Konsolidacija istoka Europe produbljuje jaz unutar EU

Kraj Europe
8 komentara

Poznati ruski politički komentator i novinar Rostislav Iščenko je nedavno skrenuo pozornost na članaka u njemačkom časopisu Der Spiegel u  kojem su analitičari Bundeswehra razmatrali različite scenarije o budućnosti Europske unije.

Scenariji njemačke vojske nisu previše optimistični. Unatoč lijepoj političkoj i ekonomskoj fasadi, Europska unija se suočava s rizikom kolapsa. U međuvremenu, Njemačka i Francuska planiraju izgraditi jedinstvenu europsku vojsku. Ali, ako se takva vojska stvori, američki utjecaj u Europi će znatno oslabiti.

Nijemci predviđaju vjerojatnost slabljenja Sjedinjenih Američkih Država do 2040. godine, uz povećani utjecaj Rusije na istočnu Europu, što ih ozbiljno brine. Jasan primjer slabljenja važnosti Sjedinjenih Američkih Država je bila Sirija. Rat protiv “Assadovog režima” je započela neformalna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, no tada je došlo do značajnog preustroja. Koalicija Irana, Rusije i “stroge” Turske samostalno pokušava riješiti vojna i politička pitanja na području Sirije. Katar više nije tako agresivan, a kralj Saudijske Arabije je, vidjevši američke “uspjehe”, na kraju bio prisiljen letjeti u Moskvu. U Egiptu također ne vjeruju američkim predstavnicima.

Ukrajinu je američka politička intervencija pretvorila u zonu depresije i kroničnog vojnog sukoba. Što će se sljedeće dogoditi?

Ovo se gleda sa zanimanjem ne samo u Rusiji, već i Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Njemački političari i poslovna elita ne žele izgubiti svoje pozicije u istočnoj Europi, što bi im trebala osigurati  europska vojska. Međutim, tko će stvarno pomoći istočnoj Europi? Takvog povijesnog iskustva i pomoći od strane zapadne Europe nije bilo.

Sa slabljenjem Sjedinjenih Američkih Država, istočna Europa zapravo dobiva priliku za konsolidaciju na temelju kulturne, jezične i povijesne povezanosti.

Od velike važnosti su aktivnosti Poljske, čija je elita, unatoč svom navodnom agresivnom nacionalizmu, vrlo ovisna o Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.  Uloga Poljske je borba protiv Njemačke unutar Europske unije.

U međuvremenu, unatoč svim svojim ambicioznim planovima, Njemačka u moralnom smislu brzo propada. Iznutra je riječ o vrlo slaboj državi, ali s velikim povijesnim ambicijama. S druge strane, poljski narod, unatoč sustavnoj ovisnosti njihove elite o Washingtonu i Londonu, još uvijek pokazuje znakove života.

Dakle, Europa u dvije brzine bi mogla dovesti do konsolidacije istočne Europe, koja će biti u sukobu sa zapadnom, čega su Berlin i Pariz itekako svjesni.

Italija, pogođena krizom i dugom od preko 2 300 milijardi eura, ili 132% BDP-a, više ne igra nikakvu ulogu u EU, a Velika Britanija odlazi. Nema sumnje da je EU na prekretnici i malo je dokaza u prilog “stabilne i prosperitetne zajednice slobodnih naroda”, kako je neki vole opisivati.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Friedrich Dr
6 godine prije

Kada počne da toni miševi prvi napuštaju brod,u ovom slučaju to su englezi

Alerik
6 godine prije

Trenutna situacija izgleda upravo tako – SAD gubi na važnosti i na snazi, EU je u svojim unutarnjim trvenjima, Rusija i Kina sklapaju savezništva, jača Iran, jačaju zemlje BRICSa. Pa se onda karta svjetske moći nepovratno mijenja. Zapravo nema ničeg novog u tijeku povijesti. I prije su rasla i propadala carstva, i ubuduće će (samo što vladajuće loze nikad nisu propadale). Nijemci kao odgovorna nacija barata sa svim mogućim scenarijima i u slučaju ostvarenja bilo kojeg, oni će ga dočekati spremni (ako su dosad išta pokazali svima nama, to su njihove sposobnosti dizanja iz pepela, već sto godina su najjača gospodarska sila na svijetu, iako su izgubili dva rata). EU se neće raspasti, a neće se dalje dijeliti na neke nove skupine. Zasad je EU podijeljena na euro zonu i zonu bez eura, podijeljena je na schengensku EU i onu vaan nje, ali daljih podjela neće biti. Mislim da će… Čitaj više »

fenix
6 godine prije

Nikada bas nikada ne bi podcjenjivao Nijemce. Oni pacifizirani jos samo zbog politike da su izgubili 2 sv.rat vec se naziru njihove ambicije stvorili su novi kostur buduce Europe a ona je prakticno indenticna trecem Reichu to nije slucajno. Cinjenica je da Americka Europa umire ali se Njemacka radja kakva ce biti samo Bog zna ( posto su Nijemci u pitanju). Cinjenica je da Europi treba novi moralni restart i on se pocinje dogacati takodjer treba joj novi zivotni cilj ovaj pacifizam je skoro pa unistio. Samo je jedna stvar sigurna lose se pise manjinama i Mislimanima koji su izabrani kao cilj stvaranja nove Europe i kao njen neprijatelj.

Ana
6 godine prije

(Zapadna) Europa je crknula i istrulila odavno, samo joj to jos nije jasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI