašnju mantru i psihu vojske.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
11 mjeseci prije

Je da im je časnički kadar oslabljen čistkom,al Turska ima dosta solidnog naoružanja.Najvažnija stvar u svakoj vojsci je moral i volja za ratovanjem.Uvjeren sam da Turci vode obrambeni rat,da bi se njihova vojna slika bitno popravila i da oni ne bi bili lagan zalogaj ni za najjače svjetske sile.Ključna stvar za njih je i nabava efikasnog protuzračnog i proturaketnog oružja,kojeg nabavljaju od rusa.U ovakvim avanturama izvan Turske,vojni učinak im pada na razinu drugorazredne sile.

Will
Gost
Will
11 mjeseci prije

Rat u Siriji rješava se i rješit će se u Kremlju.Putin je strpljiv,Lavrov lukav,Šojgu odlučan.

Madrid
Gost
Madrid
11 mjeseci prije
Reply to  Will

Rat u siriji se nikad nece rijesiti.

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije
Reply to  Madrid

Nije ni cilj da se konacno okonca.

irenaas
Gost
irenaas
11 mjeseci prije

MOJI STE SVI NE SVADJA TE SE OVO JEDINI DONEKLE SLOBODAN PORTALCIC AKO

Rale
Gost
Rale
11 mjeseci prije
Reply to  irenaas

Turci u Siriji su okupatori a protiv okupatora su sva sredstva borbe dozvoljena . U. Siriji je zivello mnogo razlicitog stanovnistva u harmoniji i toleranciji sve dok Sr.zapad I islamski fanatizam nije ymesajo a cilj je sirijska nafta

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Samo pristojno naoružati kurde i ta sile se lagano počinje topiti pa koliko god opremljena bila.

Sivko
Gost
Sivko
11 mjeseci prije

Ostao sam šokiran gledajuci video gdje turski ili pobunjenicki oklopni transporter doslovno gura sirijski tenk. Zabija se u njega i ponovo zaletava a ovaj ne okrece dovoljno brzo kupolu da ga nacilja. Izgledalo je tragikomicno da laksi transporeter gura tenk. Ima li koji tenkist da objasni moze li se gadati na blizinu ili je opet u pitanju nesposobnost sirijske posade tenka?

Ivex
Gost
Ivex
11 mjeseci prije

Realno stanje je da su Turci izgubili oko 220 svojih Vojnika+ duplo ili troduplo proxija. Zato jesu odamah oborili svoje internet servere da ljudi u Turskoj ne dobiju informacije o silnim sprovodima ili Đženazama. SAA vjerovatno oko 400.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Ivex

SAA/Hezbolla/Iran su objavili imena i slike poginulih i ništa se ne krije, Nije 400 nešto za cijelu kampanju da, ali s ovim završnim okršajem s Turcima, tako oko 140 do 200 s “Irancima”

Ivex
Gost
Ivex
11 mjeseci prije

Nisam imao vremena pisati ostale uz SAA naravno u ovih 400 ulaze Hezz i ostale Iran milicije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

PrtuaviJonski sustavi??? 😀 daj odi u školu, tako ti svega, imaš spisak svega osim PZO

Kemo
Gost
Kemo
11 mjeseci prije

Ja mislim da je Erdogan naj bolji vodja dosad u Turskoj. I nadam se dace Isamski svijet ujediniti.Pogledajte šta su uradili od Muslimana

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Turska vojsla je tigar od papira obezglavljena i loše vođena unatoč i velikom budžetu i velikom broju modernog oružja ne može ratovati protiv ozbiljnije vojske čemu je dokaz i idlibsko bojište. Čim se SAA pribrala nakon podmuklog osmanlijskog napada ni neoosmanlije ni pridruženi teroristi nisub joj mogli ništa a da i ne govorimo što im radi LNA u LIbiji.

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije
Reply to  Max

Daj boze da ne osjetis njihovu udarnu moc.

Fatih
Gost
Fatih
11 mjeseci prije

Pozdrav citao sam clanak o turskoj vojci.mogu reci slobodno da je antierdiganizam distigao vrhunac.ali to he vasa stvar.a rusofili neka nisle sta zele turska je za nedelju dana ubila preko 3 hiljade vojnika placenika azada.unistila preko 150 tenkova.8 helikiotera.3 aviona.bezbroj topova.i to samo aetilerijom i bezpilotnih letelica.sta se tice sile turske armije i vasi podatci su netacni.ali necu u detalje uci tu.

Fatih
Gost
Fatih
11 mjeseci prije

Pitam gospodina koji je napisao clanak dali zna turski jezik? Ako zna da mu napisem gde bi mogao da naci informacije tacne.gosp novinaru dali znate da tur armija vise sluzi samo 9 meseci.i da je vec 70 profesionslizirana.dali znate da se u tut sad proizvode najbolje bezpilotne letelice poput Anka Bayraktar Akinci.dali znate da se proizvode helikopteri Atak njih ima 51 trenutno.dali znate da se proizvode raketni bacaci Sakarya .pa vojni brodovi podmornice.projekat Tfx avion pete generacije ce seriski poceti za 7-10 god.prototip ce bit 2023 god.povod sto god tur drzave.tur proizvodi najbolje oklopnjake poput cobra.kirpi.akrep.parss i tako redom.tur proizvodi protiv vazdusne rakete kratkod i srednog dometa hisar a i hisar o.sledi hisar u to je poput s 400 .tur ptoizvodi vslusticke rakete teenutno domet 300 km.erdogan nareduo da stignu do 2000 kkm.turska ce skoro pustiti nosac helikiotera i aviona .i tako redom.udjite na sajtu pa sami vidite.Turk silahli kuvetleri.com.

Fatih
Gost
Fatih
11 mjeseci prije

Zasto xaboravljate na fakt da tur armije vec 40 god ratuje protiv pkk terorista u planinskim delovima na jugoistoku turske i severnom iraku.tur je u siriji imsla tri velike akcije bez da unistava civilne objjekte.pobila je na desetine hiljade pkk jpg terorista i takozvanih islamski terorista.Asker tv.mozete videti dosta toga.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
11 mjeseci prije
Reply to  Fatih

PKK gerila! Ako ti mislis da su teroristi, razmisli o: zemlja (podrucje) je od onih koji tamo zive!

Nbl
Gost
Nbl
11 mjeseci prije

Slazem se..na nekoliko youtube linkova se mogu naći podaci o snazi turske vojske i ovdje uopste nisu prezentirani..tenkovi altay su već u uporabi, određene haubice…rakete i sl
https://m.youtube.com/watch?v=XeTfjkolNfc

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije
Reply to  Nbl

Altaj tenk nije u proizvodnji jer ne mogu najvazniji dio da proizvedu – motor. Motore za Altaj tenkove su trebali da kupuju od Austrije (Zemlja od 10 miliona Austrija proizvodi i prodaje ono sto zemlja od 80 miliona ne moze), ali je doslo do pogorsanja odnosa i Austrija je odustala od prodaje, tako da je proizvodnja Altaja odgodjena do daljnjeg. A i sam tenk Altaj Turci nisu samostalno uradili, vec su najvaznije za njih uradili Juznokorejanci. Tenk Altaj je nastao na bazi Juznokorejskog K2 tenka. Sto se tice helikoptera koje proizvodi Turska, to su ustvari Italijanski helikopteri sa licencom, malo prilagodjeni turskim potrebama. Ove ostale futuristicke projekte, smjesno je i pominjati. Taj lovac pete generacije postoji samo na papiru i kao maketa. Ne mogu da naprave motor za tenk, a kamoli motore za avion. Jedna Kina se muci sa njima, a ne Turska. A da ne govorimo o tome da Turska samostalno nikada nije kreirala ni avion 4 ili bar 3 generacije. Sto se tice raketne tehnologije, Iran je za Tursku pojam, Godinama su iza Irana Naravno, Turska se dost trudi, i napreduje, i proizvodi svasta nesto od oruzja, ali je krajnje neozbiljno porediti je sa najvecim svjetskim proizvodjacima oruzja… Pročitaj više »

Cometa
Gost
Cometa
11 mjeseci prije
Reply to  Savio

Gdje ti zivis,Altaj je u upotrebi,kao i helikopteri!200 isporuceno,800 jos naruceno!iz orve ruke informacija!

Cometa
Gost
Cometa
11 mjeseci prije
Reply to  Savio

Niste upoznati sa,informacijama,odnosno kasnis 3 godine!istina ziva,mislim ne navijam ali znam iz prve ruke,tj. Ja,sam licno to vidioitd

Nikola
Gost
Nikola
11 mjeseci prije

Francuska nije članica NATO-a, dalje nisam želio čitati.

Bayraktar2
Gost
Bayraktar2
11 mjeseci prije

Babicu,care ti si sigurno potomak iz prve bracne noci

najaca je Srbija pa posle Rusija pa onda Grcka pa Sirija…………………………………………………………………………………………………………………..
…… pa Turska

samo pitam
Gost
samo pitam
2 mjeseci prije
Reply to  Bayraktar2

Hahahahaha…………

POVEZANE VIJESTI

Izbornik