Kolumnista NYT medija o raciji FBI na James O’Keefe: “Mislim da novinari ne bi trebali da navijaju za ovo”

James O’Keefe
4 komentara

Desničarska gerilska novinska organizacija obuhvaćena je federalnom istragom oko nestalog dnevnika kćerke predsjednika Bidena, Ashley Biden. O’Keefeov dom su u subotu ujutru preplavili agenti FBI, samo nekoliko dana nakon što su pretresli i kuće još dvojice saradnika Project Veritasa.

Smit se u utorak oglasio na Twitteru, napisavši: „Nemojte misliti da bi novinari trebali da navijaju za ovo“.

Dodao je: “Detalji na čekanju koji će biti od velike važnosti!”

Dopisnik Politico Ben Schreckinger, koji je ranije ove godine objavio svoju knjigu „Bideni“ koja je uključivala strašna otkrića o Hunteru Bidenu i njegovim sumnjivim poslovima, složio se sa Smitom.

„Racija prijeti da ima zastrašujući efekat u vrijeme kada je drugo predsjednikovo dijete pod intenzivnim nadzorom, što je djelimično povezano sa objavljivanjem njegovih kompjuterskih datoteka“, napisao je Schreckinger na Twitteru.

O’Keefe se pojavio u emisiji “Hannity” za svoj prvi intervju od racije FBI.

„Probudio sam se usred napada pred zoru“, rekao je O’Keefe Sean Hannityju za Fox News u ponedjeljak. „Lupali su po vratima, otišao sam do svojih vrata da otvorim i tamo je bilo deset FBI agenata sa ovnom, bijelim zasljepljujućim svjetlima, okrenuli su me, stavili mi lisice i izbacili me u hodnik. Stajao sam djelimično obučen ispred mojih komšija. Zaplijenili su mi telefon. Upali su u moj stan. Na mom telefonu su bili mnogi podaci mojih novinara. Mnogi moji izvori koji nisu povezani sa ovom pričom i mnogo povjerljivih informacija od donatora za našu novinsku organizaciju.”

„Čuo sam ‘proces je kazna’. Nisam baš razumio šta to znači do ovog vikenda. I Sean, ne bih ovo poželjeo nijednom novinaru”, rekao je O’Keefe.

O’Keefe je rekao da je bio “u stanju šoka” dok su agenti FBI proveli više od dva sata pretražujući njegov stan, rekao je Hannityju da su mu uzeli dva iphone telefona.

FBI nije odgovorio na zahtjev Fox News za komentar.

Istraga, koju takođe vodi južni okrug New Yorka, uključuje “ukradeni” dnevnik Ashley Biden koji je nestao samo nekoliko dana prije predsjedničkih izbora 2020. godine.

O’Keefe je u video izjavi objavljenoj u petak naveo da je “u roku od sat vremena” nakon što je FBI upao u kuću reportera Project Veritas, New York Times kontaktirao tog novinara za komentar.

„Ne znamo kako je NYT saznao za izvršenja naloga za pretres u kući našeg reportera budući da je predmet naloga za pretres tajna, jer je istraga velike porote tajna“, rekao je O’Keefe. „FBI je uzeo materijale sadašnjih, bivših novinara Project Veritas uprkos činjenici da je naš pravni tim prethodno kontaktirao Ministarstvo pravde i dobrovoljno dostavio nepobitne činjenice koje pokazuju neumiješanost Project Veritasa u kriminalne aktivnosti i/ili zločinačke namjere.

„Naši napori su bili dio odgovornog etičkog novinarstva i nema sumnje da je Project Veritas djelovao ispravno pri svakom koraku“, rekao je O’Keefe.

 

Osnivač Project Veritasa je tada objasnio da su se „tipsteri“ obratili njegovoj grupi krajem prošle godine navodeći da dnevnik Ashley Biden sadrži „eksplozivne navode“ o njenom ocu, tadašnjem demokratskom kandidatu, i da je dnevnik navodno ostavljen u sobi u kojoj je ona boravila.

„Tipsteri“, za koje je O’Keefe rekao da ih nikada ranije nije sreo, očigledno su pregovarali sa medijima o prodaji Bideninog dnevnika i da na kraju Project Veritas nije objavio sadržaj dnevnika jer ova grupa nije bila u mogućnosti da nezavisno provjeri njegovu autentičnost.

“Project Veritas je dao dnevnik policiji kako bi se osiguralo da može biti vraćen pravom vlasniku. Nikada ga nismo objavili”, rekao je O’Keefe. „Sada, čini se da Ministarstvo pravde oca gospođice Biden, konkretno Tužilaštvo Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka, istražuje situaciju, tvrdeći da je dnevnik ukraden. Ne znamo da li jeste, ali povlači pitanje: U kom svijetu navodnu krađu dnevnika istražuju predsjednikov FBI i njegovo Ministarstvo pravde? Dnevnik?”

O’Keefe je nastavio da tvrdi da istraga “miriše na politiku”, ali da Project Veritas “neće odustati”.

Ashley BidenBidenFBIJames O'Keefe
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Pretpostavljam da su prije naivne predaje FBI-u dnevnik skenirali i da će biti objavljen s pogodnim tajmingom?

Max
2 godine prije

To je bio udar na istinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI