Komisija EU odobrila suspenziju viznog sporazuma sa Rusijom

EU viza
7 komentara

Evropska komisija podržala je prijedlog ministara vanjskih poslova EU da se suspenduje sporazum s Moskvom koji omogućava ruskim građanima da podnose zahtjeve za vize po pojednostavljenim procedurama.

U saopćenju objavljenom u utorak, komisija je rekla da se nada da će Vijeće EU odobriti taj potez i uvesti stroža vizna pravila za Ruse do sljedećeg ponedjeljka.

„Ruski građani ne bi trebalo da imaju lak pristup EU“, rekla je novinarima Ylva Johansson, komesar bloka za unutrašnje poslove. “U ovom trenutku nema osnova za povjerenje, nema osnove za privilegovani odnos između EU i Rusije.”

Nova pravila učinila bi to skupljim i dugotrajnijim za ruske građane koji se nadaju da će putovati u EU kako bi dobili vizu. Ako Vijeće odobri, Rusi bi morali platiti 80 eura naknade za uslugu umjesto prethodnih 35 eura da bi aplicirali za vizu.

Vrijeme obrade vize također bi se značajno produžilo ako se ugovor ukine, a možda bi se produžilo na čak 45 dana, za razliku od sadašnjih deset dana.

Osim toga, dugoročne ili višekratne vize za Ruse mogle bi biti ili potpuno eliminirane ili strogo ograničene, što znači da bi ruski građani mogli dobiti samo jednokratne šengenske vize koje su ograničene na određene datume.

Komisija EU također predlaže da blok ostane otvoren za određene kategorije Rusa, koji “putuju u osnovne svrhe, uključujući prije svega članove porodica građana EU, novinare, disidente i predstavnike civilnog društva”.

Saopćenje dolazi nakon što su ministri vanjskih poslova Unije prošle sedmice izglasali suspenziju Sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije, a visoki vanjski politički zvaničnik Josep Borrell izjavio je da “ granični prijelazi iz Rusije u susjedne države ” predstavljaju sigurnosni rizik.

Moskva je upozorila da će odluka Evropske unije da suspenduje sporazum o vizama biti naišla na korake odmazde. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško izjavio je prošlog mjeseca da “kršenje, zaobilaženje ili povlačenje EU iz sporazuma o viznim olakšicama s Rusijom neće ostati bez posljedica” i upozorio da bi odluka o viznim režimima na kraju bloku nanijela više štete nego koristi.

euKomisija EUrusijaVize
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MKD
1 godina prije

Tako je kad kauboji kolo vode, yet.

Darko
1 godina prije

EU treba što prije spremiti dva metra duboko cijelu EU Komisiju na čelu s ludom kravom Uruslu, Za štetu koju su napravili cijelo EU niti deset puta smrtna kazna ne bi bila dovoljkna.

Ico
1 godina prije

EUropsku Komisiju, skupa s njenom čelnicom USRULJOM von der Layen, čine osobe čiji je mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna!
5+ za Viktora Orbana!

eks
1 godina prije

Kada vladari zapada pooštravaju neprijateljske poteze prema Rusiji, to znači da im situacija na frontu u Ukrajini nikako ne odgovara.

Darko
1 godina prije

Onu krmaču Ursulu treba objesiti na prvu granu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI